Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ Η/Υ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ Η/Υ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ Η/Υ

2 Στόχοι μαθήματος Τι σημαίνει ο όρος αντίγραφα ασφαλείας
Μερικά από τα μέτρα ασφάλειας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προστατεύσετε σημαντικά ή ευαίσθητα δεδομένα στον υπολογιστή σας Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε έναν ιό υπολογιστή Ποιοι οι περιορισμοί των εφαρμογών κατά των ιών Η/Υ Πώς προστατεύουμε τα δεδομένα του Η/Υ μας Τι σημαίνει ο όρος δικαιώματα πρόσβασης Τι πρέπει να προσέχουμε κατά τη λήψη δεδομένων από το Internet Τι σημαίνει ο όρος διάρρηξη ασφαλείας (hacking) Τι είναι οι ιοί υπολογιστών, τι μπορούν να κάνουν και πώς μπορούν να μεταφερθούν μεταξύ υπολογιστών Πώς μπορείτε να εμποδίσετε να μολυνθεί ο υπολογιστής σας με έναν ιό

3 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Μια εταιρεία ή ένα απλός χρήστης αποκτούν σημαντικό πλεονέκτημα αν χρησιμοποιούν προληπτικές μεθόδους ασφάλειας δεδομένων για την απομάκρυνση όποιων κινδύνων ασφαλείας και απώλειας δεδομένων, όπως:

4 Ασφάλεια Δεδομένων Εφαρμογή και χρήση ειδικών διαδικασιών διαχείρισης ευαίσθητων δεδομένων μέσω της υιοθέτησης μια πολιτικής ασφαλείας που αφορά την διαχείριση ευαίσθητων δεδομένων Εφαρμογή διαδικασιών για την αναφορά κινδύνων και περιστατικών σχετικά με την ασφάλεια πληροφοριών Δημιουργία επίγνωσης και συνειδητοποίησης μεταξύ των χρηστών για τη δική τους υπευθυνότητα σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων Ενημέρωση του προσωπικού για τις ευθύνες τους αναφορικά με την ασφάλεια πληροφοριών.

5 Αντίγραφο Ασφάλειας (Backup)
Μια πολύ κοινή τακτική ασφαλείας είναι η αποθήκευση των δεδομένων μακριά από τον υπολογιστή. Για την αποθήκευση αντιγράφων ασφαλείας χρησιμοποιούνται μαγνητικές ταινίες, DVD, CD, Zip disks, Jaz disks

6 Κωδικοί πρόσβασης Ιδανικά ο κωδικός πρόσβασης είναι ένας συνδυασμός από χαρακτήρες και αριθμούς, που είναι δύσκολο να τους μαντέψουν οι άλλοι, αλλά είναι εύκολο να τους θυμάται ο χρήστης. Αποφύγετε κωδικούς πρόσβασης που είναι προφανείς, για παράδειγμα, το όνομα σας ή την ημερομηνία γέννησης

7 Κρυπτογράφηση Δεδομένων
Η κρυπτογράφηση δεδομένων σημαίνει κωδικοποίηση τους, ώστε να μην μπορούν να διαβαστούν χωρίς τον κατάλληλο αποκωδικοποιητή.

8 Βασικές αρχές για τους κωδικούς πρόσβασης
Μη τους μοιράζεστε με άλλους χρήστες Καταστήστε τους δύσκολους για κάποιον να τους υποθέσει. Να έχουν μέγεθος τουλάχιστον 8 χαρακτήρες Αλλάζετε τους κωδικούς σας συχνά Χρησιμοποιήστε διαφορετικούς κωδικούς για διαφορετικά αρχεία Μην αφήνετε τους κωδικούς σας σε σημεία που μπορεί να έχουν πρόσβαση άλλοι. Μην τους αποστέλλετε ηλεκτρονικά

9 Διάρρηξη της ασφάλειας (Hacking)
To hacking είναι μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα μέτρα ασφάλειας που έχουν ορισθεί και να γίνει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε πεδία πληροφοριών ενός υπολογιστή.

10 Ιοί υπολογιστών Ένας ιός υπολογιστή είναι ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί να μεταδίδεται μολύνοντας εκτελέσιμα αρχεία ή περιοχές του συστήματος και να κάνει αντίγραφα του εαυτού του.

11 Συμπτώματα από ιούς υπολογιστών
Διαγραφή αρχείων και δεδομένων Ο υπολογιστής καθυστερεί Τα στοιχεί και οι εικόνες της οθόνης παραμορφώνονται και εμφανίζονται ξαφνικά κείμενο και εικονίδια και κείμενο. Ο σκληρός δίσκος λειτουργεί όταν δεν θα έπρεπε Τα ονόματα των αρχείων αλλάζουν χωρίς λόγο. Οι ιοί δεν μπορούν να χαλάσουν συσκευές

12 Τι είδους αρχεία μπορούν να διαδώσουν ιούς;
Οι ιοί έχουν την δυνατότητα να μολύνουν οποιοδήποτε εκτελέσιμο κώδικα, όχι μόνο τα αρχεία που ονομάζονται προγράμματα. Αρχεία που χειρίζεται ο υπολογιστής σαν απλά δεδομένα είναι ασφαλή (π.χ. gif, jpg, bmp, wav, txt)

13 Τύποι ιών υπολογιστή Ιοί αρχείων Ιοί τομέα συστήματος (boot sector)
Πολυμερείς Ιοί (multipartite) Ιοί μακροεντολών

14 Δούρειος Ίππος Ένα είδος προγράμματος που συνήθως το μπερδεύουν με τους ιούς είναι ένα πρόγραμμα Trojan Horse(Δούρειος Ίππος). Δεν είναι ακριβώς ιός, αλλά ένα πρόγραμμα (συνήθως επικίνδυνο), που μιμείται ότι κάνει κάτι άλλο.

15 Προστασία μόλυνσης ιών από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Να χειρίζεστε τα συνημμένα (attachments) με προσοχή. Απενεργοποιήστε την δυνατότητα αυτόματης εκτέλεσης javascript και μακροεντολών Μην ανοίγεται συνημμένα αρχεία που δεν τα περιμένετε ακόμα και αν είναι από γνωστά σας πρόσωπα.

16 Ασφάλεια από ιούς Χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά προγράμματα (antivirus).
Ενημερώνετε (update) το πρόγραμμα antivirus Μην εκτελείται αρχεία που δεν είστε σίγουροι για την προέλευση τους


Κατέβασμα ppt "ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ Η/Υ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google