Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Π.Τ.Δ.Ε-Α.Π.Θ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Π.Τ.Δ.Ε-Α.Π.Θ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Π.Τ.Δ.Ε-Α.Π.Θ
ΚΑΛΑΜΟΚΑΝΑΣ 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Π.Τ.Δ.Ε-Α.Π.Θ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΣΑΚΗΣ Ε΄2

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Καλαμοκανάς Βιομετρικά στοιχεία Πτήση Τροφή
Κατάσταση πληθυσμού

3 Καλαμοκανάς Ο Καλαμοκανάς είναι παρυδάτιο καλοβατικό πτηνό της οικογενείας των Ανωραμφιδών, που απαντάται και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Himantopus και περιλαμβάνει 5 υποείδη.

4 Βιομετρικά στοιχεία Μήκος σώματος: (33-)36 έως 38 (-40) εκατοστά.
Άνοιγμα πτερύγων: 67 έως 85 εκατοστά. Μήκος ράμφους: 6-7 εκατοστά, κατά μέσον όρο.

5 Πτήση Ο καλαμοκανάς, κατά την πτήση, πέρα από το χαρακτηριστικό ασπρόμαυρο χρωματισμό, διακρίνεται από τις μαύρες πτέρυγες και από τα πόδια που, τα κρατάει τεντωμένα και ασυνήθιστα μακριά από το άκρο της ουράς. Συνήθως πετάει κατά μικρά σμήνη, μέχρι 15 άτομα δεν είναι όμως τόσο κοινωνικός όσο η αβοκέτα.

6 Τροφή Η διατροφή του καλαμοκανά εξαρτάται άμεσα από τα εκάστοτε εποχικά θηράματα,αλλά γενικά περιλαμβάνει υδρόβια έντομα (π.χ. Κολεόπτερα, Εφημερόπτερα, Τριχόπτερα, Ημίπτερα, Οδοντόγναθα, Δίπτερα, Νευρόπτερα και Λεπιδόπτερα) και τις προνύμφες τους, μαλάκια, καρκινοειδή, αράχνες, σκώληκες (Ολιγόχαιτοι, Πολύχαιτοι), γυρίνους και γόνους αμφιβίων, μικρά ψάρια, αυγά ψαριών και, περιστασιακά, σπόρους.

7 Κατάσταση Πληθυσμού Οι αναπαραγόμενοι πληθυσμοί του καλαμοκανά βρίσκονται σε σταθερό ή και ελαφρά ανοδικό επίπεδο, παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία για πολλές περιοχές φωλιάσματος.Πάντως, οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί αναπαραγόμενοι πληθυσμοί βρίσκονται στην Ισπανία και τη Ρωσία. Σήμερα, οι ελληνικοί πληθυσμοί εμφανίζουν σαφείς καθοδικές τάσεις, κυρίως στους παραδοσιακά μεγάλους υγροτόπους (Έβρος, Μεσολόγγι, κ.α.). Το είδος απειλείται κυρίως από την αποξήρανση και την εκμετάλλευση των υγροτόπων του, αλλά και από το παράνομο κυνήγι σε μικρότερο βαθμό. Για την προστασία του απαιτούνται, η λεπτομερής καταγραφή του αναπαραγόμενου πληθυσμού, η μελέτη της οικολογίας του και η διατήρηση ικανού μεγέθους εκτάσεων με ρηχά νερά, υγρολίβαδα, κ.ο.κ.

8 ΠΗΓΕΣ GOOGLE ΕΙΚΟΝΕΣ

9 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Π.Τ.Δ.Ε-Α.Π.Θ
ΚΑΛΑΜΟΚΑΝΑΣ 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Π.Τ.Δ.Ε-Α.Π.Θ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΣΑΚΗΣ Ε΄2


Κατέβασμα ppt "1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Π.Τ.Δ.Ε-Α.Π.Θ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google