Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ροτόντα, Καμάρα, ανάκτορο Γαλέριου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ροτόντα, Καμάρα, ανάκτορο Γαλέριου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ροτόντα, Καμάρα, ανάκτορο Γαλέριου
Γιώργος Καρανάσιος Ε2 Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

2 Η Ροτόντα * Η Ροτόντα αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μνημεία της Θεσσαλονίκης. Στην ιστορία των 16 αιώνων της άλλαξε ονόματα και χρήσεις από ρωμαϊκός ναός σε χριστιανικός, σε μουσουλμανικό τζαμί και πάλι σε χριστιανικό ναό, κι έτσι εξηγούνται οι διάφορες φάσεις στο κτίριο. Η θεμελίωση του κτιρίου γύρω στα 300 μ.Χ. είναι σίγουρη, αλλά το ερώτημα για τον αρχικό προορισμό της ακόμα παραμένει.

3 Η Ροτόντα ** Η Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου είναι ένα από τα αρχαιότερα και επιβλητικότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης. Ο Καίσαρας Γαλέριος έκανε έδρα στη Θεσσαλονίκη γύρω στα 300 μ.Χ. και έχτισε ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα που περιελάμβανε τα ανάκτορα, ένα οκταγωνικό κτίσμα και τον ιππόδρομο. Αρχικά χτίστηκε από τον Γαλέριο για να λειτουργήσει σαν Μαυσωλείο. Δεν εκπληρώθηκε όμως ποτέ ο στόχος για τον οποίο προοριζόταν, διότι ο Γαλέριος πέθανε και θάφτηκε μακριά από τη Θεσσαλονίκη.

4 Η Αψίδα του Γαλέριου-Καμάρα *
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Θεσσαλονίκης  είναι η Αψίδα του Γαλερίου, γνωστή και ως Καμάρα. Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά σημεία συνάντησης των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης. Η Καμάρα είναι κτίσμα της εποχής της Ρωμαϊκής τετραρχίας (αρχές 4ου μ.Χ. αιώνα).

5 Η Αψίδα του Γαλέριου-Καμάρα **
Χτίστηκε λίγο πριν το 305 μ.Χ. σε ανάμνηση της νίκης του Γαλέριου κατά των Περσών. Επίσης τα ανάγλυφα της καμάρας απεικονίζουν τη νίκη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας εναντίον των Περσών. Η αψίδα του Γαλερίου αποτελεί στοιχείο του Γαλεριανού Συγκροτήματος στο Ν.Α (νοτιανατολικού) τμήμα του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Κάτω από την Αψίδα περνούσε η Εγνατία, η οποία ήταν βασιλική οδός (Via Regia).

6 Το ανάκτορο του Γαλέριου *
Το ανάκτορο του Γαλερίου βρίσκεται στην Πλατεία Ναβαρίνου της Θεσσαλονίκης που έχει ψηφιδωτά, βασιλική, οκτάγωνο και Νυμφαίο. Πρόκειται για ένα από τα βασικά τετραρχικά συγκροτήματα, με συχνότατη αναφορά στη βιβλιογραφία και το μοναδικό στην Ελλάδα. Η ανασκαφική έρευνα των δεκαετιών του 1950 και 1960 έφερε στο φως το νοτιοανατολικό τμήμα του ανακτόρου. Μετά από σεισμό τον 5ο αι. μ.Χ. καταστρέφονται η νότια και δυτική στοά και ανακατασκευάζονται τα δάπεδα με μαρμάρινες πλάκες και χονδρό ψηφιδωτό.

7 Το ανάκτορο του Γαλέριου **
Στην μεταπολεμική εποχή , υπήρχε ένας και μία αδιαμόρφωτη έκταση, γεμάτη από υπόγεια κτίσματα. Εδώ βρίσκεται σήμερα η πλατεία Ναβαρίνου, και το μεγαλύτερο τμήμα της καταλαμβάνει ένας επιβλητικός αρχαιολογικός χώρος που είναι γνωστός στο κοινό ως «Ανάκτορα του Γαλερίου».

8 Πηγές Εικόνες Google Ιστοσελίδα (Ναβαρίνο) Βιβλίο Ιστορίας
Και το κείμενο που είχα γράψει γι’αυτό το θέμα

9 Ροτόντα, Καμάρα, ανάκτορο Γαλέριου
Γιώργος Καρανάσιος Ε2 Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης


Κατέβασμα ppt "Ροτόντα, Καμάρα, ανάκτορο Γαλέριου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google