Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΛΕΝΗ.  Η Αγορά ήταν, στις αρχαίες ελληνικές και ρωμαϊκές πόλεις, το οικονομικό, διοικητικό, κοινωνικό και πνευματικό κέντρο του άστεως. Στην αγορά γινόταν.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΛΕΝΗ.  Η Αγορά ήταν, στις αρχαίες ελληνικές και ρωμαϊκές πόλεις, το οικονομικό, διοικητικό, κοινωνικό και πνευματικό κέντρο του άστεως. Στην αγορά γινόταν."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΛΕΝΗ

2  Η Αγορά ήταν, στις αρχαίες ελληνικές και ρωμαϊκές πόλεις, το οικονομικό, διοικητικό, κοινωνικό και πνευματικό κέντρο του άστεως. Στην αγορά γινόταν εμπορικές συναλλαγές, συνήθως στον κεντρικό αύλιο χώρο της πόλης. Ήταν ένας ανοικτός χώρος, στον οποίο συναθροίζονταν οι άρρενες κάτοικοι της πόλης. Εκτός από τον εμπορικό της χαρακτήρα, η Αγορά ήταν και ο τόπος στον οποίο οι αρχαίοι συζητούσαν τις πολιτικές εξελίξεις, τα κοινά, γνωριζόνταν και φιλοσοφούσαν. Στα ρωμαϊκά χρόνια, η Αγορά αποκαλείτο με την λατινική της ονομασία "forum" ( πληθυντικός "fora"). αρχαίες ελληνικές ρωμαϊκές άστεως

3  Η Καμάρα είναι κτίσμα της εποχής της Ρωμαϊκής « Τετραρχίας » ( αρχές 4 ου μ. Χ. αιώνα ) και αποτελεί το ένα σκέλος ( δυτικό ) μίας στεγασμένης στοάς, που σχηματιζόταν από αψίδες και τόξα. Κατασκευάστηκε για να τιμηθεί ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Γαλέριος, όταν αυτός επέστρεψε νικητής στην πόλη ( περί το 306 μ. Χ.) μετά από πολέμους του κατά των Περσών. Η θριαμβική αυτή αψίδα ήταν τοποθετημένη κάθετα στην αρχαία Εγνατία, που διέσχιζε την πόλη ( δυτικά προς ανατολικά ) και αποτελούσε μέρος του λεγόμενου Γαλεριανού συγκροτήματος ( Ρωμαϊκά Ανάκτορα ), που αναπτύσσονταν κύρια νοτιοδυτικότερα, στις σημερινές πλατείες Ναυαρίνου και Ιπποδρομίου. Ρωμαϊκής Τετραρχίας Γαλέριος Περσών Εγνατία

4  Η Ροτόντα, ένα ευρύχωρο κυκλικό κτίριο, εξ ου και το σημερινό της ό ­ νομα, χτίστηκε γύρω στο 300 μΧ. α ­ πό τον ρωμαίο Καίσαρα Γαλέριο. Η Ροτόντα, n οποία μάλιστα δεν χτίστηκε ως Χριστιανικός ναός είναι εθνικό μνημείο, η άμεση Κυριότητα του οποίου ανήκει στην Ελληνική πολιτεία.. Το Ελληνικό Κράτος είναι υπεύθυνο για την προστασία του. ο 1523, χρονιά κατά την οποία η τότε Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης, ο ναός της Αγίας Σοφίας, μετατρά ­ πηκε σε τζαμί, η Ροτόντα έγινε ο ορ ­ θόδοξος μητροπολιτικός ναός της πόλης. Και ως τέτοιος παρέμεινε μέ ­ χρι το 1591, οπότε έγινε και αυτός τζαμί, μετά από ενέργειες του Χορτατζή Σουλεϊμάν Εφέντη, του οποίου ο τάφος σώζεται έξω από την κόγχη του Ιερού Βήματος. Τότε δεξιά από τη δυτική είσοδο του κτιρίου χτίστηκε και ο μιναρές, που διασώζεται ως τις ημέρες μας.

5


Κατέβασμα ppt "ΕΛΕΝΗ.  Η Αγορά ήταν, στις αρχαίες ελληνικές και ρωμαϊκές πόλεις, το οικονομικό, διοικητικό, κοινωνικό και πνευματικό κέντρο του άστεως. Στην αγορά γινόταν."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google