Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σωτήρχου Στέλλα Φιλιπποπούλου Ζωή Χατζή Γκερίνα.  Η Πνύκα (αρχαία ελληνικά η Πνύξ, της Πνυκός ή Πυκνός) είναι η θέση - περιοχή όπου συνεκαλείτο η Εκκλησία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σωτήρχου Στέλλα Φιλιπποπούλου Ζωή Χατζή Γκερίνα.  Η Πνύκα (αρχαία ελληνικά η Πνύξ, της Πνυκός ή Πυκνός) είναι η θέση - περιοχή όπου συνεκαλείτο η Εκκλησία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σωτήρχου Στέλλα Φιλιπποπούλου Ζωή Χατζή Γκερίνα

2  Η Πνύκα (αρχαία ελληνικά η Πνύξ, της Πνυκός ή Πυκνός) είναι η θέση - περιοχή όπου συνεκαλείτο η Εκκλησία του Δήμου, δηλαδή η συνέλευση των Αθηναίων, στην Αρχαία Αθήνα, από τον 6ο αιώνα μέχρι το τέλος του 4ο αιώνα π.Χ.. Περικλής αγορεύει στην Πνύκα.

3  Βρίσκεται στο μέσον της κατά διεύθυνση Βορρά- Νότου λοφοσειράς έναντι και Δυτικά της Ακρόπολης και μεταξύ των ακραίων υψωμάτων, του λόφου Νυμφών (βόρειο άκρο) και λόφου Μουσών ή Φιλοπάππου (νότιο άκρο).

4  Πνύξ > πυκνός, επίθετο που δηλώνει την μεγάλη περιεκτικότητα ύλης σε περιορισμένο χώρο.

5  Η Φάση Ι, (κατώτερο επίπεδο), ανάγεται ιστορικά στις μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη (περίπου το 500 π.Χ.). Στη περίοδο αυτή το "Βήμα" βρισκόταν στα βόρεια του κοίλου και οι ακροατές φέρονταν να παρακολουθούν στραμένοι προς την Αρχαία Αγορά, τον Άρειο Πάγο και τα Προπύλαια.

6  H Φάση ΙΙ, (μεσαίο επίπεδο), ανάγεται γύρω στο 400 π.Χ. οπότε το "Βήμα" προσδιορίζεται νοτιοδυτικά ενώ στα βόρεια του χώρου οικοδομήθηκε αναλημματικός τοίχος με δύο κλίμακες πρόσβασης (ανατολικά και δυτικά)  H Φάση ΙΙΙ, (ανώτερο επίπεδο), ανάγεται γύρω στο 350 π.Χ. οπότε και οικοδομήθηκε νέος μνημειώδης αναλημματικός τοίχος με κλιμακωτή είσοδο στο κέντρο, που προσέδιδε μεγαλύτερη έκταση στο χώρο. Απέναντι ακριβώς από την είσοδο λαξεύτηκε στο φυσικό βράχο το νέο τριβάθμητο λίθινο "Βήμα".

7 Τοπογραφικό σχέδιο της Πνυκός.

8  Όλος ο σημερινός αρχαιολογικός χώρος της Πνύκας, στην αρχαιότητα, αποτελούσε επίσης σπουδαίο ιερό χώρο, που ήταν αφιερωμένος στον "Πατέρα ανδρών τε θεών", τον Δία, που θεωρούνταν μέγας προστάτης του αθηναϊκού πολιτεύματος. Για τον σκοπό αυτόν υπήρχε και ο μεγάλος "Βωμός του Αγοραίου Διός"

9 Βωμός του Αγοραίου Διός

10 URL:  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%BD %CF%8D%CE%BA%CE%B1 http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%BD %CF%8D%CE%BA%CE%B1  http://www.eie.gr/archaeologia/gr/02_DELT IA/Pnyx.aspx http://www.eie.gr/archaeologia/gr/02_DELT IA/Pnyx.aspx

11 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!


Κατέβασμα ppt "Σωτήρχου Στέλλα Φιλιπποπούλου Ζωή Χατζή Γκερίνα.  Η Πνύκα (αρχαία ελληνικά η Πνύξ, της Πνυκός ή Πυκνός) είναι η θέση - περιοχή όπου συνεκαλείτο η Εκκλησία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google