Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ : ΑΡΓΥΡΩ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗ ΣΟΦΙΑ ΡΑΝΤΖΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ : ΑΡΓΥΡΩ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗ ΣΟΦΙΑ ΡΑΝΤΖΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ : ΑΡΓΥΡΩ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗ ΣΟΦΙΑ ΡΑΝΤΖΑ

2  (Νοτιανατολικά) της πόλης του Βόλου βρίσκεται ο λόφος της Γορίτσας, ένα φυσικό μικρό ύψωμα περίπου 200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, που αποτελεί ένα > που δεσπόζει στην πόλη του Βόλου.  Αφορμή αυτού του σημαντικού γεωγραφικού χαρακτηριστικού, ήταν να κτιστεί πάνω στο λόφο αυτόν μια ισχυρή πόλη, πιθανόν από τον Φίλιππο τον Β, όταν οχύρωνε στρατηγικές θέσεις στη Μαγνησία. Το όνομα της πόλης μένει ακόμη και σήμερα άγνωστο.  Σχεδιασμένη σε ένα συμπαγή ιστό η ελληνιστική πόλη-κράτος, ήταν οργανωμένη σε 4 τύπους οικοδομικών τετραγώνων με σύστημα κάθετων και οριζοντίων δρόμων που απείχαν μεταξύ τους περίπου 32 μ. και 45 μ.

3  Το πόλισμα χτίστηκε πάνω σε λόφο, για να αποφεύγουν οι κάτοικοι τους πειρατές και πάσης φύσεως εχθρούς.  Επομένως, λειτουργούσε σαν φυσικό οχυρό.

4  Τα τείχη της πόλης κτίστηκαν πιθανότατα από τον Κάσσανδρο στα χρόνια ανάμεσα στο 316 και 298 π.Χ. Ο παλμός της ζωής στην πόλη αυτή σταμάτησε σύντομα και οι κάτοικοί της συνοικίστηκαν περί το 294 π.Χ. στην πόλη της αρχαίας Δημητριάδας, σε ένα λόφο στην απέναντι ακτή του Παγασητικού κόλπου. Έτσι η πόλη της Γορίτσας εγκαταλείφτηκε σιγά - σιγά ως το 250 π.Χ.

5  Στην πόλη υπολογίζεται ότι θα υπήρχαν 400 - 500 σπίτια και σε αυτά κατοικούσαν 3000 - 3500 άνθρωποι. Τα σπίτια ήταν ευρύχωρα και στεγάζονταν με κεραμίδια. Ανάμεσά τους ανοίγονταν πλατείες για τις δημόσιες εκδηλώσεις της πόλης και των κατοίκων της.

6  Στην πόλη υπήρχε κεντρικό σύστημα υδροδότησης και αποχέτευσης.  Δεξαμενές φυαλόσχημες, επιχρισμένες με ειδικό κονίαμα, είναι ορατές στο χώρο της ακρόπολης, ενώ έχουν εντοπιστεί αυλάκια λαξευμένα στο βράχο του λόφου που διέρχονται από τα οικοδομικά τετράγωνα, συλλέγοντας νερά και απόβλητα.

7  Η οχύρωση της πόλης ήταν ιδιαίτερα προσεγμένη και κατασκευάστηκε σε μία φάση με ενιαίο σχέδιο. Τα τείχη της έχουν συνολικό μήκος 2800 μ. και είναι κατασκευασμένα κατά το ψευδοϊσόδομο σύστημα. Ο αμυντικός ρόλος τους ενισχυόταν από 33 πύργους.

8  Ο προμαχώνας είναι το κορυφαίο οχυρωματικό έργο, το οποίο σώζεται στο ακέραιο. Είναι ένας ιδιαίτερης οχυρωματικής σπουδαιότητας αμυντικός πύργος, πολύ ισχυρός και ογκώδης. Η λίθινη βάση έχει ύψος 3 μέτρα. Ο προμαχώνας βρίσκεται στο υψηλότερο, εγγύτερο σημείο του λαιμού, που ενώνει το λόφο της Γορίτσας με το Πήλιο και μέσω αυτού προστατεύεται το πιο ευάλωτο σημείο της οχύρωσης, όπως και οι δύο πύλες της πόλης η βόρεια και η ανατολική.

9  Κοντά στην ανατολική πύλη του προμαχώνα, εντοπίστηκε μικρό φυσικό σπήλαιο. Στα τοιχώματα υπάρχει η επιγραφή >, η οποία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στην περιοχή λατρευόταν ο Δίας.

10  http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?ob j_id=2674 http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?ob j_id=2674  http://odysseus.culture.gr/h/3/gh3560.jsp?o bj_id=2674 http://odysseus.culture.gr/h/3/gh3560.jsp?o bj_id=2674


Κατέβασμα ppt "ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ : ΑΡΓΥΡΩ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗ ΣΟΦΙΑ ΡΑΝΤΖΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google