Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το θέατρο στην αρχαία Αθήνα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το θέατρο στην αρχαία Αθήνα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το θέατρο στην αρχαία Αθήνα
1ο Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Τάξη Ε2 Κατερίνα Γαλλιού

2 Το θέατρο στην αρχαία Αθήνα
1. Ποιοι ήταν οι 3 μεγαλύτεροι αρχ. συγγραφείς και τι γνωρίζετε για τον καθένα; Οι τρεις αρχαίοι συγγραφείς είναι ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης. Ο Αισχύλος, έγραψε τραγωδίες. Το γεγονός ότι πολέμησε για την Αθήνα το θεωρούσε σημαντικότερο από τα λογοτεχνικά του κατορθώματα. Ο Σοφοκλής είχε σπουδαία αξιώματα στην Αθήνα. Δύο από τις πιο διάσημες τραγωδίες του είναι ο «Οιδίποδας Τύραννος» και η «Αντιγόνη». Τον Ευριπίδη οι Αθηναίοι τον θεωρούσαν ιδιόρρυθμο. Έγραψε έργα που αμφισβητούσαν τη δύναμη των θεών. Στην Αθήνα δεν γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία όσο ζούσε.

3 Το θέατρο στην αρχαία Αθήνα
2. Από πού προέρχεται η αρχαία τραγωδία; Πώς γεννήθηκε το θέατρο; Τα θέματα η τραγωδία τα έπαιρνε από την μυθολογία. Οι τραγωδίες προέρχονται από τον διθύραμβο, δηλαδή τον αρχαίο ύμνο προς τιμήν του Διονύσου, τον οποίο τραγουδούσε μια ομάδα αντρών εκτελώντας χορευτικές κινήσεις (χορός). Σιγά-σιγά από τον διθύραμβο γεννήθηκε ένα ποιητικό είδος με αλλαγές ρόλων. Αργότερα γεννήθηκε και ο διάλογος και οι γνωστές θεατρικές παραστάσεις.

4 Το θέατρο στην αρχαία Αθήνα
3. Τι ήταν ο διθύραμβος; Ο διθύραμβος ήταν ένας αρχαίος ύμνος προ τιμήν του Διονύσου, τον οποίο τραγουδούσε μια ομάδα αντρών εκτελώντας χορευτικές κινήσεις.

5 Το θέατρο στην αρχαία Αθήνα
4. Τι ήταν οι σάτυροι; Οι σάτυροι ήταν μισοί άνθρωποι και μισοί τράγοι και συνόδευαν τον Διόνυσο. Επίσης εκδήλωναν τον τολμηρό και εύθυμο χαρακτήρα τους.

6 Το θέατρο στην αρχαία Αθήνα
5. Τι γνωρίζετε για τους ηθοποιούς; Ο ηθοποιός στην αρχή ήταν ένας, μετά όμως οι συγγραφείς τραγωδιών μπορούσαν να δώσουν το λόγο σε τρεις. Οι ηθοποιοί ήταν άντρες, πολίτες της Αθήνας, το ίδιο και οι ποιητές και οι χορευτές. Το 4ο αιώνα π.Χ. υπήρχαν ήδη ηθοποιοί-βεντέτες, διάσημοι σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Οι ηθοποιοί φορούσαν κοθόρνους, παπούτσια με πολύ ψηλές σόλες, που στερεωνόταν με λουριά.

7 Το θέατρο στην αρχαία Αθήνα
6. Τι γνωρίζετε για τις μάσκες; Τις μάσκες τις χρησιμοποιούσαν για να δείχνουν ποιο πρόσωπο υποδύονταν στο θέατρο. Επίσης είχαν ένα άνοιγμα στο στόμα για να ακούγετε καλύτερα η φωνή τους. 7. Τι ήταν ο χορός; Ο χορός ήταν μία ομάδα αντρών που όλοι μαζί χόρευαν ή τραγουδούσαν.

8 Το θέατρο στην αρχαία Αθήνα
8. Τι ήταν οι χορηγοί; Οι χορηγοί ήταν οι αρχηγοί του χορού και χρηματοδοτούσαν τις θεατρικές παραστάσεις, γι’ αυτό έπαιρναν όπως ακριβώς και οι ποιητές βραβεία από την πολιτεία. Ένας από αυτούς ήταν ο Λυσικράτης. 9. Τι ήταν η σκηνή; Η σκηνή ήταν ένα οικοδόμημα που άλλαζαν ρούχα οι ηθοποιοί. Η πρόσοψη της σκηνής αποτελούσε το φόντο των παραστάσεων.

9 Το θέατρο στην αρχαία Αθήνα
10. Ποια είναι η διαφορά της αρχαίας κωμωδίας από την τραγωδία; Η διαφορά της τραγωδίας από την αρχαία κωμωδία, είναι ότι η μία έχει σοβαρό περιεχόμενο και η άλλη διασκεδαστικά και φανταστικά θέματα.

10 Το θέατρο στην αρχαία Αθήνα
11. Ποιους αρχαίους κωμικούς συγγραφείς γνωρίζεις; Γράψε μερικές λεπτομέρειες. Γνωρίζω τον Αριστοφάνη και τον Μένανδρο. Ο Αριστοφάνης είναι ένας από τους μεγαλύτερους κωμικούς και κορόιδευε πολλούς ανθρώπους τα αρχαία χρόνια. Τα έργα του Μένανδρου είναι πιο ήρεμα και πιο κομψά από του Αριστοφάνη.

11 Το θέατρο στην αρχαία Αθήνα
12. Αναφέρετε μερικά αρχαία θέατρα. Μερικά από τα αρχαία θέατρα είναι το θέατρο του Διονύσου, του Ηρώδου του Αττικού, της Επιδαύρου, των Δελφών, της Ολυμπίας κτλ. 13. Ποιοι ήταν επίσημοι προσκεκλημένοι και πού κάθονταν; Επίσημοι προσκεκλημένοι ήταν οι ιερείς, οι ανώτατοι αξιωματούχοι ή προσωπικότητες που η πολιτεία ήθελε να τιμήσει. Αυτοί κάθονταν στις πρώτες σειρές του θεάτρου.

12 Το θέατρο στην αρχαία Αθήνα
Πηγές: Βιβλίο «Αθήνα – Η γέννηση της Δημοκρατίας»

13 Το θέατρο στην αρχαία Αθήνα
1ο Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Τάξη Ε2 Κατερίνα Γαλλιού


Κατέβασμα ppt "Το θέατρο στην αρχαία Αθήνα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google