Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑ 2012-2013.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑ 2012-2013."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

2 Δήμητρα Κοτσιαμπαΐδου Σταυρούλα Καραμπάλιου Παρλάντζα Μαρία
Θα σου βάλω τα γυαλιά!!! Αλέξανδρος Ζανιάς Παναγιώτα Κατή Φανή Καφανέλη Νίκος Λούκας Χάρτινα Φεγγάρια Ευαγελλία Ψύρρα Κατερίνα Γκαντούνα Αθανασία Ζουρλαδάνη Ευαγγελία Τσάτσου Πλαστική Ομάδα Αλκιβιάδης Αβέλλας Μάριος Χαϊκάλης Χρήστος Ράπτης Κώστας Φαρμακιώτης Ξύλινες Καρδιές Χρυσοβαλάντω Μυλωνά Αγγελική Μεταξιώτη Δήμητρα Κοτσιαμπαΐδου Σταυρούλα Καραμπάλιου Παρλάντζα Μαρία Τενεκεδάκια Αλουμινίου Θεοδώρα Βαΐτση Βάγια Βλάχου Αναστασία Χήρα Δημήτρης Μηνάς

3 Τι είναι η ανακύκλωση και ποιοι οι κύριοι στόχοι της
Ανακύκλωση καλείται η διαδικασία μετατροπής των σκουπιδιών σε πηγές ενέργειας ή πρώτες ύλες με τη χρήση επιστημονικών μεθόδων και η επαναχρησιμοποίηση κατόπιν επεξεργασίας ορισμένων άχρηστων υλικών (κυρίως υλικών συσκευασίας).

4 Βασικοί στόχοι της ανακύκλωσης είναι:
η επαναχρησιμοποίηση ορισμένων αντικειμένων (λ.χ. γυάλινα δοχεία, πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης) από τις βιομηχανίες, αφού προηγηθούν οι διαδικασίες διαλογής και αποστείρωσής τους. η επεξεργασία ορισμένων απορριμμάτων (τήξη, συμπίεση) και η αξιοποίησή τους ως πρώτες ύλες από τις βιομηχανίες (λ.χ. τα γυάλινα δοχεία γίνονται υαλότριμμα, τα παλιά χαρτιά χαρτοπολτός κ.λπ.). ο περιορισμός της παραγωγής των υλικών συσκευασίας από τις βιομηχανίες.

5 Τα απορρίμματα που μπορούν να ανακυκλωθούν είναι το χαρτί, το γυαλί, ορισμένα μέταλλα, τα πλαστικά, οι μπαταρίες, τα ορυκτέλαια και τα ελαστικά αυτοκινήτων

6 Τα υλικά που ανακυκλώνονται
Χαρτί, πχ. εφημερίδες και περιοδικά Χάρτινες συσκευασίες, πχ. Χαρτόκουτα Γυαλί, γυάλινες συσκευασίες, πχ. γυάλινες φιάλες Μεταλλικοί περιέκτες, πχ. κονσέρβες, αλουμινένια κουτάκια Όλα τα πλαστικά δοχεία και οι πλαστικές συσκευασίες, πχ. σακούλες Ειδικά απορρίμματα όπως μπαταρίες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οχήματα, ελαστικά οχημάτων, λιπαντικά έλαια

7 Ανακύκλωση Χαρτιού Στο χώρο συγκέντρωσης συγκεντρώνονται όλα τα χαρτιά από διάφορα μέρη και γίνεται η διαλογή τους.  Αφού γίνει η διαλογή περνάνε στην πρέσα όπου συμπιέζονται και γίνονται "μπάλες" για μεγαλύτερη οικονομία χώρου και χρημάτων και ευκολότερη μεταφορά.

8 Οι "χαρτομπάλες« οδηγούνται στον αναλυτή όπου γίνονται πολτός με τη χρήση τεράστιων ποσοτήτων νερού
Κάθε φορά που τελειώνει η διαδικασία πολτοποίησης, το 80% του νερού ξαναχρησιμοποιείται για την επόμενη ανακύκλωση. Όταν ανακυκλώνουμε το χαρτί εξοικονομούμε επίσης και ενέργεια. Από τον αναλυτή ο χαρτοπολτός πηγαίνει σε μεγάλα κόσκινα όπου καθαρίζεται από λαστιχάκια, συνδετήρες κ.ά.  Το επόμενο στάδιο είναι της απομελάνωσης όπου εκεί αφαιρείται η μελάνη που υπάρχει στο χαρτοπολτό. Μετά ο χαρτοπολτός στραγγίζεται και το χαρτί πηγαίνει σε πρέσες όπου συμπιέζετε για να πάρουμε την ποιότητα που θέλουμε. Τελικά σ' ένα τύμπανο το χαρτί παίρνει την τελική του μορφή Από όλη τη διαδικασία της ανακύκλωσης δημιουργούνται υλικά επικίνδυνα για το περιβάλλον. Αυτά τα υλικά τα θάβουν σε χωματερή.

9 ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ     Το αλουμίνιο δικαίως χαρακτηρίζεται σαν το "πράσινο" μέταλλο, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις τεχνολογικές αλλά και οικολογικές απαιτήσεις.     Η διεθνής παραγωγή αλουμινίου είναι από τους βασικούς πρωταγωνιστές στην προσπάθεια για μείωση ενέργειας για παραγωγική διεργασία, περιορισμό και έλεγχο εκπομπών ρύπων και διατήρηση τουλάχιστον της ποιότητας του περιβάλλοντος.Η ανακύκλωση του αλουμινίου είναι το σημαντικότερο μέσο για την οικονομία ενέργειας και τη μείωση εκπομπών ρύπων. 

10 Ανακύκλωση Αλουμινίου
Το αλουμίνιο μεταφέρεται στα κέντρα ανακύκλωσης, αφού συμπιεστεί για εξοικονόμηση χώρου και χρημάτων. Μετά τη μεταφορά τους πηγαίνουν στο σπαστήρα όπου τα κάνουν μικρά κομμάτια για να λιώσει ευκολότερα το αλουμίνιο. Έπειτα περνάνε από ένα μαγνήτη για να αφαιρεθούν σιδερένια κουτιά που ίσως υπάρχουν και μέσα από κόσκινα για να φύγουνε οι άλλες μη μεταλλικές ουσίες. Τα κομμάτια του αλουμινίου πηγαίνουν στις βιομηχανίες ανακύκλωσης και ρίχνονται σε μια δεξαμενή η οποία έχει λιωμένο αλουμίνιο. Αφού λιώσει το αλουμίνιο καθαρίζεται με διάφορες διαδικασίες. Το λιωμένο αλουμίνιο μπαίνει μέσα σε καλούπια και έτσι φτιάχνονται μεγάλες πλάκες που έχουν πάχος μισό μέτρο και ζυγίζουν 15 τόνους. Κατόπιν οι πλάκες περνάνε από κυλίνδρους για να γίνουν πιο λεπτές. Μετά τυλίγονται σε ρολά και πηγαίνουν στα εργοστάσια παραγωγής κουτιών. Με την ανακύκλωση αυτή εξοικονομούμε ενέργεια, χρήματα, νερό, πρώτες ύλες και μειώνουμε τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

11 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ Κάθε αλουμινένιο κουτί έχει μια χρηματική αξία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ     Κάθε αλουμινένιο κουτί έχει μια χρηματική αξία. Όταν πετάτε ένα κουτί είναι σαν να πετάτε χρήματα. Παίρνοντας μέρος στην ανακύκλωση κερδίζεις αυτά τα χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για σένα, για να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σου. Με την ανακύκλωση του αλουμινίου έχουμε μεγάλο οικονομικό όφελος, αφού εξοικονομείται το 95% της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή του από πρώτες ύλες. Ταυτόχρονα, η ανακύκλωση ενός τόνου αλουμινίου οδηγεί στην εξοικονόμηση : 4 τόνων βωξίτη 500 κιλών σόδας 100 κιλών ασβεστόλιθου 700 κιλών πετρελαίου 25 κιλών κρυολίτη 35 κιλών φθοριούχου αλουμινίου    

12 Η ανακύκλωση αλουμινίου συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας
Η ανακύκλωση αλουμινίου συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας Περίπου 1 δισ. αλουμινένια κουτάκια για αναψυκτικά και ποτά χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα και για την παραγωγή τους χρειάζονται τόνοι αλουμίνιο ή τόνοι βωξίτη και κιλοβατώρες ενέργειας. Για την κατασκευή ενός αλουμινένιου κουτιού καταναλώνεται τόση ηλεκτρική ενέργεια όση για να: - ακούσουμε ραδιόφωνο για 4 ώρες. - δούμε τηλεόραση για 3 ώρες. - ανάψουμε μία λάμπα 60W για 5 ώρες. - λειτουργήσει ένα ψυγείο για 3 ώρες. Αν τα κουτάκια καταλήξουν στα σκουπίδια αυξάνουμε τον όγκο σκουπιδιών, σπαταλάμε φυσικούς πόρους και ενέργεια και συμβάλλουμε στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα χρησιμοποιημένα αλουμινένια κουτιά από αναψυκτικά, μπύρες κ.α. δεν είναι άχρηστα, και μάλιστα προσφέρουν και χρήματα σε όσους τα ανακυκλώνουν.

13 Υπολογίζεται ότι το 1991 στην Ελλάδα καταναλώθηκαν 700 εκατομμύρια κουτιά αλουμινίου. Από αυτά, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, το 25% ανακυκλώθηκε. Παράλληλα, με την ανακύκλωση του αλουμινίου, προστατεύουμε το περιβάλλον, εξοικονομούμε ενέργεια και περιορίζουμε τη σπατάλη πρώτων υλών. Η ανακύκλωση αλουμινίου σε σχέση με την παραγωγή του από την αρχή σημαίνει 95% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, 95% λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και 97% λιγότερη μόλυνση του νερού.

14 Ταυτόχρονα, η ανακύκλωση ενός τόνου αλουμινίου οδηγεί στην εξοικονόμηση : 4 τόνων βωξίτη, 500 κιλών σόδας, 100 κιλών ασβεστόλιθου, 700 κιλών πετρελαίου, 25 κιλών κρυολίτη και 35 κιλών φθοριούχου αλουμινίου. Το αλουμίνιο δικαίως χαρακτηρίζεται ως το "πράσινο" μέταλλο, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις τεχνολογικές αλλά και οικολογικές απαιτήσεις. Η διεθνής παραγωγή αλουμινίου είναι από τους βασικούς πρωταγωνιστές στην προσπάθεια για μείωση ενέργειας για παραγωγική διεργασία, περιορισμό και έλεγχο εκπομπών ρύπων και διατήρηση τουλάχιστον της ποιότητας του περιβάλλοντος. Η ανακύκλωση του αλουμινίου είναι το σημαντικότερο μέσο για την οικονομία ενέργειας και τη μείωση εκπομπών ρύπων.

15 Σύμβολα Ανακύκλωσης Που βρίσκονται τα σύμβολα ανακύκλωσης
Σύμβολα Ανακύκλωσης Που βρίσκονται τα σύμβολα ανακύκλωσης Όλα τα πλαστικα προϊόντα που ανακυκλώνονται φέρουν ένα ειδικό σύμβολο ανακύκλωσης που υποδηλώνει το είδος της ρητίνης από το οποίο έχουν κατασκευαστεί. Τα σύμβολα αυτά και το σχετικό σύστημα κωδικοποίησης καθιερώθηκε το 1988 από τον διεθνή Σύνδεσμο της Βιομηχανίας Πλαστικών SPΙ (Society of the Plastics Industry). Για να τα εντοπίσεται, κοιτάξτε στο κάτω μέρος του δοχείου ή μπουκαλιου και αναζητήστε το σύμβολο ανακύκλωσης με τα τρία ευρύ βέλη και έναν αριθμό στο κέντρο του τριγώνου. Προαιρετικά, εκτός από τον αριθμό μπορεί να αναγράφεται και η κωδική ονομασία της χημικής ρυτίνης. Αν δεν πρόκειται για δοχεία, κοιτάξτε στο κατώτερο ή εσωτερικό μέρος του πλαστικού αντικειμένου/εξαρτήματος που εξετάζετε.

16 Η κωδικοποίηση των ανακυκλώσιμων προϊόντων
Οι καταναλωτές έχουν στη διάθεσή τους τρόπους αναγνώρισης των διαφόρων πλαστικών ειδών και συσκευασιών. Πολλά πλαστικά προϊόντα έχουν έναν αριθμό: τον κώδικα αναγνώρισης που είναι τυπωμένος ή χαραγμένος στη συσκευασία. Αυτό το σύστημα κωδικοποίησης αναπτύχθηκε το 1988 στις ΗΠΑ από τη βιομηχανία πλαστικών για να διευκολύνει την ανακύκλωση των πλαστικών. Αν και δεν είναι υποχρεωτική η χρήση αυτού του κώδικα αποτελεί ένα είδος προτύπου για κάποια πλαστικά προϊόντα που πωλούνται στην παγκόσμια αγορά. Ο κώδικας προβλέπει εφτά κατηγορίες πλαστικών με βάση το βασικό υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένος κάθε τύπος πλαστικού και τα συνήθη προϊόντα για τα οποία χρησιμοποιείται.

17 Σύμβολα Ανακύκλωσης Τα σύμβολα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
Δηλώνουν ότι ένα υλικό ή ένα πράγμα μπορεί να ανακυκλωθεί (όπου υπάρχουν παροχές) Δηλώνουν τον τύπο του υλικού από το οποίο είναι φτιαγμένο Δηλώνουν συμβατότητα με ένα αναγνωρισμένα συμβατό σχήμα

18 Η διεθνής αναγνώριση των συμβόλων της ανακύκλωσης είναι τα τρία συνεχόμενα βέλη.
Κάθε βέλος αντιπροσωπεύει μια άποψη για ένα επιτυχές πρόγραμμα ανακύκλωσης: την συλλογή, την ανασκευή/αναδημιουργία σε ένα νέο προϊόν, και τελικά την αγορά του καταναλωτή. Το σύμβολο χρησιμοποιείται στα αγαθά που είναι ανακυκλώσιμα, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Αυτό το σύμβολο ίσως να βρεθεί σε μία σειρά από πολλά προϊόντα που είναι φτιαγμένα από ποικιλία υλικών. Τα περισσότερα αλουμινένια κουτάκια από ροφήματα και φαγητά μπορούν να ανακυκλωθούν.

19 ΜΕΤΑΛΛΑ Ανακυκλώσιμο Αλουμίνιο Ανακυκλώσιμο ατσάλι

20 ΧΑΡΤΙ-ΧΑΡΤΟΝΙ (Α) Mobius loop, δηλώνει ότι το υλικό είναι ανακυκλώσιμο
(Β) το αντικείμενο είναι φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά (Γ) Ο μαύρος κύκλος δηλώνει σε κάθε περίπτωση την ύλη που μας δίνεται από ανακυκλώσιμο υλικό

21 ΓΥΑΛΙ Το σύμβολο υπενθυμίζει στους καταναλωτές να ανακυκλώνουν γυάλινα δοχεία ή μπουκάλια, είτε σε τράπεζες μπουκαλιών είτε  σε οποιονδήποτε άλλο διαθέσιμο χώρο.

22 ΠΛΑΣΤΙΚΟ Τα πλαστικά μπουκάλια, και οι συσκευασίες τυπικά έχουν ένα σύμβολο το οποίο δηλώνει τον τύπο του πλαστικού από το οποίο το υλικό είναι φτιαγμένο. .Τα σύμβολα αποτυπώθηκαν στα πλαστικά μπουκάλια, οι κλωβοί αγαθών και οι συσκευασίες είναι  από τα πρωτότυπα τρία αυτά βέλη. Αυτοί έχουν αλλάξει σε πιο απλή και πιο μικρή έκδοση. Σε ένα μπουκάλι, το σύμβολο συνήθως μπορεί να βρεθεί στη βάση, επέδρασαν στο πλαστικό έτσι ώστε να αποτυπωθεί και γι’ αυτό το λόγω δεν φαίνεται και τόσο καλά. Το σύμβολο συμπεριλαμβάνει έναν αριθμό μαζί με τα βέλη συνήθως αλλά όχι πάντα  . Αν και η παρουσία του συμβόλου υποδηλώνει ότι το πλαστικό είναι ανακυκλώσιμο, το σύμβολο πράγματι είναι μόνο σχεδιασμένο για να αναγνωρίζουμε  από ποιο υλικό είναι φτιαγμένο.

23 Πηγές http://www.neo.gr/website/ergasiamathiti/36.htm
dim-rizou.pel.sch.gr/perivallon/anakiklosi.htm

24 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑ 2012-2013."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google