Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Ουτοπία ή πραγματικότητα»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Ουτοπία ή πραγματικότητα»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Ουτοπία ή πραγματικότητα»
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ «Ουτοπία ή πραγματικότητα»

2 «Ουτοπία ή πραγματικότητα»
« Να αγαπάς την ευθύνη, να λες : Εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω την γης. Αν δεν σωθεί, εγώ φταίω… ποιο δρόμο να πάρεις ; …τον πιο κακοτράχαλο ανήφορο… μην καταδέχεσαι να ρωτάς : θα νικήσουμε; … θα νικηθούμε; … πολέμα ! πολεμούμε χωρίς βεβαιότητα … και η αρετή μας , μη όντας σίγουρη για την αμοιβή, αποκτάει βαθύτερη ευγένεια ….» Νίκος Καζαντζάκης

3 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Είναι ο εθελοντισμός αποκλειστικά ένα σύγχρονο φαινόμενο; Ποιες ανάγκες και απαιτήσεις της κοινωνίας εξυπηρετεί ; Ποια είναι οι αιτίες που οδήγησαν στην ανάπτυξη της εθελοντικής δραστηριοποίησης των πολιτών; Υπάρχει το ενδεχόμενο να καπηλευτούν ορισμένοι αυτή τη μορφή δραστηριοποίησης ; Είναι εφικτή η συμβολή του σχολείου στην καλλιέργεια εθελοντικής συνείδησης; Αποτελεί η εθελοντική δράση και μία μαθησιακή-μορφωτική λειτουργία; Είναι ουτοπικός ο εθελοντισμός;

4 ΟΡΙΣΜΟΣ Εθελοντισμός, εθελοντής, εθελοντική οργάνωση, είναι το τρίπτυχο μιας προσφοράς σε ένα σκοπό, χωρίς εξαναγκασμό, για επίτευξη του στόχου με βούληση και γνώση. Με τον όρο αυτό είναι θεμιτό κάθε κίνητρο που θα μας ωθήσει να δώσουμε τη δύναμη μας, σωματική ή πνευματική.

5 ΜΟΡΦΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ. Α δράση περιλαμβάνει την προσφορά υλικών
• Η Ανθρωπιστική δράση περιλαμβάνει την προσφορά υλικών αγαθών ή χρημάτων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών όπως για παράδειγμα φυσικές καταστροφές, την αιμοδοσία, τη δωρεά οργάνων και τη συμμετοχή σε ομάδες διάσωσης ανθρώπων.

6 Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης από την υπεύθυνη του συσσιτίου.
VIDEO Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης από την υπεύθυνη του συσσιτίου.

7

8 ΜΟΡΦΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ. Β • Η Κοινωνική δράση εντοπίζεται στην προσφορά εθελοντικής εργασίας σε συλλόγους και ιδρύματα για την προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Συμπεριλαμβάνει δράσεις που αποβλέπουν στη βελτίωση των συγκοινωνιών, στην καθαριότητα των πόλεων, στην προστασία των πεζών και στην προάσπιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

9 ΜΟΡΦΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ. Γ • Η Περιβαλλοντική δράση
• Η Περιβαλλοντική δράση σχετίζεται με την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος, της χλωρίδας και της πανίδας, τις αναδασώσεις, την καθαριότητα των ακτών, την ανακύκλωση των απορριμμάτων, τις εφαρμογές εναλλακτικών πηγών ενέργειας κ.τ.λ.

10 ΜΟΡΦΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ. Δ • Η Πολιτιστική δράση
• Η Πολιτιστική δράση περιλαμβάνει την οργάνωση και διεξαγωγή διάφορων καλλιτεχνικών δρώμενων θεατρικών, μουσικών, ποιητικών, εικαστικών που δεν αποσκοπούν στην απόκτηση κέρδους, αλλά διεξάγονται για να ενισχύσουν και να υποστηρίξουν την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων.

11 ΜΟΡΦΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ. Ε • Η Διεθνιστική δράση έγκειται στην προσφορά αλληλεγγύης και γνώσης προς τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, αλλά και στην παροχή ανθρωπιστικών υπηρεσιών σε χώρες που ταλανίζονται από εμπόλεμες συγκρούσεις.

12 ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ .Α
• Συμβάλλει στην υποστήριξη και στη διάσωση ανθρώπων που δοκιμάζονται από σημαντικά προβλήματα καταστροφών, πολέμων, υποσιτισμού. • Βελτιώνει τις συνθήκες ζωής των ευάλωτων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

13 ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ .Β
• Βοηθάει στην ενδυνάμωση των κοινωνικών δεσμών ανάμεσα στους πολίτες . • Αναπτύσσει την αξία και το ιδεώδες της ανθρωπιστικής προσέγγισης του κόσμου που αντιτίθεται στον ατομικισμό και την ιδιοτέλεια.

14 ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ .Γ
• Συντελεί στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και διαμορφώνει την οικολογική συνείδηση των πολιτών, επιλύοντας προβλήματα που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή τους. • Καλλιεργεί την πεποίθηση της ενεργούς δράσης των ατόμων, της αλληλοαποδοχής και της συλλογικής ενέργειας για την επίτευξη κοινών στόχων, με αποτέλεσμα να προάγεται και η ιδέα της εθνικής ομοψυχίας.

15 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ
Κάνετε νέες γνωριμίες. Βοηθάτε άλλους. Βελτιώνετε την κοινότητα. Αποκτάτε επαγγελματική εμπειρία. Μαθαίνετε νέες δεξιότητες. Κάνετε εξάσκηση σε μια γλώσσα. Κάνετε χρήση φυσικών ταλέντων. Κάνετε πράξη τις πεποιθήσεις σας. Αναπτύσσετε αυτοπεποίθηση. Αισθάνεστε ότι είστε χρήσιμοι. Το διασκεδάζετε!

16 ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ .Α
• Υπάρχει το ενδεχόμενο να εκμεταλλευτούν ορισμένοι αυτή τη μορφή δραστηριοποίησης, για να καλύψουν οικονομικές και πολιτικές φιλοδοξίες • Η προσπάθεια των εθελοντών να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στο κράτος πρόνοιας, θεωρείται από ορισμένους επικριτές ως εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.

17 ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ .Β
• Επικριτική μπορεί επίσης να θεωρηθεί και η αντίληψη ότι οι εθελοντές χαρακτηρίζονται από μια δονκιχωτική και ουτοπική στάση ζωής. • Ορισμένοι εθελοντές αντιμετωπίζουν τη δράση τους με τυχοδιωκτική πρόθεση και περιπετειώδη διάθεση, για να αναζωογονήσουν την περιορισμένη καθημερινότητάς τους.

18 ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗ Να είναι οργανωμένος και εκπαιδευμένος.
Να έχει εξειδικευτεί στον τομέα του για να μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα τη στιγμή που θα του ζητηθεί. Να μπορεί ύστερα από κατάλληλη εκπαίδευση να αναλάβει πρωτοβουλίες όπου και όταν χρειαστεί Να είναι πρόθυμος να οργανωθεί και να συντονιστεί με τις υπόλοιπες ομάδες εθελοντών ή με άλλες κρατικές υπηρεσίες.

19 ΔΡΑΣΕΙΣ Ακολουθεί video με τις δραστηριότητες που πραγματοποιήσαμε κατά την διάρκεια του project.

20

21 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ .Α ◘ Ο εθελοντισμός είναι μία από τις βασικές εκφάνσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της πορείας του ανθρώπου μέσα στον χρόνο. ◘ Από την αρχαιότητα ακόμα, μέχρι και τη νεότερη εποχή ο εθελοντισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε κοινότητας και τον σκελετό που στηρίζει οργανώσεις της κοινωνίας των ανθρώπων.

22 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ .Β ◘ Ο εθελοντισμός μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο στην κρίση, τον κοινωνικό αποκλεισμό, αλλά και ως παράγοντας δημιουργίας κοινωνικού κεφαλαίου για την πράσινη ανάπτυξη και την κοινωνική οικονομία. ◘ Ο εθελοντισμός αλλάζει διαρκώς όψεις, περιεχόμενο αλλά και μεθόδους ακολουθώντας τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας.

23 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ .Γ ◘ Ακόμη ο εθελοντισμός συνεπάγεται μια στάση ζωής που ενστερνίζεται ιδιαίτερες αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη, η κοινωνική συμμετοχή, ◘ Οι εθελοντές με τη δράση τους προωθούν θετικές στάσεις και αντιλήψεις για τα διάφορα κοινωνικά ζητήματα. ◘ Η ευχαρίστηση όταν απαλύνουμε τον ανθρώπινο πόνο σε στιγμές ανάγκης είναι η ικανοποίηση της ηθικής προσπάθειας.

24 ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ…

25

26 Τα έσοδα από τις δραστηριότητες της ομάδας μας ήταν 460 ευρώ.
βρες χρόνο να κοιτάς ολόγυρα σου είναι πολύ σύντομη η μέρα για να είσαι εγωιστής Γ. Ρίτσος Συσσίτιο Σκύδρας 90 ευρώ Ορφανοτροφείο Γιαννιτσών 250 ευρώ Γηροκομείο Έδεσσας 120 ευρώ Τα έσοδα από τις δραστηριότητες της ομάδας μας ήταν 460 ευρώ.

27 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Ευχαριστούμε πολύ τον Πατήρ Καλλιανίδη Κωνσταντίνο και τον Πατήρ Φασουλάκο Ιωάννη για την προσφορά τους σε λαμπάδες, για τα είδη στολισμού για λαμπάδες, Ίριδα είδη γάμου και βάφτισης στην Σκύδρα, Ανέστης Βαϊδης για την προσφορά χρωμάτων και όσους καθηγητές, μαθητές και συμπολίτες μας για την συμβολή τους στην προσπάθειά μας.


Κατέβασμα ppt "«Ουτοπία ή πραγματικότητα»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google