Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η συγκέντρωση ή μοριακότητα κατ’ όγκο (c) εκφράζει τον αριθμό των moles της διαλυμένης ουσίας σε 1L διαλύματος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η συγκέντρωση ή μοριακότητα κατ’ όγκο (c) εκφράζει τον αριθμό των moles της διαλυμένης ουσίας σε 1L διαλύματος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η συγκέντρωση ή μοριακότητα κατ’ όγκο (c) εκφράζει τον αριθμό των moles της διαλυμένης ουσίας σε 1L διαλύματος.

2 c:η συγκέντρωση του διαλύματος
n: αριθμός των moles της διαλυμένης ουσίας V: όγκος του διαλύματος σε λίτρα C=n/V Μονάδα συγκέντρωσης είναι το Μ (mol/L) molarity

3 Υπολογισμός της συγκέντρωσης
mol (n) είναι μονάδα ποσότητας της ουσίας και ορίζεται ως η ποσότητα της ύλης που περιέχει τόσες στοιχειώδες οντότητες όσος είναι ο αριθμός των ατόμων που περιέχονται σε 12gr του 12C . 1 mol στοιχείου ή ένωσης ζυγίζει σε gr το Ar στοιχείου ή το Mr ένωσης και περιέχει 6,02*1023 άτομα στοιχείου ή μόρια ένωσης n=gr στοιχείου ή ένωσης/Ar ή Mr C (συγκέντρωση) =n (mol) /V (λίτρα) C Mr (διαλυμένης ουσίας) % w/v C Mr (διαλυμένης ουσίας) % w/w πυκνότητα διαλ

4 Εισαγωγή υαλικών στην επιφάνεια εργασίας Tο παράθυρο της εφαρμογής έχει την παρακάτω μορφή στο εικονικό εργαστήριο Vlab Επιλέξτε με κλικ την εικόνα. Απο τα αρχεία που θα αναδυθούν επιλέξτε Vlab GR Μεταφορά αντιδραστηρίου στην επιφάνεια εργασίας

5 Σκεύη του Vlab Δραστηριότητα 2 Πείραμα 1ο Θέλουμε να παρασκευάσουμε διάλυμα 0,5Μ HCl (100ml) από πυκνό διάλυμα 10Μ HCl Προτείνατε έναν τρόπο εργασίας και τα βήματα που θα ακολουθήσετε στο εικονικό εργαστήριο χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες του λογισμικού IRYDIUM_VLAB.

6

7 ΑΡΑΙΩΣΗ nαρχικό=nτελικό Ο όγκος του διαλύματος αυξάνεται
Η ποσότητα της διαλυμένης ουσίας στο αρχικό και στο τελικό διάλυμα είναι η ίδια γιατί προσθέσαμε μόνο διαλύτη nαρχικό=nτελικό Ο όγκος του διαλύματος αυξάνεται Vτελικό =Vαρχικό + Vδιαλύτη(H2O) n αρχικό =C αρχικό •V αρχικό και n τελικό =C τελικό •V τελικό Κατά τη αραίωση ισχύει C αρχικό •V αρχικό =C τελικό •V τελικό

8 Σκεύη του Vlab Δραστηριότητα 2
Άνοιξε τον αποθηκευτικό χώρο με την ένδειξη ισχυρά οξέα (διπλό αριστερό κλικ) Μετέφερε στον πάγκο εργασίας μία φιάλη με διάλυμα HCl 10M ( διπλό αριστερό κλικ στο διάλυμα) και δύο ογκομετρικές φιάλες των 100ml (αριστερό κλικ στο εικονίδιο , μετακίνηση του κέρσορα στο ογκομετρικές φιάλες, μετακίνηση στο 100 ml ογκομετρική φιάλη (αρ. κλικ ). Μετονόμασε κάθε μία ογκομετρική φιάλη σε Α, Β αντίστοιχα (Για να αλλάξεις την ονομασία μίας φιάλης επιλέγεις με δεξί κλικ τη φιάλη και επιλέγεις μετονομασία. Στο παράθυρο διαλόγου που εμφανίζεται δίνεις την καινούργια ονομασία και επιλέγεις ok). Μετέφερε στον πάγκο εργασίας ένα σιφώνιο των 5 ml (αριστερό κλικ στο εικονίδιο , μετακίνηση του κέρσορα στο σιφώνιο μετακίνηση στο 5ml σιφώνιο)

9 Σκεύη του Vlab Δραστηριότητα 2
Μετέφερε με το σιφώνιο 5 ml από το διάλυμα του HCl 10M στην ογκομετρική φιάλη Α ( με αριστερό κλικ μεταφέρεις το σιφόνι πάνω στη φιάλη που έχει το διάλυμα στο παράθυρο διαλόγου που θα εμφανιστεί στο κάτω μέρος της οθόνης , σημειώνεις 5. Επιλέγεις με αριστερό κλικ στο εικονίδιο που βρίσκεται δίπλα την εντολή αφαίρεση. Με αριστερό κλικ μεταφέρεις το γεμάτο σιφώνιο πάνω στην φιάλη Α, στο παράθυρο διαλόγου γράφεις 5. Επιλέγεις με αριστερό κλικ στο εικονίδιο που βρίσκεται δίπλα την εντολή προσθήκη) . Μετέφερε το δοχείο με το αποσταγμένο νερό στον πάγκο εργασίας. Σύρε το πάνω στην φιάλη Α και στο παράθυρο διαλόγου που θα εμφανιστεί γράψε 95 ( είναι η ποσότητα που χρειάζεται για να γεμίσει η φιάλη μέχρι τη χαραγή). Σημείωσε στον παρακάτω πίνακα τη συγκέντρωση του διαλύματος C2 με τη βοήθεια του ραβδογράμματος στην δεξιά πλευρά του πάγκου εργασίας .

10 Σκεύη του Vlab Δραστηριότητα 2 Με ανάλογο τρόπο στη φιάλη Β μετέφερε 10 ml από το διάλυμα HCl 10M. Συμπλήρωσε με νερό μέχρι τη χαραγή . Συμπλήρωσε την 2η στήλη του πίνακα με τη συγκέντρωση του διαλύματος που θα προκύψει. 

11 Σκεύη του Vlab ΦΙΑΛΗ Α ΦΙΑΛΗ Β Αρχικός όγκος V1 (L)
ΦΙΑΛΗ Α ΦΙΑΛΗ Β Αρχικός όγκος V1 (L) Aρχική συγκέντρωση C1 (Μ) C1.V1 ( moles δ.ο. ) Τελικός όγκος V2 (L) Τελική συγκέντρωση C2 C2.V2 (moles δ.ο.)

12


Κατέβασμα ppt "Η συγκέντρωση ή μοριακότητα κατ’ όγκο (c) εκφράζει τον αριθμό των moles της διαλυμένης ουσίας σε 1L διαλύματος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google