Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ισότητα Φύλων Πανταζάκου Χριστίνα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ισότητα Φύλων Πανταζάκου Χριστίνα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ισότητα Φύλων Πανταζάκου Χριστίνα

2 Κοινωνική Ανισότητα Η κοινωνική ανισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα εκφραζόταν διαχρονικά, σχεδόν σε όλες τις κοινωνίες που γνωρίζουμε, και σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί να εκφράζεται στις περισσότερες κοινωνίες και σήμερα, με τη θεσμική ή/και ιδεολογική ανδρική ανωτερότητα και αντίστροφα, τη γυναικεία κατωτερότητα, σε όλα τα επίπεδα και πεδία της κοινωνικο-οικονομικής ζωής.

3 Κοινωνική Ανισότητα Οι άνδρες κατείχαν παραδοσιακά, και σήμερα εξακολουθούν στις περισσότερες κοινωνίες που γνωρίζουμε, να κατέχουν την εξουσία σε επίπεδο οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό, πολιτισμικό, ιδεολογικό, κλπ.

4 Γιατί υπάρχει ανισότητα;
Η ανισότητα αυτή μεταξύ των δύο φύλων, εκφραζόμενη σε όλες της τις διαστάσεις, ήταν -και στις περισσότερες κοινωνίες παραμένει: από τη μια πλευρά, θεσμικά ή/και νομικά κατοχυρωμένη –όπως για παράδειγμα ο περιορισμός στη εκπαίδευση των γυναικών, στη συμμετοχή τους στην πολιτική (που ίσχυε και στην Ελλάδα μέχρι πριν λίγες δεκαετίες), και από την άλλη πλευρά, ιδεολογικά αιτιολογημένη, με βάση το διαχρονικό και διαπολιτισμικό επιχείρημα ότι η ανισότητα αυτή είναι «φυσική» ή «βιολογικά προκαθορισμένη».

5 Η Θεωρία της Βιολογικής Προσέγγισης
Οι ψυχολογικές ιδιότητες, οι κλίσεις και οι ικανότητες των αγοριών και των κοριτσιών αποδίδονται σε έμφυτες ιδιότητες που συνδέονται με τις ανατομικές διαφορές των φύλων.

6 Άσκηση   Κατονόμασε ορισμένα χαρακτηριστικά σου που θεωρείς ότι σε ξεχωρίζουν από ένα άτομο του άλλου φύλου.    Ποια από αυτά θεωρείς βιολογικά καθορισμένα;

7 Βιολογική Προσέγγιση Οι υποστηρικτές της βιολογικής προσέγγισης στηρίζουν τα επιχειρήματά τους σχετικά με τις έμφυλες διαφορές στη διαφοροποίηση που υπάρχει μεταξύ θηλυκού και αρσενικού εγκεφάλου. Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορές στο μέγεθος, την εξειδίκευση των ημισφαιρίων αλλά και την οργάνωση του εγκεφάλου. Οι διαφορές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την απόκτηση διαφορετικών ικανοτήτων ανάλογα με το φύλο, αλλά όχι διαφορές στη νοημοσύνη

8 Βιολογική Προσέγγιση οι γυναίκες
μπορούν να ταιριάξουν πιο γρήγορα όμοια αντικείμενα, θυμούνται πιο εύκολα αντικείμενα, έχουν μεγαλύτερες ικανότητες διάκρισης χρωμάτων, καλύτερη λεκτική ευφράδεια και μνήμη και είναι καλύτερες σε απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς.

9 Βιολογική Προσέγγιση Από την άλλη, οι άνδρες
έχουν καλύτερη αντίληψη της οπτικής του χώρου, είναι πιο ικανοί σε δοκιμασίες που απαιτούν τη νοητική περιστροφή αντικειμένων, είναι πιο ακριβείς/ εύστοχοι σε κινητικές δεξιότητες που έχουν να κάνουν με ρίψη αντικειμένων, μπορούν πιο εύκολα να διακρίνουν κάποιο συγκεκριμένο σχήμα από μια εικόνα με περίπλοκα σχήματα, έχουν καλύτερες επιδόσεις στη μαθηματική σκέψη.

10 Βιολογική Προσέγγιση ο άνδρας αξιολογούνταν και αξιολογείται ως «βιολογικά ισχυρότερος», κυρίως γιατί υπερτερεί σε σωματικό όγκο και μυϊκή δύναμη, αλλά και γιατί κατά πολλούς είναι και διανοητικά ανώτερος, ενώ η γυναίκα αξιολογούνταν και αξιολογείται ως «βιολογικά αδύναμη» γιατί είναι σωματικά μικρότερη, αλλά κυρίως γιατί είναι ιδιαίτερα ανίσχυρη όταν εγκυμονεί, γεννά και μεγαλώνει παιδιά, και γιατί, πάλι κατά ορισμένους, είναι και διανοητικά κατώτερη.

11 Βιολογική Προσέγγιση ο μεν άνδρας, ως «σωματικά ισχυρότερος», αναλαμβάνει την προστασία της γυναίκας και της οικογένειας που δημιουργεί με αυτή (ή αυτές), με όλα αυτή η προστασία συνεπάγεται (θέση κυριαρχίας μέσα και έξω από την οικογένεια, άσκησης εξουσίας στο δημόσιο βίο, θέση εξουσίας σε επίπεδο εκπαίδευσης, εργασίας, άσκησης πολιτικής, κλπ.), η δε γυναίκα, ως «σωματικά ανίσχυρη», περιορίζεται στα του «οίκου», στη δημιουργία και φροντίδα της οικογένειας και των μελών της και στα λοιπά καθήκοντα που σχετίζονται με το σπίτι.

12 Άσκηση Εσύ πιστεύεις ότι η βιολογική διαφορά αυτόματα οδηγεί και στην κοινωνική διαφορά ή ανισότητα; Αιτιολόγησε την άποψή σου.

13 Η θεωρία της κοινωνικής εκμάθησης των ρόλων
Δίνει έμφαση στην καθοριστική επίδραση της κοινωνίας στην κατασκευή του φύλου Κοινωνικοποίηση

14 Σχολιάστε τη φωτογραφία

15 Σχολιάστε τη φωτογραφία


Κατέβασμα ppt "Ισότητα Φύλων Πανταζάκου Χριστίνα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google