Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

* Ορίζει τις σαλάτες. * Ταξινομεί τις σαλάτες σε κατηγορίες. * Αναφέρει τη θέση που έχουν οι σαλάτες στο μενού. * Υπολογίζει την ποσότητα της μερίδας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "* Ορίζει τις σαλάτες. * Ταξινομεί τις σαλάτες σε κατηγορίες. * Αναφέρει τη θέση που έχουν οι σαλάτες στο μενού. * Υπολογίζει την ποσότητα της μερίδας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 * Ορίζει τις σαλάτες. * Ταξινομεί τις σαλάτες σε κατηγορίες. * Αναφέρει τη θέση που έχουν οι σαλάτες στο μενού. * Υπολογίζει την ποσότητα της μερίδας των σαλατών. * Κατονομάζει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι σαλάτες.

3 * Σαλάτες είναι κρύες παρασκευές οι οποίες μπορεί να αποτελούνται από συνδυασμό λαχανικών, κρέατα, ψάρια, πουλερικά, αλλαντικά, ζυμαρικά, αυγά, τυριά ή φρούτα. Υπάρχουν οι απλές και σύνθετες σαλάτες.

4 * Οι απλές αποτελούνται από ένα λαχανικό ή συνδυασμό λαχανικών.

5 * Οι σύνθετες εκτός από λαχανικά μπορεί να έχουν και κρέατα, πουλερικά, ψάρια ή διάφορα άλλα υλικά. * Συνήθως οι σύνθετες σαλάτες μπορούν να καταναλωθούν και σαν γεύμα από μόνες τους.

6 * Η σαλάτα αποτελείτε από τέσσερα μέρη: * Η σάλτσα (dressing) * Το κυρίως μέρος * Η γαρνιτούρα * Η βάση * Η γαρνιτούρα στο πιάτο πρέπει να είναι απλή και φαγώσιμη.

7 * Οι σαλάτες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: * Ορεκτικές σαλάτες * Συνοδευτικές σαλάτες * Κυρίως φαγητού * Επιδορπιές σαλάτες

8 * Σαλάτες με κρέατα, αλλαντικά, φρούτα, ψαρικά, πουλερικά, λαχανικά, τυριά ήαυγά. Έχουν σκοπό να διεγείρουν τη όρεξη. Σερβίρονται σε πιατέλες στο μπουφέ ή σε προκαθορισμένο μενού πριν από το κυρίως γεύμα.

9 * Σαλάτες απλές με βάση τα λαχανικά οι οποίες συνοδεύουν κυρίως πιάτα ή τοποθετούνται μέσα στο ίδιο πιάτο με το γεύμα. Οι σαλάτες αυτές πρέπει να συνδυάζονται με το φαγητό που συνοδεύουν. Δεν πρέπει να είναι γλυκές διότι κόβουν τη όρεξη.

10 * Σύνθετες σαλάτες που περιέχουν λαχανικά, κρέατα, πουλερικά ψάρια, ζυμαρικά και άλλα υλικά σε ποσότητα μεγαλύτερη από τις άλλες κατηγορίες σαλατών.

11 * Είναι γλυκόξινες σαλάτες και αποτελούνται από διάφορα φρούτα. Σερβίρονται μετά το κυρίως πιάτο. Για παράδειγμα: φρουτοσαλάτα ή οποία μπορεί να σερβιριστεί και σαν ορεκτική σαλάτα.

12 * Οι σαλάτες μπορεί να συνοδεύονται ή να γαρνίρονται με: * Κρουτονια. * Σκληρό τριμμένο τυρί. * Σάλτσα σαλάτας - Ντρεσινγκ.

13 * Το ντρέσινκ είναι η σάλτσα της σαλάτας. Είναι υγρό (ρευστό ή παχύρρευστο), το οποίο τοποθετείται μέσα στην σαλάτα ή συνοδεύει την σαλάτα. Για παράδειγμα, το λαδόξυδο (βινικρέτ) είναι είδος ντρέσινκ. * Η σωστή αναλόγια για το λαδόξυδο είναι 3 προς 1, 3 μέρη λαδί – 1 μέρος ξύδι π.χ 90 μλ ελαιόλαδο και 30 μλ ξύδι.

14 * Πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα στεγνώνομε σε τρυπητό. Σκεπάζουμε τα λαχανικά (χόρτα) με βρεγμένο χαρτί κουζίνας και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για να γίνουν crisp (τραγανά). * Τα μαλακά λαχανικά (π.χ. μαρούλι) κόβονται με τα χέρια σε μέτρια τεμάχια.

15 * Επιλέγουμε πάντοτε φρέσκα και κατά προτίμηση εποχιακά λαχανικά. * Δεν ψήνουμε πολύ τα λαχανικά ώστε να παραμένουν τραγανά και να διατηρείται το χρώμα, η γεύση και τα θρεπτικά τους συστατικά. * Όλα τα υλικά να είναι κομμένα σε μέγεθος μπουκιάς.

16 * Οι σαλάτες να ετοιμάζονται κοντά στον χρόνο σερβιρίσματος τους για την διατήρηση της φρεσκάδας τους. * Ο κανόνας λέει: "Το κρύο πρέπει να σερβίρεται κρύο”. Ακόμα και τα πιάτα που θα σερβίρουμε την σαλάτα πρέπει να είναι κρύα.

17 * Το ντρέσινκ (dressing) τοποθετείται μόλις πριν το σέρβις ή αφήνουμε να βάλει ο πελάτης από μόνος του όσο θέλει. * Το ντρέσινκ πρέπει να ταιριάζει γευστικός με τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας. * Τα ζουμερά λαχανικά αναμειγνύονται λίγο πριν το σέρβις γιατί κατεβάζουν νερό. Για παράδειγμα, η ντομάτα κατεβάζει νερό και αλλοιώνει την γεύση.

18 * Να υπάρχει αντίθεση και ισορροπία χρωμάτων. * Η γαρνιτούρα του πιάτου να είναι απλή και φαγώσιμη. * Κρατάμε καθαρό τον γύρο του πιάτου ή της πιατέλας για την γαρνιτούρα. Όπως ένα πορτραίτο με την κορνίζα του. * Τοποθετούμε την σαλάτα στο πιάτο δίνοντας της ύψος. * Το χρώμα του ντρέσινκ να ταιριάζει με το χρώμα της σαλάτας ή να είναι σε αντίθεση.

19 * Δώστε τον ορισμό για τις σαλάτες; * Πως ταξινομούνται σε κατηγορίες οι σαλάτες; * Ονομάστε μερικές βασικές αρχές για τις σαλάτες; * Κατονομάστε τα μέρη της σαλάτας; * αναφέρετε την θέση που κατέχουν στο μενού οι σαλάτες;


Κατέβασμα ppt "* Ορίζει τις σαλάτες. * Ταξινομεί τις σαλάτες σε κατηγορίες. * Αναφέρει τη θέση που έχουν οι σαλάτες στο μενού. * Υπολογίζει την ποσότητα της μερίδας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google