Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σαλατες - Salads.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σαλατες - Salads."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σαλατες - Salads

2 Στόχοι Ορίζει τις σαλάτες. Ταξινομεί τις σαλάτες σε κατηγορίες.
Αναφέρει τη θέση που έχουν οι σαλάτες στο μενού. Υπολογίζει την ποσότητα της μερίδας των σαλατών. Κατονομάζει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι σαλάτες.

3 Ορισμός Σαλάτες είναι κρύες παρασκευές οι οποίες μπορεί να αποτελούνται από συνδυασμό λαχανικών, κρέατα, ψάρια, πουλερικά, αλλαντικά, ζυμαρικά, αυγά, τυριά ή φρούτα. Υπάρχουν οι απλές και σύνθετες σαλάτες.

4 Άπλες Σαλάτες Οι απλές αποτελούνται από ένα λαχανικό ή συνδυασμό λαχανικών.

5 Σύνθετες Σαλάτες Οι σύνθετες εκτός από λαχανικά μπορεί να έχουν και κρέατα, πουλερικά, ψάρια ή διάφορα άλλα υλικά. Συνήθως οι σύνθετες σαλάτες μπορούν να καταναλωθούν και σαν γεύμα από μόνες τους.

6 Τα μέρη της Σαλάτας Η σαλάτα αποτελείτε από τέσσερα μέρη:
Η σαλάτα αποτελείτε από τέσσερα μέρη: Η σάλτσα (dressing) Το κυρίως μέρος Η γαρνιτούρα Η βάση Η γαρνιτούρα στο πιάτο πρέπει να είναι απλή και φαγώσιμη.

7 Κατηγορίες Σάλατων Οι σαλάτες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:
Οι σαλάτες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: Ορεκτικές σαλάτες Συνοδευτικές σαλάτες Κυρίως φαγητού Επιδορπιές σαλάτες

8 Ορεκτικές σαλάτες Σαλάτες με κρέατα, αλλαντικά, φρούτα, ψαρικά, πουλερικά, λαχανικά, τυριά ήαυγά. Έχουν σκοπό να διεγείρουν τη όρεξη. Σερβίρονται σε πιατέλες στο μπουφέ ή σε προκαθορισμένο μενού πριν από το κυρίως γεύμα.

9 Συνοδευτικές Σαλάτες Σαλάτες απλές με βάση τα λαχανικά οι οποίες συνοδεύουν κυρίως πιάτα ή τοποθετούνται μέσα στο ίδιο πιάτο με το γεύμα. Οι σαλάτες αυτές πρέπει να συνδυάζονται με το φαγητό που συνοδεύουν. Δεν πρέπει να είναι γλυκές διότι κόβουν τη όρεξη.

10 Κυρίως Φαγητού Σύνθετες σαλάτες που περιέχουν λαχανικά, κρέατα, πουλερικά ψάρια, ζυμαρικά και άλλα υλικά σε ποσότητα μεγαλύτερη από τις άλλες κατηγορίες σαλατών.

11 Επιδορπιες Σαλάτες Είναι γλυκόξινες σαλάτες και αποτελούνται από διάφορα φρούτα. Σερβίρονται μετά το κυρίως πιάτο. Για παράδειγμα: φρουτοσαλάτα ή οποία μπορεί να σερβιριστεί και σαν ορεκτική σαλάτα.

12 Συνοδευτικά και Γαρνιτούρες
Οι σαλάτες μπορεί να συνοδεύονται ή να γαρνίρονται με: Κρουτονια. Σκληρό τριμμένο τυρί. Σάλτσα σαλάτας - Ντρεσινγκ.

13 Σάλτσες Σαλάτων - Ντρεσινγκ
Το ντρέσινκ είναι η σάλτσα της σαλάτας. Είναι υγρό (ρευστό ή παχύρρευστο), το οποίο τοποθετείται μέσα στην σαλάτα ή συνοδεύει την σαλάτα. Για παράδειγμα, το λαδόξυδο (βινικρέτ) είναι είδος ντρέσινκ. Η σωστή αναλόγια για το λαδόξυδο είναι 3 προς 1, 3 μέρη λαδί – 1 μέρος ξύδι π.χ 90 μλ ελαιόλαδο και 30 μλ ξύδι.

14 Βασικές αρχές για σαλάτες
Πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα στεγνώνομε σε τρυπητό. Σκεπάζουμε τα λαχανικά (χόρτα) με βρεγμένο χαρτί κουζίνας και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για να γίνουν crisp (τραγανά). Τα μαλακά λαχανικά (π.χ. μαρούλι) κόβονται με τα χέρια σε μέτρια τεμάχια.

15 Βασικές αρχές για σαλάτες
Επιλέγουμε πάντοτε φρέσκα και κατά προτίμηση εποχιακά λαχανικά. Δεν ψήνουμε πολύ τα λαχανικά ώστε να παραμένουν τραγανά και να διατηρείται το χρώμα, η γεύση και τα θρεπτικά τους συστατικά. Όλα τα υλικά να είναι κομμένα σε μέγεθος μπουκιάς.

16 Βασικές αρχές για σαλάτες
Οι σαλάτες να ετοιμάζονται κοντά στον χρόνο σερβιρίσματος τους για την διατήρηση της φρεσκάδας τους. Ο κανόνας λέει: "Το κρύο πρέπει να σερβίρεται κρύο”. Ακόμα και τα πιάτα που θα σερβίρουμε την σαλάτα πρέπει να είναι κρύα.

17 Βασικές αρχές για σαλάτες
Το ντρέσινκ (dressing) τοποθετείται μόλις πριν το σέρβις ή αφήνουμε να βάλει ο πελάτης από μόνος του όσο θέλει. Το ντρέσινκ πρέπει να ταιριάζει γευστικός με τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας. Τα ζουμερά λαχανικά αναμειγνύονται λίγο πριν το σέρβις γιατί κατεβάζουν νερό. Για παράδειγμα, η ντομάτα κατεβάζει νερό και αλλοιώνει την γεύση.

18 Βασικές Αρχές για παρουσίαση σαλάτας
Να υπάρχει αντίθεση και ισορροπία χρωμάτων. Η γαρνιτούρα του πιάτου να είναι απλή και φαγώσιμη. Κρατάμε καθαρό τον γύρο του πιάτου ή της πιατέλας για την γαρνιτούρα. Όπως ένα πορτραίτο με την κορνίζα του. Τοποθετούμε την σαλάτα στο πιάτο δίνοντας της ύψος. Το χρώμα του ντρέσινκ να ταιριάζει με το χρώμα της σαλάτας ή να είναι σε αντίθεση.

19 Ανατροφοδότηση -Αξιολόγηση
Δώστε τον ορισμό για τις σαλάτες; Πως ταξινομούνται σε κατηγορίες οι σαλάτες; Ονομάστε μερικές βασικές αρχές για τις σαλάτες; Κατονομάστε τα μέρη της σαλάτας; αναφέρετε την θέση που κατέχουν στο μενού οι σαλάτες;


Κατέβασμα ppt "Σαλατες - Salads."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google