Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

7. Η Κωνσταντινούπολη οχυρώνεται και στολίζεται με έργα τέχνης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "7. Η Κωνσταντινούπολη οχυρώνεται και στολίζεται με έργα τέχνης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 7. Η Κωνσταντινούπολη οχυρώνεται και στολίζεται με έργα τέχνης

2 Γιατί ο Κωνσταντίνος ενδιαφέρθηκε να κτίσει τείχη γύρω από τη νέα πρωτεύουσα;
Η νέα πρωτεύουσα του ρωμαϊκού κράτους έπρεπε να οχυρωθεί, για να προστατευθεί από τους εχθρούς. Ο Κωνσταντίνος επισκεύασε την ακρόπολη και τα παλιά τείχη της και έκτισε νέα, για να προστατέψει τις νέες περιοχές

3

4 Τμήμα των τειχών της Κωνσταντινούπολης από το μέρος της στεριάς, όπως είναι σήμερα.

5 Γιατί η Κωνσταντινούπολη στολίστηκε με έργα τέχνης;
Tα χάλκινα άλογα του Λυσίππου στον Iππόδρομο της Kωνσταντινούπολης, έργο του 4ου αιώνα Έπρεπε να στολιστεί με μεγαλοπρεπή κτίρια και έργα τέχνης για να διατηρήσει τη δόξα της ως πρωτεύουσα του ρωμαϊκού κράτους.

6 Πότε έγιναν τα εγκαίνια της;
Διαλεγμένοι εργάτες και τεχνίτες από όλα τα μέρη της αυτοκρατορίας, εργάστηκαν επί έξι χρόνια. Η θεμελίωσή της έγινε από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο, το Νοέμβριο του 324 μ.Χ, και τα εγκαίνιά της το Μάιο του 330 μ.Χ..

7 Τι χτίστηκε με εντολή του αυτοκράτορα;
Με εντολή του αυτοκράτορα Χτίστηκε η μεγάλη αγορά στο κέντρο της πόλης και στο χώρο της υψώθηκε στήλη με το άγαλμα του αυτοκράτορα στην κορυφή της.

8 Τι άλλα έργα κατασκευάστηκαν;
Κατασκευάστηκαν κρήνες (βρύσες), λουτρά, υδραγωγεία, και τεράστιες δεξαμενές που εξασφάλιζαν νερό για έξι μήνες. Μεταφέρθηκαν εδώ έργα τέχνης από τη Ρώμη και άλλα μέρη της αυτοκρατορίας, για να διακοσμήσουν τις πλατείες, την αγορά και τους άλλους δημόσιους χώρους.

9 Η Αγία Σοφία Διατηρήθηκαν οι παλιοί και χτίστηκαν νέοι βωμοί και ναοί.
Τότε κτίστηκε και ο ναός της Αγίας Σοφίας, Ο καθένας είχε το χώρο του να λατρέψει το θεό του ελεύθερα.

10 Πώς κρίνεται την ενέργεια του Κωνσταντίνου να αφήσει απείρακτους τους ναούς και βωμούς της παλιάς θρησκείας και να κτίσει νέους; Η ενέργεια του αυτή δείχνει το σεβασμό του απέναντι στα δικαιώματα των ανθρώπων να πιστεύουν ελεύθερα σε όποιον θεό θέλουν (ανεξιθρησκία) Δεν ήθελε να δημιουργήσει διαφορές και συγκρούσεις ανάμεσα στους πολίτες της αυτοκρατορίας του. Το ρωμαϊκό κράτος θα παρέμενε ενωμένο και ισχυρό.

11 Η πόλη των τυφλών Η πόλη των τυφλών -«Απέναντι από την πόλη των τυφλών να χτίσετε τη νέα σας αποικία». Αυτόν το χρησμό έδωσε η Πυθία στο Βύζαντα, τον αρχηγό των Μεγαρέων αποίκων, που είχε πάει στους Δελφούς να ζητήσει τη συμβουλή του Απόλλωνα. Ξανοίχτηκαν τότε οι Μεγαρείς στο Αιγαίο, μπήκαν στον Ελλήσποντο κι έφτασαν στη Χρυσούπολη της Προποντίδας. Ρώτησαν παντού. Κανείς όμως δεν ήξερε ούτε είχε ακούσει ποτέ για πόλη με τέτοιο όνομα. Απελπισμένος ο Βύζαντας βγήκε από το καράβι του κι ανέβηκε στην κορυφή ενός θαλασσόβραχου. Η ματιά του πέταξε πάνω από τη στενή θάλασσα της Προποντίδας κι αγνάντεψε την αντικρινή στεριά. Ένας όμορφος τόπος ξανοιγόταν μπροστά του Επτά λόφοι, ο ένας πλάι στον άλλο, κι ανάμεσά τους ένας κόλπος στενόμακρος σαν απάνεμο λιμάνι.

12 Η Κωνσταντινούπολη χτίστηκε σε εφτά οχυρωμένους από τη στεριά λόφους οι οποίοι κατέβαιναν ομαλά ως τη θάλασσα της Προποντίδας, του Βοσπόρου και του Κεράτιου κόλπου.

13 Γύρισε τη ματιά του στη Χρυσούπολη και μέτρησε τη διαφορά
Γύρισε τη ματιά του στη Χρυσούπολη και μέτρησε τη διαφορά. Τώρα ο χρησμός μιλούσε μέσα του και του έδινε την απάντηση. Τρέχοντας έφτασε στους συντρόφους του: Τελείωσαν τα βάσανά μας, τους φώναξε. Αυτή είναι η πόλη των τυφλών, η Χρυσούπολη! Αυτοί που την έχτισαν εδώ δεν είδαν τον παραδεισένιο τόπο που βρίσκεται αντίκρυ τους, για να χτίσουν εκεί την πόλη τους. Τον άφησαν για μας! Οι Μεγαρείς σήκωσαν πανιά, πέρασαν απέναντι και έχτισαν εκεί την αποικία τους, που, από το όνομα του αρχηγού τους, την ονόμασαν Βυζάντιο. Ήταν άνοιξη του 658 π.Χ.».


Κατέβασμα ppt "7. Η Κωνσταντινούπολη οχυρώνεται και στολίζεται με έργα τέχνης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google