Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ:
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

2 Μερικές περιοχές είναι:
Γενικές Πληροφορίες. • Η Βόρεια και Κεντρική Αμερική απλώνεται σε όλο σχεδόν το Βόρειο και Δυτικό ημισφαίριο της Γης. • Εκτίνεται από τις παγωμένες εκτάσεις του Αρκτικού Ωκεανού έως τον Παναμά. Μερικές περιοχές είναι:

3 1) Γελλοουστουν. • Είναι το πρώτο εθνικό πάρκο στις Η.Π.Α. Και περιέχει: ◘Θερμοπίδακες. ◘Πλούσια βλάστηση. ◘Παγετώνες. ◘Ζώα.

4 ♣ Το όνομά του προέρχεται: από την λέξη ‘’Kanata’’ που σημαίνει χωριό.
2) Καναδάς. ♣ Είναι: μία από τις πιο αραιοκατοικημένες, αλλά και τις πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο. ♣ Το όνομά του προέρχεται: από την λέξη ‘’Kanata’’ που σημαίνει χωριό. ♣ Υπάρχουν: περισσότερες από 2 εκατομμύρια λίμνες δηλαδή το 8% του εδάφους είναι νερό.

5 3) Η Διώρυγα του Παναμά. ◘ Ένα έργο μοναδικής σπουδαιότητας λόγω του ότι συντόμευσε το ταξίδι από την Νέα Υόρκη στο Σαν Φρασίνσκο. ◘ Χιλιάδες άνθρωποι εργάστηκαν για 10 χρόνια, με σκοπό την ένωση του Ειρινικού και Ατλαντικού Ωκεανού.

6 4)Ονδούρα. ♣ Είναι μια μικρή χώρα στην Κεντρική Αμερική, γνωστή για την παραγωγή μπανάνας. ♣Στις αρχές του 20ου αιώνα η οικονομία της χώρας εξαρτώνταν μόνο από την μπανάνα.

7 5) Συγκροτήματα πόλεων. •Ο πληθυσμός της Βόρειας Αμερικής χαρακτηρίζεται από έντονη αστικοποίηση, απόρροια της μεγάλης βιομηχανικής της ανάπτυξης. Παρατηρείται το φαινόμενο πολλές πόλεις να ενώνονται δημιουργώντας μεγάλα συγκροτήματα.

8 6) Οι γηγενείς της Αμερικής: Οι Ινδιάνοι.
◘ Ινδιάνοι συνηθίζεται να αποκαλούνται γενικά οι ιθαγενείς πληθυσμοί της Αμερικής. Η ονομασία οφείλεται στον Κολόμβο, ο οποίος, όταν ανακάλυψε την Αμερική, είχε την πεποίθηση ότι έφτασε στην Ινδία. Ο ευρωπαϊκός αποικισμός ωστόσο, άλλαξε για πάντα τη ζωή και τον πολιτισμό των ιθαγενών λαών. Σήμερα, υπάρχουν κάποιες μειονότητες Ινδιάνων. Ορισμένοι διατηρούν ακόμη έναν νομαδικό τρόπο ζωής, ενώ αλλοί δημιούργισαν μικρές κοινότητες και χωριά ή αφομοιώθηκαν από την αμερικανική κοινωνία.

9 7) Η κοιλάδα του Μεξικού. ♣ Στην κοιλάδα του Μεξικού, βρίσκουμε τις αρχαιότερες εστίες πολιτισμού ολόκληρης της Κεντρικής Αμερικής: ♣Των Ολμέκων, που έζησαν στη Βερακρούς, των Μάγιας, των Τολτέκων, ενός πολεμικού λαού που κατοίκησε στο Κεντρικό Μεξικό, και των Αζτέκων. Τα σημάδια τους βρίσκονται παντού: αρχαία τείχοι, πυραμίδες, ερειπωμένες πόλεις θυμίζουν ότι στο Μεξικό υπήρχαν σημαντικοί πολιτισμοί.

10 8) Τεοτικουάν (Μεξικό): Το λίκνο των θεών.
•Στο μεγάλο υψίπεδο του Μεξικού, 50 περίπου χλμ. Βορειοανατολικά της πόλης Μέξικο Σίτι, βρίσκεται η αρχαία πόλη Τεοτικουάν, η οποία ήταν θρησκευτικό κυρίως κέντρο. Η κατασκευή των 2 σημαντικών πυραμίδων της τοποθετείται τον 3ο μ.Χ. αιώνα περίπου. Η μία πυραμίδα ανήκει στο θεό Ήλιο και είναι γνωστή για τα περίφημα γλυπτά της. Η κύρια πρόσοψη της πυραμίδας αντικρίζει το σημείο του ορίζοντα που εξαφανίζεται ο Ήλιος. Η δομή της πόλης σε άξονες δίχνει ότι χτίστηκε από έναν προηγμένο αστικό πολιτισμό με ισχυρή κεντρική εξουσία.

11 9) Φρίντα Κάλο • Μεξικάνα ζωγράφος, γνωστή για τα φωτεινά χρώματα που χρησιμοποιεί. Η ένταση της ζωγραφικής της δεν αποτυπόνεμόνο τον κοινωνικό και πολιτικό αναβρασμό της εποχής, αλλά και την εσωτερική δύναμη με την οποία η Κάλο χρειάστικε να αντιμετοπίσει ολόκληρη τη ζωή της.

12 10) Ψάχνοντας για μουσικές.
◘ Η ρέγκε είναι σύγχρονο μουσικό είδος που αναπτύχθηκε με επίκεντρο την Τζαμάικα στα τέλη της δεκαετίας του Η ρίζες της ανιχνεύονται στο Μέντο, μια κατά βάση λαϊκή χορευτική μουσική του 19ου αιώνα, και στο Σκα, μια επίσης χορευτική μουσική.

13 • Σοφία Αργύρη – Κωνσταντίνα Καϊρη • Τάξη: Α’1
Η ομάδα μας: • Σοφία Αργύρη – Κωνσταντίνα Καϊρη • Τάξη: Α’1


Κατέβασμα ppt "ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google