Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Μειώνονται τα απορρήματα Εξοικονομούνται φυσικοί πόροι και ενέργεια που λαμβάνονται συνεχώς από τη φύση Επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμη πτώση των τιμών των προιόντων Εξοικονομείται η ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή όλων των αντικειμένων Η υγεία όλων των κατοίκων και του πλανήτη σώζεται και διασφαλίζεται το καλύτερο μέλλον των παιδιών Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε τομείς θετικών ενεργειών

2 Τα λάθη της ανακύκλωσης
Καθώς η ανακύκλωση οικιακών αποβλήτων κάνει σημαντικά βήματα και όλο και περισσότεροι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών , είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγονται ορισμένα λάθη , που ενδέχεται , αντί να λύσουν , να δημιουργήσουν προβλήματα. Εμείς συγκεντρώσαμε 15 <<περίεργα υλικά>> που φαίνονται κατάλληλα για ανακύκλωση , αλλά δεν είναι.

3 2.Κουτιά από πίτσα 3.κουτιά από διάφορα φαγητά
2.Κουτιά από πίτσα κουτιά από διάφορα φαγητά

4 3. Σακούλες βιοδιασπόμενες ή φωτοδιασπόμενες
3.Σακούλες βιοδιασπόμενες ή φωτοδιασπόμενες. Μοίαζουν με τις απλές πλαστικές , αλλά δεν είναι ίδιες. Ενώ οι απλές πλαστικές σακούλες μπορούν να ανακυκλωθούν και να γίνουν πλαστικό φιλμ, οι βιοδιασπόμενες ή φωτοδιασπόμενες , που διατίθενται κυρίως από τα σούπερ μάρκετ .έχουν ημερομηνία λήξης και από ένα σημείο και μετά αρχίζουν να αποσυντίθεται. Επομένως , δεν ανακυκλώνονται. 4.Κομματάκια χαρτί. Το σύστημα των μπλε κάδων δεν μπορεί να διαχειριστεί κομμάτια χαρτιού , που είναι μικρότερα από μια σελίδα μεγέθους Α4. Αυτό σημαίνει ότι σχισμένες σελίδες , εισητήρια και άλλα χαρτάκια δεν πρέπει να ρίχνονται στους μπλε κάδους.

5 5.Βεγμένο χαρτί 6.Υλικά από πηλό
5.Βεγμένο χαρτί 6.Υλικά από πηλό

6 7. Αφρολέξ και φελιζόλ. Και τα δύο είναι εύφλεκτα υλικά καθώς μπορούν να πάρουν φωτιά σε οποιοδήποτε στάδιο της πορείας της ανακύκλωσης. Συνεπώς, η ρίψη τους στους μπλε κάδους δημιουργεί προβλήματα. 8.Συσκευασίες τοξικών υλικών. Πλαστικές ή μεταλλικές συσκευασίες, που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα κ.α., δεν πρέπει με τίποτα να ρίχνονται στους μπλε κάδους γιατί τα κατάλοιπα των τοξικών δύσκολα απομακρύνονται.

7 9.Σπασμένα γυαλιά 10.Δισκάκια CD,DVD.

8 11.Πλαστικά έπιπλα. Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης δεν είναι κατάλληλοι για πλαστικά έπιπλα, παρά μόνο για υλικά συσκευασίας. Τα ογκώδη πλαστικά αντικείμενα, τα οποία συχνά περιέχουν και άλλα υλικά, πρέπει να κατευθύνονται στα κέντρα συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων που οφείλει να διαθέτει κάθε δήμος. 12.Συρμάτινες κρεμάστρες. Οι περισσότερες έχουν και πλαστικά μέρη με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ανάμειξης των δύο υλικών. Για να μη δυσχεραίνουμε τη διαδικασία ανακύκλωσης, είτε διαχωρίζουμε το σύρμα από το πλαστικό είτε τις ρίχνουμε στους κοινούς κάδους σκουπιδιών.

9 13.Τηλεκάρτες. 14.Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια
13.Τηλεκάρτες Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια

10 15.Κουτιά χυμών. Υπάρχουν ορισμένα κουτιά χυμών που δεν ανακυκλώνονται, λόγω του συνδυασμού πλαστικού και χαρτονιού. Πριν το πετάξουμε στον μπλε κάδο, πρέπει να ελέγξουμε αν φέρει την ειδική σήμανση καταλληλότητας για ανακύκλωση.

11 ΘΕΜΑ 2ο

12 Τι πετάμε στους μπλέ κάδους αναλυτικά
Χαρτιά: κουτιά από τσιγάρα, λογαριασμούς, εφημερίδες, βιβλία, χαρτοκιβώτια όλων των ειδών, όλα τα περιοδικά, ακόμα και αυτά με τις γυαλιστερές σελίδες, όλους τους φακέλους αλληλογραφίας. Αλουμινένιες και λευκοσιδηρές συσκευασίες: κουτάκια από αναψυκτικά και μπίρες, κονσέρβες κάθε είδους, σακουλάκια μέσα στα οποία αγοράζουμε τον καφέ, αλουμινένια μπολ μιας χρήσης, τα μεταλλικά ταψάκια μιας χρήσης το κομμάτι από το αλουμινόχαρτο που χρησιμοποιήσαμε χθες αλλά δεν χρειαζόμαστε πια, μεταλλικά αντικείμενα γραφείου, τα κλειδιά που δεν χρειαζόμαστε κ.λ.π.

13 1.Ξύλινες συσκευασίες 2.Γυάλινες συσκευασίες
1.Ξύλινες συσκευασίες 2.Γυάλινες συσκευασίες

14 Συσκευασίες τετραπάκ Όλες τις πλαστικές συσκευασίες από: αναψυκτικά, λάδι, αποσμητικά, απορρυπαντικά, δοχεία από τις μπογιές που βάφουμε, σακουλάκια από καπνό. Επίσης, τα σπασμένα χαράκια του παιδιού, τα νάιλον από το πακέτο των τσιγάρων, το φιλμ περιτυλίγματος από τα τρόφιμα ή τα έντυπα, τα πλαστικά από τα είδη διατροφής (αλλαντικά, τυριά κ.λ.π.)που πωλούνται συσκευασμένα στο σούπερ μάρκετ, το κεσεδάκι από το γιαούρτι, το σακουλάκι από το ρύζι ή τα μακαρόνια, το περιτύλιγμα από τις πάνες και όλα τα σχετικά είδη, τη σακούλα από το απορρυπαντικό πλυντηρίου που τελείωσε, τα παλιά γάντια κουζίνας που τρύπησαν κ.λ.π.

15 3.Πλαστικά αντικείμενα 4.DVD

16 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ

17 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 1. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΕΡΙΤΗΣ ΧΑΡΤΙΝΗΣ ΥΛΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ
2. ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΧΑΡΤΙΝΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΕΣ Η ΧΩΡΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ 3. ΔΙΑΛΟΓΗ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ 4. ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ (ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΙΣΗ) 5. ΑΠΟΜΕΛΑΝΩΣΗ 6. ΠΟΛΤΟΠΟΙΗΣΗ 7. ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΗ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ

18 ΘΕΜΑ 4ο

19 Νοσοκομειακά απόβλητα.
1. Οικιακού τύπου 2. ειδικά 3. Μολυσματικά

20 1. Με ροή υδρατμών 2. Σε κενό 3. Με κυκλοφορία υδρατμών Ο στόχος είναι τα μολυσματικά απόβλητα να εκτεθούν σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 121οC επί τουλάχιστον 20 λεπτά. Η αποτέφρωση συνιστάται στη θερμική αποσύνθεση και οξείδωση των μολυσματικών αποβλήτων σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 900ο C. Tο κυριότερο πρόβλημα της αποτέφρωσης δημιουργείται από τα αέρια καύσης.

21 Στην Ελλάδα παράγονται περίπου 15
Στην Ελλάδα παράγονται περίπου τόνοι μολυσματικών νοσοκομειακών αποβλήτων το χρόνο. Το 50% αυτών στην περιοχή της Αθήνας και το 15% στην περιοχή της θεσσαλονίκης. Το 40% περίπου των νοσοκομείων διαθέτει κλίβανους αποτέφρωσης οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται εκτός λειτουργίας λόγω μη ύπαρξης διατάξεων επεξεργασίας των απαερίων. Συνοπτικά πάντως η κατάσταση είναι πραγματικά τραγική , καθώς τα περισσότερα επαρχιακά νοσοκομεία της χώρας ακροβατούν ανάμεσα στην χρήση των κλιβάνων αποτέφρωσης που διαθέτουν και οι οποίοι είναι κατά κανόνα παλαιάς τεχνολογίας και επικίνδυνοι σε ότι αφορά τις εκπομπές απαερίων , και τη διάθεση χύδην σε χώρους ταφής απορριμμάτων.

22 ΘΕΜΑ 5ο

23 Η ανακύκλωση αλουμινίου σε σχέση με την παραγωγή του σημαίνει:
Λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. 95% Λιγότερη μόλυνση του νερού 97% Λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση

24 Ανακύκλωση αλουμινίου:

25 ΘΕΜΑ 6ο

26 Είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. (κομποστ)

27 1.ΣΩΣΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΥΛΙΚΩΝ 2.ΣΩΣΤΟ ΑΕΡΙΣΜΟ 3.ΣΩΣΤΗ ΥΓΡΑΣΙΑ 4.ΣΩΣΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΥΛΙΚΩΝ

28 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ-ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
1.Μικρό λειτουργικό και επενδυτικό κόστος 2.Μεγάλη κοινωνική αποδοχή 3.Μικρός χρόνος κατασκευής μονάδων 4.Δεν παράγει επικίνδυνα-τοξικά αέρια ή καρκινογόνες ουσίες 1.Καταλαμβάνει περισσότερο χώρο.

29 Και ένα ευχάριστο διαλειμμα…

30

31

32

33

34

35

36

37 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Από την Εικαστικό: ΓΙΩΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗ


Κατέβασμα ppt "ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google