Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ Η Φινλανδία είναι χώρα της βόρειας Ευρώπης. Βρίσκεται ανάμεσα στηνΣουηδία, την Νορβηγία, την Ρωσία και την Βαλτική θάλασσα. Έχει έκταση 338.145.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ Η Φινλανδία είναι χώρα της βόρειας Ευρώπης. Βρίσκεται ανάμεσα στηνΣουηδία, την Νορβηγία, την Ρωσία και την Βαλτική θάλασσα. Έχει έκταση 338.145."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ Η Φινλανδία είναι χώρα της βόρειας Ευρώπης. Βρίσκεται ανάμεσα στηνΣουηδία, την Νορβηγία, την Ρωσία και την Βαλτική θάλασσα. Έχει έκταση τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό κατοίκους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του  Η χώρα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Στα φινλανδικά η χώρα ονομάζεται Suomi. Στην Φινλανδία ανήκουν και τα νησιά Ώλαντ (Åland), στην νοτιοδυτική ακτή, τα οποία βρίσκονται υπό καθεστώς διευρυμένης αυτονομίας.

2 ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ Το Ελσίνκι (στα Φινλανδικά: Helsinki) είναι η πρωτεύουσα της Φινλανδίας. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Φινλανδίας στις ακτές του Κόλπου της Φινλανδίας. Το Ελσίνκι σχηματίζει μαζί με τα Έσποο, Βάνταα και Καουνιάινεν μια ευρύτατη αστική περιοχή, που αποκαλείται περιοχή της πρωτεύουσας. Στην περιοχή αυτή κατοικούν περίπου κάτοικοι. Η ευρύτερη περιοχή του Ελσίνκι εμπεριέχει πολλούς άλλους δήμους και διαθέτει συνολικό πληθυσμό κατοίκων (2004).

3 ΦΥΣΙΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΧΩΡΑ ΓΕΜΑΤΗ ΦΥΣΙΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ! ΣΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΙΜΝΕΣ!ΕΠΕΙΔΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΠΟΛΟ, ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΔΕΝ ΝΥΧΤΩΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΟΛΟΥ

4 ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΕΣΠΟΟ ΤΑΜΠΕΡΕ ΒΑΝΤΑΑ

5 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ Κarjalanpiirakka, ένα παραδοσιακό φιλανδικό πιάτο που το τρώνε πριν το φαγητό. Αποτελείται από μια λεπτή κρούστα σίκαλης με γέμιση από βραστό ρύζι, αυγό, βούτυρο.

6 ΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΙ ΛΙΜΝΕΣ Η βόρεια Φινλανδία διασχίζεται από πολλούς, αλλά μικρού μήκους και ορμητικούς ποταμούς, που συχνά σχηματίζουν καταρράκτες. Πολλοί από τους ποταμούς της χώρας ενώνουν μεταξύ τους λίμνες ή εκβάλουν σε αυτές. Σημαντικοί ποταμοί της Φινλανδίας είναι ο Κέμι, που χύνεται στη Βαλτική θάλασσα, κοντά στα σύνορα με τη Σουηδία, ο Τένο, που χύνεται στη Θάλασσα του Μπάρεντς, ο Όουλου, πλωτός ποταμός που ξεκινά από την ομώνυμη λίμνη και εκβάλλει στη Βαλτική, ο Κόκεμακι στη νοτιοδυτική χώρα, ο Τόρνιο, με ρου κοντά στα σύνορα με τη Σουηδία, που καταλήγει στη Βαλτική, κ.ά. Η Λίμνη Ίναρι Από τις λίμνες της Φινλανδίας μπορούν να αναφερθούν η Ίναρι, μεγάλη λίμνη στο Βορρά, η Οουλουγιάρβι στο κεντρικό τμήμα της χώρας, η Κάλαβεσι, νοτιότερα, η Πάγιαννε και η Κέιτελε, στην κεντρική νότια Φινλανδία, η μεγάλη λίμνη Σαϊμάα στα νοτιοανατολικά, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, καθώς επίσης οι λίμνες Πιέλινεν και Χάουκαβεσα που βρίσκονται και αυτές στην ανατολική Φινλανδία.

7 ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ! ΕΙΤΕ ΕΙΣΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ! ΕΙΤΕ ΕΙΣΤΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΕ ΛΑΣΠΩΔΗ ΒΑΛΤΟ! ΓΥΜΝΟΣ ,ΕΙΤΕ ΝΤΥΜΕΝΟΣ, ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΒΑΛΤΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ ΚΙ ΟΧΙ ΛΙΓΗ ΛΑΣΠΟΥΛΑ ΑΘΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

8 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η οικονομία της Φινλανδίας στηρίζεται στην εκμετάλλευση του δασικού πλούτου. Η γεωργία είναι περιορισμένη· η καλλιεργούμενη έκταση καλύπτει μικρό μονάχα τμήμα της συνολικής επιφάνειας της χώρας και βρίσκεται κυρίως στις νότιες περιοχές. Τα σημαντικότερα γεωργικά προϊόντα είναι τα δημητριακά, οι πατάτες, τα ζαχαρότευτλα και τα λαχανικά. Η κτηνοτροφία είναι αρκετά αναπτυγμένη και βρίσκεται σε διαρκή ανοδική πορεία. Περιλαμβάνει βοοειδή, πρόβατα, χοίρους και στις βορειότερες περιοχές τάρανδους και γουνοφόρα ζώα. Η παραγωγή των κτηνοτροφικών προϊόντων (τυριού, βουτύρου) είναι μεγάλη. Η αλιεία είναι αναπτυγμένη στα θαλασσινά παράλια (ρέγκες, σολομοί, πέρκες, μουρούνες, μπακαλιάροι), ενώ η αλίευση (κυρίως πέστροφας και σολομού) στα ποτάμια είναι σχετικά περιορισμένη λόγω της μεταφοράς με αυτά ξυλείας. Από το υπέδαφος της Φινλανδίας εξάγονται χαλκός, σίδηρος, ψευδάργυρος, νικέλιο, χρυσός, άργυρος, ψευδάργυρος, κοβάλτιο, μόλυβδος, ενώ στο Βορρά υπάρχουν σημαντικά αποθέματα τύρφης. Γρανίτης, βανάδιο και ασβεστολιθικά πετρώματα αποτελούν επίσης αντικείμενο εξόρυξης.

9 ΚΛΙΜΑ Το κλίμα της Φινλανδίας είναι ψυχρό. Οι χειμώνες διαρκούν πολύ και είναι ψυχροί, περισσότερο στο βόρειο τμήμα, στη Λαπωνία, όπου το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σημειώνονται χιονοπτώσεις. Στο νότιο τμήμα η επίδραση της θάλασσας κάνει το κλίμα πιο ήπιο. Οι μέσες θερμοκρασίες του χειμώνα είναι -15° έως -4 °C στη Λαπωνία και -7° έως -4 °C στα νότια. Τα καλοκαίρια είναι δροσερά με θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 15° και 17 °C.

10 ΤΕΛΟΣ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΗΤΑΝ Η ΑΝΝΑ Η ΜΑΡΤΙΝΑ ΚΑΙ Η ΒΙΟΛΑ!!!!!!


Κατέβασμα ppt "ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ Η Φινλανδία είναι χώρα της βόρειας Ευρώπης. Βρίσκεται ανάμεσα στηνΣουηδία, την Νορβηγία, την Ρωσία και την Βαλτική θάλασσα. Έχει έκταση 338.145."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google