Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σουηδία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σουηδία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σουηδία

2 ΙΣΤΟΡΙΑ Η Σουηδία, επίσημα το Βασίλειο της Σουηδίας είναι μια Βόρεια χώρα στην Σκανδιναβική Χερσόνησο στην Βόρεια Ευρώπη. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις 1 Ιανουαρίου Η πρωτεύουσα πόλη είναι η Στοκχόλμη. Μετά το τέλος της εποχής των Βίκινγκς, η Σουηδία έγινε μέλος της Ένωσης του Κάλμαρ το 1397 μαζί με τη Δανία και τη Νορβηγία (η Φινλανδία εκείνη την εποχή ήταν τμήμα του σουηδικού βασιλείου). Η Σουηδία αποχώρησε από την Ένωση το 1523 και για πολλά χρόνια βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με τους γείτονές της, ιδιαίτερα τη Ρωσία και την Ένωση Δανίας-Νορβηγίας, οι οποίες ποτέ δεν αποδέχτηκαν τελείως την αποχώρηση της Σουηδίας. Η Σουηδία συμμετείχε στους μεγάλους πολέμους του 17ου αιώνα και αναδείχτηκε σε μεγάλη ευρωπαϊκή αυτοκρατορία, έχοντας έκταση διπλάσια από τη σημερινή της. Αμέσως μετά, όμως, άρχισε η συρρίκνωση: Μεταξύ έχασε τις κτήσεις της στη νότια και την ανατολική Βαλτική με τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο, ενώ το 1809 έχασε και τη Φινλανδία που προσαρτήθηκε στη Ρωσία. Το 1814 ο βασιλιάς της Σουηδίας απέκτησε και το θρόνο της Νορβηγίας..

3

4 Από το 1814, η Σουηδία βρίσκεται σε ειρήνη, αποφεύγοντας να συμμετέχει σε συμμαχίες σε καιρό ειρήνης και παραμένοντας ουδέτερη σε περιόδους πολέμου , πράγμα που κατάφερε και κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά το γεγονός ότι ο Χίτλερ την εποφθαλμιούσε λόγω του άφθονου και πρώτης ποιότητας σιδηρομεταλλεύματος που διαθέτει μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι σοσιαλδημοκράτες άσκησαν σχεδόν αδιάκοπα την εξουσία, εισήγαγαν σημαντικές καινοτομίες στον οικονομικό τομέα και ενίσχυσαν αξιοσημείωτα τις ένοπλες δυνάμεις, διατηρώντας παράλληλα την ουδετερότητα της Σουηδίας. Στην εσωτερική πολιτική η Σουηδία πήρε μεταρρυθμιστικά μέτρα και το 1983, επί της διακυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη Ούλοφ Πάλμε, δημοσιεύτηκε ο νόμος που επέτρεψε στα συνδικάτα να αναλαμβάνουν, με τα λεγόμενα χρεόγραφα των υπαλλήλων, το μερικό έλεγχο των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Ο Πάλμε δολοφονήθηκε το 1986.

5 Οι σοσιαλδημοκράτες έχασαν στις εκλογές του 1991 και η διακυβέρνηση πέρασε σε ένα συντηρητικό συνασπισμό, αλλά με την επιτυχία τους στην εκλογές του επέστρεψαν στην εξουσία. Ωστόσο, στις κοινοβουλευτικές εκλογές του , την πλειοψηφία των ψήφων πήρε το Κόμμα των Συντηρητικών, σχηματίζοντας συνασπισμό ενιαίας πολιτικής γραμμής με το Κόμμα του Κέντρου, το Λαϊκό Κόμμα των Φιλελεύθερων και το Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών. Τα τέσσερα αυτά κόμματα σχημάτισαν πλειοψηφική κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία του αρχηγού του Κόμματος των Συντηρητικών, του Φρέντρικ Ράινφελντ. Οι επόμενες εκλογές έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν το Σεπτέμβριο του 2010.

6 Εμπόριο & Ανάπτυξη Οικονομία. Ο κύριος πόρος της χώρας είναι η δασική εκμετάλλευση. Τα δάση καλύπτουν πάνω από το 50% της επιφάνειας και γι' αυτό η βιομηχανία του ξύλου είναι η πιο σημαντική και η κυριότερη δραστηριότητα των κατοίκων. Η γεωργία, με τα σύγχρονα μέσα που χρησιμοποιεί, προσφέρει σημαντική παραγωγή (δημητριακά, ζαχαρότευτλα, πατάτες). Το καλλιεργήσιμο έδαφος φτάνει τα 38 εκατομμύρια τετρ. χλμ. Ο σιτοβολώνας της Σουηδίας είναι η Σκανία, στα νότια της χώρας. Στη βόρεια χώρα η αποκλειστική σχεδόν ασχολία των κατοίκων είναι η καλλιέργεια λειμώνων και μηδικής. Η κτηνοτροφία στη Σουηδία είναι αρκετά αναπτυγμένη, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της. Τα 4/5 της αξίας των προϊόντων που παράγονται εδώ, προέρχονται από κτηνοτροφικά προϊόντα.

7 Το υπέδαφος της χώρας είναι πλούσιο σε σιδηρομεταλλεύματα (Λαπωνία), που κατά ένα μέρος εξάγονται και τα υπόλοιπα τα επεξεργάζεται η ντόπια βιομηχανία. Άλλα εξαγόμενα ορυκτά είναι ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, ο μόλυβδος, ο χρυσός, το αρσενικό, ο άργυρος κ.ά. Η βιομηχανία της μεταλλουργίας είναι εξαιρετικά αναπτυγμένη και μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παραγωγή "ρουλεμάν" με τα οποία η Σουηδία κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά. Αναπτυγμένος είναι επίσης ο χημικός τομέας (δυναμίτιδα, λιπάσματα, βερνίκια, χρώματα), ο υφαντουργικός, ο φαρμακευτικός, ο υαλουργικός, του τσιμέντου, των δερμάτινων ειδών, της πορσελάνης, του καουτσούκ κ.ά.. Το εμπόριο της χώρας στηρίζεται στα δύο κύρια προϊόντα της, δηλαδή στην ξυλεία και στα μεταλλεύματα. (Γι' αυτό και η Σουηδία ονομάστηκε "Χώρα των δασών και του σιδήρου").

8     Εξάγει ξυλεία οικοδομήσιμη, χαρτί και χαρτοπολτό, μεταλλεύματα, μηχανήματα κάθε είδους και μέταλλα, μεταξύ των οποίων ο ονομαστός σουηδικός χάλυβας και τα γνωστά σουηδικά σπίρτα. Η Ελλάδα εισάγει από τη Σουηδία κυρίως ξυλεία και μηχανήματα και εξάγει καπνό, τσιγάρα κ.ά..

9 Γεωγραφία & Φύση Η Σουηδία βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Σκανδιναβικής χερσονήσου και περιλαμβάνει και τα νησιά Όλλαντ και Γκότλαντ κι άλλα μικρότερα, εκτός από το αρχιπέλαγος των νησιών Άαλαντ, που ανήκουν στη Φινλανδία. Συνορεύει προς Δ. και Β. με τη Νορβηγία, προς ΒΑ. με τη Φινλανδία, προς Α. βρέχεται από το Βοθνικό κόλπο, προς Ν. και ΝΑ. από τη Βαλτική Θάλασσα και προς ΝΔ. από το Σκαγεράκη και Καττεγάτη. Έχει έκταση τετρ. χλμ. και έρχεται τρίτη, από άποψη έκτασης, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών μετά τη Γαλλία και Ισπανία (εκτός της Ρωσίας). Έχει πληθυσμό κατοίκους. Νόμισμα έχει την κορόνα. Μορφολογία - Κλίμα. Οι ακτές της χώρας έχουν πολύ μεγάλο διαμελισμό και είναι, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, βραχώδεις. Οι πολυάριθμοι κόλποι και κολπίσκοι αποτελούν τα λεγόμενα, από τους Σουηδούς, φιόρδ.

10 Ο κύριος κορμός της Σουηδίας αποτελείται από μια αρχαία οροσειρά, που οι κορυφές της αποτελούν τα σύνορα με τη Νορβηγία.   Η Σουηδία μπορεί να διαιρεθεί σε τρία τμήματα: Στη Βόρεια Σουηδία (Νόρλαντ), στην Κεντρική Σουηδία (Σβέαλαντ) και στη Νότια Σουηδία (Γκέταλαντ).   Η Β. Σουηδία είναι το ορεινότερο και μεγαλύτερο διαμέρισμα και εδώ βρίσκονται τα ωραιότερα τοπία της χώρας. Τα μεγαλύτερα υψώματα βρίσκονται στο μήκος των νορβηγικών συνόρων, όπως το Κμπνεκέζε, που η κορφή του φτάνει τα μ. και είναι η ψηλότερη της Σουηδίας.  

11 Ποταμοί –Λίμνες Υπάρχουν πολυάριθμοι ποταμοί, αλλά κανένας από αυτούς δεν είναι μεγάλος. Οι κυριότεροι ποταμοί είναι ο Κάλιξ με πολυάριθμους καταρράχτες, ο Λούλε, ο Πίτε, ο Ούμε, ο Έγκερμαν, που είναι ο μεγαλύτερος ποταμός που ρέει αποκλειστικά στη Σουηδία, ο Ίνταλ, ο Νταλ, ο Κλαρ στη Δ. Σουηδία κ.ά.

12 Φύση

13 Βόρειο Σέλας Το Βόρειο Σέλας, ή αλλιώς, η Aurora Borealis είναι μια ακριβοθώρητη και απρόβλεπτη κυρία, γεμάτη εκπλήξεις! Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πότε και πού θα κάνει την εμφάνισή της, αλλά, όταν το κάνει, τα φώτα του Βορείου Σέλαος είναι μια εμπειρία ταξιδιού σχεδόν μυστικιστική που θα αφήσει τον θεατή με το στόμα ανοιχτό! Κάθε εμφάνισή της Aurora Borealis είναι μοναδική. Συχνά μοιάζει με μια κουρτίνα από φώτα, η σαν καπνός που διασχίζει σαν ζώνη τον ουρανό. Τα χρώματα που διακρίνουμε είναι το φωτεινό πράσινο, ίσως και με ροζ τελείωμα στην ουρά, ακόμα και με ένα βαθύ μωβ πυρήνα...

14 Κλίμα Το κλίμα της Σουηδίας είναι ηπιότερο και ξηρότερο από πολλές χώρες της ΒΔ. Ευρώπης, ιδιαίτερα κατά το χειμώνα. Η Ν. Σουηδία επηρεάζεται κυρίως από τους κυκλώνες του Ατλαντικού. Όσο προχωρούμε όμως προς το εσωτερικό, τόσο περισσότερο γίνεται φανερός ο ηπειρωτικός χαρακτήρας του κλίματος. Γενικά στη Β. Σουηδία επικρατεί ο χειμώνας, ενώ στη Ν. Σουηδία το καλοκαίρι. Αν και σε βορινό υψόμετρο, η Σουηδία έχει αρκετά ήπιο κλίμα. Την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο έχει κάποιες βροχοπτώσεις, αλλά ποτέ δεν βρέχει πολύ. Τον χειμώνα έχει πάντα χιονοπτώσεις και κάνει παγωνιά, ειδικά όσο βορειότερα κινείται κανείς στην χώρα! Οι μέρες τείνουν να είναι μικρές (λιγότερες ώρες ηλιοφάνειας) και «βαριές» τον χειμώνα οπότε και η μέση θερμοκρασία είναι στους -3°C τον Φεβρουάριο που είναι ο ψυχρότερος μήνας του έτους. Τα καλοκαίρια είναι ηλιόλουστα με μέση θερμοκρασία στους 22°C. Ο ήλιος δεν δύει τελείως στην Βόρεια Σουηδία (The Midnight Sun) και το φως μπορεί να κρατήσει μέχρι και τις 11 το βράδυ. Στη Σουηδία ο ήλιος τον χειμώνα δύει στις 3 το μεσημέρι, ενώ το καλοκαίρι είναι η χώρα (μεταξύ άλλων) απ’ όπου είναι ορατός ο ήλιος του μεσονυχτίου!!!

15 Μηνιαίος μέσος όρος της ελάχιστης και της μέγιστης ημερήσιας θερμοκρασίας.   °C/°F

16 Μηνιαίος μέσος αριθμός ωρών ηλιοφάνειας ανά ημέρα.

17 Το νερό της βροχής είναι οποιοδήποτε είδος του νερού που πέφτει από τον ουρανό, στο πλαίσιο του καιρού. This includes drizzle, rain, hail, sleet, or snow. Αυτό περιλαμβάνει ψιχαλίζει, βροχή, χαλάζι, το χιονόνερο ή χιόνι.   mm/inch

18 ΤΕΛΟΣ

19 Σας Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!!!
Νίνα Αμπγκαριάν Ισιδώρα Αγγελίδου Δέσποινα Αλεξανδρίδου Σας Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!!!


Κατέβασμα ppt "Σουηδία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google