Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Η ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑ»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Η ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑ»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Η ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑ»
ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ- ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΛΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΠΕΪΟΥ ΑΘΗΝΑ 3Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ

2 ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ «ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ»
Μας βασανίζουν ερωτήματα όπως : «Πώς με βλέπουν οι φίλοι μου;» «Πώς είμαι πραγματικά;» «Πώς θα αποκτήσω την τέλεια γραμμή;»

3 Οι διατροφικές διαταραχές σήμερα είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο
Οι διατροφικές διαταραχές σήμερα είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Παλιότερα θα ήταν αδιανόητο να συνέβαινε κάτι τέτοιο.

4 Έτσι, έχουν δημιουργηθεί αρκετοί μύθοι και παρανοήσεις
Έτσι, έχουν δημιουργηθεί αρκετοί μύθοι και παρανοήσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια λάθος εντύπωση σε σχέση με το πώς κάποιος με ψυχογενή διατροφική διαταραχή φαίνεται και συμπεριφέρεται.

5 Οι ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές είναι πολύπλοκες διαταραχές
Οι ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές είναι πολύπλοκες διαταραχές. Οι διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες πολλές φορές συνοδεύονται από ψυχολογικές δυσκολίες οι οποίες χρειάζεται να θεραπευτούν.

6 Οι ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές περιλαμβάνουν την Ψυχογενή Ανορεξία και την Ψυχογενή Βουλιμία.

7 Η ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑ Ορισμός
Η Βουλιμία είναι μια σοβαρή, δυνητικά απειλητική για τη ζωή διατροφική διαταραχή. Συχνά κατηγοριοποιείται μαζί με την νευρογενή ή ψυχογενή ανορεξία και πιθανά είναι τελικώς μια και μοναδική διαταραχή, με δυο εκφάνσεις.

8 Ο όρος βουλιμία προέρχεται από τις λέξεις «βους» και «λιμός» (πείνα) και με την έννοια αυτή μπορεί να περιγράψει δύο πράγματα: αυτόν που μπορεί να φάει «σαν βόδι», αλλά και κάποιον που μπορεί να φάει και ένα ολόκληρο βόδι. Σήμερα, με τον όρο βουλιμία εννοούμε επαναλαμβανόμενα επεισόδια έντονης επιθυμίας για τροφή.

9 Η Ψυχογενής Βουλιμία μετρά 30 χρόνια αναγνώρισης ως πάθηση
Η Ψυχογενής Βουλιμία μετρά 30 χρόνια αναγνώρισης ως πάθηση. Η συγκεκριμένη διαταραχή έχει να κάνει με συναισθηματικές ανάγκες που φανερώνεται ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο από το φαγητό.

10 Μετά από ένα βουλιμικό επεισόδιο το άτομο θα προσπαθήσει να ξεφορτωθεί τις τροφές που κατανάλωσε προκαλώντας εμετό ή χρησιμοποιώντας καθαρτικά ή διουρητικά ή και τα δύο ή κάνοντας πολλές ώρες γυμναστική. Αυτή η τακτική είναι μέσα στα πλαίσια του να αποφύγει να πάρει βάρος.

11 Οι γυναίκες έχουν εννέα φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν νευρική βουλιμία από τους άντρες.

12 ΠΩΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΨΥΧΟΓΕΝΗ ΒΟΥΛΙΜΙΑ

13 Τα άτομα με την συγκεκριμένη διαταραχή σίτισης, συνήθως αισθάνονται μειονεκτικά για την εικόνα του σώματός τους ή για το βάρος τους ή και για τα δύο.

14 Τα βουλιμικά άτομα ντρέπονται για τη συμπεριφορά τους και προσπαθούν να κρύψουν τα επεισόδια υπερφαγίας.

15 Το άτομο συνήθως τρώει κρυφά και δεν σταματά παρά μόνον όταν πονέσει η κοιλιά του ή κοιμηθεί ή κάποιος το διακόψει ή προκαλέσει εμετό. Ο αυτοπροκαλούμενος εμετός χρησιμοποιείται από το 80% -90% των βουλιμικών ατόμων για ν’ αποφευχθεί η αύξηση του βάρους, αλλά και για να μειωθούν τα αισθήματα ενοχής και ν’ ανακουφισθεί ο κοιλιακός πόνος που προέρχεται από την υπερφαγία.

16 Γύρω στο 30% των βουλιμικών παίρνουν καθαρτικά μετά τα επεισόδια υπερφαγίας. Είναι συνηθισμένες οι αυξομειώσεις του βάρους των βουλιμικών και οφείλονται σε εναλλασσόμενες περιόδους υπερφαγίας και νηστείας.

17 Συχνά η υπερβολική απασχόληση με το βάρος ή τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας και εμετού δημιουργούν κοινωνικά ή επαγγελματικά προβλήματα.

18 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΨΥΧΟΓΕΝΟΥΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑΣ
ο φόβος της αύξησης του βάρους του σώματος στρεβλή εικόνα του σώματος ανωμαλίες στη διάθεση, την αντίληψη, στην ανταπόκριση στα φυσικά και συναισθηματικά ερεθίσματα και τις διατροφικές συμπεριφορές.

19 Επιπλοκές Αφυδάτωση Νεφρική ανεπάρκεια Καρδιακά προβλήματα
Σοβαρή φθορά των δοντιών και των ούλων Απουσία της περιόδου στις γυναίκες Πεπτικά προβλήματα Άγχος και κατάθλιψη Κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ

20 Οι βασικοί στόχοι της θεραπείας της βουλιμίας
Η αναγνώριση του προβλήματος από τον/την ασθενή. Η συνειδητοποίηση της δυσλειτουργικής συμπεριφοράς σε σχέση πάντα με τη λήψη τροφής.

21 Το σταμάτημα το εκκαθαριστικών συμπεριφορών, όταν υπάρχουν.
Η συνειδητοποίηση της δυσλειτουργικής αντίληψης για το βάρος και το σχήμα του σώματός του πάσχοντα. Το σταμάτημα το εκκαθαριστικών συμπεριφορών, όταν υπάρχουν.

22 Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και  κατάλληλων τρόπων ελέγχου του βάρους.
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων στη ζωή του με στόχο την απόκτηση αίσθησης ελέγχου. Αύξηση της  αυτοεκτίμησης του ατόμου.

23 Σήμερα η αντιμετώπιση σοβαρών περιπτώσεων ψυχογενούς βουλιμίας φαίνεται να είναι πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική από παλαιότερα. Επιτυγχάνεται σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο από ψυχολόγους και ψυχιάτρους. Η κατανόηση του προβλήματος και η υιοθέτηση συγκεκριμένων συμπεριφορών εκ μέρους των ασθενών δίνουν λύση στο πρόβλημα.

24 ΕΙΚΟΝΕΣ: Αναζήτηση GOOGLE: «ψυχογενής βουλιμία»
ΠΗΓΕΣ: ΕΙΚΟΝΕΣ: Αναζήτηση GOOGLE: «ψυχογενής βουλιμία»


Κατέβασμα ppt "«Η ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑ»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google