Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Καπνός – Κάπνισμα - Σχολείο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Καπνός – Κάπνισμα - Σχολείο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Καπνός – Κάπνισμα - Σχολείο
Θέλεις ένα τσιγάρο; Όχι ευχαριστώ!!! Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας ΕΠΑΛ ΑΝΔΡΟΥ Υλοποιήθηκε από τους μαθητές του ΕΠΑΛ ΑΝΔΡΟΥ (ΣΧ. ΕΤΟΣ ) ΓΚΙΩΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ Γ ΤΑΞΗ ΓΡΑΜΟΖΗ ΜΑΡΙΑ Β ΤΑΞΗ ΕΣΑΙ ΑΝΝΑ ΠΑΝΤΕΛΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΑΧΟΥΛΛΑ ΘΟΔΩΡΗΣ ΖΑΝΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Α ΤΑΞΗ ΚΑΛΟΓΝΩΜΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΔΟΥΚΙΣΣΑ ΑΝΝΑ ΖΑΝΝΑΚΗ ΓΙΑΝΝΑ ΘΩΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΑΓΡΟΓΚΙΚΑΣ ΝΙΚΟΣ ΖΑΝΝΑΚΗΣ ΑΠΟΛΛΩΝ

2 ΚΑΠΝΟΣ - ΚΑΠΝΙΣΜΑ Το κάπνισμα απαγορεύτηκε στους δημόσιους χώρους στη χώρα μας από την 1η Ιουλίου Ωστόσο η απαγόρευση του καπνίσματος δε σηματοδοτεί και το τέλος του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους!!!

3 Ο καπνός είναι μονοετές, ποώδες φυτό και ανήκει στο γένος Νικοτιανή (Nicotiana), το οποίο καλλιεργείται για τα φύλλα του, τα οποία μετά από κατάλληλη επεξεργασία χρησιμοποιούνται για κάπνισμα.

4 φαρμακευτικές ιδιότητες.
ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ Στην Αμερική πολύ πριν ανακαλυφθεί από τον Κολόμβο οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν τον καπνό και πίστευαν ότι έχει σπουδαίες φαρμακευτικές ιδιότητες. Τον κάπνιζαν ή τον μασούσαν και έπαιζε σημαντικό ρόλο στις διάφορες τελετουργίες.

5 Η εισαγωγή του στην Ευρώπη έγινε το 1556 όταν έφτασε στη Γαλλία και στη συνέχεια στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Οι ιδιότητές του έγιναν γνωστές χάρη στο Γάλλο πρεσβευτή στην Πορτογαλία Ζαν Νικό, (Jean Nicot) στον οποίον οφείλεται και η επιστημονική του ονομασία, Νικοτιανή ο ταμπάκος (Nicotiana tabacum). Από εκεί με τους Πορτογάλους και Ισπανούς θαλασσοπόρους μεταφέρθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.

6 Πότε ήρθε ο καπνός στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα ο καπνός έφτασε στις αρχές του 17ου αιώνα και καλλιεργήθηκε πρώτα στην Ξάνθη και αργότερα στη Μακεδονία. Η διάδοση της χρήσης του καπνού τα πρώτα χρόνια προκάλεσε σφοδρές συζητήσεις και πολεμήθηκε από την εκκλησία και το κράτος. Οι θρησκευτικοί αρχηγοί αναθεμάτιζαν όσους κάπνιζαν.

7 Μέχρι σήμερα σώζονται στις βιβλιοθήκες του Αγίου Όρους αφορισμοί και απαγορεύσεις των Πατριαρχών και άλλων Πατέρων της χριστιανικής Εκκλησίας. Πολλοί σουλτάνοι επέβαλαν την ποινή του θανάτου στους καπνιστές. Όμως παρόλη την καταδίωξη, ίσως και χάριν σ’ αυτήν, ο καπνός επιβλήθηκε και συνεχίζει να χρησιμοποιείται ως σήμερα.

8 ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ

9 ΕΦΗΒΟΙ - ΚΑΠΝΙΣΜΑ Οι νέοι, δοκιμάζουν για πρώτη φορά το τσιγάρο στην εφηβεία τους, κυρίως στην πλατεία, διασκεδάζοντας με τις παρέες τους. Οκτώ στους δέκα εφήβους θεωρούν ότι το κάπνισμα θα έπρεπε να απαγορευτεί στους δημόσιους κλειστούς χώρους. Καπνίζοντες και μη καπνίζοντες, ωστόσο, δεν εμφανίζονται και πολύ πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε μία αντικαπνιστική εκστρατεία μέσα στο σχολείο. Άλλωστε, οι περισσότεροι από τους καπνιστές εφήβους εκτιμούν ότι θα μπορούσαν, αν ήθελαν, να κόψουν το τσιγάρο.

10 ΚΡΙΣΙΜΗ ΗΛΙΚΙΑ Η κρίσιμη ηλικία κατά την οποία τα παιδιά δοκιμάζουν το κάπνισμα είναι τα 12 – 13 χρόνια, όπως προκύπτει από ελληνικές και ξένες έρευνες. Το τραγικό είναι ότι οι δοκιμές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα τον εθισμό στη νικοτίνη.

11 Η νικοτίνη είναι η πιο δηλητηριώδης, έντονα εθιστική και εξαρτησιογόνος ουσία.
Εκτιμάται ότι το 70-90% των εφήβων που καπνίζουν παραμένουν καπνιστές όταν ενηλικιωθούν. Αυτός που καπνίζει 20 τσιγάρα την ημέρα μπορεί να πάθει πονοκεφάλους, ιλίγγους, ταχυπαλμίες και οξύτατους πόνους στην καρδιά.

12 ΤΣΙΓΑΡΟΒΗΧΑΣ Τα πρώτα συμπτώματα ξεκινούν συνήθως με τον ύπουλο “τσιγαρόβηχα” με τον οποίο μπορεί να υπάρχουν και.. φλέματα. Κάποιες φορές ο καπνιστής μπορεί να αισθάνεται την αναπνοή του…

13 Τα κρυολογήματα γίνονται πιο συχνά και καθυστερούν να περάσουν.

14 ΚΑΤΟΠΙΝ… Δυσκολία στην αναπνοή Εθισμός στη νικοτίνη
Πνεύμονες γεμάτοι πίσσα Καρδιακές παθήσεις Αρνητικές επιδράσεις στα νεφρά Ταχυκαρδία και αυξημένη πίεση Συμπτώματα απομόνωσης Ουσίες που προκαλούν καρκίνο Κακή κυκλοφορία του αίματος

15 Και καταλήγουν κάπως έτσι…

16 Πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως ο καρκίνος του πνεύμονα.
Πρώτος παγκοσμίως ο καρκίνος του πνεύμονα ως η κυριότερη αιτία θανάτου, καθώς εκτιμάται ότι από την επάρατη νόσο χάθηκαν διεθνώς 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι το 2010.

17 Τι γίνεται στο σχολείο μας; Υπάρχουν μαθητές – καπνιστές;
Το ΕΠΑΛ Άνδρου συστεγάζεται με το Γενικό Λύκειο Άνδρου. Απαριθμεί ……. Μαθητές…

18 Στο σχολείο μια βροχερή ημέρα…….

19 Στη βεράντα του σχολείου……

20 Και όχι μόνο…… Οι μαθητές επιδίδονται στην καπνιστική!!!
Αλλά και την τηλεφωνική!! Καταστρέφοντας την υγεία τους. Ελαφρύνοντας την τσέπη τους. Ρυπαίνοντας το χώρο. Αδιαφορώντας στις συνεχείς παρατηρήσεις να μην καπνίζουν.

21 Μήπως ήρθε η ώρα;

22 Λήψη αποφάσεων Οι περισσότεροι καπνιστές αργά ή γρήγορα καλούνται να πάρουν αποφάσεις σχετικά με το κάπνισμα και την υγεία τους. Κάποιες φορές είναι αργά… Οι επιπτώσεις στην υγεία από την Συστηματική χρήση του καπνίσματος Είναι μη αναστρέψιμες.

23 Αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα
Πάρε σωστές αποφάσεις σεβόμενος τις ανάγκες σου αλλά και τις επιθυμίες σου με αξιοπρέπεια. Μην αφήνεις το τσιγάρο να σου καταστρέψει τη ζωή.

24 Δεν σου χρειάζεται

25 Όταν ένας συστηματικός καπνιστής κόψει το τσιγάρο ο ανθρώπινος οργανισμός αποθεραπεύεται σταδιακά
Έως και 15 χρόνια μετά!!

26 20 λεπτά αργότερα… Η αρτηριακή πίεση επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα
20 λεπτά αργότερα… Η αρτηριακή πίεση επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα ώρες Σχεδόν όλη η νικοτίνη έχει αποβληθεί από τον οργανισμό.

27 24 ώρες Η πιθανότητα καρδιακών επεισοδίων αρχίζει ήδη να μειώνεται.
48 ώρες Βελτιώνονται η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης.

28 5 ημέρες Έχουν αποβληθεί από το σώμα τα περισσότερα υποπροϊόντα της νικοτίνης.
2 εβδομάδες έως 3 μήνες Η κυκλοφορία του αίματος συνεχώς βελτιώνεται. Το περπάτημα γίνεται ευκολότερο. Η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνει μέχρι 30%.

29 1 έτος Μειώνεται κατά το ήμισυ ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου.
1 έως 9 μήνες Λιγότερο λαχάνιασμα. Αύξηση της ενεργητικότητας του σώματος. Καλύτερη κατάσταση των πνευμόνων ικανή να αντισταθούν σε μολύνσεις. 1 έτος Μειώνεται κατά το ήμισυ ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου.

30 5 έτη Έχει ήδη μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του στόματος και του τραχήλου.
10 έτη Μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο πνευμόνων και από άλλες μορφές καρκίνου.

31 Καπνιστής και μη καπνιστής
Καπνιστής και μη καπνιστής

32 15 έτη Ο κίνδυνος καρδιακών επεισοδίων είναι ο ίδιος με των ανθρώπων που δεν κάπνισαν ποτέ.

33 Η απόφαση είναι δική σου!!


Κατέβασμα ppt "Καπνός – Κάπνισμα - Σχολείο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google