Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ελ Γκρέκο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ελ Γκρέκο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ελ Γκρέκο

2 Γεννημένος στην Κρήτη το 1541, ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, εκπαιδεύτηκε εκεί ως αγιογράφος. Στη συνέχεια ταξίδεψε στην Ιταλία. Εκεί επηρεάστηκε από τους από τους μεγαλύτερους δασκάλους της ιταλικής τέχνης, όπως τον Τιντορέτο και τον Τιτσιάνο, του οποίου υπήρξε μαθητής, υιοθετώντας στοιχεία από τον μανιερισμό.

3 Το Τρίπτυχο της Μόντενα

4 Το 1577 ταξίδεψε στην Ισπανία και εγκαταστήθηκε στο Τολέδο, όπου πέρασε και την υπόλοιπη ζωή του, δημιουργώντας κάποια από τα πιο δημοφιλή έργα της εποχής του. Φιλοτέχνησε έργα θρησκευτικού περιεχομένου κυρίως. Κάποια απ’ αυτά ήταν:

5 El Espolio Κοσμεί τον Καθεδρικό Ναό του Τολέδου

6 Η ταφή του Κόμη Οργκάθ

7 Η Γέννηση

8 Αρκετοί μεταγενέστεροι μεγάλοι καλλιτέχνες δήλωναν επηρεασμένοι από τον Ελ Γκρέκο, μεταξύ τους ο Πωλ Σεζάν και ο Πάμπλο Πικάσο.

9 Φρανθίσκο Γκόγια

10 Ο Φρανθίσκο Γκόγια (Francisco José de Goya y Lucientes, 30 Μαρτίου 1746 – 16 Απριλίου 1828) ήταν Ισπανός ζωγράφος και χαράκτης. Υπήρξε ζωγράφος της βασιλικής αυλής της Ισπανίας και θεωρείται ο σπουδαιότερος Ισπανός καλλιτέχνης, από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 19ου.

11 Το έργο του, που ανήκει στην περίοδο του ροκοκό και του ρομαντισμού, περιλαμβάνει περισσότερους από 700 πίνακες ζωγραφικής, 900 σχέδια και σχεδόν 300 χαρακτικά, που στο σύνολό τους χαρακτηρίζονται από καινοτομίες και ρηξικέλευθα στοιχεία σύνθεσης. Κάποια διάσημα έργα του είναι:

12 Τι άλλο θα κάνουν;

13 Περίπατος στην Ανδαλουσία

14 3η Μαρτίου

15 Ο Γκόγια υπήρξε εν γένει αναγνωρισμένος καλλιτέχνης στην Ισπανία και έλαβε πολυάριθμες διακρίσεις εν ζωή. Η φαντασία του, η ικανότητά του στη διαχείριση του χρώματος και των σκιών, οι καινοτομίες στη σύνθεση και η πρωτοτυπία του αναγνωρίστηκαν από σύγχρονους κριτικούς, ενώ παράλληλα κατακρίθηκε κυρίως για την έλλειψη πειθαρχίας και στις συνθέσεις του και το γεγονός πως δεν «επέμενε» σε λεπτομέρειες των έργων του. Οι ιμπρεσιονιστές, αλλά και μεταγενέστερα ρεύματα, εκτίμησαν το έργο του Γκόγια και εμπνεύστηκαν από αυτό, με αποτέλεσμα από τα τέλη του 19ου αιώνα να αναγνωρίζεται ως ένας από τους πρώτους «μοντέρνους» ζωγράφους.  

16 Χουάν Μιρό

17 Ο Χουάν Μιρό (Joan Miró i Ferrá, 20 Απριλίου 1893 – 25 Δεκεμβρίου 1983) ήταν Καταλανός ζωγράφος και γλύπτης και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους υπερρεαλιστές καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Μερικά σημαντικά έργα του:

18 Το καρναβάλι του Αρλεκίνου

19

20 Σκύλος ξεφλουδίζει το Φεγγάρι

21 Άλογο, Πίπα, Άνθος

22 Καθιστή Γυναίκα

23 Πάμπλο Πικάσο

24 Ο Πάμπλο Πικάσο (Pablo Ruiz Picasso) γεννήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας όπου πέρασε και τα δέκα πρώτα χρόνια της ζωής του. Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής τα έλαβε από τον πατέρα του ο οποίος ήταν επίσης ζωγράφος.

25 Το 1892 η οικογένειά του μετακόμισε στην Λα Κορούνια όπου έζησε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σπουδάζοντας στην τοπική σχολή καλών τεχνών. Αργότερα, με την οικονομική βοήθεια του θείου του, του δόθηκε η ευκαιρία να πραγματοποιήσει ανώτερες σπουδές στην Βασιλική Ακαδημία Σαν Φερνάντο της Μαδρίτης, ωστόσο τις εγκατέλειψε στη διάρκεια του πρώτου έτους.

26 Επέστρεψε στη Βαρκελώνη το 1899, όπου συναναστράφηκε με την καλλιτεχνική πρωτοπορία της εποχής του, γεγονός που είχε σημαντική επίδραση στο έργο του. Την ίδια περίοδο, εγκατέλειψε τον κλασικισμό και άρχισε να πειραματίζεται με νέες τεχνοτροπίες. Το 1900, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και συγκεκριμένα στη Μονμάρτρη, που αποτελούσε σημαντικό κέντρο της καλλιτεχνικής ζωής. Διάσημα έργα του:

27 Οι δεσποινίδες της Αβινιόν

28 Οι Ακροβάτες

29 Ο Κιθαρίστας

30 Γκέρνικα

31 Παρουσίασε ο μαθητής Αλέξανδρος Ματτέι (Α6)


Κατέβασμα ppt "Ελ Γκρέκο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google