Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επιμελήτρια: Μαρία Γαϊτανίδου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επιμελήτρια: Μαρία Γαϊτανίδου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επιμελήτρια: Μαρία Γαϊτανίδου
EL GRECO Επιμελήτρια: Μαρία Γαϊτανίδου

2 ΔΟΜΙΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ
Βιογραφία Εργογραφία Περίληψη της ζωής του Κείμενο Εικόνα Τίτλος

3 Λίγα λόγια για αυτόν… Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε το 1541 στο Φόδελε ένα μικρό χωριουδάκι κοντά στο Ηράκλειο ή σύμφωνα με άλλους στο Ηράκλειο (τότε Χάνδακα), καθώς οι ιστορικοί διαφωνούν για πολλά από τα βιογραφικά στοιχεία της πολυτάραχης ζωής του. Το μεγαλύτερο τμήμα του έργου του ο Θεοτοκόπουλος το δημιούργησε στην Ισπανία, όπου έμεινε γνωστός με το προσωνύμιο El Greco ( o Έλληνας). Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος έμελλε να δοξάσει το όνομα της Κρήτης, καθώς από τον 20ο αιώνα και μετά που επανεκτιμήθηκε το έργο του, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών και φυσικά ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες και Κρητικούς.

4 Ξεκίνησε την καριέρα του ως αγιογράφος στη Κρήτη επηρεασμένος από την περίφημη κρητική σχολή, αλλά και απο τον αναγγενησιακό αέρα που φύσαγε στην Βενετοκρατούμενη Κρήτη της εποχής. Μα η πατρίδα του είναι μικρή για τα όνειρα του ταλαντούχου ζωγράφου και έτσι φεύγει για την Ιταλία όπου μελετάει τα έργα του Τισιανό και του Τιντορέτο. Μα οι περιπλανήσεις δεν έχουν τέλος για τον El Greco. Αναγκάζεται να καταφύγει στην Ισπανία, πρώτα στη βασιλική αυλή στη Μαδρίτη και έπειτα στο Τολέδο. Εκεί δημιουργεί το μεγαλύτερο μέρος από το μοναδικό του έργο που δεν εκτιμάτε όσο έπρεπε στην εποχή του, αλλά θα τον κάνει αργότερα διάσημο. Πέθανε το 1614 και το έργο του έμεινε στην αφάνεια για τετρακόσια χρόνια. Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος με το ξεχωριστό και πρωτοποριακό έργο του θεωρείτε πρόδρομος της σύγχρονης τέχνης. Η προσφορά του μόνο γι αυτό είναι τεράστια. Αυτό που κάνει το έργο του μοναδικό και έχει απόλυτη σχέση με τη κρητική του καταγωγή, την Κρήτη και τη νοσταλγία της που κουβαλούσε μέσα του μέχρι το θάνατο του ,είναι η σχέση του έργου του με το φως. Αυτό το φώς που είναι σαν να σκίζει τον καμβά και που τόσο ξεχωριστά κάνει τα έργα του. Αυτό το φως που εισχωρεί παντού ακόμα και στα πιο βαθιά σκοτάδια και σμπαραλιάζει τα χρώματα.

5 1541 Γεννήθηκε ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, και το κανονικό του όνομα ήταν Κυριάκος.
1560 Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος φεύγει για τη Βενετία, όπου μαθητεύει δίπλα στον Ιάκωβο Δαπόντε. 1570 Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος πηγαίνει στη Ρώμη όπου μπαίνει στην υπηρεσία του Αλεσάντρο Φαρνέζε. 1572 Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος φεύγει από την υπηρεσία του Αλεσάντρο Φαρνέζε και δημιουργεί στη Ρώμη όπου και γίνεται γνωστός με το έργο του. 1580 Φεύγει αναγκαστικά για τη Μαδρίτη στην Ισπανία όπου βρίσκει προσωρινό καταφύγιο στην αυλή του βασιλιά Φίλιππου του Β'. 1584 Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος γίνεται μόνιμος κάτοικος και δημότης του Τολέδο και σταματούν οι περιπλανήσεις του. Εκεί δημιουργεί και το πιο σπουδαίο τμήμα του έργου του. 1614 Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος πεθαίνει στο Τολέδο. 1619 Στην απογραφή που συνέταξε ο γιος του μετά το θάνατο του El Greco, αναφέρονταν 143 πίνακες, 45 γύψινα ή πήλινα προπλάσματα, 180 σχέδια και 200 χαρακτικά έργα.

6 Έργα  Προσωπογραφία του Καρδινάλιου Φερνάντο Νίνιο ντε Γκεβάρα (μεγάλου Ιεροεξεταστή) Η πέμπτη σφραγίδα της αποκαλύψεως ή το όραμα του Αγίου Ιωάννη.

7 H ΒΑΦΤΙΣΗ...ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ...
Ο ΛΑΟΚΟΩΝ

8 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΧΕΡΟΝΥΜΑ Η ΑΓΙΑ ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΜΑΝΔΗΛΗ ΘΕΑ ΤΟΥ ΤΟΛΕΔΟ

9 ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΙΣΠΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

10 ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΕ ΠΑΝΑΓΙΑ, ΜΑΡΙΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΚΑΙ ΑΓ.ΙΩΑΝΝΗ
Η ΠΟΖΑ ΤΗΣ ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑΣ

11 Ο διαμερισμός των ιματίων του Χριστού
Η κηδεία του κόμη του Οργκάθ

12 Η Εκδίωξη των εμπόρων από το ναό
Οι Άγιοι Πέτρος και Παύλος Το Όραμα του Αγ. Λαυρεντίου 

13 Τέλος Παρουσίασης


Κατέβασμα ppt "Επιμελήτρια: Μαρία Γαϊτανίδου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google