Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κλέφτες και αρματολοί.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κλέφτες και αρματολοί."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κλέφτες και αρματολοί

2 Οι κλέφτες Σε όλη τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας επειδή οι συνθήκες ζωής ήταν δύσκολες, πολλοί άνθρωποι ανέβαιναν στα βουνά. Συγκροτούν ένοπλες ομάδες τους κλέφτες.

3 Οι ενέργειες των κλεφτών
Κάνουν επιθέσεις σε εμπορικές αποστολές, σε κρατικούς αξιωματούχους, σε ταξιδιώτες, ακόμα και σε χωριά και πόλεις, αρπάζοντας χρήματα, όπλα και τρόφιμα. Οι Αρχές τους θεωρούσαν κακούργους, όμως ο λαός τους θαύμαζε για το θάρρος και τη λεβεντιά τους. Έτσι οι κλέφτες θεωρήθηκαν λαϊκοί ήρωες.

4 Οι αρματολοί Οι Οθωμανοί Τούρκοι για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο των κλεφτών, οργάνωσαν ειδικά τμήματα, τους αρματολούς, που αναλάμβαναν τη φύλαξη μιας περιοχής που λεγόταν αρματολίκι.

5 Κλέφτες και αρματολοί Πολλές φορές κλέφτες και αρματολοί συνεργάζονταν και τελικά οι δυο λέξεις κατέληξαν να σημαίνουν το ίδιο πράγμα. "Κλέφτες και αρματολοί" Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Π. Βρέλλη (Ιωάννινα)

6 Η οργάνωση των κλεφτών Κάθε ομάδα των κλεφτών ή αρματολών είχε το δικό της μπαϊράκι (σημαία), τον καπετάνιο της, το πρωτοπαλίκαρο της καθώς και τους ψυχογιούς της (ανήλικα κλεφτόπουλα).

7 Η ζωή των κλεφτών ήταν γεμάτη κακουχίες και στερήσεις
Η ζωή των κλεφτών ήταν γεμάτη κακουχίες και στερήσεις. Ζούσαν σε δυσκολοπάτητα μέρη, τα λημέρια και για να είναι ασφαλείς, έβαζαν σκοπιές τα καραούλια.

8 Όταν συγκρούονταν με τους Οθωμανούς Τούρκους, εφάρμοζαν την τακτική του κλεφτοπολέμου.

9 Λίγο πριν την ώρα της ελευθερίας
Οι κλέφτες και οι αρματολοί με τα κατορθώματα τους έδιναν κουράγιο στους Έλληνες και κατά τη διάρκεια του αγώνα αποτέλεσαν τον πυρήνα των αγωνιστών της ελευθερίας. Ο Αντώνης Κατσαντώνης από την Ήπειρο (1775 – 1808) κλέφτης στην περιοχή των Αγράφων Ο Λάμπρος Τζαβέλας ( ) γεννήθηκε στο Σούλι

10 Άσκηση Αντιστοιχίζω αυτά που ταιριάζουν
Λημέρι Σημαία Μπαϊράκι Σκοπιά Καραούλι Καταφύγιο, στρατόπεδο Κλεφτοπόλεμος Υπαρχηγός Πρωτοπαλίκαρο Πόλεμος με αιφνιδιασμό και ενέδρες Ψυχογιοί Αρχηγός ομάδας κλεφταρματολών Καπετάνιος Ανήλικα κλεφτόπουλα


Κατέβασμα ppt "Κλέφτες και αρματολοί."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google