Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΩΣ ΙΔΕΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΩΣ ΙΔΕΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΩΣ ΙΔΕΑ
Δρ Νικόλαος Λυμούρης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013

2

3 Η πορεία προς το Μάαστριχτ
Οδοιπορικό της Ε.Ε. Η πορεία προς το Μάαστριχτ «Μετασεισμικές δονήσεις» του γεωπολιτικού σεισμού του 1989. «Ο άνθρωπος που συνέβαλε τα μέγιστα στην ενοποίηση της Ευρώπης ήταν ο… Ιωσήφ Στάλιν» (Paul Henry Spaak) Ανάγκη για επέκταση του ενοποιητικού εγχειρήματος Διάδραση διεύρυνσης – εμβάθυνσης

4 Οδοιπορικό της Ε.Ε. 3/10/1991: Ενοποίηση Γερμανίας – Ευρωπαϊκοί φόβοι
Συνεννόηση Kohl – Mitterand «μισό γερμανικό μάρκο για τον Mitterand, ολόκληρη η Γερμανία για τον Kohl». Πρόταση Mitterand για «πανευρωπαϊκή συνομοσπονδία» & Delors για «ομόκεντρους κύκλους».

5 Οδοιπορικό της Ε.Ε. Δουβλίνο ’90: Απόφαση για σύγκλιση 2 ΔΔ: για ΟΝΕ και για Πολιτική Ένωση Κοινή πρόταση Kohl – Mitterand για επέκταση κοινοτικών αρμοδιοτήτων. Υγεία Κοινωνική πολιτική Ιθαγένεια Ενισχυμένη πλειοψηφία Ενίσχυση Ευρ. Κοινοβουλίου Visa Πρόβλημα με «Κόλπο», Γιουγκοσλαβία, μετανάστες

6 Οδοιπορικό της Ε.Ε. Γερμανία: Ανάγκη για Κοινή Εξωτερική Πολιτική – Άρνηση από Μ.Βρ. + Γαλλία 3 Βάθρα / Πυλώνες: Philippe de Boissieu «Ευρωπαϊστές»: Ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας όπως σε ΔΕΕ «Ατλαντιστές»: «Έχουμε το ΝΑΤΟ» Ρήτρα αυτοεξαίρεσης (opt-out) για ΟΝΕ για Μ.Βρ. + Δανία

7 Οδοιπορικό της Ε.Ε. Συνθήκη Μάαστριχτ

8 Οδοιπορικό της Ε.Ε. 3 στάδια ΟΝΕ – ίδρυση το 1994 του ΕΝΙ για προετοιμασία ΟΝΕ (εφαρμογή κριτηρίων σύγκλισης) ΕτΠ Πρωτοδικείο Ombudsman Αρχή της επικουρικότητας Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια κ.ά.

9 Μάαστριχτ - Η επόμενη μέρα
Οδοιπορικό της Ε.Ε. Μάαστριχτ - Η επόμενη μέρα Πρόβλημα με επικυρώσεις Περίοδος οικονομικής ύφεσης και υψηλής ανεργίας Δημοψήφισμα σε Δανία ΟΧΙ: 50,7% - ΝΑΙ: 49,3% Σε Γαλλία ΝΑΙ: 51% Β’ Δημοψήφισμα σε Δανία ΝΑΙ: 56,8% (opt-out σε ΟΝΕ και Άμυνα)

10 Από το Μάαστριχτ στο Άμστερνταμ
Οδοιπορικό της Ε.Ε. Από το Μάαστριχτ στο Άμστερνταμ 4η Διεύρυνση: Σουηδία, Φιλανδία, Αυστρία (52% Όχι από Νορβηγία) 1994: Συμβιβασμός των Ιωαννίνων: Αναστέλλουσα μειοψηφία «Ατζέντα 2000» - Κριτήρια Κοπεγχάγης ( )

11 Συνθήκη του Άμστερνταμ
Οδοιπορικό της Ε.Ε. Συνθήκη του Άμστερνταμ ΔΔ ’96 (πρόβλεψη από Μάαστριχτ) Διεύρυνση πεδίου αρμοδιοτήτων της ΕΚ Απλοποίηση και ενοποίηση Συνθηκών Θέσπιση Ανώτατο Εκπροσώπου / Ύπατου Εκπροσώπου ΚΕΠΠΑ. Κοινοτικοποίηση Συνθήκης Σένγκεν (όχι Μ.Βρ.+Δαν.)

12 Δρ Ν. Λυμούρης - Δομή & Λειτουργία ΕΕ
Οδοιπορικό της Ε.Ε. Από το Άμστερνταμ στη Νίκαια «Δήλωση του Σαιντ-Μαλό» (3-4/12/1998) για την Ευρωπαϊκή Άμυνα Αποστολές Πέτερσμπεργκ – Μέλλον ΔΕΕ Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

13 Οδοιπορικό της Ε.Ε. Συνθήκη της Νίκαιας
Η σύγκληση της ΔΔ του 2000 προβλεπόταν ρητά στο πρωτόκολλο σχετικά με τα όργανα ενόψει της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Συνθήκης του Άμστερνταμ. «Έναν τουλάχιστον χρόνο πριν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. υπερβούν τα είκοσι, θα συγκληθεί διάσκεψη των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών προκειμένου να προβεί σε συνολική αναθεώρηση των διατάξεων των Συνθηκών που αφορούν τη σύνθεση και τη λειτουργία των οργάνων».

14 Οδοιπορικό της Ε.Ε. 3 κράτη μέλη (Βέλγιο, Γαλλία + Ιταλία): «αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των πρώτων διαπραγματεύσεων προσχώρησης». Προετοιμασία Ε.Ε. για τη διεύρυνση αναθεωρώντας 4 βασικούς τομείς των Συνθηκών: το μέγεθος και τη σύνθεση της Επιτροπής· τη στάθμιση των ψήφων στο Συμβούλιο· την επέκταση του συστήματος λήψης αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία· τις ενισχυμένες συνεργασίες.

15 Οδοιπορικό της Ε.Ε. Η θεσμική μεταρρύθμιση χαρακτηρίστηκε ως «τεχνική» και «περιορισμένη». Τροποποίηση σύνθεσης της Επιτροπής, ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου της και τροποποίηση του τρόπου διορισμού του. Κοινοβούλιο: επέκταση της διαδικασίας συναπόφασης και τροποποίηση του αριθμού των βουλευτών που εκλέγονται σε όλα τα τωρινά και μελλοντικά κράτη μέλη.

16 Οδοιπορικό της Ε.Ε. Ευέλικτο σύστημα ενισχυμένων συνεργασιών (ελαστικότεροι όροι, κατάργηση του δικαιώματος αρνησικυρίας και επέκταση των συναφών τομέων). Επέκταση του συστήματος λήψης αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία σε τριάντα περίπου νέους τίτλους στους οποίους θα ισχύει αυτός ο τρόπος λήψης αποφάσεων. Επίσης, λήψη αποφάσεων για τα θεμελιώδη δικαιώματα, την ασφάλεια και την άμυνα, τη δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις κ.λπ.

17 Οδοιπορικό της Ε.Ε. Μετά τη Νίκαια 23/7/2002: Λήξη Συνθήκης ΕΚΑΧ
23/7/2002: Λήξη Συνθήκης ΕΚΑΧ Δήλωση σχετικά με το μέλλον της Ένωσης (Νίκαια): Επιθυμία της ΔΔ να αρχίσει μια διεξοδικότερη και ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον της Ε.Ε. Η συζήτηση αυτή, στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν τα εθνικά κοινοβούλια και σύσσωμη η κοινή γνώμη καθώς και οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες, θα οδηγήσει στη σύγκληση νέας ΔΔ το 2004.

18 Δρ Ν. Λυμούρης - Δομή & Λειτουργία ΕΕ
Οδοιπορικό της Ε.Ε. Η συζήτηση θα πρέπει να καλύψει κυρίως τέσσερα βασικά θέματα: την ακριβέστερη οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Ένωσης και των κρατών μελών· το καθεστώς του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης· την απλοποίηση των Συνθηκών· τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

19 Προς ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
Οδοιπορικό της Ε.Ε. Προς ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα Η δήλωση του Λάκεν (Δεκέμβριος 2001) Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάκεν ανακοίνωσε τη μέθοδο που επιλέχθηκε τελικά για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης (τη σύγκληση Συνέλευσης) και το χρονοδιάγραμμα, και καθόρισε το περιεχόμενο της συζήτησης θέτοντας πολλές ερωτήσεις για το μέλλον της Ένωσης.

20 Οδοιπορικό της Ε.Ε. Η Συνέλευση
Η εν λόγω Συνέλευση, όπως ακριβώς και η Συνέλευση που συνέταξε τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, αποτελείτο από εκπροσώπους των κυβερνήσεων και των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών μελών και των υποψήφιων προς ένταξη χωρών, και από εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής. Η εναρκτήρια συνεδρίασή της έλαβε χώρα στις 28 Φεβρουαρίου 2002 και οι εργασίες της ολοκληρώθηκαν έπειτα από συζητήσεις που διήρκεσαν 17 μήνες.

21 Οδοιπορικό της Ε.Ε. Η Συνέλευση συνέταξε σχέδιο Συνθήκης για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης, το οποίο παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρός της, ο κ. Giscard d'Estaing. Η Συνέλευση ολοκλήρωσε επίσημα τις εργασίες της τον Ιούλιο του 2003.

22 Η ΔΔ και το σχέδιο Συνταγματικής Συνθήκης
Οδοιπορικό της Ε.Ε. Η ΔΔ και το σχέδιο Συνταγματικής Συνθήκης Το σχέδιο Συνταγματικής Συνθήκης χρησίμευσε ως βάση για τις διαπραγματεύσεις της ΔΔ που συγκλήθηκε τον Οκτώβριο του 2003. Το σχέδιο Συνταγματικής Συνθήκης, μετά την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 18 Ιουνίου 2004 με τη λήξη των εργασιών της εν λόγω ΔΔ, διαβιβάστηκε στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων οι οποίοι το υπέγραψαν στις 29 Οκτωβρίου 2004.

23 Οδοιπορικό της Ε.Ε. 5η Διεύρυνση (2004) – 10 κράτη: Τσεχία, Κύπρος, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία

24 Οδοιπορικό της Ε.Ε. Για να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης, έπρεπε να επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη, με βάση τους ισχύοντες συνταγματικούς κανόνες τους, δηλαδή μέσω επικύρωσης από το κοινοβούλιο ή μέσω δημοψηφίσματος. Λόγω των δυσκολιών που συνάντησε η επικύρωση της Συνθήκης, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αποφάσισαν (16 & 17/6/2005) να δρομολογήσουν μια «περίοδο προβληματισμού» με αντικείμενο το μέλλον της Ευρώπης.

25 Οδοιπορικό της Ε.Ε. 6η Διεύρυνση (2007): Βουλγαρία, Ρουμανία (27 κράτη μέλη) Πιθανές μελλοντικές Διευρύνσεις

26 Η Συνθήκη της Λισσαβόνας
Οδοιπορικό της Ε.Ε. Η Συνθήκη της Λισσαβόνας Στις 22/6/2007 επετεύχθη συμβιβασμός. Δόθηκε εντολή για τη σύγκληση ΔΔ με σκοπό την οριστικοποίηση και την έκδοση μιας «Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης» για την Ε.Ε. και όχι Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Το τελικό κείμενο της νέας Συνθήκης εγκρίθηκε στη Λισσαβόνα στις /2007 και υπογράφηκε από τα κράτη μέλη στις 13 Δεκεμβρίου 2007.

27 Η Συνθήκη της Λισσαβόνας με μια ματιά
Οδοιπορικό της Ε.Ε. Η Συνθήκη της Λισσαβόνας με μια ματιά Ένας Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ο Χάρτη γίνεται πλέον νομικά δεσμευτικός. Ένας ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ο Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής θα συγχωνευθεί στην θέση του Ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης για την κοινή πολιτική εξωτερικών και ασφαλείας.

28 Οδοιπορικό της Ε.Ε. Αναβάθμιση ρόλου Ευρ. Κοινοβουλίου (επέκταση αρμοδιοτήτων) αλλά και εθνικών κοινοβουλίων. Ένας Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Θα αντικαταστήσει την τωρινή εναλλασσόμενη Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος θα έχει θητεία 2,5 χρόνων. Απόκτηση Διεθνούς Νομικής Προσωπικότητας Επιτρέπει στην Ε.Ε. να συνομολογεί διεθνείς συνθήκες.


Κατέβασμα ppt "Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΩΣ ΙΔΕΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google