Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σύγχρονες μορφές αθεΐας. Η αθεΐα εκδηλώνεται: Η αθεΐα εκδηλώνεται: - ως θεωρία - ως πράξη. Ξεκινά από την άρνηση του θελήματος του Θεού. Φτάνει μέχρι.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σύγχρονες μορφές αθεΐας. Η αθεΐα εκδηλώνεται: Η αθεΐα εκδηλώνεται: - ως θεωρία - ως πράξη. Ξεκινά από την άρνηση του θελήματος του Θεού. Φτάνει μέχρι."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σύγχρονες μορφές αθεΐας

2 Η αθεΐα εκδηλώνεται: Η αθεΐα εκδηλώνεται: - ως θεωρία - ως πράξη. Ξεκινά από την άρνηση του θελήματος του Θεού. Φτάνει μέχρι την ολοκληρωτική απόρριψή του.

3 Αίτια της σύγχρονης αθεΐας: 1. Ο εγωισμός που καλλιεργήθηκε από ορισμένους επιστήμονες:

4 Οι αναρίθμητες εφευρέσεις

5 Τα θαυμαστά επιτεύγματα της τεχνολογίας

6 Οι αποστάσεις εκμηδενίστηκαν

7 Η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων πέρα από χρόνο και χώρο

8 Τα άλματα της ιατρικής επιστήμης

9 Η βιοτεχνολογία

10 Η ανθρωπότητα αισθάνθηκε να γίνεται κυρίαρχη της φύσης και του κόσμου

11 Εωσφορικός εγωισμός μερικών επιστημόνων ότι θα λύσουν όλα τα προβλήματα και δεν έχουν ανάγκη το Θεό.

12 «Ποτέ δε βρήκα τίποτε στην επιστήμη μου που να μπορώ να αντιτάξω στη θρησκεία». Αϊνστάιν

13 Ο Άγγλος φιλόσοφος και εκπαιδευτικός μεταρρυθμιστής αλλά και σχεδιαστής ιπτάμενων μηχανών και μηχανοκίνητων οχημάτων «Μόνο η ημιμάθεια απομακρύνει από το Θεό, ενώ η αληθινή επιστήμη οδηγεί προς αυτόν». Βάκων

14 Πύργος της Βαβέλ = ύβρη – σύγχυση – διάσπαση. Πύργος της Βαβέλ = ύβρη – σύγχυση – διάσπαση.

15 Η σημερινή πρόοδος + ανάπτυξη = αποσύνθεση των ανθρώπινων κοινωνιών και αργός θάνατος της φύσης. Η σημερινή πρόοδος + ανάπτυξη = αποσύνθεση των ανθρώπινων κοινωνιών και αργός θάνατος της φύσης.

16 2. Αθεΐα από τη λανθασμένη τοποθέτηση απέναντι στο «φυσικό» και «κοινωνικό» κακό:

17 Σκελετωμένα παιδιά πεθαίνουν από την πείνα.

18 Εστίες πολέμου οδηγούν στο θάνατο και στην καταστροφή.

19 Μεγάλοι σεισμοί θάβουν κάτω από τα ερείπια ανθρώπους.

20 Τρομακτικές πλημμύρες παρασύρουν τα πάντα στο διάβα τους.

21 Περιοχές μαστίζονται από παρατεταμένες ανομβρίες. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΡΥΠΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΡΥΠΩΝ

22 Ανίατες ασθένειες οδηγούν σε θάνατο – ορφάνια. Πώς ο Θεός της αγάπης επιτρέπει όλα αυτά; Πώς ο Θεός της αγάπης επιτρέπει όλα αυτά; Αν ο Θεός μπορεί να μποδίσει το κακό γιατί δεν το πράττει; Αν ο Θεός μπορεί να μποδίσει το κακό γιατί δεν το πράττει; Πώς επιτρέπει τόσο πόνο και δυστυχία; Πώς επιτρέπει τόσο πόνο και δυστυχία;

23 Ο αίτιος του κακού στον κόσμο δεν είναι ο Θεός αλλά ο αυτεξούσιος άνθρωπος. Το φως δεν είναι σκοτάδι. Ο αίτιος του κακού στον κόσμο δεν είναι ο Θεός αλλά ο αυτεξούσιος άνθρωπος. Το φως δεν είναι σκοτάδι. Ο πόνος, ψυχικός και σωματικός δεν προήλθε από το Θεό αλλά είναι συνηφασμένος με την αμαρτία και την πτώση. Ο πόνος, ψυχικός και σωματικός δεν προήλθε από το Θεό αλλά είναι συνηφασμένος με την αμαρτία και την πτώση.

24 Ο Θεός μπορεί να χρησιμοποιήσει τον πόνο για παιδαγωγικούς σκοπούς. Ο Άσωτος της παραβολής ξύπνησε πνευματικά από τον πόνο και τις κακουχίες… Ο Άσωτος της παραβολής ξύπνησε πνευματικά από τον πόνο και τις κακουχίες…

25 ...και ο πόνος του έγινε η οδός της επιστροφής του στον πατέρα...

26 ... και τώρα ο πόνος γίνεται «η οδός» της επιστροφής μας στην «οικία του Πατρός».

27 Ο πόνος παρομοιάζεται με τη φωτιά που ψήνει τον πηλό για την κατασκευή του δοχείου. Ο πόνος παρομοιάζεται με τη φωτιά που ψήνει τον πηλό για την κατασκευή του δοχείου.

28 Ο Χριστός δεν απέφυγε ούτε τον πόνο, ούτε το θάνατο.

29 Μετά τα Πάθη... η Ανάσταση.

30 3. Η αντίληψη ότι ο Θεός δεν υπάρχει γιατί δεν επεμβαίνει άμεσα και θεαματικά είναι λανθασμένη.

31 Η δύναμη του Θεού ενεργεί μέσα στην αφάνεια και ταπείνωση αθόρυβα όπως ακριβώς ενεργείται η ζύμωση του ψωμιού. Η δύναμη του Θεού ενεργεί μέσα στην αφάνεια και ταπείνωση αθόρυβα όπως ακριβώς ενεργείται η ζύμωση του ψωμιού.

32 Μέσα στη σιωπή δημιουργεί τον κόσμο. Μέσα στη σιωπή δημιουργεί τον κόσμο.

33 Μέσα στην αφάνεια εμφανίζεται στη γη. Μέσα στην αφάνεια εμφανίζεται στη γη.

34 Μέσα στην ταπείνωση διδάσκει τους ανθρώπους. Μέσα στην ταπείνωση διδάσκει τους ανθρώπους.

35 Ανασταίνεται μυστικά και αθόρυβα. Αυτή είναι η τακτική του Θεού. Ανασταίνεται μυστικά και αθόρυβα. Αυτή είναι η τακτική του Θεού.

36 4. Η ασυνέπεια πίστης και ζωής μερικών «εκπροσώπων» της θρησκείας.

37 Βλέπουμε εκπροσώπους της Εκκλησίας να μη ζουν σύμφωνα με το Ευαγγέλιο. Βλέπουμε εκπροσώπους της Εκκλησίας να μη ζουν σύμφωνα με το Ευαγγέλιο. Σκανδαλισμός των πιστών. Σκανδαλισμός των πιστών.

38 Το σιτάρι συναυξάνει με τα αγριόχορτα. Το σιτάρι συναυξάνει με τα αγριόχορτα. Μαζί με τα καλά ψάρια, μέσα στο δίχτυ του ψαρά και τα «σαπρά». Μαζί με τα καλά ψάρια, μέσα στο δίχτυ του ψαρά και τα «σαπρά».

39 5. Η υλιστική θεώρηση του κόσμου και η θρησκευτική αδιαφορία.

40 Το ξέφρενο κυνήγι της ύλης αποπροσανατολίζει από το Θεό. Το ξέφρενο κυνήγι της ύλης αποπροσανατολίζει από το Θεό.

41 Η απόλαυση της επίγειας ζωής. Η απόλαυση της επίγειας ζωής. Φιλαυτία και πλεονεξία. Φιλαυτία και πλεονεξία. Άφρονας πλούσιος. Άφρονας πλούσιος.

42 6. Εγωισμός του ανθρώπου: το βαθύτερο αίτιο της αθεϊας. Ο άνθρωπος κάνει τον εαυτό του είδωλο και τον θεοποιεί. Ο άνθρωπος κάνει τον εαυτό του είδωλο και τον θεοποιεί. Ύψιστη αχαριστία απέναντι στο Θεό. Ύψιστη αχαριστία απέναντι στο Θεό.

43 Συνέπειες της αθεϊας Ο άθεος για να καλύψει το ψυχικό κενό, οδηγείται σε λανθασμένες επιλογές. Ο άθεος για να καλύψει το ψυχικό κενό, οδηγείται σε λανθασμένες επιλογές. Θεοποιεί τα είδωλα του υλισμού και ατομισμού. Θεοποιεί τα είδωλα του υλισμού και ατομισμού. Συμπεριφέρεται χωρίς ηθικούς φραγμούς «εάν δεν υπάρχει Θεός, όλα επιτρέπονται». Συμπεριφέρεται χωρίς ηθικούς φραγμούς «εάν δεν υπάρχει Θεός, όλα επιτρέπονται».

44 Το κενό σκληραίνει την καρδιά. Το κενό σκληραίνει την καρδιά. Η ζωή χάνει το νόημα. Η ζωή χάνει το νόημα. Ο άνθρωπος δεν ξέρει από πού έρχεται και που πηγαίνει. Ο άνθρωπος δεν ξέρει από πού έρχεται και που πηγαίνει. Υπαρξιακή αγωνία – αβεβαιότητα – άγχος – απελπισία – δυστυχία. Υπαρξιακή αγωνία – αβεβαιότητα – άγχος – απελπισία – δυστυχία.


Κατέβασμα ppt "Σύγχρονες μορφές αθεΐας. Η αθεΐα εκδηλώνεται: Η αθεΐα εκδηλώνεται: - ως θεωρία - ως πράξη. Ξεκινά από την άρνηση του θελήματος του Θεού. Φτάνει μέχρι."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google