Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δρόμος αρετής και δύναμης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δρόμος αρετής και δύναμης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δρόμος αρετής και δύναμης
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΝΩΜΗΣ Δρόμος αρετής και δύναμης

2 Εκδικήσου! Συγχώρεσε! Ξέχνα!
Θέλεις να είσαι ευτυχισμένος για μια στιγμή; Εκδικήσου! Θέλεις να είσαι ευτυχισμένος για πάντα; Συγχώρεσε! Θέλεις να θεραπευτείς από το κακό που έχεις μέσα σου; Ξέχνα!

3 Κάποιοι λένε… Εγώ δε συγχωρώ! Εγώ συγχωρώ...αλλά δεν ξεχνώ!
Ναι, αλλά ο θυμός παραμένει και σε κάνει να νιώθεις άσχημα! Εγώ συγχωρώ...αλλά δεν ξεχνώ! Είναι μια συγνώμη μισή! Εγώ συγχωρώ...και ξεχνώ! Είναι μια γενναιόδωρη συγνώμη, που σου επιτρέπει να αλλάξεις σελίδα.

4 Κάποιοι λένε… Εγώ συγχωρώ... ξεχνώ... και κατανοώ!
Είναι η μεγάλη συγνώμη που σε κάνει ευτυχισμένο! Εγώ συγχωρώ… και κάνω το καλό σε όποιον μου έκανε κακό! Αυτή είναι η μεγαλύτερη συγνώμη! Όπως μας τη δίδαξε ο Ιησούς, που όχι μόνο θεραπεύει, αλλά σε κάνει να μοιάζεις περισσότερο σε Εκείνον!

5 Δύο χέρια που σφίγγονται
είναι ένα σημείο ΣΥΓΧΩΡΕΣΗΣ και ΦΙΛΙΑΣ

6 Ο Ιησούς έλεγε κι έπραττε με αυτό τον τρόπο...

7 «Αν κάποιος σε κτυπήσει στο δεξί μάγουλο, γύρισέ του και το αριστερό,
κι αν θέλει να σε πάει στο δικαστήριο για να σου πάρει το πουκάμισο, άφησέ του και το πανωφόρι» (Mτ 5, 39-40)

8 γι’ αυτούς που σας καταδιώκουν
«Ν΄ αγαπάτε τους εχθρούς σας και να προσεύχεστε γι’ αυτούς που σας καταδιώκουν Έτσι θα γίνετε παιδιά του ουράνιου Πατέρα σας... Γιατί αν αγαπάτε μόνο όσους σας αγαπούν, ποια αμοιβή περιμένετε από το Θεό; Να γίνετε, λοιπόν, κι εσείς τέλειοι, όπως τέλειος είναι και ο Πατέρας σας ο ουράνιος» (Mτ 5, )

9 «Συγχωρείτε και θα συγχωρεθείτε» (Λκ 6, 37)

10 «Κοίτα να συμβιβαστείς γρήγορα
με τον αντίδικό σου, όσο είσαι ακόμα στο δρόμο προς το δικαστήριο...» (Mτ 5,25)

11 «Να συγχωρείτε όχι εφτά φορές, αλλά εβδομήντα εφτά φορές εφτά»
(Mτ 18,22)

12 Πεθαίνοντας πάνω στο σταυρό,
ο Ιησούς είπε: «Πατέρα συγχώρεσέ τους, δεν ξέρουν τι κάνουν” (Λκ 23,34)

13 Η ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ Όταν σε αδικεί κάποιος, αισθάνεσαι θύμα και λες:
«Θα μου το πληρώσει! …δεν τον συγχωρώ εάν δεν πέσει στα πόδια μου να μου ζητήσει συγγνώμη και να μου αποδώσει ό,τι μου χρωστάει!» Σε ανθρώπινο επίπεδο, είναι κατανοητή η αντίδρασή σου! Προσπάθησε όμως να σκεφτείς: Ο Θεός δε συμπεριφέρεται έτσι μαζί σου! Εκείνος είναι η Αγάπη, και η Αγάπη είναι ευσπλαχνία και δωρεά. Ο Θεός σε αγαπά και σε συγχωρεί όχι γιατί το αξίζεις, αλλά γιατί Εκείνος σου δίνει την αγάπη του και τη συγχώρεση δωρεάν Εσύ, συγχωρώντας, έχεις την προνομιακή θέση να συμμετέχεις σ’ αυτήν την δωρεά του Θεού! Η συγχώρεση είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορείς να δράσεις χωρίς να αφήσεις να υπερισχύσει το εγώ σου κι ο εγωισμός σου!

14 Πότε,πώς, και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;

15 Πότε; Αμέσως! Χωρίς να το σκεφτείς πολύ!
«Πριν να δύσει ο ήλιος» (Εφ. 4,26); χωρίς να συμβουλεύεσαι «ειδικούς» και «φίλους». Αμέσως! Γιατί όσο περνάει ο χρόνος τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται! Αν συγχωρέσεις τώρα, η ικανοποίηση θα είναι δικιά σου, Αν συγχωρέσεις αύριο, η ικανοποίηση θα είναι...του αύριο!

16 Πώς;… Με ειλικρινείς λέξεις και απλές χειρονομίες.
Αρκεί ένα χαμόγελο, ένα νεύμα, ένα απλωμένο χέρι… Αρκεί μόνο μια λέξη: «Συγνώμη!» Αρκούν μικρές πράξεις αγάπης, εφ’ όσον είναι αυθόρμητες και αληθινές!

17 Κάτω από ποιες προϋποθέσεις;
Κάτω από καμία προϋπόθεση! Χωρίς να αναρωτηθείς, αν θα γίνεις κατανοητός κι αν θα έχεις ανταπόκριση! Χωρίς να υπολογίζεις σε βεβαιότητα ή σε στενούς κανόνες μιας ανθρώπινης συμπεριφοράς. Ο Θεός συγχωρεί αμέσως και χωρίς προϋποθέσεις!

18 Ξεκίνα πρώτος... Η συγχώρεση είναι μια πολύ δύσκολη κατάκτηση.
Μπορείς να τη δώσεις μόνο με τη βοήθεια του Θεού και την αποκτάς με την προσευχή. Από πού να αρχίσεις; Είναι πολύ απλό: από την επιθυμία σου να θέλεις να συγχωρέσεις! Ξεκίνα πρώτος! Κάνε το πρώτο βήμα! Μην κάνεις πολλές σκέψεις! Συνάντησε τον «εχθρό» σου με προθυμία: Θέλει να έχει δίκιο; Δώσ’ του το! Θέλει να είναι ανώτερος; Άφησέ του αυτή την ικανοποίηση! Θέλει να εκδικηθεί; Απάντησέ του με μία χειρονομία αγάπης! Πείσε τον εαυτό σου ότι συγχωρώντας είναι πιο σημαντικό και σου δίνει περισσότερο από το να βρεις το δίκιο σου.

19 Γίνε μικρός… Ξεκίνα πρώτος!
Όταν μικραίνεις τον εαυτό σου, γίνεσαι μεγάλος! Όταν «χάνεις», κερδίζεις την πιο σκληρή και δύσκολη μάχη! Λοιπόν: Ξεκίνα πρώτος!

20 ότι η εκδίκηση είναι σημείο αδυναμίας,
Κύριε Ιησού Χριστέ, μάθε μου ότι η εκδίκηση είναι σημείο αδυναμίας, ενώ η συγχώρεση σημείο αρετής και δύναμης. Μάθε μου την αγάπη που υπομένει και είναι ευγενής πάντα, χωρίς ζήλια, υπερηφάνεια, εγωισμό και κακία. την αγάπη που χαίρεται για την αλήθεια, έτοιμη πάντα να συγχωρέσει, να πιστέψει, να ελπίσει και να υποφέρει. Εάν προσβάλω κάποιον, δώσε μου τη δύναμη να ζητήσω συγνώμη. Εάν κάποιος με προσβάλει δώσε μου τη δύναμη να τον συγχωρέσω. Αμήν

21


Κατέβασμα ppt "Δρόμος αρετής και δύναμης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google