Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο Τριαδικός Θεός Οι γιορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο Τριαδικός Θεός Οι γιορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο Τριαδικός Θεός Οι γιορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος
Ο Τριαδικός Θεός Οι γιορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος ΜΑΘΗΜΑ 14

2 α) Το περιεχόμενο της Γιορτής της Πεντηκοστής.
Κάποτε οι γλώσσες έπαθαν σύγχυση λόγω του τολμήματος της κατασκευής του πύργου ( της Βαβέλ ). Τώρα όμως οι γλώσσες απέκτησαν σοφία, επειδή ήρθε το άκτιστο φως της θεογνωσίας. Εκεί ο Θεός καταδίκασε τους ασεβείς με την αμαρτία. Εδώ φώτισε ο Χριστός τους ψαράδες με το Άγιο Πνεύμα. Τότε πραγματοποιήθηκε η αφωνία για τιμωρία, τώρα παρουσιάζεται ως κάτι νέο η ομοφωνία, για τη σωτηρία των ψυχών μας.

3 Η Ανάληψη του Χριστού σφράγισε τον κύκλο της επίγειας παρουσίας Του, κατά την οποία υποσχέθηκε στους Αποστόλους την επάνοδο του στον κόσμο.

4 Την ημέρα της Πεντηκοστής πραγματοποιήθηκαν
οι υποσχέσεις που έδωσε ο Χριστός στους μαθητές Του κατά το Μυστικό Δείπνο . Με την κάθοδο του Αγίου πνεύματος επανήλθε στη γη «εν Αγίω Πνεύματι»

5 Η Πεντηκοστή είναι η εκπλήρωση του σκοπού της δημιουργίας και της ιστορίας, καθώς οι Απόστολοι ίδρυσαν την επίγεια Εκκλησία, ο φωτισμός τους από το Άγιο Πνεύμα υπήρξε η απαρχή του φωτισμού ολόκληρης της κτίσης, η σύγχυση της Βαβέλ με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, έγινε ενότητα των ανθρώπων.

6 β) Τριαδικός Θεός την ημέρα της Πεντηκοστής έχουμε τη φανέρωση του τριαδικού Θεού. «Ο ένας ως προ της ουσία ή φύση Θεός είναι τριαδικός ως προς τα πρόσωπα ή τις υποστάσεις Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα». κάθε πρόσωπο έχει το δικό του ιδίωμα: Πατήρ «αγέννητος». Υιός «γεννητός» , γεννάται προαιώνια από τον Πατέρα. Άγιο Πνεύμα «εκπορευτόν», εκπορεύεται «αϊδίως» από τον Πατέρα. Κάθε πρόσωπο είναι φορέας της θείας ουσίας και ταυτόχρονα ολόκληρος ο Θεός. Η σχέση μεταξύ των προσώπων είναι σχέση αγάπης και ομοουσιότητας και εκφράζεται με τον όρο αλληλοπεριχώρηση.

7 γ) Άγιο Πνεύμα – Εκκλησία – Λατρεία
Η χάρη του Αγίου Πνεύματος μεταδίδεται μέσα από τη λατρεία, καθώς: Τα υλικά στοιχεία, με τα μυστήρια μετατρέπονται σε φορέα της χάρης του Αγίου Πνεύματος. Η Εκκλησία ζει τη Θεία Χάρη και τη μεταδίδει στο κόσμο. Ο πιστός, με την άσκηση, την προσευχή και τη λατρεία, επιδιώκει τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Οι Άγιοι θαυματουργούν γιατί είναι φορείς της άκτιστης χάρης του Θεού. Ο πιστός καλείται να γίνει Άγιος για να συγκροτήσει μια τέλεια ανθρώπινη κοινωνία.


Κατέβασμα ppt "Ο Τριαδικός Θεός Οι γιορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google