Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
( Η αναζήτηση του νοήματος της ζωής )

2 Τι είναι τα ναρκωτικά ; Τα ναρκωτικά είναι τοξικές , φυσικές ή χημικές ουσίες που όταν εισαχθούν στον οργανισμό, τον οδηγούν σε εξάρτηση, μεταβάλλουν την ψυχολογία του και την νοητική του δραστηριότητα.

3 Λόγοι που οδηγούν τους νέους στα ναρκωτικά :
Θέλει να νιώσει πως ανήκει κάπου Θέλει να ξεφύγει από τις δυσκολίες της ζωής Μοναξιά Περιέργεια Ερωτική απογοήτευση Κακές παρέες Εσωτερικές συγκρούσεις Παιδική ηλικία Οικογενειακά δράματα – διαλυμένες οικογένειες – απόρριψη από τους γονείς

4 Συνέπειες από την χρήση των ναρκωτικών :
Ψευδαισθήσεις

5 Περιθωριοποίηση

6 Οι νέοι οδηγούνται στην βία και στο έγκλημα προκειμένου να εξασφαλίσουν την δόση τους.

7 Θάνατος

8 Μαρτυρίες από χρήστες ναρκωτικών :
Συλβί, 17 χρόνων “Στα δεκατέσσερα, άρχισα να μπαίνω στο χώρο των ναρκωτικών. Είναι ένας τρομερός χώρος, ένας κόσμος που σε καλεί ασταμάτητα. Είναι ο θάνατος”. Αλεξάντερ, 17 χρόνων “Καθώς μπλέκεις με τα ναρκωτικά υπάρχει κάτι που παίζει συχνά πολύ μεγάλο ρόλο : ένας ναρκομανής ψάχνει να βρει ένα σύντροφο που να τον μετατρέψει σε εικόνα του. Αν έζησε κάτι πολύ δυνατό θα κάνει και τον άλλο να νιώσει το ίδιο”. Ζαν-Κλοντ, 18 χρόνων “Στην τηλεόραση είδα αληθινούς ναρκομανείς. Όχι ανθρώπους που χτυπάνε ένα τσιγάρο που και που, αλλά τύπους που είχαν αλήθεια παραισθήσεις. Ήταν σε αξιοθρήνητη κατάσταση, με μάτια κόκκινα. Εγώ μια μέρα κάπνισα ένα και αρρώστησα. Δεν πρέπει όμως να πας παραπέρα”.

9 Τρόποι αντιμετώπισης :
Εμείς οι νέοι πρέπει : Να είμαστε αρκετά έξυπνοι και καχύποπτοι. Να μην εμπιστευόμαστε όσους μας πλησιάζουν πουλώντας μας συνταγές ευτυχίας. Να αντιστεκόμαστε και να εμπιστευόμαστε μόνο όσους μας αγαπούν. Να εμπιστευόμαστε τον ευατό μας. Να αναζητούμε την αγάπη από την φύση, την οικογένεια, την κοινωνία χωρίς συμφέρον.

10 Ας θυμηθούμε τα λόγια του Ιωάννη στην Α επιστολή του :
Οι ναρκομανείς πρέπει : Να καταλάβουν ότι έχουν προσωπική ευθύνη. Γι’αυτούς δεν υπάρχουν ελαφρυντικά (κακές παρέες , χωρισμένη οικογένεια..). Απέναντι στον Θεό είναι ένοχοι. Να καταλάβουν ότι χρειάζονται μετάνοια. Να αντιληφθούν πως ο δρόμους που ακολουθούν είναι στραβός , είναι ο δρόμος που ο Λόγος του Θεού ονομάζει αμαρτία. Να έρθει στην καρδιά τους η συναίσθηση της συγχώρεσης του Θεού, ώστε να φύγει το αίσθημα της ενοχής. Η συγχώρεση του Θεού πλένει και καθαρίζει την αμαρτία. Χρειάζονται μια δύναμη που δεν την έχουν. Το ερώτημα για όλους αυτούς τους ανθρώπους είναι όχι αν μπορούν, γιατί η απάντηση είναι σίγουρη : Δεν μπορούν. Το ερώτημα είναι αν θέλουν. Αν θέλουν εκείνοι, σίγουρα θέλει και ο Χριστός, και ο Χριστός μπορεί. Ας θυμηθούμε τα λόγια του Ιωάννη στην Α επιστολή του : ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ.

11 Η Εκκλησία προτείνει τις θεμελιωμένες αρχές :
Ζω θα πει αγαπώ, σχετίζομαι, ερωτεύομαι, γίνομαι ένα με το ‘‘άλλο’’ . Αγαπώ σημαίνει ελευθερώνομαι από τη μοναξιά, διπλασιάζομαι, αποκτώ απογόνους, περνώ από το ‘‘εγώ’’ στο εμείς: με τον αγαπημένο σύντροφο της ζωής μου και τα παιδία μας. Ελευθερώνομαι σημαίνει αληθεύω, δηλαδή ζώ την αλήθεια, υπάρχω αυθεντικά κι όχι ψεύτικα, προγεύομαι τον πραγματικό παράδεισο από τώρα πάνω σε τούτη τη γη ως μια πραγματικότητα, που γεμίζει τη ζωή μου με νόημα και αληθινή χαρά. Έτσι αποφεύγω τους ‘‘τεχνητούς παραδείσους’’ των ναρκωτικών, που πλουτίζουν τους αδίστακτους έμπορους λευκού θανάτου.

12 Η Εκκλησία ανοίγει την αγκαλιά της και την πόρτα της, και πρέπει πολλοί από εμάς να δεχτούμε και να υποστούμε τη θυσία που χρειάζεται, την ταπείνωση που είναι απαραίτητη, το χρόνο που πρέπει να δαπανήσουμε, το ψυχικό δυναμικό που πρέπει να ξοδέψουμε για κάποιους τέτοιους ανθρώπους αν θέλουμε να τους βοηθήσουμε.

13 Ο Ιησούς Χριστός δεν έμεινε εκεί στο σταυρό καρφωμένος μαζί με τις αμαρτίες μας. Τις συγχώρησε. Τις ξέχασε τις έσβησε με το αίμα Του. Νίκησε το θάνατο και τώρα είναι ζωντανός, δίπλα μας. Αυτή η συγχώρεση έγινε για μας, για όλους μας. Η δική Του νίκη είναι και δική μας. Τώρα περιμένει. Περιμένει κάποιους εξαρτημένους από τα ναρκωτικά, από τα πάθη, από την αμαρτία από οτιδήποτε, να τρέξουν κοντά Του για να τους ελευθερώσει. Η Καινή Διαθήκη διακηρρύσε θριαμβευτικά : ‘‘Αν ο Χριστός σας ελευθερώσει, τότε θα είστε πραγματικά ελεύθεροι’’ ( Ιωάννης 8:36 )

14 Ο Ιησούς ελευθερώνει. Αρκεί ο καθένας μας
να σταθεί μπροστά Του, να Του ζητήσει να τον συγχωρήσει και να Του πει ευχαριστώ.

15 Σας ευχαριστώ


Κατέβασμα ppt "ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google