Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γιάννης Παπαδόπουλος Φιλόλογος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γιάννης Παπαδόπουλος Φιλόλογος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γιάννης Παπαδόπουλος Φιλόλογος
ΜΑΖΟΠΟΙΗΣΗ Γιάννης Παπαδόπουλος Φιλόλογος

2 Ορισμός Κοινωνικός κομφορμισμός:
είναι η τάση του ανθρώπου να συμμορφώνεται με τις αντιλήψεις, επιλογές, πρότυπα ζωής και συμπεριφοράς της κοινωνικής ομάδας στην οποία ανήκει και αναπτύσσει συλλογική δράση. Μαζοποίηση/αρνητικός κομφορμισμός: καλείται το φαινόμενο κατά το οποίο το άτομο χάνει την ατομικότητά του, την ξεχωριστή προσωπικότητα που το διαφοροποιεί από τους άλλους και εξομοιώνεται με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Δέχεται δηλαδή άκριτα τις ιδέες, αντιλήψεις και συμπεριφορές. Με αυτόν τον τρόπο δεν ενεργεί αυτόβουλα, αλλά προσαρμόζεται και ακολουθεί πάντα τις επιταγές της ομάδας στην οποία συμμετέχει. Γιάννης Παπαδόπουλος Φιλόλογος

3 Μορφές Θρησκευτική (φανατισμός, φονταμενταλισμός, μισαλλοδοξία)
Πολιτική (κομματικοποίηση) Πολιτιστική Αποξένωση από την παράδοση Μαζική διασκέδαση Μαζική κουλτούρα Μόδα Παθιασμένη λατρεία σε είδωλα (αθλητές, καλλιτέχνες, πολιτικούς) Αθλητική (χουλιγκανισμός) Μαζικός τουρισμός Μαζική συμπεριφορά καταναλωτισμός υλισμός ευδαιμονισμός ατομικισμός επαγγελματικές επιλογές) Αντιοικολογική συμπεριφορά Γιάννης Παπαδόπουλος Φιλόλογος

4 Αίτια - παράγοντες πνευματική ένδεια, η απουσία παιδείας που υποχρεώνει το άτομο να δεχθεί αρχές και αντιλήψεις αβασάνιστα, στερώντας τη δύναμη της κρίσης και της δημιουργικής αμφιβολίας. Έλλειψη αυτοπεποίθησης, φόβος απόρριψης από την κοινωνία. Ασφάλεια που του προσφέρει η δύναμη της μάζας. Πολιτικά, θρησκευτικά, οικονομικά συμφέροντα  χειραγωγώντας τις άβουλες αγέλες των οπαδών ικανοποιούν τις σκοπιμότητές τους. διαρκείς στερήσεις ενός λαού, δυστυχία και αβεβαιότητα για την ύπαρξή του, καταπίεση των δικαιωμάτων, στέρηση της στοιχειώδους ελευθερίας Αστικοποίηση  πόλεις-μαμούθ όπου μέσα στην ανωνυμία του πλήθους και την αδιαφορία χάνεται η προσωπική ζωή Τα Μέσα μαζικής Ενημέρωσης με την υποβολή και τα μέσα που διαθέτουν ασκούν καταλυτική επίδραση και έχουν τη δύναμη να αιχμαλωτίζουν το υποσυνείδητο, να παθητικοποιούν το άτομο διαφήμιση  προωθεί το βιομηχανικό πνεύμα της μαζικής παραγωγής και της μαζικής κατανάλωσης Μόδα  η νεολαία που ακολουθεί έναν ομοιόμορφο τρόπο, όχι μόνο στη εμφάνιση αλλά και στον τρόπο ομιλίας και συμπεριφοράς. Ο αυτοματισμός, η μηχανοποίηση της ανθρώπινης σκέψης, η στέρηση της δημιουργικότητας, ο ακρωτηριασμός της πρωτοβουλίας απογοήτευση από την κατάρρευση των αξιών και των ιδανικών  μηδενιστική θεώρηση της ζωής όπου τα πάντα ισοπεδώνονται.

5 Συνέπειες μαζοποίησης - άτομο
Πνευματικά Πνευματική υποδούλωση – όχι λογική και κριτική σκέψη. Νέκρωση πρωτοβουλίας, όχι φαντασία, το άτομο οδηγείται σε μια ισοπεδωτική ομοιομορφία Ηθικά Αδιαφορεί/παραγκωνίζει τις πνευματικές, ηθικές, αισθητικές και ψυχικές ανάγκες. Χάνει το αυτεξούσιο, δεν πειθαρχεί σε ηθικούς κανόνες, έχει ελαστική συνείδηση Ψυχικά Απογυμνώνεται ψυχικά, καθώς καταβάλλεται από το άγχος και τα ψυχολογικά αδιέξοδα. Χάνει το νόημα της ζωής, βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση. Κοινωνικά Στην ψυχολογία της μάζας βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν αντικοινωνικά φαινόμενα όπως ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία που προκαλούν ακραίες συμπεριφορές (βία, ρατσισμός, εγκληματικότητα, χουλιγκανισμός κ.λπ.), αφού τα άτομα που διαπράττουν αυτά τα «εγκλήματα» δρουν ανώνυμα υπό την κάλυψη ομάδων και έτσι δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους. Πολιτικά Ο άνθρωπος καθίσταται ετεροκίνητος, χειραγωγείται από δημαγωγούς και έτσι υπονομεύεται η δημοκρατία αδιαφορεί για τα κοινωνικά δρώμενα.

6 Συνέπειες μαζοποίησης - κοινωνία
Κοινωνικός τομέας Επέρχεται κοινωνική αποσύνθεση: έλλειψη συνεργασίας και αλληλεγγύης, έξαρση παρανομίας και φαινομένων βίας, ενίσχυση περιθωριακών φαινομένων, ψυχρές ανθρώπινες σχέσεις. Πολιτικός τομέας Κρίση της δημοκρατίας: φθορά της πολιτικής και κίνδυνος ολοκληρωτισμού. Φαινόμενα λαϊκισμού και μεσσιανισμού. Κατάλυση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού. Πολιτιστικός τομέας Επιβάλλει την ομοιομορφία και την τυποποίηση στην πολιτιστική ζωή (την τέχνη, τον τρόπο ζωής, την ψυχαγωγία) Αλλοίωση της τέχνης και του αθλητισμού, κυριαρχία της μαζικής κουλτούρας . Εθνικός τομέας Αλλοιώνει την πολιτιστική ιδιαιτερότητα των λαών και τους απομακρύνει από την πολιτισμική τους κληρονομιά. Κίνδυνος εθνικού αποχαρακτηρισμού και νόθευση της εθνικής ταυτότητας λόγω ξενομανίας και απομάκρυνσης από την παράδοση. Άμβλυνση εθνικής συνείδησης. Διεθνιστικός τομέας Απειλή ειρήνης και υγιών διεθνών σχέσεων λόγω φαινομένων εθνικισμού.


Κατέβασμα ppt "Γιάννης Παπαδόπουλος Φιλόλογος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google