Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κατοικία – ρύπανση & αντιρρύπανση

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κατοικία – ρύπανση & αντιρρύπανση"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κατοικία – ρύπανση & αντιρρύπανση
Ο σύγχρονος άνθρωπος της πόλης περνάει περισσότερο από το 90% της ζωής του στους εσωτερικούς χώρους των κτιρίων που ζει, δουλεύει, διασκεδάζει ή απλώς επισκέπτεται. Μοιραία, λοιπόν, η ποιότητα του αέρα των εσωτερικών χώρων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της γενικότερης ποιότητας της ζωής μας.

2 Κατοικία – ρύπανση φορμαλδεΰδη
Τα σύγχρονα έπιπλα του γραφείου ή του σπιτιού (ιδιαιτέρως στο χώρο της κουζίνας) που κατασκευάζονται από πεπιεσμένο συγκολλούμενο ξύλο. Και αυτό, γιατί ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της συγκολλητικής ύλης που χρησιμοποιείται είναι η φορμαλδεΰδη, ένα χημικό με ιδιαιτέρως έντονη οσμή. Έκθεση σε φορμαλδεΰδη προκαλεί πονοκεφάλους, ξηρότητα στο λαιμό και σωματική κόπωση. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η ναυτία, οι ζαλάδες και ενοχλήσεις στα μάτια και στο αναπνευστικό σύστημα.

3 Κατοικία – δισφαινόλη Α
Η δισφαινόλη Α αποτελεί ένα χημικό το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή πλαστικών και ρητινών- είναι χαρακτηριστικό ότι παράγονται περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια τόνοι της ουσίας ετησίως. Είναι γνωστή η χρήση της ΒΡΑ στα πολυκαρβονικά πλαστικά (είδος σκληρού, διαφανούς πλαστικού με μεγάλη αντοχή) τα οποία χρησιμοποιούνται σε πλήθος αντικειμένων καθημερινής χρήσης: CD, DVD, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, όπως ξυπνητήρια και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αθλητικός εξοπλισμός, όπως παπούτσια και ακόντια, εξοπλισμός αυτοκινήτων, όπως φώτα και προφυλακτήρες, πλαστικά δοχεία και πλαστικά μπουκάλια ποτών, μπιμπερό, πιάτα, κούπες, ποτήρια, πλαστικά κουτάλια και κονσέρβες.

4 Κατοικία – δισφαινόλη Α
Η δισφαινόλη Α αποτελεί λοιπόν «σύντροφο» της καθημερινότητάς μας. Ωστόσο γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1990 επιστήμονες άρχισαν να βλέπουν ότι αυτός ο «σύντροφος» μάλλον θέλει το κακό μας... Αρκετές μελέτες συνέδεσαν την ΒΡΑ με πλήθος σοβαρών προβλημάτων, όπως ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, των όρχεων, του θυρεοειδούς, οι καρδιοπάθειες, η παχυσαρκία, οι ηπατικές βλάβες, οι νευρολογικές διαταραχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ίχνη της ουσίας εντοπίστηκαν ακόμη και στο μητρικό γάλα, στο αίμα εγκύων γυναικών, αλλά και στο ομφαλοπλακουντιακό αίμα!

5 Κατοικία – δισφαινόλη Α
ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗ ΔΙΣΦΑΙΝΟΛΗ  F Διαφορετικές εταιρείες διαθέτουν και στη χώρα μας ειδική σειρά πλαστικών βρεφικών προϊόντων που δεν περιέχουν δισφαινόλη Α (έχουν το σήμα «ΒΡΑ free» ή «ΒΡΑ 0%»).Σε περίπτωση που δεν έχετε τέτοιο μπιμπερό,προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε γυάλινα μπιμπερό ή πλαστικά μπιμπερό από προπυλένιο.

6 F Αποφύγετε να θερμαίνετε τα δοχεία από πολυκαρβονικά πλαστικά σε φούρνο μικροκυμάτων και μη βάζετε ζεστό νερό ή γάλα σε μπιμπερό που είναι φτιαγμένα από πολυκαρβονικά πλαστικά.  F Αποφύγετε να βάζετε ζεστό καφέ και άλλα ροφήματα σε πλαστικό κύπελλο.  F Μην επιτρέπετε στα παιδιά να μασουλούν πλαστικά αντικείμενα  F Αποφύγετε κατά το δυνατόν τα πολυκαρβονικά πλαστικά στην καθημερινότητά σας.Μπορείτε να τα αναγνωρίσετε κοιτάζοντας στον πάτο των πλαστικών δοχείων: αν εκεί υπάρχει το σήμα ΡC ή το σήμα του τριγώνου της ανακύκλωσης το οποίο περιέχει τον αριθμό 7, τότε η πλαστική συ σκευασία που έχετε στα χέρια σας είναι πολυκαρβονική.Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι υποχρεωτικό τα προϊόντα με δισφαινόλη Α να φέρουν ειδική ένδειξη για ύπαρξη της ουσίας.

7 Η φορμαλδεϋδη-Ενα δηλητήριο στη βάση της ζωής; Η άκρως τοξική φορμαλδεΰδη ίσως "γέννησε" τα δομικά υλικά της ζωής Η φορμαλδεϋδη, η οποία είναι εξαιρετικά τοξική για τον άνθρωπο, μπορεί να βοήθησε στην δημιουργία της ζωής στη Γη. Αυτό προέκυψε από μια νέα έρευνα σχετικά με τις συνθήκες εμφάνισης της ζωής στον πλανήτη μας. Σύμφωνα με την έρευνα η φορμαλδεΰδη μπορεί να βοήθησε στην δημιουργία των οργανικών ενώσεων που αποτελούν τα δομικά υλικά της ζωής. Τα οργανικά μόρια που περιέχουν άνθρακα και είναι η βάση όλων των μορφών ζωής στην Γη υπάρχουν σε στερεά μορφή σε αστεροειδείς και κομήτες. Οι επιστήμονες επί πολλά έτη προσπαθούν να ανακαλύψουν πως δημιουργήθηκαν αυτά τα "υλικά" χωρίς να έχουν μέχρι σήμερα βρει κάποια στοιχεία. Η φορμαλδεΰδη που περιέχει άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο είναι ένα μόριο που βρίσκεται διάσπαρτο στο ηλιακό μας σύστημα. Επιστήμονες του Γεωφυσικού Εργαστηρίου του Ινστιτούτου Επιστημών Carnegie στην Ουάσιγκτον υποστηρίζουν ότι μπορεί τελικά η φορμαλδεΰδη να συμμετείχε στην δημιουργία αυτών των υλικών όταν το ηλιακό μας σύστημα ήταν ακόμη σε νηπιακό στάδιο ύπαρξης.

8 Βιβλιογραφία:


Κατέβασμα ppt "Κατοικία – ρύπανση & αντιρρύπανση"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google