Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Υδράργυρος (Hg) Τι προκαλεί; Αρμπούζη Γεωργία Τάξη Β’1.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Υδράργυρος (Hg) Τι προκαλεί; Αρμπούζη Γεωργία Τάξη Β’1."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Υδράργυρος (Hg) Τι προκαλεί; Αρμπούζη Γεωργία Τάξη Β’1

2 Ο υδράργυρος είναι μια ένωση που μπορεί να βρεθεί φυσικά στο περιβάλλον. Μπορεί να βρεθεί σε μεταλλική μορφή, ως άλατα υδραργύρου ή ως οργανικές ενώσεις υδραργύρου.

3 Ο μεταλλικός υδράργυρος χρησιμοποιείται σε διάφορα οικιακά προϊόντα, όπως τα βαρόμετρα, τα θερμόμετρα και τις ηλεκτρικές λάμπες φθορισμού. Ο υδράργυρος σε αυτές τις συσκευές είναι παγιδευμένος και συνήθως δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα υγείας. Παρόλα αυτά, όταν ένα θερμόμετρο σπάσει μια σημαντικά υψηλή έκθεση στον υδράργυρο μέσω της αναπνοής θα συμβεί για μια μικρή χρονική περίοδο ενώ εξατμίζεται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει επιβλαβή αποτελέσματα, όπως βλάβη στα νεύρα, τον εγκέφαλο και τα νεφρά, ενόχληση στους πνεύμονες, ενόχληση στα μάτια, δερματικό κνησμό, εμετό και διάρροια. Εξάτμιση Hg όπως φαίνεται μέσα από ειδικό φίλτρο και φωτισμό με υπεριώδη ακτινοβολία

4 Ο υδράργυρος δεν βρίσκεται φυσικά στα τρόφιμα, αλλά μπορεί να εμφανιστεί στα τρόφιμα δεδομένου ότι μπορεί να διαδοθεί μέσω της τροφικής αλυσίδας από τους μικρότερους οργανισμούς που καταναλώνονται από τους ανθρώπους, παραδείγματος χάριν μέσω των ψαριών. Οι συγκεντρώσεις υδραργύρου στα ψάρια συνήθως υπερβαίνουν κατά πολύ τις συγκεντρώσεις του νερού όπου ζουν. Το κρέας μπορεί, επίσης, να περιέχει ιδιαίτερα σημαντικές ποσότητες υδραργύρου, ειδικά αν έχει προηγηθεί περιβαλλοντική μόλυνση των χωραφιών. Ο υδράργυρος δεν βρίσκεται συνήθως στα φυτικά προϊόντα, αλλά μπορεί να εισαχθεί στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω των λαχανικών και άλλων καλλιεργήσιμων προϊόντων, όταν εφαρμόζονται στη γεωργία ψεκασμοί με υδράργυρο.

5 Ο υδράργυρος έχει διάφορες επιδράσεις στους ανθρώπους, οι οποίες μπορούν να συνοψιστούν στις ακόλουθες κύριες επιδράσεις: - Ανωμαλία του νευρικού συστήματος - Βλάβη στις εγκεφαλικές λειτουργίες - Βλάβη στο DNA και χρωμοσωμικές ανωμαλίες - Αλλεργικές αντιδράσεις, με συνέπεια το δερματικό κνησμό, την κούραση και τους πονοκέφαλους - Αρνητικές επιδράσεις στην αναπαραγωγή, όπως βλάβη του σπέρματος, γενετικές ανωμαλίες και αποβολές - Βλάβη στις εγκεφαλικές λειτουργίες μπορεί να προκαλέσει την υποβάθμιση των δυνατοτήτων εκμάθησης, αλλαγές στην προσωπικότητα, τρέμουλο, αλλαγές στην όραση, κώφωση, απώλεια συντονισμού των μυών και απώλεια μνήμης. Η χρωμοσωμική βλάβη είναι γνωστή ότι προκαλεί μογγολισμό.

6 Η τοξικότητα υδραργύρου από τα τρόφιμα είναι πολύ σπάνια και σχεδόν πάντα προκαλείται από την περιβαλλοντική ρύπανση.

7 Πώς μπορείτε να μειώσετε την μόλυνση από τον υδράργυρο Μη βάζετε υδράργυρο ή προϊόντα που περιέχουν υδράργυρο στους κάδους απορριμμάτων ή αποχετευτικούς αγωγούς επειδή ο υδράργυρος θα ελευθερωθεί στο περιβάλλον Διατηρήστε την ενέργεια με σκοπό να μειώσετε τον υδράργυρο που ελευθερώνεται από τους καυστήρες άνθρακα. Αναγνωρίστε τα αντικείμενα στο σπίτι που περιέχουν υδράργυρο και αντικαταστήστε τα όργανα που περιέχουν υδράργυρο με άλλα που δεν έχουν. π.χ. Θερμόμετρα : Τα θερμόμετρα υδραργύρου είναι γυάλινα και περιέχουν τον υγρό υδράργυρο. Αγοράστε θερμόμετρα χωρίς υδράργυρο-εναλλακτικές περιπτώσεις είναι ψηφιακά θερμόμετρα ή θερμόμετρα γαλλίου-κασσιτέρου και άλλα θερμόμετρα με οινόπνευμα. Θερμοστάτες : Αντικαταστήστε τους θερμοστάτες υδραργύρου με ένα ψηφιακό θερμοστάτη. Λάμπες φθορισμού, ατμών υδραργύρου και οικονομικές (ηλεκτρονικές) : Αυτές οι λάμπες εξοικονομούν πολλή ενέργεια, αλλά ο υδράργυρος που περιέχουν πρέπει να ανακυκλωθεί κατάλληλα. Διατηρήστε τις λάμπες με τέτοιο τρόπο ώστε να μην σπάσουν και τοποθετήστε τις λάμπες για ανακύκλωση. Διακόπτες υδραργύρου : Αγοράστε τον τύπο των διακοπτών φωτός παρά τους "λείους" διακόπτες. Μεταφέρετε όλες τις συσκευές που περιέχουν υδράργυρο για ανακύκλωση. Όταν μεταφέρετε ένα όργανο που περιέχει υδράργυρο, τοποθετήστε το σε μια πλαστική σφραγισμένη σακούλα. Τοποθετήστε τη σακούλα σε ένα σφραγισμένο, μη μεταλλικό δοχείο που θα έχετε επικαλύψει με κάτι (π.χ. εφημερίδα) ώστε να αποφευχθεί πιθανό σπάσιμο. Αν αποσύρετε ένα αυτοκίνητο, βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες που φωτίζουν το πορτ- μπαγκάζ και το καπό αποσύρονται καταλλήλως επειδή μπορεί να περιέχουν υδράργυρο. Απομακρύνετε κάθε προσάρτημα του φαναριού άθικτο και όχι μόνο τη λάμπα.


Κατέβασμα ppt "Υδράργυρος (Hg) Τι προκαλεί; Αρμπούζη Γεωργία Τάξη Β’1."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google