Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δράση: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΗΓΑΝΟΚΙΝΗΣΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δράση: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΗΓΑΝΟΚΙΝΗΣΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δράση: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΗΓΑΝΟΚΙΝΗΣΗ
Β΄ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ «Η Γη μας, ο πλούτος μας» Δράση: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΗΓΑΝΟΚΙΝΗΣΗ

2 Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΩΝ
ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΜΑΣ ΠΟΡΩΝ ΜΕΣΩ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΩΝ Καλημέρα και από εμάς. Η ομάδα μας θα σας παρουσιάσει μια εξειδικευμένη και σύγχρονη μορφή ανακύκλωσης. Εγώ ο Μιχάλης Χρυσοστόμου, η Αναστασία Σιαλή, ο Κριστιάν Ιονούτ, ο Αντρέας Βίκτωρος και η Έλενα Ανδρέου θα σας παρουσιάσουμε την περίπτωση της Τηγανοκίνησης, ένα πρόγραμμα που ασχολείται με την ανακύκλωση τηγανελαίων.

3 ΕΙΔΗ ΛΑΔΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΑ – ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΛΑΔΙΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Λάδι που προέρχεται από φαγητά φούρνου ή σαλάτες θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν απαλλαγμένο από νερά, σάλτσες, και υπολείμματα φαγητού. Τα μηχανέλαια ανακυκλώνονται με διαφορετική διαδικασία και δεν πρέπει να αναμειγνύονται με τα λάδια φυτικής προέλευσης. Ανακυκλώνουμε οποιοδήποτε λάδι χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας για το μαγείρεμα και το τηγάνισμα: Σπορέλαιο Ηλιέλαιο Αραβοσιτέλαιο Ελαιόλαδο Πυρηνέλαιο Ξεκινούμε την παρουσίαση μας ενημερώνοντας σας για το ποια είδη λαδιών ανακυκλώνονται. Τα τηγανέλαια μπορούν να προέρχονται από οποιοδήποτε λάδι χρησιμοποιούμε στο σπίτι για το μαγείρεμα και το τηγάνισμα. Δηλαδή, σπορέλαιο, ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, ελαιόλαδο και πυρηνέλαιο. Πρέπει να προσέχουμε από τα λάδια του φούρνου ή σαλάτες γιατί το λάδι πρέπει να είναι όσο το δυνατό περισσότερο απαλλαγμένο από νερά, σάλτσες ή υπολείμματα φαγητού. Επίσης να αναφέρουμε ότι τα μηχανέλαια ανακυκλώνονται με διαφορετική διαδικασία και δεν πρέπει να αναμυγνύονται με τα λάδια φυτικής προέλευσης.

4 ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΛΑΔΙΑ
ΛΙΤΡΑ 1 ΛΙΤΡΟ ΡΥΠΑΙΝΕΙ Γιατί θα καταλήξουν στα επιφανειακά νερά και στις αποχετεύσεις. Μετά στον υδροφόρο ορίζοντα. Μεγάλο ποσοστό των προβλημάτων που συναντάμε στις αποχετεύσεις οφείλεται στα χρησιμοποιημένα βρώσιμα λάδια! Τώρα γιατί πρέπει να ανακυκλώνουμαι τα μαγειρικά λάδια; Γνωρίζετε ότι 1 λίτρο λαδιού μπορεί να ρυπαίνει λίτρα νερό; Τα συγκεκριμένα απόβλητα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον. Η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους στο σύστημα αποχέτευσης έχει ως αποτέλεσμα να φράζουν οι σωληνώσεις πάνω στις οποίες επικολλούνται σιγά-σιγά. Όταν πετάμε το λάδι στα κοινά απορρίμματα μέσα σε μπουκαλάκια, οδηγείται στις χωματερές. Έτσι βοηθάει στις αναφλέξεις και τροφοδοτεί τις φωτιές που ανάβουν σε αυτές. Επίσης αναμειγνύεται με τα υπόλοιπα στραγγίσματα και καταλήγει στους υπόγειους υδροφορείς. Με το να αδειάζουμε τα χρησιμοποιημένα λάδια στις αποχετεύσεις οι μικροοργανισμοί που επεξεργάζονται τα απόβλητά μας θα χρειαστούν εκατόν φορές περισσότερη προσπάθεια για να διασπάσουν το λάδι από ότι τα ανθρώπινα απόβλητα. Ακόμη το λάδι έχει την ιδιότητα να απλώνεται σε ένα λεπτό στρώμα και να καλύπτει τεράστιες ποσότητες νερού. Το νερό το οποίο βρίσκεται κάτω από το λάδι δεν οξυγονώνεται και έτσι οι αερόβιες διαδικασίες σταματούν. Αυτό έχει πολύ κακή επίδραση στην καλή λειτουργία ενός βιολογικού καθαρισμού άλλα ακόμα και σε έναν κοινό βόθρο. Επίσης το λάδι αν βρεθεί σε επαφή με το νερό μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια επιβλαβή για την υγεία μας.

5 ΔΕ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΛΑΔΙ … Στα σκουπίδια:
Στα σκουπίδια:  Τα σκουπίδια γίνονται εύφλεκτα με αποτέλεσμα να τροφοδοτούνται φωτιές στις χωματερές και έτσι να επιβαρύνεται η δημόσια υγεία. Στην αποχέτευση: Βουλώνουν οι αποχετεύσεις και δημιουργείται δυσοσμία. Επίσης, κάθε λίτρο λάδι που ρίχνουμε στην αποχέτευση ρυπαίνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερό. Στον κήπο μας ή στην ύπαιθρο: Το έδαφος απορροφά το λάδι και ρυπαίνει τους υπόγειους υδροφορείς. Άρα, ΔΕ ρίχνουμε λάδι …. Στα σκουπίδια, γιατί γίνονται εύφλεκτα με αποτέλεσμα να τροφοδοτούνται φωτιές στις χωματερές και έτσι επιβαρύνεται η δημόσια υγεία. Στην αποχέτευση γιατί μπορούν να βουλώσουν οι σωλήνες και να δημιουργηθεί δυσοσμία. Στον κήπο μας ή στην ύπαιθρο γιατί το έδαφος απορροφάει το λάδι και ρυπαίνει τους υπόγειους υδροφορείς. Στη θάλασσα επειδή το λάδι διώχνει τα ψάρια και το πλαγκτόν. Στη θάλασσα: Όταν το λάδι πέσει στην θάλασσα διώχνει τα ψάρια και το πλαγκτόν.

6 ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Το λάδι περνά από φίλτρα για να καθαριστεί από τα υπολείμματα και στη συνέχεια καταλήγει στον βραστήρα όπου εκεί το ζεσταίνουν και του βάζουν χημικά για να το αλλάξουν . Εγώ με τη σειρά μου θα σας παρουσιάσω με απλά λόγια τη διαδικασία που ακολουθείται για την ανακύκλωση των τηγανελαίων. Όπως φαίνεται και στην εικόνα, το λάδι περνά μέσα από φίλτρα για να καθαριστεί από τα υπολείμματα και στη συνέχεια καταλήγει στον βραστήρα όπου εκεί το ζεσταίνουν. Στη συνέχεια του βάζουν χημικά για να το αλλάξουν.

7 ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Μετά από την πολύπλοκη διαδικασία το τηγανέλαιο μετατρέπεται σε διάφορα χρήσιμα προϊόντα, όπως: ΓΛΥΚΕΡΙΝΗ Βιοντίζελ: χρήση στα αυτοκίνητα/μέσα μαζικής μεταφοράς και για θέρμανση 50% πιο καθαρό από το πετρέλαιο Γλυκερίνη: δημιουργία σαπουνιών Μετά από την πολύπλοκη διαδικασία το τηγανέλαιο μετατρέπεται σε διάφορα χρήσιμα προϊόντα όπως: Το Βιοντίζελ και τη γλυκερίνη. Το βιοντίζελ χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητα ή σε άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και για τη θέρμανση. Πρέπει να αναφερθεί ότι είναι και 50% πιο καθαρό από το πετρέλαιο. Η γλυκερίνη από την άλλη χρησιμοποιείται στη σαπουνοποιία δηλαδή την παραγωγή σαπουνιών ως κύρια πρώτη ύλη.

8 ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ Διατροφική αλυσίδα Έδαφος Επιλύονται τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούν τα λάδια αυτά ως υγρά απόβλητα, όταν καταλήγουν στο αποχετευτικό δίκτυο. Τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια αποβάλλονται οριστικά από τη διατροφική αλυσίδα Νερό Δεν ρυπαίνεται ο υδροφόρος ορίζοντας. Μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στους σκουπιδότοπους. Ατμόσφαιρα Έδαφος Εκτός από τα άμεσα προϊόντα τα οποία παίρνουμε ανακυκλώνοντας τα τηγανέλαια, έχουμε και άλλα πολύ σημαντικά οφέλη: στην διατροφική αλυσίδα, στο έδαφος, στο νερό και στην ατμόσφαιρα. Συγκεκριμένα τα χρησιμοποιημένα λάδια αποβάλλονται από τη διατροφική αλυσίδα που είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας. Στο έδαφος, επιλύονται τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούν τα λάδια αυτά όταν καταλήγουν στο αποχετευτικό δίκτυο. Επίσης μειώνεται ο όγκος των απορριμάτων που καταλήγουν στους σκουπιδότοπους. Όσον αφορά στο νερό, αποφεύγεται η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα. Και στην ατμόσφαιρα τα οφέλη είναι εξίσου σημαντικά αφού τα βιοκαύσιμα και τα βιολιπαντικά τα οποία παράγονται είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Τα βιοκαύσιμα και βιολιπαντικά είναι φιλικά προς το περιβάλλον

9 ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ☺ Εξοικονομούμε φυσικούς πόρους.
Σε άλλες χώρες ☺ Εξοικονομούμε φυσικούς πόρους. ☺ Συμμετέχουμε ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για την αντιστροφή των κλιματικών αλλαγών. ☺ Συμβάλουμε στην πράσινη ανάπτυξη δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Παραδείγματα καλών πρακτικών έχουμε π. χ. στη Γερμανία και στην Αυστρία όπου το τηγανέλαιο ανακυκλώνεται υποχρεωτικά από τη δεκαετία του ’70. Άρα συνοψίζοντας τα οφέλη της ανακύκλωσης: Εξοικονομούμε φυσικούς πόρους Συμμετέχουμε ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για την αντιστροφή των κλιματικών αλλαγών Επίσης κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι συμβάλλουμε στην πράσινη ανάπτυξη δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Αυτά τα οφέλη έχουν συνειδητοποιήσει κάποιες χώρες πολύ πριν από την Κύπρο, όπως για παράδειγμα στην Αυστρία και στη Γερμανία όπου είναι υποχρεωτικό να ανακυκλώνονται τα τηγανέλαια από τη δεκαετία του 70.

10 ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ Τα κυριότερα σημεία συλλογής των τηγανελαίων στην Κύπρο βρίσκονται σε σχολεία ή επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ΤΗΓΑΝΟΚΙΝΗΣΗ Το λάδι που μαζεύεται στα βαρέλια της ΤΗΓΑΝΟΚΙΝΗΣΗΣ μεταφέρεται με ειδικά φορτηγά στα εργοστάσια επεξεργασίας του λαδιού. Τα σημεία της ανακύκλωσης βρίσκονται σε όλα τα σχολεία ή τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Τηγανοκίνηση. Το λάδι που μαζεύεται στα βαρέλια της Τηγανοκίνησης, όπως φαίνεται και στην εικόνα, μεταφέρεται με ειδικά φορτηγά στα εργοστάσια επεξεργασίας του λαδιού.

11 Η ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ Ενημερώθηκαν τόσο οι γονείς όσο και οι μαθητές για το Πρόγραμμα «Τηγανοκίνηση» από νεαρούς επιστήμονες - εθελοντές της οργάνωσης «Ακτή». Στόχος ήταν η μεταφορά τηγανελαίων στο βαρέλι του σχολείου μας. Το πρόγραμμα Τηγανοκίνηση εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο σχολείο μας κατά τη σχολική χρονιά Καταρχάς ενημερώθηκαν οι γονείς με ειδικό ενημερωτικό έντυπο για την ανακύκλωση των τηγανελαίων στο σχολείο μας. Επίσης έγινε ενημέρωση των μαθητών σχετικά με την ανακύκλωση των τηγανελαίων από τον επιστήμονα της «Ακτής» της μη κυβερνητικής οργάνωσης που ασχολείται με την ανακύκλωση των τηγανελαίων.

12 ♦ Στο σχολείο μας ♦ Προγραμματίζεται επίσης η επίσκεψη του «καραβανιού» της Τηγανοκίνησης. Οι μαθητές που θα μεταφέρουν το περισσότερο λάδι στο σχολείο μέχρι το τέλος της χρονιάς θα επιβραβευτούν. Όπως βλέπουμε στην διαφάνεια όλοι οι μαθητές και μαθήτριες συμβάλαμε στη συλλογή των τηγανελαίων και τη μεταφορά τους στον ειδικό κάδο ανακύκλωσης. Οι μαθητές που θα μεταφέρουν το περισσότερο λάδι στο σχολείο μέχρι το τέλος της χρονιάς θα επιβραβευτούν. Να πούμε επίσης ότι προγραμματίζεται σύντομα η επίσκεψη του «καραβανιού» της Τηγανοκίνησης.

13 ♦ Στις κοινότητες μας ♦ Συνεργαζόμενες επιχειρήσεις με το Γυμνάσιο
Εταιρείες στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης Ταβέρνες – Εστιατόρια - Ψησταριές «Εν πλατεία», Ταβέρνα στην Αγροκηπιά «Το ψητό», Ψησταριά στους Αγίους Ομολογητές, Λευκωσία «Πατήρας», Σουβλάκια, Κλήρου «Ν&P Νοστιμιές», Ψησταριά, Κλήρου NCR, Λεωφόρος Λεμεσού 80, Λευκωσία Κάποιοι μαθητές έδειξαν τόσο ενδιαφέρον για την τηγανοκίνηση που θέλησαν να ευαισθητοποιήσουν ακόμα και τους συγχωριανούς τους και τα εστιατόρια ή ταβέρνες της γύρω περιοχής. Έτσι επικοινωνήσαμε με την τηγανοκίνηση για να τοποθετηθούν βαρέλια έξω από τις επιχειρήσεις τους. Επίσης στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης η εταιρεία NCR τοποθέτησε ειδικό κάδο για την ανακύκλωση των τηγανελαίων.

14 Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας
Χρυσοστόμου Μιχάλης Σιαλή Αναστασία Βίκτωρος Αντρέας Canciu Ionut- Christian Ανδρέου Έλενα Ευχαριστούμε επίσης τους μαθητές του Γ5 και Γ6 για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Τηγανοκίνηση


Κατέβασμα ppt "Δράση: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΗΓΑΝΟΚΙΝΗΣΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google