Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λατινική Αμερική Η συνέχεια … ΕΚΦΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Βάτσιος Ξενοφών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λατινική Αμερική Η συνέχεια … ΕΚΦΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Βάτσιος Ξενοφών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Λατινική Αμερική Η συνέχεια … ΕΚΦΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Βάτσιος Ξενοφών

2 της Λατινικής Αμερικής
Η ανθρωπογεωγραφία της Λατινικής Αμερικής

3 Λατινική Αμερική Οι επικρατέστερες ζώνες χωρών της Λατινικής Αμερικής, είναι οι ακόλουθες έξι: Ζώνη Μεξικού – Κεντρικής Αμερικής. Στη ζώνη αυτή περιλαμβάνονται το Μεξικό καθώς και όλες οι χώρες της Κ. Αμερικής με νοτιότερη αυτή του Παναμά. Ζώνη Καραϊβικής. Σ΄ αυτή περιλαμβάνονται μόνο οι χώρες της Καραϊβικής θάλασσας Ζώνη των Άνδεων. Σ΄ αυτή περιλαμβάνονται η Κολομβία, το Περού, ο Ισημερινός και η Βολιβία. Ζώνη μη τροπική Ν. Αμερικής. Σ΄ αυτή περιλαμβάνονται η Χιλή, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και η Παραγουάη. Ζώνη ανατολικής Βραζιλίας. Σ΄ αυτή περιλαμβάνεται μόνο η ανατολική Βραζιλία και Ζώνη εσωτερική ηπειρωτική (Ν.Αμερκής), όπου σ΄ αυτή περιλαμβάνεται όλη η υπόλοιπη Βραζιλία.

4 Aρχαίοι πολιτισμοί Αztec Mayas Incas

5 Aztec H αυτοκρατορία τους ακμάζει από τον 12ο έως τον 15ο αιώνα μ.Χ.

6 Aztec Η αυτοκρατορία τους τερματίζεται απότομα στις 13 Αυγούστου του 1521 από τους Ισπανούς κατακτητές, όταν καταλαμβάνεται η πρωτεύουσα Τενοτστιτλάν (σημερινή Πόλη του Μεξικού) και σκοτώνεται ο βασιλιας Montechzuma.

7 Ο πολιτισμός των Mayas Οι Μάγια ήταν λαός Ινδιάνων της Κεντρικής Αμερικής. Έζησαν σε μια συνεχή έκταση στο νότιο Μεξικό, στη Γουατεμάλα και στο βόρειο Μπελίζ.

8 Ο πολιτισμός των Mayas Οι ρίζες του πολιτισμού τους φτάνουν πολύ πίσω στην προϊστορία, πέρα από τα 2000 π.Χ.. Όπως όλες οι φυλές της Αμερικής, έτσι και οι Μάγια χτυπήθηκαν σκληρά απ' τους Ισπανούς κατακτητές και σιγά - σιγά άρχισαν να εξαφανίζονται.

9 Incas Οι άνθρωποι της Νότιας Αμερικής που έχτισαν έναν πολιτισμό στα βουνά των Άνδεων (κατακτήθηκαν από τον Francisco Pizarroτο το 1533)

10 Incas Τα σημαντικότερα ευρήματα βρίσκονται στους αρχαιολογικούς τόπους Κούσκο,  Μάτσου Πίτσου, καθώς και στη λίμνη Τιτικάκα. Κέτσουα: Γλώσσα των Ίνκας. Τώρα ομιλείται στις ορεινές περιοχές των Άνδεων.

11 αποικιοκρατία… Ισπανοί κατακτητές Francisco Pizarro
Συνθήκη της Tordesillas

12 Iσπανοί κατακτητές Στα 1519 αποβιβάζεται στο Μεξικό ο Χερνάντο Κορτέζ και κατακτά για λογαριασμό της Ισπανίας το μεγαλύτερο μέρος του Μεξικού, προσηλυτίζοντας τους Μεξικανούς δια πυρός και σιδήρου και με την Ιερά Εξέταση στο χριστιανισμό. Ο Κορτές αιχμαλωτίζει τον Μοντεζούμα

13 Iσπανοί κατακτητές Η Ισπανική επιρροή παραμένει στην Λατινική Αμερική   μέχρι και σήμερα, με τη γλώσσα και την καθολική θρησκεία. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι μιγάδες.

14 Francisco Pizarro Ο Francisco Pizarro González υπήρξε  Ισπανός εξερευνητής και κατακτητής και είναι ιδιαίτερα γνωστός ως κατακτητής της Αυτοκρατορία των Ίνκας.

15 Συνθήκη της Tordesillas
Συνθήκη μεταξύ της Ισπανίας και της Πορτογαλίας το 1494, που έδωσε στην Πορτογαλία τον έλεγχο της γης που είναι σήμερα η Βραζιλία.

16 Η πολιτική… Μεξικανική επανάσταση Junta

17 Μεξικανική επανάσταση
Ξεκίνησε το 1910 κατά του αυτοκράτορα Porfirio Diaz και κράτησε δύο δεκαετίες, μέχρι περίπου το 1929.  Η επανάσταση χαρακτηρίστηκε από σοσιαλιστικές και αναρχικές ιδέες.  Με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο. 

18 Junta Οι δικτατορίες ήταν ο κανόνας στις δεκαετίες του εξήντα και εβδομήντα, στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Μόνο η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα και η Βενεζουέλα απέφυγαν το ολοκληρωτικό καθεστώς σε αυτές τις δεκαετίες.

19 Junta Οι 37 χώρες που αποτελούν τη Λατινική Αμερική υπέστησαν 277 αλλαγές κυβέρνησης μεταξύ του 1930 και του 1980, από τις οποίες 104 (δηλαδή 37,5%) προκλήθηκαν απο στρατιωτικό χτύπημα.

20 Η Λατινική Αμερική σήμερα…

21 Οικονομία Το Μεξικό είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο στην εξαγωγή αργύρου, πέμπτη στο χρυσό, δεύτερη στο χαλκό, μόλυβδο και ψευδάργυρο. Υπάρχουν ακόμη τεράστια κοιτάσματα καδμίου, ενώ ακόμη εξορύσσονται βισμούθιο, ουράνιο, αντιμόνιο, μολυβδένιο, υδράργυρος, πετρέλαιο  και φυσικό αέριο.

22 Οικονομία Μaquiladora ή Μaquila είναι το μεξικάνικο όνομα για τις βιομηχανίες στην ζώνη ελεύθερου εμπορίου (FTZ), οι οποίες στα πλαίσια της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου (NAFTA),  εισάγουν υλικά και εξοπλισμό αδασμολόγητα, για συναρμολόγηση,  επεξεργασία και μεταποίηση.

23 Οικονομία Αυτή τη στιγμή περίπου 1,3 εκατομμύρια Μεξικανοί  απασχολούνται σε μία από τις περίπου  μακιλαδόρας.

24 Mercosur Οικονομική κοινή  αγορά, η οποία άρχισε να λειτουργεί ανάμεσα στις χώρες της Νότιας Αμερικής το 1995. 

25 Mercosur Σκοπός της Mercosur, όπως ορίζεται στη Συνθήκη του 1991, είναι να επιτραπεί το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών του, με απώτερο στόχο την πλήρη ενοποίηση του νότου και στη συνέχεια όλης της Νότιας Αμερικής σε ένα οικονομικό μπλοκ.

26 Mercosur Είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος συνασπισμός στον κόσμο των συναλλαγών, μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), την Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA ) και τον Σύνδεσμο Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

27 Τεχνικά έργα Διώρυγα Παναμά

28 Διώρυγα του Παναμά Συνδέει την θάλασσα  της Καραϊβικής με τον Ειρηνικό Ωκεανό. Παραδόθηκε στη διεθνή ναυσιπλοΐα στις 15 Αυγούστου 1914.

29 Διώρυγα του Παναμά Είναι ένα σταυροδρόμι του παγκόσμιου εμπορίου.
Είναι ένα σταυροδρόμι του παγκόσμιου εμπορίου. Αποτελεί την δεύτερη σε ναυτιλιακή σημασία διώρυγα, μετά από αυτήν του Σουέζ.

30 Περιήγηση στην διώρυγα με το Google Earth
Κάντε κλικ στην εικόνα και περιηγηθείτε… Χρειάζεται να έχετε εγκατεστημένο το Google Earth και σύνδεση στο Internet

31 Κοινωνικά προβλήματα…
Εμπόριο ναρκωτικών

32 Εμπόριο ναρκωτικών Το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών στη Λατινική Αμερική αφορά κυρίως την παραγωγή και τις εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη της κοκαΐνης, μαριχουάνας και της ηρωίνης.

33 Εμπόριο ναρκωτικών Η Κολομβία, η Τζαμάικα και το Μεξικό είναι οι χώρες που παράγουν ως επί το πλείστον τις μεγαλύτερες ποσότητες.

34 Εμπόριο ναρκωτικών Το καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού και της Κολομβίας έχει έσοδα περίπου 39 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

35 Εμπόριο ναρκωτικών Ως αποτέλεσμα της συγκέντρωσης και της διακίνησης ναρκωτικών, η Λατινική Αμερική έχει τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στον κόσμο, με τις δολοφονίες να φθάνουν τις 32,6 ανά πληθυσμού το 2008. Η βία έχει σημειώσει άνοδο στο Μεξικό από το 2006, όταν εντάθηκε ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών.

36 Τα κράτη

37 Μεξικό – Κράτη της Κεντρικής Αμερικής
Μπελίζε Κόστα Ρίκα Ελ Σαλβαδόρ Γουατεμάλα Ονδούρα Νικαράγουα Παναμάς

38 Τα κράτη της Καραϊβικής
Περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα τροπικών νησιών με 13 χώρες. Το μεγαλύτερο έθνος είναι η Κούβα και το κύριο παραγόμενο προϊόν είναι η ζάχαρη. Την Καραϊβική ανακάλυψε ο Χριστόφορος Κολόμβος.

39 Τα κράτη στις Άνδεις Βολιβία Κολομβία Περού Ισημερινός

40 Παραγουάη Αργεντινή χιλή Ουρουγουάη

41 Βραζιλία

42 Συντάκτης : Bάτσιος Ξενοφών
ΕΚΦΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ


Κατέβασμα ppt "Λατινική Αμερική Η συνέχεια … ΕΚΦΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Βάτσιος Ξενοφών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google