Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μαρία Βανδουλάκη Αντριάνα Ντίνι Άννα Παπαβενετίου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μαρία Βανδουλάκη Αντριάνα Ντίνι Άννα Παπαβενετίου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μαρία Βανδουλάκη Αντριάνα Ντίνι Άννα Παπαβενετίου
Σίντο Μαρία Βανδουλάκη Αντριάνα Ντίνι Άννα Παπαβενετίου

2 Σίντο: Γενικά Ο σιντοϊσμός είναι η παραδοσιακή θρησκεία της Ιαπωνίας.
Η θρησκεία αυτή βασίζεται σε ανιμιστικές πεποιθήσεις των αρχαίων γιαπωνέζων και είναι επηρεασμένη από τον βουδισμό. Θεμελιακή αρχή του σίντο είναι η θεοποίηση των φυσικών δυνάμεων και φαινομένων και η προσκύνησή τους. Το σίντο περιλαμβάνει στοιχεία μαγείας, τοτεμισμού, την πίστη στην δύναμη διάφορων φυλαχτών και χαϊμαλιών. Επίσης η ιαπωνική μυθολογία σχετίζεται άμεσα με το σίντο.

3 Σίντο: «Κάμι» Αντικείμενα προσκύνησης είναι πολλές θεότητες που λέγονται «κάμι» και οι ψυχές των νεκρών. Κάθε χωριό έχει τα δικά του «κάμι». Θεωρείται ότι τα πράγματα έχουν τη δική τους ψυχή «κάμι». Τα «κάμι» μπορούν να ζουν μέσα σε οποιοδήποτε αντικείμενο είτε άψυχο, είτε έμψυχο.

4 Σίντο: Τα Ιερά Βιβλία «Καταγραφή των Πράξεων της Αρχαιότητας» (Κοτζίκι) (712 μ.Χ.) όπου είναι συγκεντρωμένοι όλοι οι μύθοι των ιαπωνικών νησιών «Χρονικά της Ιαπωνίας» (Νιχονσιόκι, Νιχόνγκι) (720 μ.Χ.) που συντάχθηκε αμέσως μετά από το Κοτζίκι. Αυτές οι μυθολογικές συλλογές μετατράπηκαν σε βασικά κείμενα του σίντο «Συλλογή τελετουργιών της εποχής Ένγκι» (Ενγκισίκι) (947 μ.Χ.) που περιλαμβάνει αναλυτικά το τελετουργικό μέρος του κρατικού σίντο.

5 Σίντο: Μυθολογία Οι θεότητες, ο Ιζανάγκι και η Ιζανάμι, έπλασαν τη γη και ήταν οι πρώτες θεότητες. Δημιούργησαν ένα νησί όπου έχτισαν ένα ανάκτορο, το «Γιαχιροντόνο», που σημαίνει «Μεγαλειώδες Παλάτι».

6 Σίντο: Μυθολογία Μέτα τα δυο «κάμι», αφού σκέφτηκαν ότι κάποιος πρέπει να κυβερνά το σύμπαν, γέννησαν την θεά του Ηλίου Αματεράσου η οποία κυβερνά το σύμπαν. Το δεύτερο παιδί τους ήταν ο θεός της Σελήνης, Τσουκιγιόμι, και το τρίτο παιδί, ο Σουσάνο, ο θεός του ανέμου.

7 Σίντο και Θάνατος Θάνατος, ασθένειες και αίμα, σύμφωνα με το σίντο, είναι η δυστυχία. Παρ’ όλ’ αυτά, ο θάνατος, ο τραυματισμός και η ασθένεια καταστρέφουν την καθαρότητα του σώματος και της ψυχής, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία στο ναό. Απόρροια αυτού, οι πιστοί που ασθενούν, υποφέρουν από αιμορραγούσες πληγές ή βίωσαν πρόσφατα θάνατο συγγενών δεν πρέπει να συμμετέχουν στη λειτουργία των ναών και τις γιορτές.

8 Σίντο και Θάνατος Όμως, όπως σε όλες τις θρησκείες, μπορεί να προσεύχεται στο σπίτι και να ζητήσει από τα «κάμι» ταχεία ανάρρωση ή να απευθυνθεί στα πνεύματα των νεκρών που, σύμφωνα με το σιντοϊσμό, προστατεύουν τους ζώντες συγγενείς τους. Λόγω αυτής της στάσης προς το θάνατο, που δεν είναι συμβατή με την ενεργή επικοινωνία με τα «κάμι», οι παραδοσιακοί ιερείς του σιντοϊσμού δεν έκαναν νεκρικές τελετουργίες στο ναό και δεν κήδευαν νεκρούς γύρω από το ναό.

9 Σίντο: Πρωτοχρονιά Πρωτοχρονιά είναι η μεγαλύτερη γιορτή των γιαπωνέζων. Στην γιορτή αυτή γίνονται πολλά παιχνίδια και τελετές. Ετοιμάζουν γιορτινά φαγητά, βάζουν στην είσοδο του σπιτιού καντοματσου, το οποίο είναι από πεύκο και προστατεύει το σπίτι από τις κακές δυνάμεις. Κατά την διάρκεια των γιορτών οι περισσότεροι ιάπωνες επιστρέφουν στα πατρικά τους σπίτια, επισκέπτονται τους ναούς, όπου προσεύχονται και ζητούν ευημερία για τον εαυτό τους και για τους στενούς συγγενείς και φίλους.

10 Σίντο: Πρωτοχρονιά Οι γυναίκες και οι κοπέλες με αφορμή την γιορτή φοράνε τα καλά τους κιμονό, που θεωρούνται πατροπαράδοτα οικογενειακά κειμήλια. Για τον ερχομό του νέου έτους οι γιαπωνέζοι ενημερώνονται από τους 108 χτύπους των καμπάνων που χτυπούν τα μεσάνυχτα σε κάθε ναό της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με τα πιστεύω τους, ο άνθρωπος επιβαρύνεται από 108 καταστροφικά ένστικτα και ο κάθε χτύπος της καμπάνας τα διώχνει κι από ένα.

11 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "Μαρία Βανδουλάκη Αντριάνα Ντίνι Άννα Παπαβενετίου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google