Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Project: Αξιοποίηση θαλάσσιου πλούτου Φθιώτιδας Μαθητές: Γιαννακόπουλος Στάθης Ζούγρου Μυρτώ Βλάχος Δημήτρης Αγγελή Αφροδίτη Γιακίμι Μαρία Υπεύθυνος καθηγητής:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Project: Αξιοποίηση θαλάσσιου πλούτου Φθιώτιδας Μαθητές: Γιαννακόπουλος Στάθης Ζούγρου Μυρτώ Βλάχος Δημήτρης Αγγελή Αφροδίτη Γιακίμι Μαρία Υπεύθυνος καθηγητής:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Project: Αξιοποίηση θαλάσσιου πλούτου Φθιώτιδας Μαθητές: Γιαννακόπουλος Στάθης Ζούγρου Μυρτώ Βλάχος Δημήτρης Αγγελή Αφροδίτη Γιακίμι Μαρία Υπεύθυνος καθηγητής: Πλάκας Ηλίας

2 Η αξιοποίηση του θαλάσσιου πλούτου μπορεί να συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας. Μπορούμε να απαριθμήσουμε αρχικά πέντε τομείς θαλάσσιου πλούτου που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι τομείς αυτοί είναι οι εξής: Η αξιοποίηση του θαλάσσιου πλούτου μπορεί να συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας. Μπορούμε να απαριθμήσουμε αρχικά πέντε τομείς θαλάσσιου πλούτου που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι τομείς αυτοί είναι οι εξής: Eνέργεια από την θάλλασα(ανεμογεννήτριες/ενέργεια από κύμματα/φύκια/παλίρροιες) Ιχθυοκαλλιέργιες Θαλάσσιος τουρισμός Βιοτεχνολογίες: (διαθέσιμα προγράμματα:φαρμακευτικά- καλλυντικά/προγράμματα για την υγεία με ιχνοστοχεία από την θάλασσα) Εξόρυξη θαλάσσιου βυθού

3 Σχετικά με την απορρόφηση πόρων η Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες και αν δεν γίνουν άμεσα ενέργειες, η Ελλάδα θα χάσει τους πόρους της κάτι που θα έχει αντίκτυπο στο μέλλον της χώρας.

4 Μαλιακός Κόλπος Ο Μαλιακός είναι ένας ημίκλειστος κόλπος που βρίσκεται στο ανατολικό μέρος της κεντρικής Ελλάδας και συνδέεται με το Αιγαίο πέλαγος και το Β. Ευβοϊκό κόλπο μέσω δύο μικρών διαύλων. Ο Μαλιακός κόλπος έχει επίμηκες σχήμα με άξονα Ανατολή – Δύση και διαχωρίζεται από τα φυσικά αμμώδη ακρωτήρια Χιλιομίλι (στο νότιο τμήμα) και Καραβοφάναρο (στο βόρειο τμήμα) σε δύο υποπεριοχές: Ο Μαλιακός είναι ένας ημίκλειστος κόλπος που βρίσκεται στο ανατολικό μέρος της κεντρικής Ελλάδας και συνδέεται με το Αιγαίο πέλαγος και το Β. Ευβοϊκό κόλπο μέσω δύο μικρών διαύλων. Ο Μαλιακός κόλπος έχει επίμηκες σχήμα με άξονα Ανατολή – Δύση και διαχωρίζεται από τα φυσικά αμμώδη ακρωτήρια Χιλιομίλι (στο νότιο τμήμα) και Καραβοφάναρο (στο βόρειο τμήμα) σε δύο υποπεριοχές:

5 Τον δυτικό Μαλιακό κόλπο, που αναφέρεται και ως εσωτερικός Μαλιακός κόλπος και περιλαμβάνει τις περιοχές εκβολές του Σπερχειού, Στυλίδα, Ακρ. Χιλιομίλι, Καραβοφάναρο. Τον ανατολικό Μαλιακό κόλπο, που αναφέρεται και ως εξωτερικός Μαλιακός κόλπος και που περιλαμβάνει τις περιοχές Ακρ. Καραβοφάναρο, Ακρ. Τάπια, Ακρ. Βασιλίνας, Λιχαδονήσια, Ακρ. Κνήμις, Καμμένα Βούρλα, Ακρ. Χιλιομίλι.

6 Μορφές αξιοποίησης του θαλάσσιου πλούτου Φθιώτιδας Ιχθυοκαλλιέργειες Τουρισμός (Αναψυχή) ΜαρίνεςΛιμάνια

7 Αλιεία Η αλιεία στο Μαλιακό κόλπο διενεργείται από σκάφη παράκτιας αλιείας ενώ τα κυριότερα αλιευόμενα είδη ψαριών είναι ο κέφαλος, το γοφάρι, η γλώσσα, το κοκάλι, το λαβράκι κτλ.

8 Από το 1988, έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργητικών και οστρακο-καλλιεργητικών μονάδων στο Μαλιακό κόλπο. Τα ύδατα του προσφέρονται για την ανάπτυξη τέτοιων μονάδων, ενώ η μορφολογία του κόλπου προσφέρει σε πολλές περιοχές την κατάλληλη φυσική προστασία. Τα είδη που εκτρέφονται είναι η τσιπούρα, το λαβράκι, το μύδι, το κυδώνι και το στρείδι. Επίσης, στο νομό Φθιώτιδας υπάρχουν και υδατοκαλλιέργειες γλυκού νερού, με γνωστότερη μια μονάδα παραγωγής πέστροφας στο Γοργοπόταμο.

9

10 Τουρισμός Ο τουρισμός αποτελεί ένα δυναμικό κλάδο της περιοχής, παρουσιάζει αξιόλογη αυξητική τάση και συμβάλλει σημαντικά στο κατά κεφαλήν εισόδημα. Οι κυριότεροι λιμένες της περιοχής είναι αυτοί της Στυλίδας και της Αγίας Μαρίνας. Σε αυτούς γίνονται φορτώσεις- εκφορτώσεις κυρίως λιπασμάτων, ξυλείας και μεταλλευμάτων

11 Περιοχές τουρισμού ΓλύφαΡάχεςΑχλάδι Παραλία Πελασγίας Καραβόμυλος Καμένα Βούρλα Παραλία Μώλου Ασπρονέρι Αϊ Γιάννης Στυλίδα Αγία Μαρίνα

12 Παραλίες στη Φθιώτιδα Πανέμορφες παραλίες για όλα τα γούστα και για κάθε διάθεση βρίσκονται στην πλευρά του νομού Φθιώτιδας, που βρέχεται από τα νερά του Β. Ευβοϊκού και του Μαλιακού κόλπου. Ακρογιαλιές με άμμο ή βότσαλα, απάνεμοι κολπίσκοι και γραφικά λιμανάκια, υπόσχονται στους ταξιδευτές τη γαλήνη που προσφέρει η θέα της θάλασσας, απολαυστικό κολύμπι στα διάφανα νερά της, φρέσκο ψάρι και ευκαιρίες για ψάρεμα στις αμμουδερές αλλά και στις βραχώδεις ακτές. 'Ενα οδοιπορικό στα παράλια του νομού, θα μπορούσε να ξεκινήσει από την ιστορική κωμόπολη Λάρυμνα, λίγα χιλιόμετρα δεξιά της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας. 'Εχει όμορφες, ερημικές ακρογιαλιές και το νησάκι Λαγονήσι (πολύ κοντά στην ακτή), η μετάβαση στο οποίο γίνεται με καίκι. Στη Λάρυμνα βρίσκεται και ο περίφημος Κυματοθραύστης, που χρονολογείται μεταξύ 6ου και 4ου π.Χ. αιώνα.

13 Εξαιρετική είναι η συνέχεια της διαδρομής μέχρι τον Άγιο Κωνσταντίνο, με τη θάλασσα δίπλα στην εθνική οδό να εναλλάσσεται με μια καταπράσινη φύση από την άλλη πλευρά του ορίζοντα. Το λιμάνι της κωμόπολης του Αγίου Κωνσταντίνου συνδέει, με φέρι μπόουτ και ιπτάμενα δελφίνια, την κεντρική Ελλάδα με τις Β. Σποράδες (Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο) και παρουσιάζει μεγάλη τουριστική κίνηση όλο το χρόνο. Δεξιά και αριστερά του λιμανιού υπάρχουν πλαζ με ψιλή άμμο και πολύ καθαρά νερά, ενώ η τουριστική υποδομή της περιοχής είναι αξιόλογη.

14

15 Ράχες Στο μεγαλύτερο φεστιβάλ του καλοκαιριού θα συμμετάσχουν αθλητές από όλη την Ελλάδα και για άλλη μια χρονιά θα μας εντυπωσιάσουν με τις ικανότητες και τις εκπληκτικές φιγούρες τους ενώ οι Ράχες που είναι ήδη πόλος έλξης τουριστών θα ζήσουν το απόλυτο διήμερο διασκέδασης και αθλητικής εκτόνωσης! Οι Ράχες προσφέρονται λόγω της τοποθεσίας, της σταθερότητας των ανέμων και του πολύ καλού ποσοστού ημερών με άνεμο σαν ένα απο τα πλέον κατάλληλα μέρη για ΚΙΤΕ στην Ελλάδα. Οι Ράχες είναι το μέρος που μαζεύονται οι περισσότεροι αθλητές του κιτε απο Βόλο, Λαμία,Θεσσαλονίκη, Αθήνα και όχι μόνο. Οι Ράχες προσφέρονται λόγω της τοποθεσίας, της σταθερότητας των ανέμων και του πολύ καλού ποσοστού ημερών με άνεμο σαν ένα απο τα πλέον κατάλληλα μέρη για ΚΙΤΕ στην Ελλάδα. Οι Ράχες είναι το μέρος που μαζεύονται οι περισσότεροι αθλητές του κιτε απο Βόλο, Λαμία,Θεσσαλονίκη, Αθήνα και όχι μόνο. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=aWlvc Yl2JwM http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=aWlvc Yl2JwM http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=aWlvc Yl2JwM http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=aWlvc Yl2JwM

16

17 Λιμάνια ΓλύφαΑρκίτσα Άγιος Κωνσταντίνος Στυλίδα

18 Τα λιμάνια αυτά έχουν ως κύρια δραστηριότητά τους τα δρομολόγια με ferry boats, τα οποία πολλοί άνθρωποι επιλέγουν ως μέσο συγκοινωνίας σε αυτές τις περιοχές. Παράλληλα, κάποια λιμάνια, όπως αυτό της Στυλίδας έχουν και εμπορικές δραστηριότητες.

19 Πηγές http://www.google.com http://www.youtube.com http://www.lamiastar.gr http://www.hotelsline.gr http://www.hotelsline.gr http://www.investingreece.gov.gr http://www.investingreece.gov.gr http://infofthiotida.blogspot.gr

20 Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "Project: Αξιοποίηση θαλάσσιου πλούτου Φθιώτιδας Μαθητές: Γιαννακόπουλος Στάθης Ζούγρου Μυρτώ Βλάχος Δημήτρης Αγγελή Αφροδίτη Γιακίμι Μαρία Υπεύθυνος καθηγητής:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google