Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

2o ΕΠΑΛ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "2o ΕΠΑΛ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 2o ΕΠΑΛ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ : κ.ΒΕΛΙΣΑΡΙΟΥ ΠΕΡΣΑ ΡΩΜΥΛΙΩΤΗ ΔΩΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΑΖΛΑ ΛΙΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΝΤΡΙΔΗ ΝΑΤΑΣΣΑ ΧΑΙΡΕΤΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΟΥΛΑΛΑ ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΟΥΤΟΥΚΑ ΕΛΕΝΑ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΙΝΑ ΤΟΥΡΑΜΑΝΙ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ ΖΕΝΙΑ ΚΡΟΥΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

2 Αυτό το project το αφιερώνουμε σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου μας. Συγκεκριμένα στους καπνιστές και τους ευχόμαστε να κόψουν το κάπνισμα.Σκοπός μας είναι λοιπόν, να σας ενημερώσουμε για τις συνέπειες του καπνίσματος και το τι προκαλεί. Ακόμη θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ.Βελισαριου που μας βοήθησε να καταλάβουμε για τα πρόβλημα και τις συνέπειες που προκαλεί το κάπνισμα.

3 Το κάπνισμα μπορεί να βλάψει πολύ σοβαρά την υγεία μας
Το κάπνισμα μπορεί να βλάψει πολύ σοβαρά την υγεία μας. Πολλοί άνθρωποι ιδίως νέοι σε ηλικία παρ’ όλες τις ιατρικές συμβουλές που αναφέρουν πως το κάπνισμα είναι επικίνδυνο για την υγεία , καπνίζουν. Επίσης έρευνες έδηξαν ότι το κάπνισμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι η μεγαλύτερη επιδημία όλων των εποχών και η διεθνής κοινότητα έχει συντονιστεί στη λήψη και εφαρμογή συγκεκριμένων τρόπων αντιμετώπισής του

4 Το τσιγάρο περιέχει 3. 000 ουσίες
Το τσιγάρο περιέχει ουσίες. Μερικές από τις πιο βλαβερές είναι οι έξεις: Αετών: Νικέλιο: Αρσενικό: Βενζοπυρένιο: Βενζόλιο: Βουτάνιο: Διοξείδιο του άνθρακα: Κάδμιο: Φορμαλδεύδη: Υδροκυάνιο: Μόλυβδος: Μεθοπρένιο: Φαινόλη: Νιτρικό οξείδιο: Υδράργυρος: Πολώνιο: Στυρένιο: Τολουένιο: Τουρπεντίνη: Αμμωνία:

5 Το κάπνισμα γονατίζει την υγεία προκαλώντας 50 ασθένειες
Ο κάπνισμα αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στον ανεπτυγμένο κόσμο, καθώς επηρεάζει σχεδόν όλα τα βασικά όργανα και συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, με τρομακτικές συνέπειες για την υγεία κάπνισμα αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στον ανεπτυγμένο κόσμο, καθώς επηρεάζει σχεδόν όλα τα βασικά όργανα και συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, με τρομακτικές συνέπειες για την υγεία.Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, το κάπνισμα έχει 50 τρόπους να καταστρέψει τη ζωή μας. Επίσης Το κάπνισμα προκαλεί μόνιμες βλάβες. Εκτός από τον καρκίνο των πνευμόνων, που αποτελεί τη βασικότερη αιτία θανάτου τους, οι καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του στόματος και του οισοφάγου, ενώ οι γυναίκες που καπνίζουν παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επιπλέον οι άνδρες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το κάπνισμα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή τους, ενώ μπορεί να υπονομεύσει και τις δυνατότητές τους για αναπαραγωγή. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης ανικανότητας είναι 50% αυξημένος σε σχέση με τους μη καπνιστές. Πέρα από αυτό, οι άνδρες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας, ενώ για τις γυναίκες που καπνίζουν έχει παρατηρηθεί ότι η εμμηνόπαυση έρχεται μερικά χρόνια νωρίτερα.

6 Ρητή η απαγόρευση στις εγκυμονούσες
Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαγορεύεται αυστηρά, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο μωρό. Οι έρευνες δείχνουν ότι το γάλα των γυναικών που καπνίζουν περιέχει μεγάλες ποσότητες νικοτίνης, που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον ύπνο του νεογνού, ενώ και τα θρεπτικά συστατικά του μειώνονται σημαντικά.

7 ΧΑΠ ΧΑΠ είναι τα αρχικά της «Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας»:
    Χρόνια σημαίνει ότι δεν περνάει εντελώς.     Αποφρακτική σημαίνει με μερική απόφραξη.     Πνευμονοπάθεια σημαίνει νόσος των πνευμόνων.  Η ΧΑΠ είναι μία συχνή νόσος των πνευμόνων που αποφράσσει τους αεραγωγούς, κάνοντας την αναπνοή δύσκολη. Συνήθως προκαλείται από το κάπνισμα ή την έκθεση σε καυσαέρια ή σε μέρη με πολύ σκόνη. Είναι διαφορετική νόσος από το Άσθμα, το οποίο εμφανίζεται σε νεότερες ηλικίες και έχει αλλεργική αιτιολογία. Τα συμπτώματα της ΧΑΠ περιλαμβάνουν βήχα, απόχρεμψη και δύσπνοια. Μπορεί η ΧΑΠ να προληφθεί;  Αν είστε καπνιστής ή καπνίστρια, η διακοπή του καπνίσματος είναι ο καλύτερος τρόπος να προλάβετε την ΧΑΠ ή να σταματήσετε την επιδείνωσή της. Δεν είναι ποτέ αργά να κόψετε το κάπνισμα!   

8 ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ Κάναμε μια έρευνα σχετικά με το κάπνισμα και ρωτήθηκαν 108 άτομα. Συγκεκριμένα , 48 άντρες και 60 γυναίκες , οι 20 που ρωτήθηκαν είναι ανήλικοι. Από τα 108 άτομα τα 40 δεν καπνίζουν.

9 Οι κυριότεροι λόγοι που άρχισαν το κάπνισμα είναι :
1.Τα 16 άτομα καπνίζουν από συνήθεια 2.Τα 12 για ευχαρίστηση 3.4 άτομα ξεκίνησαν λόγω παρέας 4. 4 Απο περιέργεια 5. 4 Για διασκέδαση 6.4 Για οικογενειακούς λόγους 7.4 Επειδή τους χαλαρώνει 8.4 Για χαβαλέ 9. 4 Για μαγκιά 10.4 Επειδή το τσιγάρο τον ξυπνάει.

10 Σε ηλικία 15 χρονών άρχισαν το κάπνισμα 24 άτομα
Σε ηλικία 15 χρονών άρχισαν το κάπνισμα 24 άτομα. Από 15 μέχρι 18 άρχισαν 28 άτομα και από 18 και άνω 16. Οι ανήλικοι καπνίζουν από 2 μέχρι 3 χρόνια ενώ οι ενήλικοι καπνίζουν από 15 και άνω. Οι περισσότεροι , καταναλώνουν ένα πακέτο την ημέρα. Οι πλειοψηφία των ανθρώπων γνωρίζουν τις συνέπειες του καπνίσματος αρκετοί δεν έχουν σκεφτεί να κόψουν το κάπνισμα επειδή δεν έχουν συνειδητοποίηση τους κίνδυνους. Στην έρευνα μας διαπιστώσαμε ότι οι καπνιστές δεν επηρεάζονται από οικογένειας και παρέες αλλά το επιλέγουν μόνοι τους.

11 Η πρώτη φορά που δοκίμασαν να καπνίσουν οι περισσότεροι ζαλίστηκαν και σε μερικούς δεν τους άρεσε αυτό που αισθάνθηκαν . Σε μεγάλο ποσοστό τα άτομα που ρωτήθηκαν συμφωνούν με την απαγόρευση του καπνίσματος . Στην ερώτηση μας αν είναι εξαρτημένοι απ το τσιγάρο σχεδόν όλοι απάντησαν όχι. Αρκετοί καπνιστές έχουν συμβουλευτεί κάποιον για να τους βοηθήσει να απεξαρτηθούν από το τσιγάρο. Το ποσό που ξοδεύει ένας καπνιστείς καθημερινά είναι 3,50 και άνω

12 Η διακοπή του καπνίσματος σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Χρειάζεται πάνω από όλα απόφαση κι αποφασιστικότητα. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε κάποιες από τις παρακάτω στρατηγικές προκειμένου να το πετύχετε και να πειραματιστείτε μέχρι να βρείτε την καλύτερη για σας.

13 Τρόποι να κόψετε το κάπνισμα
1. Αποφύγετε τους πειρασμούς Αποφύγετε τα μέρη που σας βάζουν σε πειρασμό να καπνίσετε, ενώ αντιθέτως προσπαθήστε να πηγαίνετε σε μέρη όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, όπως θέατρα, μουσεία, κινηματογράφο κ.ά.Κάντε παρέα με άτομα που δεν είναι καπνιστές και φροντίστε να βρίσκετε ασχολίες στις ελεύθερες ώρες σας. Στην εργασία σας αποφύγετε να πηγαίνετε στο χώρο όπου συγκεντρώνονται οι υπόλοιποι για να καπνίσουν. Αντικαταστήστε παλιές σας συνήθειες με καινούριες, οι οποίες δεν θα σχετίζονται το κάπνισμα. 2. Αποσπάστε την προροσοχή σας από το τσιγαρο Όταν έχετε την επιθυμία για τσιγάρο, επινοήστε κάποια δραστηριότητα, όπως να τηλεφωνήσετε σε κάποιο φίλο ή να κάνετε μια βόλτα. Για να κρατήσετε το στόμα σας απασχολημένο μασήστε μαστίχα χωρίς ζάχαρη. Αν μπορέσετε να κρατηθείτε, συνήθως μετά από λίγα λεπτά η αίσθηση της στέρησης της νικοτίνης υποχωρεί. Μη ξεγελάσετε τον εαυτό σας λέγοντας είναι απλά ένα τσιγάρο!

14 ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ! Το παθητικό κάπνισμα θεωρείται σήμερα η τρίτη προβλέψιμη αιτία θνησιμότητας. «Ο εισπνεόμενος και εμπνεόμενος από τους καπνιστές καπνός (καπνός κεντρικής ροής) και κυρίως ο καπνός που εξέρχεται από την άκρη του τσιγάρου μεταξύ δύο εισπνοών (καπνός περιφερικής ροής), έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και των μη καπνιστών. Μόλις το 26% των προϊόντων και υποπροϊόντων καπνού μένει μέσα στο τσιγάρο (φίλτρο), το 28% εισπνέεται από τον καπνιστή και το 46% σκορπίζεται στον αέρα. Περισσότερες από 50 καρκινογόνος ουσίες έχουν ταυτοποιηθεί στον καπνό του τσιγάρου που απελευθερώνεται στον αέρα.

15 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "2o ΕΠΑΛ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google