Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ

2 ΟΡΙΣΜΟΙ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ Πυρκαγιά είναι η ανεξέλεγκτη καύση με το οξυγόνο, η οποία συνοδεύεται από έκλυση μεγάλων ποσών θερμότητας και φωτός, συνέπεια δε έχει την ζημιογόνα καταστροφή του καιγόμενου υλικού. Πυρκαγιά είναι η ανεξέλεγκτη καύση με το οξυγόνο, η οποία συνοδεύεται από έκλυση μεγάλων ποσών θερμότητας και φωτός, συνέπεια δε έχει την ζημιογόνα καταστροφή του καιγόμενου υλικού.

3 Σε κάθε «πυρκαγιά» πρέπει να συνυπάρχουν τρεις παράγοντες: Σε κάθε «πυρκαγιά» πρέπει να συνυπάρχουν τρεις παράγοντες: α. καύσιμη ύλη α. καύσιμη ύλη β. αέρας (οξυγόνο) β. αέρας (οξυγόνο) γ. θερμότητα (για την ανάφλεξη) γ. θερμότητα (για την ανάφλεξη)

4

5 Καύσιμη ύλη: Χωρίζονται σε: Καύσιμη ύλη: Χωρίζονται σε: Στερεά καύσιμα: Ξύλα, χόρτα, βαμβάκι, νήματα, υφάσματα, άνθρακες, πλαστικά, ελαστικά κ.α. Στερεά καύσιμα: Ξύλα, χόρτα, βαμβάκι, νήματα, υφάσματα, άνθρακες, πλαστικά, ελαστικά κ.α. Υγρά καύσιμα: Πετρέλαιο, βενζίνη, νέφτι, οινόπνευμα, έλαια, παραφίνη κ.α. Υγρά καύσιμα: Πετρέλαιο, βενζίνη, νέφτι, οινόπνευμα, έλαια, παραφίνη κ.α. Αέρια καύσιμα: Υδρογόνο, ασετιλίνη, φωταέριο, υγραέριο, προπάνιο, βουτάνιο, αιθάνιο, μονοξείδιο του άνθρακα (CO) κ.α. Αέρια καύσιμα: Υδρογόνο, ασετιλίνη, φωταέριο, υγραέριο, προπάνιο, βουτάνιο, αιθάνιο, μονοξείδιο του άνθρακα (CO) κ.α.

6 Θερμότητα: Θερμότητα: Τα στερεά και τα υγρά δεν αναφλέγονται παρά μόνο αν θερμανθούν έτσι ώστε να εξέλθουν ατμοί από την μάζα τους, που πρέπει να φθάσουν σε θερμοκρασία ανάφλεξης και με την παρουσία οξυγόνου να αναφλέγουν και να καούν. Η αύξηση της θερμοκρασίας γίνεται από προσέγγιση γυμνής φλόγας, από σπινθήρα, από τις ηλιακές ακτίνες και άλλες αιτίες. Τα στερεά και τα υγρά δεν αναφλέγονται παρά μόνο αν θερμανθούν έτσι ώστε να εξέλθουν ατμοί από την μάζα τους, που πρέπει να φθάσουν σε θερμοκρασία ανάφλεξης και με την παρουσία οξυγόνου να αναφλέγουν και να καούν. Η αύξηση της θερμοκρασίας γίνεται από προσέγγιση γυμνής φλόγας, από σπινθήρα, από τις ηλιακές ακτίνες και άλλες αιτίες.

7 ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Με αγωγή Με αγωγή Με μεταφορά Με μεταφορά Με ακτινοβολία Με ακτινοβολία

8 ΑΙΤΙΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΑΙΤΙΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ 1. Οι γυμνές φλόγες (λυχνιών, κεριών, σπίρτων, αναπτήρων, εστιών πυρός κλπ.) ερχόμενες σε επαφή με καύσιμα υλικά,. 1. Οι γυμνές φλόγες (λυχνιών, κεριών, σπίρτων, αναπτήρων, εστιών πυρός κλπ.) ερχόμενες σε επαφή με καύσιμα υλικά,. 2. Ο ηλεκτρισμός (σπινθήρες, βραχυκύκλωμα). 2. Ο ηλεκτρισμός (σπινθήρες, βραχυκύκλωμα). 3. Αναμμένες θερμάστρες πετρελαίου, ξύλου ή μαγκάλια. 3. Αναμμένες θερμάστρες πετρελαίου, ξύλου ή μαγκάλια. 4. Τα υπολείμματα καπνίσματος (αποτσίγαρα, πούρα κ.α.). 4. Τα υπολείμματα καπνίσματος (αποτσίγαρα, πούρα κ.α.). 5. Η τριβή, κρούση, πίεση. 5. Η τριβή, κρούση, πίεση.

9 ΑΙΤΙΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ(συνέχεια) 6. Φυσικά φαινόμενα (κεραυνός - σεισμός - ηφαίστεια). 6. Φυσικά φαινόμενα (κεραυνός - σεισμός - ηφαίστεια). 7. Οι ηλιακές ακτίνες που πέφτουν σε γυαλιά ή συγκεντρώνονται. 7. Οι ηλιακές ακτίνες που πέφτουν σε γυαλιά ή συγκεντρώνονται. 8. Η αυτόματη ανάφλεξη (λόγω οξειδώσεως ή ζυμώσεως). 8. Η αυτόματη ανάφλεξη (λόγω οξειδώσεως ή ζυμώσεως). 9. Οι σπινθήρες ή η υπερθέρμανση που προέρχονται από την λειτουργία συσκευών 9. Οι σπινθήρες ή η υπερθέρμανση που προέρχονται από την λειτουργία συσκευών

10 ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ Η κατάσβεση μιας πυρκαγιάς μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: Η κατάσβεση μιας πυρκαγιάς μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) Με την αφαίρεση της καύσιμης ύλης. α) Με την αφαίρεση της καύσιμης ύλης. β) Με την αφαίρεση της θερμότητας (δηλ. με τον υποβιβασμό της θερμοκρασίας τoυ υλικού κάτω από το βαθμό αναφλέξεως). β) Με την αφαίρεση της θερμότητας (δηλ. με τον υποβιβασμό της θερμοκρασίας τoυ υλικού κάτω από το βαθμό αναφλέξεως). γ) Με την αποστέρηση του οξυγόνου του αέρα. γ) Με την αποστέρηση του οξυγόνου του αέρα.

11 ΜΕΣΑ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΜΕΣΑ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ α) Νερό (H 2 O) α) Νερό (H 2 O) β) Αφρός β) Αφρός γ) Διοξείδιο του άνθρακα (CO 2 ) γ) Διοξείδιο του άνθρακα (CO 2 ) δ) Άμμος, χώμα, σκεπάσματα, κ.α. δ) Άμμος, χώμα, σκεπάσματα, κ.α. ε) Ξηρά σκόνη κ.α. ε) Ξηρά σκόνη κ.α.

12 ΣΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

13 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ ΞΗΡΑΣ ΣΚΟΝΗΣ 1. ΚΥΡΙΩΣ ΣΩΜΑ 1. ΚΥΡΙΩΣ ΣΩΜΑ 2. ΣΩΛΗΝΑΣ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗΣ ΣΚΟΝΗΣ 2. ΣΩΛΗΝΑΣ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗΣ ΣΚΟΝΗΣ 3. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΦΙΑΛΙΔΙΟ CO 2 3. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΦΙΑΛΙΔΙΟ CO 2 4. ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΠΩΜΑ ΜΕ ΕΠΙΚΡΟΥΣΤΗΡΑ 4. ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΠΩΜΑ ΜΕ ΕΠΙΚΡΟΥΣΤΗΡΑ 5. ΣΚΑΝΔΑΛΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗΣ 5. ΣΚΑΝΔΑΛΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗΣ 6. ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΣΩΛΗΝΑΣ 6. ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΣΩΛΗΝΑΣ 7. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΥΠΕΡΠΙΕΣΗΣ 7. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΥΠΕΡΠΙΕΣΗΣ 8. ΣΩΛΗΝΑΣ ΔΙΟΧΕΤΕΥΣΗΣ CO 2 8. ΣΩΛΗΝΑΣ ΔΙΟΧΕΤΕΥΣΗΣ CO 2

14 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑΣ ΞΗΡΑΣ ΣΚΟΝΗΣ ΜΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΦΙΑΛΙΔΙΟ

15 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ CO 2

16 AΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΜΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ

17 ΛΑΘΟΣΣΩΣΤΟ

18 AΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΜΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ ΛΑΘΟΣ ΣΩΣΤΟ

19 AΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΜΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ ΛΑΘΟΣΣΩΣΤΟ

20 AΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΜΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ ΛΑΘΟΣ ΣΩΣΤΟ

21 AΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΜΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ ΛΑΘΟΣΣΩΣΤΟ

22 ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ Μέτρα Πυροπροστασίας είναι η πρόληψη ή ο περιορισμός των πυρκαγιών που προκαλούνται από διάφορες αιτίες, η κατάσβεση τους και η απελευθέρωση ατόμων που εγκλωβίζονται μέσα σε κτίρια ή άλλους χώρους. Μέτρα Πυροπροστασίας είναι η πρόληψη ή ο περιορισμός των πυρκαγιών που προκαλούνται από διάφορες αιτίες, η κατάσβεση τους και η απελευθέρωση ατόμων που εγκλωβίζονται μέσα σε κτίρια ή άλλους χώρους.

23 Οργάνωση 1. προληπτικά μέτρα 2. με κατασταλτικά μέτρα 3. με καθορισμό και οργάνωση του προσωπικού πυρασφαλείας 4. με την εξασφάλιση των απαραίτητων μέσων για την διάσωση και την πυρόσβεση 5. με την εκπαίδευση των ομάδων πυρασφαλείας στην χρήση διασωστικών και κατασβεστικών μέσων και 6. με την εκπαίδευση των ομάδων πυρασφαλείας, ώστε σε περίπτωση οποιουδήποτε συμβάντος, να είναι σε θέση να το αντιμετωπίσουν με επιτυχία και να καθοδηγήσουν με ασφάλεια το υπόλοιπο προσωπικό και τους μαθητές του ιδρύματος.

24 ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΑ ΤΗΣ «Το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν». «Το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν». Η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας. Η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας.

25 ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ 1. Η καθαριότητα των χώρων. 2. Η απαγόρευση του καπνίσματος ή των γυμνών φλογών κοντά σε εύφλεκτα υλικά 3. Ο καλός αερισμός των χώρων. 4. Η ρίψη των σκουπιδιών μέσα σε μεταλλικά δοχεία. Η τάξη και η καλή αποθήκευση όλων των ειδών μας. 5. Η αναγραφή, σε πινακίδες, οδηγιών προλήψεως ή αντιμετώπισης πυρκαγιών ή άλλων έκτακτων συμβάντων.

26 ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ Μεταφορά έγκαιρα τις αποθηκευμένες εύφλεκτες ή εκρηκτικές ύλες, σε ασφαλείς χώρους Μεταφορά έγκαιρα τις αποθηκευμένες εύφλεκτες ή εκρηκτικές ύλες, σε ασφαλείς χώρους Πρόβλεψη ύπαρξης σύστημα μονίμων εγκαταστάσεων καταιωνισμού Πρόβλεψη ύπαρξης σύστημα μονίμων εγκαταστάσεων καταιωνισμού Φροντίδα για την αποφυγή ανάμιξης των διαφόρων υλικών και ιδιαίτερα των χημικών προϊόντων. Φροντίδα για την αποφυγή ανάμιξης των διαφόρων υλικών και ιδιαίτερα των χημικών προϊόντων. Μέριμνα ύπαρξης διόδων ανάμεσα στα αποθηκευμένα υλικά, για να διευκολύνεται η επέμβαση σε περίπτωση πυρκαγιάς και για την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Μέριμνα ύπαρξης διόδων ανάμεσα στα αποθηκευμένα υλικά, για να διευκολύνεται η επέμβαση σε περίπτωση πυρκαγιάς και για την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Δημιουργία Σταθμούς Συγκέντρωσης και ασφαλείς διόδους προς αυτούς. (Διάδρομοι, πόρτες πυρασφαλείας, πινακίδες, έξοδοι διαφυγής κλπ) Δημιουργία Σταθμούς Συγκέντρωσης και ασφαλείς διόδους προς αυτούς. (Διάδρομοι, πόρτες πυρασφαλείας, πινακίδες, έξοδοι διαφυγής κλπ) Φροντίδα ύπαρξης αλεξικέραυνου που επιθεωρείται τακτικά. Φροντίδα ύπαρξης αλεξικέραυνου που επιθεωρείται τακτικά. Ανάρτηση πινακίδες σε εμφανή σημεία όπου αναγράφονται οδηγίες πρόληψης πυρκαγιών και άλλων ατυχημάτων. Ανάρτηση πινακίδες σε εμφανή σημεία όπου αναγράφονται οδηγίες πρόληψης πυρκαγιών και άλλων ατυχημάτων. Εποπτεία από αρμόδιο άτομο στις ηλεκτρικές και λοιπές εγκαταστάσεις του κτιρίου. Εποπτεία από αρμόδιο άτομο στις ηλεκτρικές και λοιπές εγκαταστάσεις του κτιρίου. Φροντίδα για την εγκατάσταση αυτόματου συστήματος αποκάλυψης πυρκαγιών Φροντίδα για την εγκατάσταση αυτόματου συστήματος αποκάλυψης πυρκαγιών

27 ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ (κατάσβεσης πυρκαγιών) Διακρίνονται σε : Στοιχειώδη ή άμεσης επέμβασης Στοιχειώδη ή άμεσης επέμβασης Τακτικά Τακτικά

28 Στοιχειώδη ή άμεσης επέμβασης μέσα και υλικά είναι τα πρόχειρα φορητά και τροχήλατα μέσα, για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στο αρχικό τους στάδιο. είναι τα πρόχειρα φορητά και τροχήλατα μέσα, για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στο αρχικό τους στάδιο. τοποθετούνται εντός και εκτός των κτηριακών εγκαταστάσεων σε επίκαιρες και προσιτές σε κάθε όροφο ή χώρο και αποτελούν τα βασικά και ειδικά πυροσβεστικά σημεία. τοποθετούνται εντός και εκτός των κτηριακών εγκαταστάσεων σε επίκαιρες και προσιτές σε κάθε όροφο ή χώρο και αποτελούν τα βασικά και ειδικά πυροσβεστικά σημεία. κάθε βασικό πυροσβεστικό σημείο περιλαμβάνει: κάθε βασικό πυροσβεστικό σημείο περιλαμβάνει: 1. δύο υδρίες από λινό ύφασμα 2. ένα πυροσβεστήρα κατάλληλο για τις απαιτήσεις του χώρου 3. ένα τσεκούρι, μια σκαπάνη, ένα φτυάρι και διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία όπως λοστό και ψαλίδα 4. ποσότητα άμμου μέσα σε κατάλληλα για το σκοπό αυτό δοχεία 5. δυο ηλεκτρικούς ατομικούς φακούς και είκοσι μέτρα σχοινί (κάλος διάσωσης)

29 Ειδικά πυροσβεστικά σημεία Κάθε ειδικό πυροσβεστικό σημείο, περιλαμβάνει μέσα πυρόσβεσης, τα οποία χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις εκείνες που απαγορεύεται η χρήση νερού για την κατάσβεση της εστίας της φωτιάς, όπως: Κάθε ειδικό πυροσβεστικό σημείο, περιλαμβάνει μέσα πυρόσβεσης, τα οποία χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις εκείνες που απαγορεύεται η χρήση νερού για την κατάσβεση της εστίας της φωτιάς, όπως: Πυροσβεστήρας κόνεως ή διοξειδίου του άνθρακα σε κάθε σημείο υγρών καυσίμων ή χημικών προϊόντων. Πυροσβεστήρας κόνεως ή διοξειδίου του άνθρακα σε κάθε σημείο υγρών καυσίμων ή χημικών προϊόντων. Πυροσβεστήρας κόνεως ή διοξειδίου του άνθρακα κοντά στην ηλεκτρική εγκατάσταση καθώς και στο χώρο κεντρικής θέρμανσης ( καλοριφέρ ). Επιπλέον στο χώρο του λεβητοστασίου και πάνω από τον καυστήρα και την δεξαμενή καυσίμου θα πρέπει να τοποθετείται ένας ή περισσότεροι αυτοδιεγειρόμενοι πυροσβεστήρες οροφής. Πυροσβεστήρας κόνεως ή διοξειδίου του άνθρακα κοντά στην ηλεκτρική εγκατάσταση καθώς και στο χώρο κεντρικής θέρμανσης ( καλοριφέρ ). Επιπλέον στο χώρο του λεβητοστασίου και πάνω από τον καυστήρα και την δεξαμενή καυσίμου θα πρέπει να τοποθετείται ένας ή περισσότεροι αυτοδιεγειρόμενοι πυροσβεστήρες οροφής. Ολκωτή πτυσσόμενη 9μετρη σκάλα Ολκωτή πτυσσόμενη 9μετρη σκάλα

30 Τακτικά μέσα κατάσβεσης πυρκαγιών Οι μόνιμες εγκαταστάσεις εξασφάλισης νερού Οι μόνιμες εγκαταστάσεις εξασφάλισης νερού Τα μέσα εκτόξευσης νερού Τα μέσα εκτόξευσης νερού Τα πρόσθετα μέτρα κατά περίπτωση Τα πρόσθετα μέτρα κατά περίπτωση

31 Μόνιμες εγκαταστάσεις εξασφάλισης νερού Από το δίκτυο ύδρευσης της πόλεως Από το δίκτυο ύδρευσης της πόλεως Από δεξαμενές αποθήκευσης νερού Από δεξαμενές αποθήκευσης νερού Από αντλιοστάσιο Από αντλιοστάσιο

32 Μέσα λήψης και εκτόξευσης νερού Κρουνό ( βάνα ) από ορείχαλκο με στρόφιγγα Κρουνό ( βάνα ) από ορείχαλκο με στρόφιγγα Ένα τυλιχτήρα μεταλλικό κυλινδρικού σχήματος Ένα τυλιχτήρα μεταλλικό κυλινδρικού σχήματος Ένα αυλό (ακροφύσιο) από αλουμίνιο, εκτόξευσης νερού αυξομειούμενης διαμέτρου Ένα αυλό (ακροφύσιο) από αλουμίνιο, εκτόξευσης νερού αυξομειούμενης διαμέτρου Δύο φακούς ξηρών στοιχείων Δύο φακούς ξηρών στοιχείων

33 Προσωπικό Πυρασφαλείας Κατά προτίμηση από τους νεότερους και σωματικώς ισχυρότερους Κατά προτίμηση από τους νεότερους και σωματικώς ισχυρότερους Τους πιο ψύχραιμους Τους πιο ψύχραιμους Όλα τα μέλη της ομάδας πρέπει να έχουν πλήρη γνώση των εγκαταστάσεων και των κινδύνων που υπάρχουν σε αυτές.

34 Υποχρεώσεις – Καθήκοντα Αρχηγού Πυρασφαλείας Εκπαιδεύεται από την Π.Υ της πόλης και συγκροτεί ομάδα πυρασφάλειας. Εκπαιδεύεται από την Π.Υ της πόλης και συγκροτεί ομάδα πυρασφάλειας. Εφαρμόζει τα υποδειχθέντα από την Π.Υ μέτρα πυρασφαλείας. Εφαρμόζει τα υποδειχθέντα από την Π.Υ μέτρα πυρασφαλείας. Επιλέγει τις κατάλληλες θέσεις για την τοποθέτηση των πυροσβεστικών μέσων Επιλέγει τις κατάλληλες θέσεις για την τοποθέτηση των πυροσβεστικών μέσων Επιθεωρεί τους πυροσβεστήρες. Επιθεωρεί τους πυροσβεστήρες. Αναρτά πινακίδες στους επικινδύνους χώρους. Αναρτά πινακίδες στους επικινδύνους χώρους. Προβαίνει στην κατάσβεση των πυρκαγιών που τυχόν θα εκδηλωθούν Προβαίνει στην κατάσβεση των πυρκαγιών που τυχόν θα εκδηλωθούν Τηρεί υποχρεωτικά βιβλίο επιθεωρήσεων Τηρεί υποχρεωτικά βιβλίο επιθεωρήσεων Αναλαμβάνει υπεύθυνα την ενημέρωση του επικεφαλής και την ασφαλή καθοδήγηση της ομάδας επέμβασης στους χώρους του Ιδρύματος Αναλαμβάνει υπεύθυνα την ενημέρωση του επικεφαλής και την ασφαλή καθοδήγηση της ομάδας επέμβασης στους χώρους του Ιδρύματος

35 Εκπαιδεύση το προσωπικού Εκπαιδεύει το προσωπικό: Εκπαιδεύει το προσωπικό: 1. στην χρήση πυροσβεστήρων 2. στην πρόληψη πυρκαγιάς ή άλλων συναφών κινδύνων 3. στην έγκαιρη σήμανση συναγερμού και αντιμετώπιση της πυρκαγιάς 4. στην τεχνική αντιμετώπιση των πυρκαγιών ή την πρόληψη αυτών Εκπαιδεύει το προσωπικό σε ενέργειες κατάσβεσης πυρκαγιών που εκδηλώνονται μέσα σε ευπαθείς χώρους. Εκπαιδεύει το προσωπικό σε ενέργειες κατάσβεσης πυρκαγιών που εκδηλώνονται μέσα σε ευπαθείς χώρους. Διενεργεί κατά καιρούς πρακτικές ασκήσεις σε εικονικές πυρκαγιές. Διενεργεί κατά καιρούς πρακτικές ασκήσεις σε εικονικές πυρκαγιές. Ενημερώνει όλο το προσωπικό για τα σημεία και τις θέσεις που βρίσκονται τα πυροσβεστικά μέσα και υλικά. Ενημερώνει όλο το προσωπικό για τα σημεία και τις θέσεις που βρίσκονται τα πυροσβεστικά μέσα και υλικά.

36 ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 1. Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το σχολείο δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν 2. Αποφύγετε την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους. 3. Περιορίστε τις μετακινήσεις στις απαραίτητες. ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ 1. Εγκαταλείψατε υπογείους χώρους. 2. Μείνετε μακριά από ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και καλώδια. ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ 1. Φορέστε κατάλληλο εξοπλισμό. 2. Εξετάστε τους τοίχους, πόρτες, σκάλες και παράθυρα. 3. Εξετάστε τα δίκτυα του ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και αποχέτευσης. Ειδοποιείστε την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ειδοποιείστε την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

37 Μερικές χρήσιμες οδηγίες: Προσοχή! Μην πετάτε τα τσιγάρα αναμμένα. Μην τοποθετείτε εύφλεκτα υλικά κοντά σε θερμαντικές συσκευές. Επιβλέπετε τα παιδιά ώστε να μην παίζουν με φωτιές - σπίρτα - αναπτήρες - πυροτεχνήματα κλπ. Μην γεμίζετε με καύσιμα τις θερμάστρες ενώ λειτουργούν. Αποφεύγετε την υπερχείλιση κατά το γέμισμα.

38 χρήσιμες οδηγίες :(Συνέχεια) χρήσιμες οδηγίες :(Συνέχεια) Κάνετε συντήρηση των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Κάνετε συντήρηση των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Μην επισκευάζετε πρόχειρα τις ασφάλειες του ηλεκτρικού πίνακα. Αν καεί η ασφάλεια υπάρχει αιτία. Καλέστε τον ηλεκτρολόγο. Μην επισκευάζετε πρόχειρα τις ασφάλειες του ηλεκτρικού πίνακα. Αν καεί η ασφάλεια υπάρχει αιτία. Καλέστε τον ηλεκτρολόγο. Τοποθετήστε στους ηλεκτρικούς πίνακες αυτόματες ασφάλειες. Τοποθετήστε στους ηλεκτρικούς πίνακες αυτόματες ασφάλειες. Να αποφεύγετε την υπερφόρτωση των ηλεκτρικών γραμμών. Να αποφεύγετε την υπερφόρτωση των ηλεκτρικών γραμμών.

39 ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ: Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι επί εικοσιτετραώρου βάσεως & για όλο το χρόνο άγρυπνος προστάτης της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του κράτους από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης οι οποίες προέρχονται εξαιτίας πυρκαγιών, θεομηνιών, καθώς και πάσης φύσεως τεχνολογικών ατυχημάτων. Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι επί εικοσιτετραώρου βάσεως & για όλο το χρόνο άγρυπνος προστάτης της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του κράτους από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης οι οποίες προέρχονται εξαιτίας πυρκαγιών, θεομηνιών, καθώς και πάσης φύσεως τεχνολογικών ατυχημάτων. Αρκεί να καλέσετε τον αριθμό 199 και να μην κλείσετε το τηλεφώνο δίχως να δώσετε επαρκή στοιχεία. Αρκεί να καλέσετε τον αριθμό 199 και να μην κλείσετε το τηλεφώνο δίχως να δώσετε επαρκή στοιχεία.

40 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ


Κατέβασμα ppt "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google