Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ . ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ . ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ . ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ

2 ΟΡΙΣΜΟΙ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ
Πυρκαγιά είναι η ανεξέλεγκτη καύση με το οξυγόνο, η οποία συνοδεύεται από έκλυση μεγάλων ποσών θερμότητας και φωτός, συνέπεια δε έχει την ζημιογόνα καταστροφή του καιγόμενου υλικού.  

3 Σε κάθε «πυρκαγιά» πρέπει να συνυπάρχουν τρεις παράγοντες:
Σε κάθε «πυρκαγιά» πρέπει να συνυπάρχουν τρεις παράγοντες:     α. καύσιμη ύλη   β. αέρας (οξυγόνο)   γ. θερμότητα (για την ανάφλεξη)  

4

5 Καύσιμη ύλη: Χωρίζονται σε:
Καύσιμη ύλη: Χωρίζονται σε:     Στερεά καύσιμα: Ξύλα, χόρτα, βαμβάκι, νήματα, υφάσματα, άνθρακες, πλαστικά, ελαστικά κ.α. Υγρά καύσιμα: Πετρέλαιο, βενζίνη, νέφτι, οινόπνευμα, έλαια, παραφίνη κ.α. Αέρια καύσιμα: Υδρογόνο, ασετιλίνη, φωταέριο, υγραέριο, προπάνιο, βουτάνιο, αιθάνιο, μονοξείδιο του άνθρακα (CO) κ.α.

6 Θερμότητα: Τα στερεά και τα υγρά δεν αναφλέγονται παρά μόνο αν θερμανθούν έτσι ώστε να εξέλθουν ατμοί από την μάζα τους, που πρέπει να φθάσουν σε θερμοκρασία ανάφλεξης και με την παρουσία οξυγόνου να αναφλέγουν και να καούν. Η αύξηση της θερμοκρασίας γίνεται από προσέγγιση γυμνής φλόγας, από σπινθήρα, από τις ηλιακές ακτίνες και άλλες αιτίες.  

7 ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ
Με αγωγή   Με μεταφορά Με ακτινοβολία

8 ΑΙΤΙΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ 1. Οι γυμνές φλόγες (λυχνιών, κεριών, σπίρτων, αναπτήρων, εστιών πυρός κλπ.) ερχόμενες σε επαφή με καύσιμα υλικά,.   2. Ο ηλεκτρισμός (σπινθήρες, βραχυκύκλωμα).   3. Αναμμένες θερμάστρες πετρελαίου, ξύλου ή μαγκάλια.   4. Τα υπολείμματα καπνίσματος (αποτσίγαρα, πούρα κ.α.).   5. Η τριβή, κρούση, πίεση.  

9 ΑΙΤΙΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ(συνέχεια)
6. Φυσικά φαινόμενα (κεραυνός - σεισμός - ηφαίστεια).   7. Οι ηλιακές ακτίνες που πέφτουν σε γυαλιά ή συγκεντρώνονται.   8. Η αυτόματη ανάφλεξη (λόγω οξειδώσεως ή ζυμώσεως).   9. Οι σπινθήρες ή η υπερθέρμανση που προέρχονται από την λειτουργία συσκευών

10 ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ Η κατάσβεση μιας πυρκαγιάς μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:   α) Με την αφαίρεση της καύσιμης ύλης.   β) Με την αφαίρεση της θερμότητας (δηλ. με τον υποβιβασμό της θερμοκρασίας τoυ υλικού κάτω από το βαθμό αναφλέξεως).   γ) Με την αποστέρηση του οξυγόνου του αέρα.  

11 ΜΕΣΑ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ α) Νερό (H2O) β) Αφρός γ) Διοξείδιο του άνθρακα (CO2)
ΜΕΣΑ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ     α) Νερό (H2O)   β) Αφρός   γ) Διοξείδιο του άνθρακα (CO2)   δ) Άμμος, χώμα, σκεπάσματα, κ.α.   ε) Ξηρά σκόνη  κ.α.

12 ΣΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

13 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ ΞΗΡΑΣ ΣΚΟΝΗΣ
1. ΚΥΡΙΩΣ ΣΩΜΑ 2. ΣΩΛΗΝΑΣ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗΣ ΣΚΟΝΗΣ 3. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΦΙΑΛΙΔΙΟ CO2 4. ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΠΩΜΑ ΜΕ ΕΠΙΚΡΟΥΣΤΗΡΑ 5. ΣΚΑΝΔΑΛΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗΣ 6. ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΣΩΛΗΝΑΣ 7. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΥΠΕΡΠΙΕΣΗΣ 8. ΣΩΛΗΝΑΣ ΔΙΟΧΕΤΕΥΣΗΣ CO2

14 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑΣ ΞΗΡΑΣ ΣΚΟΝΗΣ ΜΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΦΙΑΛΙΔΙΟ

15 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ CO2

16 AΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΜΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ

17 AΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΜΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ
ΛΑΘΟΣ ΣΩΣΤΟ

18 AΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΜΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ
ΛΑΘΟΣ ΣΩΣΤΟ

19 AΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΜΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ
ΛΑΘΟΣ ΣΩΣΤΟ

20 AΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΜΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ
ΣΩΣΤΟ ΛΑΘΟΣ

21 AΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΜΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ
ΛΑΘΟΣ ΣΩΣΤΟ

22 ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
Μέτρα Πυροπροστασίας είναι η πρόληψη ή ο περιορισμός των πυρκαγιών που προκαλούνται από διάφορες αιτίες, η κατάσβεση τους και η απελευθέρωση ατόμων που εγκλωβίζονται μέσα σε κτίρια ή άλλους χώρους.

23 Οργάνωση προληπτικά μέτρα με κατασταλτικά μέτρα
με καθορισμό και οργάνωση του προσωπικού πυρασφαλείας με την εξασφάλιση των απαραίτητων μέσων για την διάσωση και την πυρόσβεση με την εκπαίδευση των ομάδων πυρασφαλείας στην χρήση διασωστικών και κατασβεστικών μέσων και με την εκπαίδευση των ομάδων πυρασφαλείας, ώστε σε περίπτωση οποιουδήποτε συμβάντος, να είναι σε θέση να το αντιμετωπίσουν με επιτυχία και να καθοδηγήσουν με ασφάλεια το υπόλοιπο προσωπικό και τους μαθητές του ιδρύματος.

24 ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΑ ΤΗΣ
«Το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν». Η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας.

25 ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ Η καθαριότητα των χώρων.
Η απαγόρευση του καπνίσματος ή των γυμνών φλογών κοντά σε εύφλεκτα υλικά Ο καλός αερισμός των χώρων. Η ρίψη των σκουπιδιών μέσα σε μεταλλικά δοχεία. Η τάξη και η καλή αποθήκευση όλων των ειδών μας. Η αναγραφή, σε πινακίδες, οδηγιών προλήψεως ή αντιμετώπισης πυρκαγιών ή άλλων έκτακτων συμβάντων.

26 ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ Μεταφορά έγκαιρα τις αποθηκευμένες εύφλεκτες ή εκρηκτικές ύλες, σε ασφαλείς χώρους Πρόβλεψη ύπαρξης σύστημα μονίμων εγκαταστάσεων καταιωνισμού Φροντίδα για την αποφυγή ανάμιξης των διαφόρων υλικών και ιδιαίτερα των χημικών προϊόντων. Μέριμνα ύπαρξης διόδων ανάμεσα στα αποθηκευμένα υλικά, για να διευκολύνεται η επέμβαση σε περίπτωση πυρκαγιάς και για την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Δημιουργία Σταθμούς Συγκέντρωσης και ασφαλείς διόδους προς αυτούς. (Διάδρομοι, πόρτες πυρασφαλείας, πινακίδες, έξοδοι διαφυγής κλπ) Φροντίδα ύπαρξης αλεξικέραυνου που επιθεωρείται τακτικά. Ανάρτηση πινακίδες σε εμφανή σημεία όπου αναγράφονται οδηγίες πρόληψης πυρκαγιών και άλλων ατυχημάτων. Εποπτεία από αρμόδιο άτομο στις ηλεκτρικές και λοιπές εγκαταστάσεις του κτιρίου. Φροντίδα για την εγκατάσταση αυτόματου συστήματος αποκάλυψης πυρκαγιών

27 ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ (κατάσβεσης πυρκαγιών)
ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ (κατάσβεσης πυρκαγιών) Διακρίνονται σε : Στοιχειώδη ή άμεσης επέμβασης Τακτικά

28 Στοιχειώδη ή άμεσης επέμβασης μέσα και υλικά
είναι τα πρόχειρα φορητά και τροχήλατα μέσα, για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στο αρχικό τους στάδιο. τοποθετούνται εντός και εκτός των κτηριακών εγκαταστάσεων σε επίκαιρες και προσιτές σε κάθε όροφο ή χώρο και αποτελούν τα βασικά και ειδικά πυροσβεστικά σημεία. κάθε βασικό πυροσβεστικό σημείο περιλαμβάνει: δύο υδρίες από λινό ύφασμα ένα πυροσβεστήρα κατάλληλο για τις απαιτήσεις του χώρου ένα τσεκούρι, μια σκαπάνη, ένα φτυάρι και διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία όπως λοστό και ψαλίδα ποσότητα άμμου μέσα σε κατάλληλα για το σκοπό αυτό δοχεία δυο ηλεκτρικούς ατομικούς φακούς και είκοσι μέτρα σχοινί (κάλος διάσωσης)

29 Ειδικά πυροσβεστικά σημεία
Ειδικά πυροσβεστικά σημεία Κάθε ειδικό πυροσβεστικό σημείο, περιλαμβάνει μέσα πυρόσβεσης, τα οποία χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις εκείνες που απαγορεύεται η χρήση νερού για την κατάσβεση της εστίας της φωτιάς, όπως: Πυροσβεστήρας κόνεως ή διοξειδίου του άνθρακα σε κάθε σημείο υγρών καυσίμων ή χημικών προϊόντων. Πυροσβεστήρας κόνεως ή διοξειδίου του άνθρακα κοντά στην ηλεκτρική εγκατάσταση καθώς και στο χώρο κεντρικής θέρμανσης ( καλοριφέρ ). Επιπλέον στο χώρο του λεβητοστασίου και πάνω από τον καυστήρα και την δεξαμενή καυσίμου θα πρέπει να τοποθετείται ένας ή περισσότεροι αυτοδιεγειρόμενοι πυροσβεστήρες οροφής. Ολκωτή πτυσσόμενη 9μετρη σκάλα

30 Τακτικά μέσα κατάσβεσης πυρκαγιών
Οι μόνιμες εγκαταστάσεις εξασφάλισης νερού Τα μέσα εκτόξευσης νερού Τα πρόσθετα μέτρα κατά περίπτωση

31 Μόνιμες εγκαταστάσεις εξασφάλισης νερού
Από το δίκτυο ύδρευσης της πόλεως Από δεξαμενές αποθήκευσης νερού Από αντλιοστάσιο

32 Μέσα λήψης και εκτόξευσης νερού
Κρουνό ( βάνα ) από ορείχαλκο με στρόφιγγα Ένα τυλιχτήρα μεταλλικό κυλινδρικού σχήματος Ένα αυλό (ακροφύσιο) από αλουμίνιο, εκτόξευσης νερού αυξομειούμενης διαμέτρου Δύο φακούς ξηρών στοιχείων

33 Προσωπικό Πυρασφαλείας
Κατά προτίμηση από τους νεότερους και σωματικώς ισχυρότερους Τους πιο ψύχραιμους Όλα τα μέλη της ομάδας πρέπει να έχουν πλήρη γνώση των εγκαταστάσεων και των κινδύνων που υπάρχουν σε αυτές. Όλα τα μέλη της ομάδας πρέπει να έχουν πλήρη γνώση των εγκαταστάσεων και των κινδύνων που υπάρχουν σε αυτές.

34 Υποχρεώσεις – Καθήκοντα Αρχηγού Πυρασφαλείας
Εκπαιδεύεται από την Π.Υ της πόλης και συγκροτεί ομάδα πυρασφάλειας. Εφαρμόζει τα υποδειχθέντα από την Π.Υ μέτρα πυρασφαλείας. Επιλέγει τις κατάλληλες θέσεις για την τοποθέτηση των πυροσβεστικών μέσων Επιθεωρεί τους πυροσβεστήρες. Αναρτά πινακίδες στους επικινδύνους χώρους. Προβαίνει στην κατάσβεση των πυρκαγιών που τυχόν θα εκδηλωθούν Τηρεί υποχρεωτικά βιβλίο επιθεωρήσεων Αναλαμβάνει υπεύθυνα την ενημέρωση του επικεφαλής και την ασφαλή καθοδήγηση της ομάδας επέμβασης στους χώρους του Ιδρύματος

35 Εκπαιδεύση το προσωπικού
Εκπαιδεύει το προσωπικό: στην χρήση πυροσβεστήρων στην πρόληψη πυρκαγιάς ή άλλων συναφών κινδύνων στην έγκαιρη σήμανση συναγερμού και αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην τεχνική αντιμετώπιση των πυρκαγιών ή την πρόληψη αυτών Εκπαιδεύει το προσωπικό σε ενέργειες κατάσβεσης πυρκαγιών που εκδηλώνονται μέσα σε ευπαθείς χώρους. Διενεργεί κατά καιρούς πρακτικές ασκήσεις σε εικονικές πυρκαγιές. Ενημερώνει όλο το προσωπικό για τα σημεία και τις θέσεις που βρίσκονται τα πυροσβεστικά μέσα και υλικά.

36 ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το σχολείο δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν Αποφύγετε την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους. Περιορίστε τις μετακινήσεις στις απαραίτητες. ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ Εγκαταλείψατε υπογείους χώρους. Μείνετε μακριά από ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και καλώδια. ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ Φορέστε κατάλληλο εξοπλισμό. Εξετάστε τους τοίχους, πόρτες , σκάλες και παράθυρα. Εξετάστε τα δίκτυα του ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και αποχέτευσης. Ειδοποιείστε την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

37 Μερικές χρήσιμες οδηγίες:
Προσοχή! Μην πετάτε τα τσιγάρα αναμμένα. Μην τοποθετείτε εύφλεκτα υλικά κοντά σε θερμαντικές συσκευές. Επιβλέπετε τα παιδιά ώστε να μην παίζουν με φωτιές - σπίρτα - αναπτήρες - πυροτεχνήματα κλπ. Μην γεμίζετε με καύσιμα τις θερμάστρες ενώ λειτουργούν. Αποφεύγετε την υπερχείλιση κατά το γέμισμα.

38 χρήσιμες οδηγίες:(Συνέχεια)
Κάνετε συντήρηση των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Μην επισκευάζετε πρόχειρα τις ασφάλειες του ηλεκτρικού πίνακα. Αν καεί η ασφάλεια υπάρχει αιτία. Καλέστε τον ηλεκτρολόγο. Τοποθετήστε στους ηλεκτρικούς πίνακες αυτόματες ασφάλειες. Να αποφεύγετε την υπερφόρτωση των ηλεκτρικών γραμμών.

39 ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ: Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι επί εικοσιτετραώρου βάσεως & για όλο το χρόνο άγρυπνος προστάτης της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του κράτους από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης οι οποίες προέρχονται εξαιτίας πυρκαγιών, θεομηνιών, καθώς και πάσης φύσεως τεχνολογικών ατυχημάτων. Αρκεί να καλέσετε τον αριθμό 199 και να μην κλείσετε το τηλεφώνο δίχως να δώσετε επαρκή στοιχεία.

40 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ


Κατέβασμα ppt "ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ . ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google