Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΕΙΣΜΟΙ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Βασίλειος Πάσχος ΠΕ19. ΣΕΙΣΜΟΙ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Η Ελλάδα είναι μία χώρα με μεγάλη σεισμικότητα. Για το λόγο αυτό ο καθένας πρέπει να είναι.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΕΙΣΜΟΙ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Βασίλειος Πάσχος ΠΕ19. ΣΕΙΣΜΟΙ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Η Ελλάδα είναι μία χώρα με μεγάλη σεισμικότητα. Για το λόγο αυτό ο καθένας πρέπει να είναι."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΕΙΣΜΟΙ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Βασίλειος Πάσχος ΠΕ19

2 ΣΕΙΣΜΟΙ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Η Ελλάδα είναι μία χώρα με μεγάλη σεισμικότητα. Για το λόγο αυτό ο καθένας πρέπει να είναι προετοιμασμένος, να έχει ενημερωθεί για το φαινόμενο του σεισμού και να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να προστατευτεί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό. Η Ελλάδα είναι μία χώρα με μεγάλη σεισμικότητα. Για το λόγο αυτό ο καθένας πρέπει να είναι προετοιμασμένος, να έχει ενημερωθεί για το φαινόμενο του σεισμού και να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να προστατευτεί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό.

3 Η Γη αποτελείται από τρία διαφορετικά στρώματα το φλοιό, το μανδύα και τον πυρήνα λιθόσφαιρα Ως λιθόσφαιρα χαρακτηρίζεται ένα δύσκαμπτο στρώμα, μέσου πάχους 80km περίπου, που αποτελείται από το στερεό φλοιό και μέρος του στερεού ανώτερου μανδύα

4 Κίνηση λιθοσφαιρικών πλακών Οι λιθοσφαιρικές πλάκες αλλού αποκλίνουν, αλλού συγκλίνουν

5

6

7 Πώς μετράμε τους σεισμούς;

8 Οδηγίες αντισεισμικής προστασίας

9 Τι πρέπει να κάνετε ΑΠΟ ΤΩΡΑ Συζητήστε με την οικογένειά σας και καταστρώστε σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Συζητήστε με την οικογένειά σας και καταστρώστε σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να γνωρίζουν τι να κάνουν σε Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να γνωρίζουν τι να κάνουν σε περίπτωση σεισμού. Προγραμματίστε που θα καταφύγετε μετά το σεισμό. περίπτωση σεισμού. Προγραμματίστε που θα καταφύγετε μετά το σεισμό. Καθορίστε πού και πώς θα συναντηθείτε. Μάθετε τα τηλέφωνα έκτακτης Καθορίστε πού και πώς θα συναντηθείτε. Μάθετε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Να ξέρετε από που κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ( ηλεκτρικού ανάγκης. Να ξέρετε από που κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ( ηλεκτρικού ρεύματος, γκαζιού, φυσικού αερίου, νερού). ρεύματος, γκαζιού, φυσικού αερίου, νερού). Ενημερωθείτε για τα απλά μέτρα αντισεισμικής προστασίας στο σπίτι Ενημερωθείτε για τα απλά μέτρα αντισεισμικής προστασίας στο σπίτι και εφαρμόστε τα. Τέτοια μέτρα είναι: να στερεώσετε καλά στους τοίχους τα και εφαρμόστε τα. Τέτοια μέτρα είναι: να στερεώσετε καλά στους τοίχους τα βαριά αντικείμενα ( π.χ. έπιπλα, κάδρα, καθρέφτες, θερμοσίφωνα), να βαριά αντικείμενα ( π.χ. έπιπλα, κάδρα, καθρέφτες, θερμοσίφωνα), να τοποθετήσετε τα εύθραυστα αντικείμενα σε χαμηλά ράφια. τοποθετήσετε τα εύθραυστα αντικείμενα σε χαμηλά ράφια. Προμηθευτείτε τα άμεσα απαραίτητα σε περίπτωση σεισμού όπως φακό, Προμηθευτείτε τα άμεσα απαραίτητα σε περίπτωση σεισμού όπως φακό, φορητό ραδιόφωνο, κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα. φορητό ραδιόφωνο, κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα. Μάθετε για την προστασία από σεισμό, ασχοληθείτε με το να αποκτήσετε Μάθετε για την προστασία από σεισμό, ασχοληθείτε με το να αποκτήσετε εσείς και το περιβάλλον σας σωστή αντισεισμική συμπεριφορά. εσείς και το περιβάλλον σας σωστή αντισεισμική συμπεριφορά.

10 Τι πρέπει να κάνετε την ΩΡΑ του σεισμού Μείνετε ψύχραιμοι.Ο πανικός προκαλεί θύματα. Αν βρεθείτε μέσα σε κτίριο Αν βρεθείτε μέσα σε κτίριο Μην τρέχετε προς την έξοδο Μην τρέχετε προς την έξοδο Καλυφθείτε αμέσως κάτω από ένα γερό τραπέζι ή άλλο έπιπλο. Καλυφθείτε αμέσως κάτω από ένα γερό τραπέζι ή άλλο έπιπλο. Απομακρυνθείτε από επικίνδυνα σημεία όπως τζαμαρίες και βαριά έπιπλα. Απομακρυνθείτε από επικίνδυνα σημεία όπως τζαμαρίες και βαριά έπιπλα. Μη βγαίνετε στα μπαλκόνια. Μη βγαίνετε στα μπαλκόνια. Αν βρεθείτε έξω από κτίριο Αν βρεθείτε έξω από κτίριο Μείνετε έξω. Μην μπαίνετε μέσα σε κτίρια. Μείνετε έξω. Μην μπαίνετε μέσα σε κτίρια. Απομακρυνθείτε από κτίρια, μανδρότοιχους, ηλεκτροφόρα καλώδια. Απομακρυνθείτε από κτίρια, μανδρότοιχους, ηλεκτροφόρα καλώδια. Καταφύγετε σε ανοιχτό ασφαλή χώρο όπως: πλατεία ή πάρκο. Καταφύγετε σε ανοιχτό ασφαλή χώρο όπως: πλατεία ή πάρκο.

11 Η συμπεριφορά μας ΜΕΤΑ το σεισμό Μη χρησιμοποιείτε άσκοπα το τηλέφωνο για τι μπλοκάρετε το δίκτυο. Μη χρησιμοποιείτε άσκοπα το τηλέφωνο για τι μπλοκάρετε το δίκτυο. Μη χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας γιατί προκαλείτε μποτιλιάρισμα και καθυστερείτε τα οχήματα παροχής βοήθειας. Μη χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας γιατί προκαλείτε μποτιλιάρισμα και καθυστερείτε τα οχήματα παροχής βοήθειας. Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των αρχών. Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των αρχών. Ενημερωθείτε από τους αρμόδιους φορείς. Μην πιστεύετε τις φήμες, δημιουργούν σύγχυση. Ενημερωθείτε από τους αρμόδιους φορείς. Μην πιστεύετε τις φήμες, δημιουργούν σύγχυση. Πρέπει να γνωρίζετε ότι θα ακολουθήσουν μετασεισμοί. Πρέπει να γνωρίζετε ότι θα ακολουθήσουν μετασεισμοί.

12 Η διοργάνωση ασκήσεων ετοιμότητας και εκκένωσης στο σχολείο Ακολουθούμε πιστά το σχέδιο εκκένωσης του σχολείου. Ακολουθούμε πιστά το σχέδιο εκκένωσης του σχολείου. ΌΧΙ πανικός και βιασύνη ΌΧΙ πανικός και βιασύνη

13 Άσκηση εκκένωσης σχολείου λόγο σεισμού Άσκηση εκκένωσης σχολείου λόγο σεισμού Κουδούνι πρώτο>Σεισμός/Προστασία Κουδούνι πρώτο>Σεισμός/Προστασία Κουδούνι δεύτερο > Εκκένωση Κουδούνι δεύτερο > Εκκένωση


Κατέβασμα ppt "ΣΕΙΣΜΟΙ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Βασίλειος Πάσχος ΠΕ19. ΣΕΙΣΜΟΙ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Η Ελλάδα είναι μία χώρα με μεγάλη σεισμικότητα. Για το λόγο αυτό ο καθένας πρέπει να είναι."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google