Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μικροί μας φίλοι, Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι μια υπηρεσία που φροντίζει για την ασφάλειά σας σε περίπτωση που συμβαίνει μια καταστροφή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μικροί μας φίλοι, Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι μια υπηρεσία που φροντίζει για την ασφάλειά σας σε περίπτωση που συμβαίνει μια καταστροφή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μικροί μας φίλοι, Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι μια υπηρεσία που φροντίζει για την ασφάλειά σας σε περίπτωση που συμβαίνει μια καταστροφή όπως σεισμός, πλημμύρα, πυρκαγιά σε δάσος κ.λ.π.

2 Τα δάση καλύπτουν περίπου το 1/3 της έκτασης του πλανήτη μας
Τα δάση καλύπτουν περίπου το 1/3 της έκτασης του πλανήτη μας. Είναι το σπίτι για ένα τεράστιο αριθμό φυτών και ζώων. Τα δάση έχουν ανεκτίμητη αξία για τον άνθρωπο αφού ρυθμίζουν την θερμοκρασία της γης και μας δίνουν το οξυγόνο που αναπνέουμε! Το δάσος για κάποιους ανθρώπους είναι πηγή ξεκούρασης και ξενοιασιάς ενώ για άλλους είναι πηγή τροφής και πρώτων υλών. Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το δάσος είναι οι πυρκαγιές. Μια πυρκαγιά μπορεί να καταστρέψει τα φυτά και τα ζώα του δάσους. Μπορεί ακόμα να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

3 Πως ξεκινάει η πυρκαγιά
Δεν είναι δύσκολο να ξεκινήσει μια πυρκαγιά. Όταν ο καιρός είναι ζεστός, ξηρός ή με ισχυρό άνεμο, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα πρόκλησης πυρκαγιάς. Επίσης πυρκαγιά μπορεί να προκληθεί και από κεραυνό π.χ. κατά την διάρκεια μιας καταιγίδας. Πάντως, μία στις δύο πυρκαγιές οφείλεται σε ανθρώπινη απροσεξία. Ένα αναμμένο τσιγάρο ή σπίρτο, το κάψιμο σκουπιδιών ή ξερών χόρτων, οι υπαίθριες ψησταριές ή οι εργασίες στο ύπαιθρο (οξυγονοκολλήσεις, ηλεκτρικά πριόνια κ.λ.π.), μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά. Όμως, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μια πυρκαγιά ξεκινάει από εμπρησμό. Κάθε χρόνο στη χώρα μας, κατά την διάρκεια της θερμής περιόδου, ένας μεγάλος αριθμός πυρκαγιών κατακαίει χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων.

4 Πρόληψη της πυρκαγιάς Για να περιοριστεί η καταστροφή, λαμβάνεται ένας αριθμός προληπτικών μέτρων: Στα περισσότερα δάση της χώρας έχουν εγκατασταθεί πυροφυλάκια. Επίσης κατά τη θερμή περίοδο, γίνεται καθαρισμός των δασών αλλά και των γύρω από αυτά δρόμων από τα σκουπίδια. Επιπλέον κατά την ίδια περίοδο του έτους, απαγόρευεται η καύση χόρτων, ξερών σιτηρών κλπ., χωρίς την παρουσία πυροσβεστικών δυνάμεων στην περιοχή. Τέλος εμπλουτίζεται συνεχώς το δίκτυο υδροληψίας κοντά σε δασικές περιοχές, ώστε σε περίπτωση ανάγκης, να είναι άμεση η παροχή νερού Όσα όμως μέτρα πρόληψης και αν ληφθούν δεν είναι δυνατόν να εξαλειφθεί η εμφάνιση των πυρκαγιών στα δάση. Όσο μάλιστα εύκολο είναι να ξεκινήσει μία πυρκαγιά, τόσο δύσκολο είναι να σβήσει!

5 Μετά την πυρκαγιά Το τοπίο που αφήνει στο πέρασμά της μια πυρκαγιά είναι ένα τοπίο καταστροφής. Χρειάζονται πολλά χρόνια για να ξαναγίνει, αν βέβαια γίνει ποτέ, ένα δάσος όπως ήταν πριν από την πυρκαγιά. Σ' αυτό βοηθά η ίδια η φύση, με τη φυσική αναδάσωση αλλά και ο άνθρωπος, διοργανώνοντας δεντροφυτεύσεις. Αν όμως στην ίδια περιοχή συμβεί νέα πυρκαγιά σε σύντομο χρονικό διάστημα, περιορίζεται η φυσική αναδάσωση, η δασική περιοχή υποβαθμίζεται και μετατρέπεται σταδιακά σε θαμνότοπο ή συμβαίνει ερημοποίηση.

6 Τι πρέπει να ξέρεις Να είσαι πολύ προσεκτικός όταν βρίσκεσαι μέσα στο δάσος! ΜΗΝ παίζεις με τα σπίρτα και ΜΗΝ ανάψεις ποτέ φωτιά χωρίς την παρουσία κάποιου ενήλικα για κανένα λόγο Ποτέ μην αφήσετε μια φωτιά να καίει μόνη της. Πριν φύγετε από την περιοχή, σβήστε προσεχτικά την φωτιά ρίχνοντας νερό και χώμα Κράτησε το δάσος καθαρό. Μην αφήνεις μπουκάλια ή γυαλιά στο δάσος. Τέτοια αντικείμενα μπορεί να λειτουργήσουν σαν φακός και όταν πέσουν επάνω τους οι ηλιακές ακτίνες είναι δυνατόν να προκαλέσουν πυρκαγιά Αν η οικογένειά σου διαθέτει σπίτι στο δάσος, θύμισε στους γονείς σου να απομακρύνουν όλα τα εύφλεκτα υλικά όπως ξερά χόρτα, φύλλα και κλαδιά γύρω από το σπίτι.

7 Αν δείς φωτιά στο δάσος Αν είσαι στο δάσος και δεις κάποιο ίχνος πυρκαγιάς, μείνε ήρεμος. Απομακρύνσου αμέσως και ειδοποίησε κάποιο ενήλικα ή την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199 Αν έχεις δυσκολία να αναπνεύσεις εξ' αιτίας του καπνού, κάλυψε την μύτη και το στόμα σου με ένα στεγνό ύφασμα Αν τα ρούχα σου πιάσουν φωτιά, μην πανικοβληθείς. Πέσε στο έδαφος, κάλυψε το πρόσωπό σου με τα χέρια και άρχισε να κυλιέσαι στο χώμα μέχρι να σβήσει η φωτιά Αν πιάσουν φωτιά τα ρούχα κάποιου φίλου σου, προσπάθησε να τον τυλίξεις με μια κουβέρτα ή με κάποιο άλλο χοντρό ύφασμα και βοήθησέ τον να κυλιστεί στο χώμα.

8 Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας !
Περισσότερες πληροφορίες:


Κατέβασμα ppt "Μικροί μας φίλοι, Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι μια υπηρεσία που φροντίζει για την ασφάλειά σας σε περίπτωση που συμβαίνει μια καταστροφή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google