Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΣΑΣ….

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΣΑΣ…."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΣΑΣ….
Οι μαθητές του τμήματος βοηθών νοσηλευτών, ΓΝ1, του τομέα Υγείας και Πρόνοιας , του 2ου ΕΠΑ.Λ, σας παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα αγωγής υγείας με αντικείμενο : ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ και θέμα: ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΣΑΣ…. η πρόληψη είναι το σημαντικότερο!

2 ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΘΩΡΑΚΙΚΟΙ ΜΥΣ ΛΕΜΦΑΔΕΝΕΣ ΜΑΣΤΙΚΟΥ ΑΔΕΝΑ
ΛΟΒΟΙ ΜΑΣΤΙΚΟΥ ΑΔΕΝΑ ΘΗΛΑΙΑ ΑΛΩΣ ΓΑΛΑΚΤΟΦΟΡΟΙ ΠΟΡΟΙ ΘΗΛΗ

3 Ο καρκίνος του μαστού προκαλείται από
Ο  καρκίνος του μαστού προκαλείται από ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό παθολογικών κυττάρων και αναπτύσσεται στους γαλακτοπαραγωγούς αδένες του μαστού ή στους γαλακτοφόρους πόρους που μεταφέρουν το γάλα. Όγκος Αδένες που παράγουν γάλα Όγκος Γαλακτοφόροι πόροι

4 OΓΚΟΣ Όταν ο καρκίνος αναγνωρισθεί και αντιμετωπισθεί όσο είναι ακόμα περιορισμένος μέσα στο μαστό, η πενταετής επιβίωση φθάνει το 95% των περιπτώσεων με πολλές πιθανότητες ΤΕΛΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ.

5 OΓΚΟΣ ΜΕΤΑΣΤΑΣΗ Όταν έχει ήδη κάνει μεταστάσεις σε λεμφαδένες της μασχάλης, η πενταετής επιβίωση επιτυγχάνεται στο 55% περίπου των περιπτώσεων.

6 Τί πρέπει οπωσδήποτε να ξέρετε
4.500 Ελληνίδες παρουσιάζουν κάθε χρόνο καρκίνο μαστού. Η συχνότητα αυξάνεται κατά 3,5%-4% κάθε χρόνο. Και αυτό σημαίνει διπλασιασμό των περιπτώσεων μέσα σε 20 χρόνια. Στην Ευρώπη, το 60% διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο. Στην Ελλάδα μόλις και μετά βίας αγγίζει το 5%.

7 ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

8 Μόνο το 5%-10% των περιπτώσεων οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν γνωρίζουμε ακόμα τι προκαλεί τον καρκίνο του μαστού. Μόνο το 5%-10% των περιπτώσεων οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες.

9 αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Από τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα έχουν προσδιοριστεί ορισμένοι παράγοντες που φαίνεται να αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου είναι:

10 1) Ηλικία: 2) Φύλο: έως 39 ετών ο κίνδυνος είναι μόλις 0,5%,
40-59 ετών ο κίνδυνος φτάνει το 4%,δηλαδή 1 στις γυναίκες 60 και άνω, ο κίνδυνος αυτός φτάνει το 7%,περίπου 1 στις 15. 2) Φύλο: μπορεί να εμφανιστεί και στους άνδρες, όμως είναι συχνότερος στις γυναίκες (100 γυναίκες: 1 άνδρας).

11 3) Διαταραχές της έμμηνου ρύσης:
Πρώιμη ήβη (περίοδος προ των 12 ετών) , Καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης ( μετά τα 55 έτη). 4) Κληρονομικότητα: Οι κόρες, οι αδερφές ή οι μητέρες , των γυναικών που ανέπτυξαν καρκίνο μαστού και ιδιαιτέρως σε νεαρή ηλικία (<50 ετών), έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν και οι ίδιες.

12 8) Έκθεση σε ακτινοβολία
5) Αλκοόλ (άνω των 3 ποτών την εβδομάδα). 6) Παχυσαρκία 7) Καθιστική Ζωή 8) Έκθεση σε ακτινοβολία 9) Λήψη αντισυλληπτικών χαπιών για περισσότερο από 3 έτη

13 10) Κάπνισμα:πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι η κατανάλωση ενός πακέτου τσιγάρων ημερησίως, από γυναίκες προ της εμμηνόπαυσης για εννέα περίπου χρόνια, αυξάνει δραστικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά σχεδόν 60%. 11) Ιστορικό Καρκίνου: γυναίκες που έχουν εμφανίσει προηγουμένως καρκίνο της μήτρας, των ωοθηκών ή του μαστού έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν έναν 2ο καρκίνο στο μαστό.

14 Ατεκνία ή τοκετός πρώτου παιδιού μετά τα τριάντα ή τουλάχιστον δεν είχαν μία τελειόμηνη κύηση.
13) Ο θηλασμός, οι γυναίκες που δεν θήλασαν έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού απ’ ό,τι οι γυναίκες που θήλασαν τα παιδιά τους.

15 14) Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης:
Προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση της , λήψη οιστρογόνων τουλάχιστον 5 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

16 Σε αρχικό στάδιο ο καρκίνος του μαστού δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

17 1 εκ. εκ. Αργότερα μπορεί να εμφανιστεί ψηλαφητό μόρφωμα, αλλαγή του χρώματος του δέρματος, εσοχή ή έκκριμα από τη θηλή. 2 εκ. 5 εκ. 3 εκ.

18 Αν η γυναίκα δεν δώσει σημασία στα προαναφερθέντα συμπτώματα τότε μπορεί να εμφανίσει σημάδια προχωρημένης νόσου, όπως θερμό και ερυθρό μαστό (φλεγμονώδης καρκίνος), πόνους στα οστά, μεγάλη διόγκωση.

19 Eξόγκωμα ή σκλήρυνση στην περιοχή του μαστού ή
Κάποια από τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τον καρκίνο του μαστού είναι τα εξής: Eξόγκωμα ή σκλήρυνση στην περιοχή του μαστού ή και της μασχάλης Διόγκωση Ερυθρότητα Οίδημα Διαφορά στο μέγεθος

20 Απολέπιση (ξεφλούδισμα) του δέρματος ή της θηλής
Κάποια από τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τον καρκίνο του μαστού είναι τα εξής: Πτύχωση στο δέρμα Απολέπιση (ξεφλούδισμα) του δέρματος ή της θηλής Διόγκωση λεμφαδένων της μασχάλης Διαγραφή των φλεβών κάτω από το δέρμα

21 Πόνος (μόνο όταν πρόκειται για ένα νέο και επίμονο πόνο).
Αλλαγή στο χρώμα του δέρματος ή την υφή της θηλής : ερυθρότητα , έκζεμα .

22 Θηλή «τραβηγμένη» προς τα μέσα, αντί να προεξέχει
Δέρμα σαν «φλοιός πορτοκαλιού» Έκκριση αίματος ή υγρού άλλου χρώματος από τη θηλή

23 ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ =έγκαιρη διάγνωση
Η έγκαιρη διάγνωση εξαρτάται από την ενημέρωση και την υπευθυνότητα της κάθε γυναίκας

24 Για να διαγνωστεί έγκαιρα ο καρκίνος του μαστού
υπάρχουν τρείς δυνατότητες: Η αυτοεξέταση των μαστών των γυναικών Η κλινική εξέταση από το γιατρό και 3) Η μαστογραφία

25 Μηνιαία αυτοεξέταση 20 ετών 25 ετών 35 ετών γυναίκες υψηλού κινδύνου
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΓΥΝΑΙΚΑ; Μηνιαία αυτοεξέταση 20 ετών 25 ετών Ετήσια ψηλάφηση από εξειδικευμένο ιατρό 35 ετών Ετήσιο έλεγχο με μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστών γυναίκες υψηλού κινδύνου προγράμματα εντατικού προληπτικού ελέγχου ( με κληρονομική προδιάθεση)

26 Συστηματικός έλεγχος με μαστογραφία
ΜΕΣΟ <<ΜΕΓΕΘΟΣ ΟΓΚΟΥ>> ΠΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ 1,1 εκ. Συστηματικός έλεγχος με μαστογραφία 1,5 εκ. Πρώτη μαστογραφία 2,1 εκ. Συστηματική αυτοεξέταση Τυχαία ανεύρεση όγκου 3,6 εκ.

27 Εντοπισμός του καρκίνου του μαστού στα τεταρτημόρια του
Εντοπισμός του καρκίνου του μαστού στα τεταρτημόρια του Διαιρώντας τον μαστό στα τέσσερα παρατηρούμε ότι οι κακοήθεις νεοπλασίες παρουσιάζονται συχνότερα στο άνω έξω τεταρτημόριο του μαστού (κοντά στην μασχάλη). (σε ποσοστό 50%). Κάτω από την θηλή 17%

28 ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΣΤΟΥΣ

29 Η αυτοεξέταση των μαστών αποτελεί την πρώτη και βασική μέθοδο προληπτικής εξέτασης των μαστών και μπορεί να γίνει πολύ απλά στο σπίτι από την ίδια την γυναίκα. Καλό είναι να ξεκινήσει μία γυναίκα την αυτοεξέταση από μικρή ηλικία, έτσι ώστε, έστω κι εάν δεν έχει πρόβλημα, να συνηθίζει στην αφή του μαστού της και να τον μαθαίνει με λεπτομέρεια.

30 Μπορεί να αναγνωρίσει πιο εύκολα καθετί παράξενο ή ξένο προς το φυσιολογικό, αλλά και να μην ανησυχήσει χωρίς λόγο για κάτι που είναι φυσικό να βρει σε κάποιο σημείο του μαστού της. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει στην διατήρηση του μαστού και στην θεραπεία στις περισσότερες των περιπτώσεων.

31 ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΣΤΟΥΣ
O καταλληλότερος χρόνος είναι αμέσως μετά την περίοδο. Και πιο συγκεκριμένα την 8η μέρα από την αρχή της περιόδου. Αν δεν έχετε περίοδο, διαλέξτε την πρώτη ή την τελευταία μέρα του μήνα, για να θυμάστε πότε κάνατε το τεστ. Επαναλαμβάνετε την ίδια μέρα κάθε μήνα.

32 ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ

33 βήμα 1: μπροστά σε καθρέπτη με τα χέρια κάτω
Κοιτάξτε κάθε μαστό χωριστά και ελέγξτε: για κάτι ασυνήθιστο το μέγεθος , το σχήμα , το χρώμα κάποια αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη αυτοεξέτασή σας τη θέση της θηλής δείτε εάν αυτή έχει αλλάξει.

34 βήμα 2: μπροστά σε καθρέπτη με τα χέρια ψηλά
Στη συνέχεια με τα χέρια ψηλά πίσω από το κεφάλι σας και πιέστε προς τα εμπρός. Κάντε τον ίδιο έλεγχο.

35 βήμα 3: μπροστά σε καθρέπτη με τα χέρια στη μέση
Σταθείτε με τα χέρια στη μέση αλλά χαλαρά χωρίς να τα σφίγγετε στο κορμό σας και τους ώμους να είναι ίσιοι(αυτή η στάση συσπά τους θωρακικούς μύες). Κάντε τον ίδιο έλεγχο.

36 Σημειώστε οποιαδήποτε αλλαγή στο σχήμα.
βήμα 4: μπροστά σε καθρέπτη με τα χέρια στη μέση και σκύψτε Τοποθετήστε τα χέρια σας στη μέση σας και σκύψτε , αφήνοντας τα στήθη σας να πέφτουν προς τα εμπρός. Σημειώστε οποιαδήποτε αλλαγή στο σχήμα.

37 βήμα 5: εξέταση θηλής Τοποθετείστε το δείκτη του χεριού σας και τον αντίχειρά σας στη θηλή και πιέστε βαθιά γύρω-γύρω τη θηλή, και μετά πιέζοντας ελαφρά τραβήξτε τη θηλαία άλω προς τα πάνω.

38 βήμα 6: εξέταση θηλής Πιέστε απαλά κάθε θηλή
και ελέγξτε αν υπάρχει πόνος ή κάποια έξοδος υγρού (γαλακτώδες- λευκό, πυώδες-κίτρινο ή αιματηρό-ερυθρό) από κάποια από τις δύο.

39 Αν αισθανθείτε κάτι σκληρό κάτω από τη θηλή, ή κάτι που κρατάει τη θηλή και δεν την αφήνει ελεύθερα να κινηθεί προς τα πάνω, να το αναφέρετε αμέσως στο γιατρό σας.

40 βήμα 7: ξαπλωμένη Ξαπλώστε ανάσκελα σε ένα ίσιο κρεβάτι.
Βάλτε ένα μικρό μαξιλάρι πίσω από τη πλάτη και ψηλά μέχρι τους ώμους. Βάλτε το αριστερό σας χέρι πίσω από το κεφάλι και με το δεξί σας χέρι ψηλαφίστε τον αριστερό μαστό σας.

41 Ψηλαφίστε όλο σας το στήθος και τις μασχάλες ανά μικρές περιοχές όσο ένα νόμισμα.
με την άκρη των τριών μεσαίων δακτύλων ή με τη παλάμη

42 Μετά από έξω προς τα μέσα κι έπειτα με κυκλική πορεία.
Ελέγξτε το μαστό σας πιέζοντας απαλά αλλά σταθερά από την κλείδα ως την κορυφή της κοιλιάς σας και από όλη τη μασχάλη ως το στέρνο. Πρώτα από πάνω προς τα κάτω. Μετά από έξω προς τα μέσα κι έπειτα με κυκλική πορεία.

43 Βήμα 8: όρθια θέση π .χ στο ντους όπου το δέρμα είναι υγρό και γλιστερό καθιστή σε καρέκλα αρκεί να ευθειάζεται η σπονδυλική στήλη, έτσι ώστε να προβάλει ή σωστά ο μαστός Με τις θέσεις αυτές είναι ευκολότερη η ψηλάφηση του πάνω και έξω τμήματος των μαστών.

44 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΩΜΑΛΙΩΝ
ΕΑΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΤΕ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΣΑΣ ΜΗΝ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΘΕΙΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΘΕΙΤΕ ΤΟΝ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΜΑΣΤΟΛΟΓΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ.

45 Δόξα τω Θεό, δεν είναι όλα τα ευρήματα καρκίνοι...
Υπολογίζεται πως το 90% των μαστικών όγκων σε γυναίκες ηλικίας 20 – 50 ετών προκαλούνται από κάποια πάθηση καλοήθους φύσης. 7 από τα 10 ογκίδια που ανιχνεύουν οι γυναίκες στο στήθος τους είναι καλοήθη. ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΟΓΚΟΣ ΙΝΟΑΔΕΝΩΜΑ

46 Ας αλλάξουμε αυτή την στατιστική...!!!
Μόνο το 20% των γυναικών στην Ελλάδα πραγματοποιούν αυτοεξέταση μαστών. Ας αλλάξουμε αυτή την στατιστική...!!!

47 Κύριος σκοπός αυτής της έρευνας είναι να μάθουμε το
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (Ερωτηματολόγιο) ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Κύριος σκοπός αυτής της έρευνας είναι να μάθουμε το βαθμό ενημέρωσης του γυναικείου πληθυσμού σε ότι αφορά την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Παράλληλος σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης είναι η διερεύνηση της συχνότητας προληπτικών εξετάσεων του μαστού.

48 Υλικό-Μέθοδος: Γυναίκες, ηλικίας από 20–65 ετών, από το περιβάλλον των μαθητών. Ο συνολικός αριθμός των ερωτηματολογίων που συμπληρώθηκαν ανέρχεται στα 100.

49 Αναφέρετε από πού ενημερώνεστε σχετικά με τον καρκίνο του μαστού και την αντιμετώπισή του:

50 ΝΑΙ, ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ 21% ΟΧΙ, 4%
Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προληφθεί; ΝΑΙ, ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ 21% ΟΧΙ, 4%

51 Πώς νομίζετε μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος του μαστού;

52 Kάθε πότε υποβάλλεστε σε εξέταση από γυναικολόγο ή μαστογραφία;

53 Γνωρίζετε τον τρόπο που γίνεται η αυτοεξέταση του μαστού;
Αν ναι από πού; Aπό γυναικολόγο: 88%

54 Πόσο συχνά κάνετε αυτοεξέταση μαστού;

55 Είχατε θετικό ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού;
Είχατε θετικό ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού; 80% 17% 3% Μόνο οι 4 από τις 20 γυναίκες που έχουν θετικό ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού κάνουν κάθε μήνα αυτοεξέταση μαστού και υποβάλλονται σε εξέταση από γυναικολόγο ή μαστογραφία μία φορά το χρόνο.

56 Φόβος Οικονομικοί λόγοι
Εξηγείστε τους λόγους που τυχόν θα σας απέτρεπαν από την εξέταση του μαστού σας (αυτοεξέταση/ ιατρική ψηλάφηση/μαστογραφία) Δεν έχω ασφάλεια Δεν έχω ενημέρωση Δεν έχω σύμπτωμα Έλλειψη χρόνου Ντροπή Νεαρό ηλικίας 17 Φόβος Οικονομικοί λόγοι Αμέλεια

57 στις προληπτικές εξετάσεις.
Συμπεράσματα: Οι γνώσεις των γυναικών πάνω στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού ήταν πλημμελείς. Η άγνοια και ο φόβος αποτρέπουν τις γυναίκες από τις προληπτικές εξετάσεις. Οι γυναίκες είναι ευαισθητοποιημένες, αλλά όχι αρκετά ενημερωμένες, ώστε η πρόληψη να είναι αποτελεσματική. Oι νοσηλευτές καλούνται να εξαλείψουν τις προκαταλήψεις και να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των γυναικών στις προληπτικές εξετάσεις.

58 και όχι έμμονη ιδέα και φοβία με τον καρκίνο μαστού
Κάντε την αυτοεξέταση των μαστών σας μηνιαίως και κάντε την μια συνήθεια... και όχι έμμονη ιδέα και φοβία με τον καρκίνο μαστού

59

60

61 Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!! Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΑΡΙΑΔΝΗ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΚΗΠΑΡΟΓΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ…

62 ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΑΡΟΤΣΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΗΜΖΑ ΜΑΡΙΑ ΖΓΟΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΗΛΙΑΔΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΚΑΖΙΜΛΛΑΡΙ ΝΤΙΚΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΕΔΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΧΑΡΙΣΙΑ ΚΥΠΑΡΟΓΛΟΥ ΣΟΦΙΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΛΙΤΣΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΝΑΒΗ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ ΜΑΤΙΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΙΜΗΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ ΜΠΑΪΡΑΜΙ ΜΑΡΚΕΛΑ ΝΤΟΥΚΑ ΤΖΟΥΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ ΠΕΣΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΣΑΣ…."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google