Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ & ΦΙΛΩΝ Ν. ΕΒΡΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ & ΦΙΛΩΝ Ν. ΕΒΡΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ & ΦΙΛΩΝ Ν. ΕΒΡΟΥ
Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου 17 (Παλαιά Δημαρχεία, Ημιόροφος) Αλεξανδρούπολη Τηλ. & Fax: Αρ. Λογαριασμού Αγροτικής Τράπεζας: ε, και….

2 ΕΡΩΤΑΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ

3 Σε ποιο σημείο βρίσκεται η αγάπη που νοιώθεις γι’ αυτή... ?

4 Εάν είσαι γυναίκα, είμαι σίγουρος ότι αυτό το μήνυμα σ’ ενδιαφέρει ...
Εάν είσαι άντρας, γνωρίζεις σίγουρα τουλάχιστον μια γυναίκα ΑΛΗΘΙΝΑ αξιόλογη για σένα, γι’ αυτό αφιέρωσε ένα λεπτό για να διαβάσεις αυτό το μήνυμα και κάνε ότι νομίζεις για να το πληροφορηθεί....

5 Ένας ωραίος μεσήληξ μπήκε σ’ ένα café και κάθισε

6 Είχε συναίσθηση ότι, για κάποιο συγκεκριμένο λόγο, είχε καρφιτσωμένο στο πίσω μέρος του σακακιού του ένα ροζ φιόγκο ...

7 Ο άντρας αδιαφόρησε λίγο, αλλά η η επιμονή των κοροϊδιών από τους γείτονές του άρχισαν να τον ενοχλούν. Κοίταξε στα μάτια επίμονα έναν από τους νεαρούς και με τον δείκτη του χεριού έδειξε το πίσω μέρος του σακακιού λέγοντας: «Αυτό;». Με την κίνησή του αυτή, όλη η παρέα των νεαρών ξέσπασε στα γέλια...

8 Ο νεαρός στον οποίο απευθύνθηκε η ερώτηση είπε : - “Συγγνώμη, αλλά λέγαμε πόσο αστείος γίνεσαι με αυτόν τον μικρό φιόγκο στη ράχη του σακακιού σου.” Ο νεαρός στον οποίο απευθύνθηκε η ερώτηση είπε : - “Συγγνώμη, αλλά λέγαμε πόσο αστείος γίνεσαι με αυτόν τον μικρό φιόγκο στη ράχη του σακακιού σου.”

9 Με ένα ατάραχο βλέμμα, ο μεσήληξ έκανε ένα νεύμα προσκαλώντας τον νεαρό να έλθει να καθίσει στο τραπέζι του. Παρ’ όλο που ένοιωθε λίγο άβολα, ο νεαρός πλησίασε και κάθισε στο τραπέζι. Ο μεσήληξ με μια ήρεμη φωνή του είπε: “Φοράω αυτό τον φιόγκο για να τραβήξω την προσοχή για τον καρκίνο του μαστού”

10 - Τον φοράω προς τιμή της μητέρας μου
- Τον φοράω προς τιμή της μητέρας μου. - Λυπάμαι πολύ, φίλε μου, η μητέρα σας πέθανε από καρκίνο του μαστού; Όχι. Εκείνη είναι μια χαρά, τα στήθη της με γαλούχησαν όταν ήμουν μωρό, και ήσαν το καταφύγιό μου όταν φοβόμουν και όταν ένοιωθα μοναξιά στην παιδική μου ηλικία. - Καταλαβαίνω είπε ο άλλος....

11 - Φοράω αυτόν τον φιόγκο επίσης προς τιμή της γυναίκας μου, συνέχισε ο μεσήληξ. - Και εκείνη είναι επίσης καλά; - Βεβαίως, τα στήθη της υπήρξαν πηγή έρωτος για όλους. Μ’ αυτά ανέθρεψε την θαυμάσια κόρη μας 23 ετών. - Τους είμαι επίσης ευγνώμων για την υγεία τους.

12 Βλέπω, και υποθέτω ότι φοράτε αυτό τον φιόγκο επίσης προς τιμή της κόρης σας.

13 Όχι. Για την κόρη μου είναι πολύ αργά, πέθανε από καρκίνο του μαστού, προ μηνός....
Φανταζόταν ότι ήταν πολύ νέα για να έχει καρκίνο, γι’ αυτό όταν παρατήρησε τυχαία μια σκληρία στον μαστό την αγνόησε. Σκέφθηκε ότι, καθώς αυτό δεν την ενοχλούσε, και δεν είχε κανένα πόνο δεν έπρεπε ν’ ασχοληθεί μ’ αυτό.

14 Μουδιασμένος και ντροπιασμένος ο νεαρός του είπε: -Είμαι συντετριμμένος, κύριε. -Αλλά φοράω αυτό τον φιόγκο στην μνήμη της κόρης μου με υπερηφάνεια, είπε ο μεσήληξ. Αυτό μου δίνει την ευκαιρία να μιλώ με άλλους ανθρώπους. Όταν το βράδυ θα γυρίσεις σπίτι σου μίλησε σχετικά με την γυναίκα σου, τις κόρες σου, τις φίλες σου Κράτα….Πρόσθεσε ο μεσήληξ καθώς έψαξε και έβγαλε από την τσέπη του ένα ροζ μικρό φιόγκο και του τον έδωσε. Ο άλλος τον πήρε, τον κοίταξε, σήκωσε το κεφάλι του και είπε: -Μπορείτε να με βοηθήσετε να τον καρφιτσώσω;

15 Εάν τις αγαπάς ΑΛΗΘΙΝΑ ενθάρρυνε ΟΛΕΣ τις γυναίκες που γνωρίζεις να κάνουν τακτικά αυτοεξέταση και να κάνουν τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο μαστογραφία … Και μετά πες τις πώς να προχωρήσουν ...

16 ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΣΤΩΝ

17 Εκεί παράγεται το μητρικό γάλα.
ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ Ο Μαστός αποτελείται από αδένες, εκφορητικούς πόρους, λιπώδη ιστό και μύες. Αυτοί οι τελευταίοι δίδουν την φόρμα του μαστού. Ο μαστός περιέχει ένα ποικίλο αριθμό αδένων που παράγουν γάλα, και αγωγών οι οποίοι καταλήγουν στην θηλή. Εκεί παράγεται το μητρικό γάλα. ΘΗΛΗ ΑΛΛΩΣ ΛΙΠΩΔΗΣ ΙΣΤΟΣ ΛΟΒΟΣ ΑΓΓΕΙΑ ΠΛΕΥΡΑ και ΘΩΡΑΚΙΚΟΙ ΜΥΕΣ

18 Εντοπισμός του καρκίνου του μαστού στα τεταρτημόρια αυτού
ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ Διαιρώντας τον μαστό στα τέσσερα παρατηρούμε ότι η πλειονότης των αγωγών ανευρίσκεται στο άνω έξω τεταρτημόριο του μαστού (πλησίον της μασχάλης). Εκεί είναι όπου αναπτύσσεται η πλειονότης των κακοηθών νεοπλασιών του μαστού (σε ποσοστό 50%). Εντοπισμός του καρκίνου του μαστού στα τεταρτημόρια αυτού Κάτω από την θηλή 17%

19 ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΞΕΤΆΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΣΤΟΥΣ
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΞΕΤΆΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΣΤΟΥΣ Επειδή με την αυτοεξέταση αρχίζουμε να μαθαίνουμε την φυσιολογική σύσταση του μαστού και μπορούμε έτσι να ανακαλύψουμε κάθε ανωμαλία που θα παρουσιαστεί. Το 95% των περιπτώσεων καρκίνων του μαστού μπορεί να ιαθεί αν διαγνωσθεί εγκαίρως. Διεθνείς Ιατρικοί σύλλογοι συνιστούν η εξέταση των μαστών να αρχίζει στην ηλικία των 20 ετών. Είναι διαπιστωμένο ότι μία στις 10 γυναίκες μπορεί να παρουσιάσει καρκίνο του μαστού σε κάποια στιγμή της ζωής της, ιδιαίτερα μεταξύ 40 και 65 ετών.

20 ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΣΤΟΥΣ
Πρέπει να ψηλαφούμε τους μαστούς μια φορά τον μήνα, με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει αυτοματισμός. Κατά προτίμηση μια εβδομάδα προ της περιόδου διότι η φυσιολογική διόγκωση των μαστών την οποία υφίστανται οι μαστοί λόγω ορμονών υποχωρεί τότε. (Εκείνη την περίοδο οι μαστοί είναι διογκωμένοι και πονούν). Εάν για διαφόρους λόγους δεν υπάρχει περίοδος π.χ. λόγω κύησης, η άλλης αιτίας, θα πρέπει να διαλέξουμε μια ευκόλως ενθυμούμενη ημερομηνία. Να μην ξεχνάμε ότι και οι άντρες εμφανίζουν καρκίνο του μαστού, αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό..

21 ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ
Επιθεώρηση Στήσιμο μπροστά σ’ ένα καθρέφτη και παρατήρηση των μαστών στην αρχή με τα χέρια κάτω, μετά με τα χέρια στη μέση(αυτή η στάση συσπά τους θωρακικούς μύες) και τέλος με τα χέρια ψηλά πάνω από το κεφάλι. Παρατηρήστε τους μαστούς για να διαπιστώσετε: -Διαφορές μεταξύ τους, διαφορές στο μέγεθος, στο σχήμα και στο περίγραμμα κάθε μαστού (μέγεθος, διόγκωση, εισολκή της θηλής). Το δέρμα για να δούμε για ραβδώσεις, εξελκώσεις, έκζεμα... Ανακαλύψατε καμιά αλλοίωση σε κανένα μαστό, καμιά αλλοίωση στους ιστούς του δέρματος η των θηλών;

22 ΠΏΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ
ΨΗΛΑΦΗΣΗ A Θα πρέπει να γίνεται ξαπλωμένη, διότι σ’ αυτή τη στάση οι μύες είναι χαλαροί και έτσι διευκολύνεται η ψηλάφηση. Εάν εξετάσουμε πρώτα τον δεξί μαστό θα πρέπει να βάλουμε ένα μικρό μαξιλαράκι κάτω από τον δεξί ώμο, και να βάλουμε τον βραχίονα μας κάτω από το κεφάλι μας στο ύψος του αυχένα…. Εν συνεχεία, με τα τρία μεσαία δάχτυλα ενωμένα και την παλάμη του αριστ. χεριού, κάντε κινήσεις κυκλικές γύρω από τον μαστό σπειροειδείς προς το κέντρο πιέζοντας απαλά αλλά σταθερά με τα άκρα των δαχτύλων και ΄σε φορά της κινήσεως των δεικτών του ωρολογίου.

23 ΠΏΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ
ΨΗΛΑΦΗΣΗ B Κάντε εν συνεχεία κάθετες κινήσεις, γι’ αυτό σύρατε το χέρι σας προς τα πάνω και προς τα κάτω καλύπτοντας όλο τον μαστό. Συνεχίστε να κάνετε κεντρομόλες και φυγόκεντρες κινήσεις έως ότου καλύψετε όλο τον μαστό.

24 ΠΏΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ
Παραμένοντας στην ίδια θέση θα πρέπει να ψηλαφίσετε την σύστοιχο μασχάλη για να διαπιστώσετε την εμφάνιση διογκώσεων, γι’ αυτό μετακινήστε το χέρι σ’ όλη τη μασχάλη κάνοντας κυκλικές κινήσεις προς κάθε κατεύθυνση πιέζοντας την περιοχή λίγο πιο δυνατά από ότι στον μαστό. Ψηλάφηση C

25 ΠΏΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ
Ψηλάφηση D Στην ίδια θέση όντας .πιέστε την θηλή του μαστού μεταξύ του δείκτη και του αντίχειρα. Παρατηρήστε εάν υπάρχει εκροή υγρού από την θηλή και εάν υπάρχει σύμφυση η εισολκή της θηλής.

26 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΩΜΑΛΙΩΝ
ΕΆΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑΤΕ ΣΚΛΗΡΙΕΣ Η ΚΑΠΟΙΟ ΕΚΚΡΙΜΑ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΘΗΛΗ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ Η ΜΙΑ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ Η ΤΗΣ ΘΗΛΗΣ ΜΗΝ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΘΕΙΤΕ ΔΙΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ. ΠΑΝΤΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΘΕΙΤΕ ΤΟΝ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΌ ΤΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ.

27 Μόνο το 20% των γυναικών πραγματοποιούν αυτοεξέταση μαστών.
Ας αλλάξουμε αυτή την στατιστική...!!! Κάντε την αυτοεξέταση των μαστών σας μηνιαίως και κάντε την μια συνήθεια...

28 Το ιδανικό είναι να ανακαλυφθεί ο καρκίνος προτού γίνει ψηλαφητός.
Εάν είσαστε 40 ετών μην ξεχνάτε να συμβουλεύεστε τον γυναικολόγο σας τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Το ιδανικό είναι να ανακαλυφθεί ο καρκίνος προτού γίνει ψηλαφητός. Η μαστογραφία μετά από ιατρική συμβουλή, είναι το μόνο μέσο για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

29 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Πρώιμη ήβη (προ των 12 ετών)
Καθυστερημένη εμμηνόπαυση (μετά τα 55 χρόνια) Άτεκνες γυναίκες , η τοκετός πρώτου παιδιού μετά τα τριάντα. Στρες . Έκθεση σε ακτινοβολία. Καθιστική ζωή. Διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος (άνω των 3 ποτών την εβδομάδα). Κάπνισμα. Καλοήθη άλγη μαστού (κύστεις). Ορμονική θεραπεία (υπό έρευνα) Καρκίνος μαστού στην μητέρα, στην κόρη, στην αδελφή προ της εμμηνόπαυσης. Καρκίνος του μαστού στις γιαγιές, θείες, και εξαδέλφες. Λήψη αντισυλληπτικών φαρμάκων (υπό έρευνα).

30 Εάν θέλετε προωθήστε αυτό το μήνυμα σε’ όλους και κυρίως σε γυναίκες …
…που επιθυμείτε να τους υπενθυμίστε να έχουν συναίσθηση του κινδύνου του Καρκίνου του Μαστού

31 ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΗΝ ΠΑΝΤΟΥ! ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ ΑΥΤΉ Η ΦΛΟΓΑ !
 ...ΜΙΑ ΦΛΟΓΑ ΔΕΝ ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΛΑΜΨΗ ΤΗΣ ΑΝ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ...! ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΗΝ ΠΑΝΤΟΥ! ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ ΑΥΤΉ Η ΦΛΟΓΑ !

32 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ & ΦΙΛΩΝ Ν. ΕΒΡΟΥ
Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου 17 (Παλαιά Δημαρχεία, Ημιόροφος) Αλεξανδρούπολη Τηλ. & Fax: Αρ. Λογαριασμού Αγροτικής Τράπεζας: ε, και….


Κατέβασμα ppt "ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ & ΦΙΛΩΝ Ν. ΕΒΡΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google