Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
Γιώργος Μπερδέσης Ίρις Νάνου Νεφέλη Νάνου Αριστείδης Ναούμ Ευγενία-Γεωργία Ναούμ 2o ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

2 ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Διαφορετικότητα είναι η ποικιλία σε έναν τομέα, όπως η γνώμη, η εθνικότητα, το χρώμα, τα έθιμα, η θρησκεία, το φύλο, η προσωπικότητα, οι προτιμήσεις κ.α. Πάνω σε αυτά έχουν μάθει οι άνθρωποι να ερμηνεύουν τον κόσμο, τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους. Έχουν δημιουργήσει αντιθέσεις όπως: Παλιό-νέο/ όμορφος-άσχημος/ πλούσιος-φτωχός/ καλό-κακό Από τα δικά μας κλισέ λοιπόν, ξεπηδάει η διαφορετικότητα! Υποστηρίζοντας ότι η ύπαρξη του όρου διαφορετικότητα προϋποθέτει και τον ορισμό μιας κανονικότητας, που οδηγεί στην ομοιομορφία, η κυρία Αλ Σάλεχ τόνισε ότι όπως στην φύση δεν υπάρχουν όμοια δέντρα ή ζώα, έτσι κανένας άνθρωπος, κανένα βλέμμα, καμιά φωνή δεν είναι ίδια με καμιά άλλη. «Ομοιομορφία υπάρχει μόνο στα κλωνοποιημένα όντα και τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Και στους ανθρώπους, στα ολοκληρωτικά καθεστώτα», είπε.

3 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΕΙΔΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

4 ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΕΙΔΗ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ: ΦΥΛΕΤΙΚΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ
Ρατσισμός είναι μία ιδεολογία η οποία εκφράζει ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι μεταξύ τους, εξαιτίας της διαφορετικότητάς τους, άρα και δεν έχουν ίδια δικαιώματα, κλπ. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, υπάρχουν άνθρωποι ανώτεροι και άνθρωποι κατώτεροι και δυστυχώς αυτή είναι η άποψη που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας. ΕΙΔΗ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ: ΦΥΛΕΤΙΚΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ

5 ΦΥΛΕΤΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Φυλετικός ρατσισμός είναι η αντίληψη ότι επειδή κάποιοι άνθρωποι ανήκουν σε άλλες "φυλές", έχουν διαφορετικό χρώμα και επιφανειακές διαφορές, είναι κατώτεροι από τους υπόλοιπους. Στην ουσία όμως, αν και υπάρχουν "επιφανειακές" διαφορές, όλοι οι άνθρωποι είναι απλά άνθρωποι. Αυτού του τύπου ο ρατσισμός αντλείται από τον εθνικισμό και το ναζισμό. Ο φυλετικός ρατσισμός είναι μία πάρα πολύ αρνητική συμπεριφορά της οποίας η αντιμετώπιση είναι αρκετά δύσκολη. Τώρα με την οικονομική κρίση, στρεφόμαστε όλοι εναντίον όλων. Ιδιωτικοί υπάλληλοι εναντίον δημοσίων, μαθητές ιδιωτικού εναντίων μαθητών δημοσίου, αυτοί που δεν έχουν εναντίον αυτών που έχουν. Εμένα μου λένε ότι για να μένω στα Βόρεια δεν έχω ανάγκη γιατί έχω τα λεφτά του μπαμπά, δεν είναι όμως δίκαιο αυτό»

6 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Ο κοινωνικός ρατσισμός είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο γίνονται διακρίσεις σε διάφορες αδύνατες κοινωνικές ομάδες που χωρίζονται σε: ταξικές επαγγελματικές οικονομικές αρνητική αντιμετώπιση των περιθωριακών (φορείς AIDS, ναρκομανείς, φυλακισμένοι, μετανάστες, τσιγγάνοι κ.α.) αρνητική αντιμετώπιση ατόμων που η εξωτερική τους εμφάνιση αποκλίνει από τα κοινωνικά πρότυπα.

7 ΕΘΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Ο εθνικός ρατσισμός είναι η αντίληψη ότι ένα έθνος είναι καλύτερο ή ανώτερο από τα άλλα. Από αυτή την αντίληψη αντλεί στοιχεία ο εθνικισμός. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η αντίληψη της Χιτλερικής Γερμανίας. Ένα ακόμη παράδειγμα είναι η αίσθηση ανωτερότητας των λευκών εναντίον των μαύρων. Όλα τα έθνη θα πρέπει να ξεχάσουν τον εγωισμό και να παραμερίσουν τις τυχόν διαφορές τους διότι το κάθε έθνος έχει κάτι ξεχωριστό και είναι ίσο με τα άλλα.

8 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ
Θρησκευτικός ρατσισμός είναι η ιδεολογία που υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν σε μία θρησκεία είναι ανώτεροι από αυτούς που πιστεύουν σε κάποια άλλη και επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη ότι οι μη αποδεκτές πρέπει να καταργηθούν. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν σε διάφορες θρησκείες. Αυτό φυσικά δεν τους κάνει καλύτερους ή χειρότερους από κάποιους άλλους, εφόσον όλοι είναι άνθρωποι που έχουν διαφορετικά πιστεύω και χαρακτηριστικά.

9 ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ Ή ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ Ή ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Έτσι ονομάζονται τα άτομα που πάσχουν από κάποια νοητική ή σωματική αδυναμία. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους άλλους. Στην πραγματικότητα το μόνο που χρειάζονται είναι αγάπη, στοργή, κατανόηση και κάποιον να τους πλησιάσει φιλικά. Τα άτομα αυτά είναι ξεχωριστά αλλά σύμφωνα με κάποιες μελέτες αν τα βοηθήσουμε μπορούν να αναπτύξουν διάφορα ταλέντα που μπορεί να είναι κρυμμένα.

10 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠιΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ
Τα άτομα με ειδικές ικανότητες δεν διαφέρουν από εμάς. Το λάθος που κάνουμε, είναι το να είμαστε καχύποπτοι σε οτιδήποτε δεν είναι ίδιο με εμάς, με αποτέλεσμα να το φοβόμαστε. Τα άτομα με ειδικές ικανότητες πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση, κατανόηση και τις ίδιες ευκαιρίες με όλους τους ανθρώπους της κοινωνίας. Έχουν κάθε δικαίωμα να πηγαίνουν σχολείο, να αθλούνται, να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες, να λαμβάνουν ενεργό ρόλο στη κοινωνία όπου ζουν, να αγαπούν, να εργάζονται και να επικοινωνούν.

11 ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οι ηθικές αρχές, οι οποίες θέτουν συγκεκριμένα πρότυπα ανθρώπινης συμπεριφοράς και συνήθως προστατεύονται ως νόμιμα δικαιώματα από το εθνικό και διεθνές δίκαιο. Ανθρώπινα δικαιώματα είναι τα δικαιώματα που απολαμβάνει ο άνθρωπος λόγω της ανθρώπινης ιδιότητάς του και ανεξάρτητα από φυλή, εθνικότητα, θρήσκευμα και τόπο διαμονής. Με τον όρο «ανθρώπινα δικαιώματα» εννοούμε τη δυνατότητα του ανθρώπου να ζει και να δραστηριοποιείται σύμφωνα με τους νόμους, για να ολοκληρώνεται και να πετυχαίνει τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του σε όλους τους τομείς. Πρόκειται για απαιτήσεις που απορρέουν από τον ορθό λόγο ή το νόμο και αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη φυσική και κοινωνική ανάπτυξη του ανθρώπου.

12 ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Ατομικά δικαιώματα προσωπική ελευθερία προσωπική ασφάλεια ελευθερία της παιδείας ελευθερία της θρησκείας απαραβίαστο της ιδιοκτησίας ελευθερία του τύπου απόρρητο των επικοινωνιών άσυλο της κοινωνίας δικαίωμα του «συνέρχεσθαι» δικαίωμα του «συνετερίζεσθαι» και συνδικαλιστική ελευθερία Πολιτικά δικαιώματα δικαίωμα του πολίτη να εκλέγει και να εκλέγεται δικαίωμα ίδρυσης και συμμετοχής σε πολιτικά κόμματα, έκφραση πολιτικών απόψεων δικαίωμα ελεύθερης συμμετοχής στη διοίκηση του κράτους Κοινωνικά δικαιώματα μέριμνα του κράτους για τους πολίτες ελεύθερη επιλογή εργασίας προστασία του περιβάλλοντος

13 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Ο σεβασμός στον άνθρωπο και στα δικαιώματά του είναι ζήτημα ανθρωπιστικής προσέγγισης της ζωής. Η υποστήριξη στα ανθρώπινα δικαιώματα προϋποθέτει ανθρώπους με πνευματικά, ηθικά και ψυχικά εφόδια, οι οποίοι δε ζουν παθητικά και συνειδητοποιούν την ευθύνη του ρόλου τους. Μόνον έτσι θα γίνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και «ανθρώπινα» και «δικαιώματα».

14 Ο ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η διαφορετικότητα υπήρχε και υπάρχει στον κόσμο ( χρώμα, γλώσσα, θρησκεία, ήθη, έθιμα, απόψεις, ενδιαφέροντα κ.α.) Σκεφτείτε όμως έναν κόσμο χωρίς τη διαφορετικότητα. Όλα θα ήταν μόνο μαύρα ή άσπρα, δεν θα υπήρχε ποικιλομορφία στα φυτά, στα ζώα, ο κάθε άνθρωπος δεν θα είχε τη δική του προσωπικότητα, εμφάνιση, σκέψη και γενικά ο κόσμος που ξέρουμε θα ήταν ένας κόσμος ‘’τέλειος’’. Για αυτό πριν επικρίνουμε, καταδικάσουμε και αρνηθούμε τη διαφορετικότητα πρέπει να σκεφτούμε αυτό: «Αντέχουμε έναν κόσμο ίδιο, βαρετό και χωρίς περιπέτεια;» ...

15 ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Είναι το δυσκολότερο επίτευγμα των ανθρώπων. Το να αποδεχτείς κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο είναι αποτέλεσμα της παιδείας του κάθε ανθρώπου. Αυτοί που θα καταφέρουν να αποδεχτούν το διαφορετικό, θα έχουν καταφέρει να κάνουν ένα μεγάλο βήμα στη ζωή τους και να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Η αποδοχή της διαφορετικότητας γκρεμίζει τα εμπόδια και συμβάλλει στην ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων και των λαών.

16 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ!!! ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ!!
ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ ΣΕ ΑΡΧΕΣ ΟΠΩΣ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ!!

17 IMMORTALS


Κατέβασμα ppt "ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google