Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επιμέλεια: Ιωαννίδης Τάσος Μάθημα 1 ο 1 Ομοιόσταση: Η ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί σταθερές στις συνθήκες του εσωτερικού περιβάλλοντος, παρά τις.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επιμέλεια: Ιωαννίδης Τάσος Μάθημα 1 ο 1 Ομοιόσταση: Η ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί σταθερές στις συνθήκες του εσωτερικού περιβάλλοντος, παρά τις."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επιμέλεια: Ιωαννίδης Τάσος Μάθημα 1 ο 1 Ομοιόσταση: Η ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί σταθερές στις συνθήκες του εσωτερικού περιβάλλοντος, παρά τις εξωτερικές μεταβολές. Παραδείγματα ομοιοστατικών μηχανισμών: Διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας σώματος (36,6 ο C) (δέρμα) Διατήρηση συγκέντρωσης γλυκόζης στο αίμα Διατήρηση pH αίματος στο 7,4 Διατήρηση επιπέδων CO 2 στο αίμα Ανοσοβιολογικό σύστημα  Έχουν όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί μηχανισμούς θερμορύθμισης;  Τα ερπετά που είναι ψυχρόαιμα (ποικιλόθερμα), έχουν ομοιοστατικούς μηχανισμούς;  Πώς μπορεί να αλλάξει η συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα;  Αν αλλάξει, πώς αποκαθίσταται;  Πώς γίνεται να αλλάξει το pH του αίματος;  Πώς αλλάζει η συγκέντρωση CO 2 στο αίμα και πώς αποκαθίσταται;  Γιατί το ανοσοβιολογικό σύστημα θεωρείται ιδιαίτερος ομοιοστατικός μηχανισμός; Συνδυαστικό ! Σελ 9,11 Ερωτήματα για …πρόσθετη διερεύνηση:

2 Θερμορύθμιση Επιμέλεια: Ιωαννίδης ΤάσοςΜάθημα 1ο 2 Α. Όταν η θερμοκρασία στο εξωτερικό περιβάλλον είναι > 36,6 ο C Ερωτήματα για …πρόσθετη διερεύνηση:  Γιατί στη ζέστη κινδυνεύει ο οργανισμός μας;  Ποιες αισθήσεις λέγονται ¨γενικές¨;  Γιατί η εξάτμιση του ιδρώτα προκαλεί ψύξη; 1.Ανίχνευση μεταβολών θερμοκρασίας περιβάλλοντος από θερμοϋποδοχείς (ειδικά νευρικά σωμάτια) του δέρματος 2.Μηνύματα από τους θερμοϋποδοχείς στο κέντρο των γενικών αισθήσεων του εγκεφάλου 3.Το ειδικό κέντρο του εγκεφάλου για τη ρύθμιση της θ στέλνει μηνύματα σε: α. ιδρωτοποιούς αδένες που εκκρίνουν ιδρώτα στην επιφάνεια του δέρματος β. αγγεία του δέρματος που διαστέλλονται 4.Έτσι συγκεντρώνεται αίμα κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, η οποία όμως ψύχεται λόγω της εξάτμισης του ιδρώτα. Όταν το αίμα επιστρέφει στο εσωτερικό του σώματος, έχει πλέον χαμηλότερη θερμοκρασία.  Γιατί όταν κάποιος έχει πυρετό του κάνουμε εντριβές με οινόπνευμα, ή βάζουμε κομπρέσες;  Γιατί όταν κάνουμε έντονη γυμναστική, κοκκινίζουμε και ιδρώνουμε;

3 Θερμορύθμισ η Επιμέλεια: Ιωαννίδης Τάσος Μάθημα 1ο Β. Όταν η θερμοκρασία στο εξωτερικό περιβάλλον είναι < 36,6 ο C Η διαδικασία με τους υποδοχείς (του ψυχρού όμως τώρα) και τα δύο εγκεφαλικά κέντρα είναι η ίδια, όμως οι εντολές του κέντρου ρύθμισης της θερμοκρασίας διαφέρουν: ρίγος (τρεμούλιασμα) ανόρθωση των τριχών συστολή των αιμοφόρων αγγείων του δέρματος Ερωτήματα για …πρόσθετη διερεύνηση:  Τι προσφέρει το ρίγος;  Γιατί ανατριχιάζουμε;  Ποια σχέση έχει το ανατρίχιασμα στον άνθρωπο και η ίδια διαδικασία στα άλλα ζώα;  Πώς γίνεται αντιληπτή η συστολή των αγγείων του δέρματος;  Γιατί στο κρύο η μύτη μας κοκκινίζει;  Υπάρχει ομοιοστατικός μηχανισμός στην περίπτωση της έκθεσής μας στην ακτινοβολία; Ασθένεια: Η κατάσταση που προκαλείται από τη διαταραχή της δράσης των ομοιοστατικών μηχανισμών Η διαταραχή αυτή μπορεί να προκληθεί από: Παθογόνους μικροοργανισμούς Ακραίες μεταβολές περιβαλλοντικών συνθηκών, πχ  Ακραίες θερμοκρασίες  Ακτινοβολίες  Έλλειψη διαθεσιμότητας Ο 2 Απόρροια του τρόπου ζωής πχ κάπνισμα, αλκοόλ Αποτέλεσμα της ασθένειας, αν δεν αποκατασταθούν οι ομοιοστατικοί μηχανισμοί, μπορεί να είναι ο θάνατος. Τέλος 1 ου μαθήματος Πατήστε το κουμπί που θα εμφανιστεί 3

4 …και οι απαντήσεις της 1 ης διαφάνειας 1. Τα θηλαστικά και τα πτηνά έχουν την ικανότητα να διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία του σώματός τους. Αντίθετα τα ερπετά, τα αμφίβια και τα ψάρια είναι ποικιλόθερμα, δηλαδή δεν έχουν σταθερή θερμοκρασία σώματος (↑ το καλοκαίρι, ↓ το χειμώνα). Επιμέλεια: Ιωαννίδης Τάσος Μάθημα 1ο4 2. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν έχουν άλλους ομοιοστατικούς μηχανισμούς. Ακόμα και η θερμοκρασία σώματος, δεν είναι ίση με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, απλά εμφανίζει διακύμανση. 3. Όταν τρώμε ένα γλυκό ή φρούτα, ή οτιδήποτε περιέχει υδατάνθρακες, η συγκέντρωση της γλυκόζης αυξάνεται στο αίμα, λίγο μετά την πέψη της συγκεκριμένης τροφής. 4. Οι μεταβολές της συγκέντρωσης της γλυκόζης αποκαθίστανται με τη δράση των ορμονών ινσουλίνη και γλυκαγόνη. Η ινσουλίνη μειώνει τη συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα, ενώ η γλυκαγόνη την αυξάνει. Και οι δύο είναι πεπτιδικές παγκρεατικές ορμόνες. 5. Το pH του αίματος αλλάζει πχ σε μια μικροβιακή λοίμωξη, όπου τα οξέα των μικροβίων στο αίμα προκαλούν την πτώση του. Πατήστε το μπλε κουμπί επιστροφής μετά από κάθε απάντηση που εμφανίζεται. 6. Όταν τρέχουμε, κάνουμε έντονη άσκηση κλπ παράγεται CO 2 λόγω των καύσεων στα μυϊκά κύτταρα και έτσι το pH στο αίμα μειώνεται και παράλληλα αυξάνεται η συγκέντρωση CO 2. Η μείωσή του επέρχεται με το λαχάνιασμα (εντονότερες εκπνοές- αποβολή CO 2 ). 7. Αφού ένα παθογόνο μικρόβιο προκαλεί αλλαγές στις εσωτερικές συνθήκες του οργανισμού, το ανοσοβιολογικό σύστημα που το εξοντώνει, επαναφέρει τις συνθήκες του εσωτερικού περιβάλλοντος στην προ της μόλυνσης κατάσταση.

5 …και οι απαντήσεις της 2 ης διαφάνειας Επιμέλεια: Ιωαννίδης Τάσος Μάθημα 1ο5 1. Σε υψηλές θερμοκρασίες διάφορα συστατικά των κυττάρων αλλοιώνονται, παραμορφώνονται και χάνουν τη λειτουργικότητά τους. Το φαινόμενο αυτό όσον αφορά τις πρωτεΐνες, ονομάζεται μετουσίωση. 2. Γενική αίσθηση είναι η αίσθηση που δε διαθέτει εξειδικευμένο αισθητήριο όργανο, αλλά τα υποδεκτικά όργανα βρίσκονται σε διάφορα σημεία του σώματος, πχ η αίσθηση της ζέστης, του κρύου, του πόνου κλπ Πατήστε το μπλε κουμπί επιστροφής μετά από κάθε απάντηση που εμφανίζεται. 3. Η εξάτμιση είναι ενδόθερμο φαινόμενο, δηλαδή για να πραγματοποιηθεί, απαιτείται ο ιδρώτας να προσλάβει θερμότητα, ώστε να γίνει από υγρό σώμα, αέριο. Η εξάτμιση είναι πιο έντονη όταν συνοδεύεται από ρεύμα αέρα, γι΄ αυτό τότε κρυώνουμε περισσότερο. 4. Όταν κάποιος έχει πυρετό θέλουμε να του χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία. Η εξάτμιση του οινοπνεύματος, σύμφωνα με τα προηγούμενα, θα προκαλέσει ψύξη της επιφάνειας με την οποία βρίσκεται σε επαφή. Επομένως, θα προκαλέσει πτώση της θερμοκρασίας. Το ίδιο συμβαίνει και με μια κομπρέσα. Εξάλλου όταν ο εμπύρετος ασθενής ιδρώνει, είναι σημάδι ότι πρόκειται να του πέσει ο πυρετός. 5. Όταν κάνουμε γυμναστική, παράγεται θερμότητα εξαιτίας των καύσεων που γίνονται μέσα στα μυϊκά κύτταρα (βλ. και σχόλιο πρώτης διαφάνειας). Έτσι, πρέπει και πάλι η θερμότητα αυτή να αποβληθεί. Ο ιδρώτας που παράγεται προκαλεί ψύξη του δέρματος, και το κοκκίνισμα οφείλεται στη διαστολή των αγγείων που φέρνουν περισσότερο αίμα κοντά στο δέρμα.

6 …και οι απαντήσεις της 3 ης διαφάνειας Επιμέλεια: Ιωαννίδης Τάσος Μάθημα 1ο6 1. Το ρίγος (τρεμούλιασμα) αποτελεί έντονη σύσπαση των μυών, που προκαλεί αποβολή θερμότητας. Στην περίπτωση αυτή δηλαδή, ο οργανισμός ωφελείται όχι από την κίνηση του μυός, αλλά από τις απώλειες στη μορφή της θερμότητας. Άλλωστε το ρίγος σε έναν ασθενή προκαλεί άνοδο του πυρετού. 2. Κάθε τρίχα συνδέεται με έναν μυ (ορθωτήρας της τρίχας). Όταν ανατριχιάζουμε, οι μύες αυτοί συσπώνται και έτσι ανορθώνουν τις τρίχες. Έτσι παράγεται θερμότητα. Παράλληλα, το στρώμα τριχών λειτουργεί θερμομονωτικά. Η λειτουργία αυτή είναι στον άνθρωπο υπολειμματική, γιατί έχουμε χάσει το περισσότερο από το τρίχωμά μας κατά την εξέλιξη. 3. Στα ζώα το ανατρίχιασμα εξυπηρετεί την αύξηση του όγκου του σώματος, όταν νοιώθει φόβο, ώστε αυτό να μοιάζει πιο «τρομακτικό». Στον άνθρωπο παρόμοια αντανακλαστική αντίδραση προκαλείται σε καταστάσεις φόβου και συγκίνησης. 4. Όταν τα αγγεία συστέλλονται, μειώνεται η παροχή αίματος και το δέρμα ασπρίζει, χλωμιάζει. 6. Όταν το δέρμα δέχεται υπεριώδη ακτινοβολία, αντιδρά με την παραγωγή μελανίνης (μαύρισμα). Η μελανίνη προστατεύει τον οργανισμό, γιατί απορροφά την ακτινοβολία. Πατήστε το μπλε κουμπί επιστροφής μετά από κάθε απάντηση που εμφανίζεται. 5. Παρ΄ όλα αυτά, κατ΄εξαίρεση, στο έντονο κρύο, η μύτη, τα αυτιά και τα ακροδάκτυλα πρέπει να τροφοδοτηθούν με αίμα, για να μην νεκρωθούν, λόγω της έντονης απώλειας θερμότητας.


Κατέβασμα ppt "Επιμέλεια: Ιωαννίδης Τάσος Μάθημα 1 ο 1 Ομοιόσταση: Η ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί σταθερές στις συνθήκες του εσωτερικού περιβάλλοντος, παρά τις."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google