Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η άμυνα του οργανισμού ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. Δρίβας 3 ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου, 2012-13.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η άμυνα του οργανισμού ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. Δρίβας 3 ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου, 2012-13."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η άμυνα του οργανισμού ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. Δρίβας 3 ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου, 2012-13

2 Δ ιδακτικοί στόχοι Να αναφέρετε τους εξωτερικούς μηχανισμούς άμυνας και το ρόλο τους. Να αναφέρετε τους γενικούς εσωτερικούς μηχανισμούς άμυνας και να περιγράφετε το ρόλο τους.

3 Η άμυνα του οργανισμού Ο οργανισμός μας καταπολεμά παθογόνα μικρόβια (μικροοργανισμούς) κάθε μέρα. Τα μικρόβια πρέπει να διαπεράσουν τρία επίπεδα άμυνας του οργανισμού, πριν μας προκαλέσουν ασθένεια: την πρώτη γραμμή άμυνας, που διαθέτει εξωτερικούς μηχανισμούς την δεύτερη γραμμή άμυνας, που διαθέτει γενικούς εσωτερικούς μηχανισμούς την τρίτη γραμμή άμυνας που διαθέτει ειδικούς εσωτερικούς μηχανισμούς

4 Η Πρώτη Γραμμή Άμυνας = εξωτερικοί μηχανισμοί

5 Εξωτερικοί μ ηχανισ μ οί ά μ υνας …  Το δέρμα  Ο ιδρώτας, το σάλιο και τα δάκρυα  Ο βλεφαριδοφόρος επιθηλιακός ιστός  Ο πεπτικός σωλήνας

6 Η Πρώτη Γραμμή Άμυνας = εξωτερικοί μηχανισμοί Το δέρμα μας Εμποδίζει τα μικρόβια να εισέλθουν στο σώμα μας, λόγω της συνέχειάς του.

7 Η Πρώτη Γραμμή Άμυνας = εξωτερικοί μηχανισμοί Ο ιδρώτας, το σάλιο και τα δάκρυα Περιέχουν ένζυμα που καταστρέφουν τα μικρόβια στο δέρμα, στην τροφή και στα μάτια, αντίστοιχα. Ιδρώτας περιέχει: Γαλακτικό οξύ Το σάλιο και τα δάκρυα περιέχουν: Λυσοζύμη που Λυσοζύμη που καταστρέφει το κυτταρικό τοίχωμα Ιδρώτας περιέχει: Γαλακτικό οξύ Το σάλιο και τα δάκρυα περιέχουν: Λυσοζύμη που Λυσοζύμη που καταστρέφει το κυτταρικό τοίχωμα

8 Η Πρώτη Γραμμή Άμυνας = εξωτερικοί μηχανισμοί Ο βλεφαριδοφόρος επιθηλιακός ιστός Παγιδεύει τα μικρόβια με τη βλέννα και οι βλεφαρίδες τα απομακρύνουν

9 Η Πρώτη Γραμμή Άμυνας = εξωτερικοί μηχανισμοί Ο πεπτικός σωλήνας Το υδροχλωρικό οξύ στο στομάχι καταστρέφει τα περισσότερα μικρόβια (εκτός χολέρας, έλκους, κ.ά.)

10 Η Δεύτερη Γραμμή Άμυνας = γενικοί εσωτερικοί μηχανισμοί

11 Γενικοί εσωτερικοί μ ηχανισ μ οί ά μ υνας … Λέγονται γενικοίΛέγονται γενικοί γιατί η δράση τους είναι κοινή για όλους τους μικροοργανισμούς  Φλεγμονή  Φαγοκυττάρωση  Πυρετός  Αντιμικροβιακές ουσίες

12 Η Δεύτερη Γραμμή Άμυνας = γενικοί εσωτερικοί μηχανισμοί Η φλεγμονή Στο σημείο που καταστρέφονται ιστοί, προκαλούνται κοκκίνισμα, πρήξιμο, πόνος.

13 κοκκίνισμα  Τα αιμοφόρα αγγεία της περιοχής διαστέλλονται, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται περισσότερο αίμα… και να προκαλείται κοκκίνισμα στην περιοχή του τραύματος.  Το αίμα στην περιοχή θα πήξει σύντομα με τη δημιουργία ενός πλέγματος πρωτεϊνικής σύστασης (ινώδες).  Ο σχηματισμός του ινώδους σταματά την αιμορραγία και εμποδίζει την είσοδο άλλων μικροοργανισμών.

14 διαστολής των αγγείων το πλάσμα διαχέεται οίδημα  Λόγω της διαστολής των αγγείων το πλάσμα του αίματος διαχέεται στους γύρω ιστούς, προκαλώντας τοπικό πρήξιμο, δηλαδή οίδημα.

15  Το πλάσμα περιέχει αντιμικροβιακές ουσίες, οι οποίες καταστρέφουν τους μικροοργανισμούς ή ενεργοποιούν τη διαδικασία της φαγοκυττάρωσης.

16 Η Δεύτερη Γραμμή Άμυνας = γενικοί εσωτερικοί μηχανισμοί Η φαγοκυττάρωση Ειδικά λευκά κύτταρα, τα φαγοκύτταρα, «τρώνε» τα μικρόβια, τα φαγοκυτταρώνουν.

17 Η Δεύτερη Γραμμή Άμυνας Μη ειδικά Λευκά Αιμοσφαίρια Τα φαγοκύτταρα περιβάλλουν και καταστρέφουν το ξένο σώμα, στην περίπτωση μας, το μικρόβιο www.csulb.edu/depts/biology/media/cell751.gif Κάνε κλικ στην εικόνα

18 Η Δεύτερη Γραμμή Άμυνας Μη ειδικά Λευκά Αιμοσφαίρια Ερυθρά αιμοσφαίρια: Μεταφέρουν σίδηρο και οξυγόνο στα κύτταρα Λευκά αιμοσφαίρια:Βοηθούν στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων Πλάσμα: Υποκίτρινο υγρό που αποτελείται κυρίως από νερό και περιέχει αντισώματα & θρεπτικά συστατικά Το αίμα περιέχει

19 Η Δεύτερη Γραμμή Άμυνας Μη ειδικά Λευκά Αιμοσφαίρια Το αίμα κυκλοφορεί στο σώμα προς μια κατεύθυνση μόνο

20 Η Δεύτερη Γραμμή Άμυνας Μη ειδικά Λευκά Αιμοσφαίρια Αν γίνει ρήξη του δέρματος, μικρόβια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος

21 Η Δεύτερη Γραμμή Άμυνας Μη ειδικά Λευκά Αιμοσφαίρια Τα Λευκά Αιμοσφαίρια που λέγονται φαγοκύτταρα εντοπίζουν οτιδήποτε ξένο ή παράξενο και κατευθύνονται προς αυτό το ‘ξένο σώμα’ και το φαγοκυτταρώνουν.

22 Η Δεύτερη Γραμμή Άμυνας = γενικοί εσωτερικοί μηχανισμοί Ο πυρετός Εμφανίζεται μετά από γενικευμένη μόλυνση και βοηθάει τον οργανισμό μας να καταπολεμήσει τον εισβολέα.

23 Ο Πυρετός ε μπ οδίζει … ανάπτυξη πολλαπλασιασμό βακτηρίων 1.την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων λειτουργία των ενζύμων 2.τη λειτουργία των ενζύμων των κυττάρων, η οποία σε περιπτώσεις ιώσεων, έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή του πολλαπλασιασμού των ιών.  Ο πυρετός ενισχύει τη δράση των φαγοκυττάρων.

24 Η Δεύτερη Γραμμή Άμυνας = γενικοί εσωτερικοί μηχανισμοί Ουσίες με αντιμικροβιακή δράση 1.Ιντερφερόνες (παρεμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό ιών) 2.Συμπλήρωμα 3.Προπερδίνη

25 Παρακολουθούμε τις σχετικές προσομοιώσεις από το λογισμικό «ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α΄ - Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

26 Για την ε π ό μ ενη φορά … Διαβάζουμε τις σελίδες 84 και 85.Διαβάζουμε τις σελίδες 84 και 85. Γράφουμε στο τετράδιο μας τις ερωτήσεις 1 και 3 από τη σελίδα 87.Γράφουμε στο τετράδιο μας τις ερωτήσεις 1 και 3 από τη σελίδα 87.

27 ΠΗΓΕΣ Παρουσίαση Βασίλη Φερτάκη Παρουσίαση Κώστα Πολύδωρα http://www.youtube.com/watch?v=JnlUL OjUhSQhttp://www.youtube.com/watch?v=JnlUL OjUhSQ Λογισμικό «Βιολογία Α΄ - Γ΄ Γυμνασίου»


Κατέβασμα ppt "Η άμυνα του οργανισμού ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. Δρίβας 3 ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου, 2012-13."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google