Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και Περιφερειακό Νευρικό Σύστημα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και Περιφερειακό Νευρικό Σύστημα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και Περιφερειακό Νευρικό Σύστημα

2 Κεντρικό Νευρικό Σύστημα Ι
Κεντρικό Νευρικό Σύστημα Ι  Το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) είναι το βασικότερο μέρος ενός νευρικού συστήματος. Αποτελείται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Το ΚΝΣ παίζει το βασικότερο ρόλο στην επεξεργασία της πληροφορίας που λαμβάνεται από τις αισθήσεις του οργανισμού, στη ρύθμιση πολλών από τις λειτουργίες του, στην εκδήλωση της σκέψης και της λογικής κ.α. 

3 Κεντρικό Νευρικό Σύστημα ΙΙ
 Το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα μαζί με το  Περιφερειακό Νευρικό Σύστημα, ελέγχουν τη συμπεριφορά αλλά και τις περισσότερες από τις ζωτικές λειτουργίες ενός οργανισμού. Κεντρικό Νευρικό Σύστημα διαθέτουν όλα τα αμφίπλευρα, δηλαδή όλα τα πολυκύτταρα ζώα εκτός από ζώα όπως οι σπόγγοι. Στα χορδωτά αποτελείται από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, τα οποία περικλείονται στα οστά του κρανίου και της σπονδυλικής στήλης αντίστοιχα.

4 Περιφερειακό Νευρικό Σύστημα Ι
Το Περιφερειακό Νευρικό Σύστημα (ΠΝΣ) περιλαμβάνει τα  νεύρα  και τα  γάγγλια. Το ΠΝΣ αποτελείται από νευρικές ίνες πού μεταφέρουν αισθητικά μηνύματα τόσο προς το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) αλλά και την απάντηση του ΚΝΣ προς την αντίθετη μεριά των ινών δηλαδή το σώμα (κυρίως μύες, όργανα, αδένες).

5 Περιφερειακό Νευρικό Σύστημα ΙΙ
Τα κύτταρα νευρικού συστήματος τα οποία μεταφέρουν πληροφορίες από το το σώμα (δηλαδή τους περιφερικούς υποδοχείς που υπάρχουν στο σώμα και αναγνωρίζουν τις αλλαγές) ονομάζονται κεντρομόλοι ή προσαγωγοί νευρώνες. Οι πληροφορίες αυτές όταν πλέον γίνουν αντιληπτές από τον εγκέφαλο ονομάζονται αισθητικοί νευρώνες. Οι φυγόκεντροι νευρώνες είναι αυτοί που μεταφέρουν την απάντηση του εγκεφάλου στο ερέθισμα του προσαγωγού νευρώνα. Όταν οι φυγόκεντροι νευρώνες (αυτοί δηλαδή που έχουν κατεύθυνση από τον εγκέφαλο προς το σώμα) νευρώνουν σκελετικούς μυς προκαλώντας κινήσεις ονομάζονται κινητικοί νευρώνες. Δεσμίδες Νευριτών σχηματίζουν τα νεύρα

6 ΚΝΣ και ΠΝΣ

7 ΤΕΛΟΣ Ίλια Μούκα Βιολογία Α3


Κατέβασμα ppt "Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και Περιφερειακό Νευρικό Σύστημα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google