Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εγχειρίδιο που περιλαμβάνει:  Μέτρα υγιεινής  Ορθή πρακτική από τους εργαζόμενους.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εγχειρίδιο που περιλαμβάνει:  Μέτρα υγιεινής  Ορθή πρακτική από τους εργαζόμενους."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Εγχειρίδιο που περιλαμβάνει:  Μέτρα υγιεινής  Ορθή πρακτική από τους εργαζόμενους

3  Από μετακινήσεις προσωπικού σε άλλους χώρους (π.χ. τουαλέτες, αποθήκες)  Από προσωπικές συνήθειες προσωπικού (π.χ. επαφή των χεριών με τα μαλλιά)  Από προβλήματα υγείας του προσωπικού

4  Προσωπικό νεοδιοριζόμενο  Προσωπικό που ασχολείται επίπεδο 1 έμμεσα με την παρασκευή  Προσωπικό που ασχολείται άμεσα  Επιχειρηματίες-υπεύθυνοι επίπεδο 2 που συμμετέχουν ενεργά

5  Καθαροί χώροι /εξοπλισμός /φωτισμός /εξαερισμός  Εξοπλισμός κινητός σε απόσταση από το έδαφος  Πρόγραμμα καθαρισμού  Κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό  Χώροι κατασκευασμένοι από υλικά που να επιτρέπουν τον καθαρισμό

6  Όχι πτώση σωματιδίων από την οροφή  Όχι υλικά κατασκευής χώρων από τοξικές ουσίες  Όχι υγρασία (προσοχή στο σύστημα εξαερισμού )  Προσοχή στα έτοιμα γλύκα (όχι επαφή με ωμα υλικά και ακάθαρτα σκευή)

7  Το πλύσιμο των προϊόντων κ’ το πλύσιμο των σκευών σε διαφορετικούς χώρους  Ψυγεία +καταψύκτες με εσωτερικά χωρίσματα για τον διαχωρισμό των γλυκών  Νερό πόσιμο  Αποδυτήρια προσωπικού (για να ντύνεται το προσωπικό με ειδική στολή-γάντια)

8 για προσωπικό  Νιπτήρες για τρόφιμα  Σαπούνι με απολυμαντικό  Τουλάχιστον 1 τουαλέτα  Όχι άμεση επικοινωνία τουαλέτας και χώρων τροφίμων

9  Τουαλέτες με προθάλαμο  Νιπτήρες ποδοκίνητοι η με φωτοκύτταρο  Δοχείο απορριμμάτων με ποδοκίνητο καπάκι  Υγρό σαπούνι με απολυμαντικό σε ειδικό περιέκτη  Χαρτί ή πετσέτα 1 χρήσης ή παροχή θερμού αέρα

10  Ανεμιστήρες που ανανεώνουν συνεχώς τον αέρα  Κατάλληλοι στην ροή αέρα από μη καθαρούς χώρους  Καθαρισμός φίλτρων  Φυσικό η μηχανικό σύστημα αερισμού στις τουαλέτες

11  Επαρκής  Λάμπες ασφαλείας με προστατευτικό κάλυμμα  Αποδυτήρια με συρτάρια για το προσωπικό

12  Τι είναι το πόσιμο νερό; Το νερό θεωρείται «πόσιμο» όταν προέρχεται από τον οργανισμό ύδρευσης από τον οποίο προμηθεύεται νερό ή επιχείρηση.

13  Για τον καθαρισμό των πρώτων υλών, των τροφίμων  Για το μαγείρεμα των τροφίμων  Για το πλύσιμο των επιφανειών που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα  Για το πλύσιμο των χεριών, των χειριστών των τροφίμων.  Για το πλύσιμο των εργαλείων, συσκευών, μηχανημάτων και γενικότερα του εξοπλισμού.

14  Ο υπεύθυνος έχει την ευθύνη μαζί με τον εργαζόμενο για την τήρηση των κανόνων υγιεινής.  Η ατομική καθαριότητα θα πρέπει να διασφαλίζει τα τρόφιμα από πιθανότητες μόλυνσης.  Η ενδυμασία του προσωπικού θα πρέπει να είναι καθαρή ή να αλλάζεται τακτικά.  Η ενδυμασία του προσωπικού θα πρέπει να διαφέρει ανάλογα με την εργασία του εργαζόμενου.

15  Το προσωπικό που ασχολείται με τη παρασκευή τροφίμων πρέπει να έχει καθαρή ποδιά αλλά και κάλυμμα για το τριχωτό της κεφαλής  Το προσωπικό που ασχολείται με τους αποθηκευτικούς χώρους πρέπει να έχει καθαρή ποδιά ή άλλη στολή.  Το προσωπικό του μπαρ πρέπει να έχει καθαρή ποδιά ή στολή εργασίας.

16  Να χρησιμοποιούν γάντια μίας χρήσης για την Παρασκευή κρύων τροφίμων.  Να πλένουν τα χέρια τους μετά την επαφή με μέρος του κεφαλιού τους.  Να μην καπνίζουν  Να μην τρώνε ή πίνουν  Να καλύπτουν με επίδεσμο τις πληγές τους  Οι επίδεσμοι που χρησιμοποιούν να είναι εντόνου χρώματος  Να μην φορούν κοσμήματα, ψεύτικα νύχια κλπ  Να μην μετακινούνται άσκοπα και να πλένονται όποτε χρειάζεται.

17  Απαγορεύεται η δοκιμή του φαγητού με το ίδιο κουτάλι  Οι επισκέπτες στην κουζίνα θα πρέπει να φορούν ρουχισμό προστατευτικό, κάλυμμα του τριχωτού της επαφής και κάλυμμα υποδημάτων  Το προσωπικό δεν πρέπει να κυκλοφορεί σε άλλους χώρους με την στολή εργασίας

18  Το προσωπικό πρέπει να είναι εκπαιδευμένο ανάλογα με την θέση εργασίας που κατέχει.  Το προσωπικό να έχει βιβλιάριο υγείας  Το βιβλιάριο υγείας να αποτελεί προϋπόθεση για την πρόσληψή του  Σε περίπτωση παρουσίασης νοσήματος του προσωπικού υπεύθυνοι μπορούν να λάβουν απαραίτητα μέτρα για τυχών μόλυνση των τροφίμων.  Το προσωπικό θα πρέπει να ενημερώνει ανωτέρα σε περίπτωση προσβολής του από κάποια ασθένεια.

19  Ο υπεύθυνος θα πρέπει να ενημερώνεται στην έναρξη της βάρδιας για τυχών ύπαρξης προβλήματος υγείας.  Ο υπεύθυνος θα πρέπει να δέχεται γραπτή γνωμάτευση γιατρού του ασθενούς για να επιστρέψει στην εργασία.  Για την εφαρμογή της υγιεινής είναι υπεύθυνοι οι εργαζόμενοι.  Το προσωπικό δεν πρέπει να φοράει μάλλινα ενδύματα.  Απαγορεύεται η είσοδος ατόμων που δεν έχουν κατάλληλη ενδυμασία ή άδεια από υπεύθυνο σε χώρους τροφίμων.

20  Θα πρέπει να γίνονται συχνοί έλεγχοι για την επιβεβαίωση των πρώτων υλών και των συστατικών. Οι έλεγχοι των τροφίμων εξαρτώνται από το βαθμό επικινδυνότητας.

21  Οι έλεγχοι προσδιορίζουν την κατάσταση των τροφίμων και συμπεριλαμβάνουν μικροβιολογικές και χημικές εξετάσεις.

22  Αλλοιωμένες πρώτες ύλες και συστατικά.  Τρόφιμα που δεν τηρήθηκε η σωστή θερμοκρασία μεταφοράς  Τρόφιμα με καταστραμμένη συσκευασία  Τρόφιμα που έχει λήξει ο χρόνος διατήρησής του.

23  Τα προϊόντα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται εντός του αναγραφόμενου χρόνου διατήρησής του.  Για την διατήρηση της ποιότητας πρέπει να ελέγχεται η ημερομηνία.  Σε πρώτες ύλες και συστατικά πρέπει να διατηρούνται σε ψύξη ή κατάψυξη και θα πρέπει να ελέγχεται η θερμοκρασία της μεταφοράς τους

24  Σε καλή κατάσταση + εύκολος καθαρισμός  Πινακάκια ή βιομηχανικά δάπεδα (καλή τοποθέτηση)  Όχι μωσαϊκό ή ξύλο  Καλή κλίση για να φεύγουν τα νερά  Σύνδεση με τοίχους στρογγυλεμένη (όχι κίνδυνους για ρύπανση)

25  Λεία επιφάνεια μέχρι 1 ύψος (2Μ) (εύκολος καθαρισμός  Πλακάκια πορσελάνης ή άλλο αδιάβροχο υλικό  Ανοιχτά χρώματα (λευκό)

26  Λεία επιφάνεια (εύκολος καθαρισμός)  Από υλικά που δεν επιτρέπουν την υγρασία  Καλή συντήρηση (όχι υγρασία+πτώση σωματιδίων)

27  Τα παράθυρα που ανοίγουν δικτυωτά πλέγματα  Πόρτες λείες με πόμολο απλό  Πόρτα τουαλέτας με άνοιγμα προς τα μέσα/κλείσιμο αυτόματο

28  Από ανοξείδωτο χάλυβα ή κεραμικά υλικά ή κατάλληλα πλαστικά  Πάγκοι εργασίας με ρόδες εύκολο καθαρισμό δαπέδου  Τελευταίο ράφι 15cm από δάπεδο  Όχι ξύλινες επιφάνειες  Υλικά αντοχής

29  Καθαρισμός= απομάκρυνση ορατής ρύπανσης  Απολύμανση= καταστροφή ζωντανών μικροβίων  Τα εργαλεία κάθε βράδυ σε απολυμαντικό διάλυμα  Όχι επαφή των τροφίμων με απορρυπαντικά/απολυμαντικά  Κατάλληλα απορρυπαντικά

30  Μεγάλες επιχειρήσεις χρήση πλυντηρίου  Μικρές επιχειρήσεις 2 νεροχύτες (ένα για πλύσιμο και ένα για ξέπλυμα)  Καθαρισμός με νερό πόσιμο (ζεστό ή κρύο)

31  Σε ξεχωριστό νεροχύτη από το πλύσιμο του εξοπλισμού  Επαρκή παροχή ζεστού και κρύου νερού

32  Σε καθαρούς χώρους  Όχι γωνίες/εσοχές/κενά (εύκολος καθαρισμός)  Εύκολοι αποσυναρμολόγηση για καθαρισμό  Το νερό πόσιμο και καλής ποιότητας  Εσωτερικοί σωλήνες και δεξαμενές καθαροί  Κατάλληλη θερμοκρασία  Συσκευασμένα γλυκά

33 ΟΜΑΔΑ 1 :  ΜΑΪΚΟ ΚΕΙΣΥ  ΜΠΕΚΙΟ ΜΑΡΙΑ  ΜΠΙΜΠΟ ΛΟΡΕΤΑ  ΜΠΡΑΧΟΥΣΑΪ ΑΝΤΖΕΛΑ ΟΜΑΔΑ 2:  ΛΕΜΟΝΗ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ  ΜΟΛΝΤΟΒΑΝΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΝΑ  ΜΠΛΟΣΜΙ ΑΝΝΑ  ΠΑΝΤΕΛΑΚΕ ΙΩΑΝΝΑ

34 ΟΜΑΔΑ 3  ΜΟΥΖΙΚΑ ΣΟΦΙΑ  ΜΠΙΛΑΝΑΚΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ  ΜΠΟΥΛΓΚΟΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ  ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΟΜΑΔΑ 4  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ  ΠΑΥΛΟΣ ΜΗΤΡΟΣ  ΚΩΛΕΤΤΑΣ ΠΕΤΡΟΣ  ΜΠΛΕΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ  ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΤΣΙΝΗΣ ΟΜΑΔΑ 5  ΜΕΜΑΛΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ  ΜΠΙΤΙ ΚΡΙΣΤΙΝΑ  ΜΠΟΥΡΝΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ


Κατέβασμα ppt "Εγχειρίδιο που περιλαμβάνει:  Μέτρα υγιεινής  Ορθή πρακτική από τους εργαζόμενους."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google