Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μάθημα 4ο 03/11/2012.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μάθημα 4ο 03/11/2012."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μάθημα 4ο 03/11/2012

2 Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος 610-547 π.Χ.
Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος π.Χ. Αναξίμανδρος

3 Σχετικά με την ζωή του Αναξίμανδρου:
Ο νεότερος μαθητής του Θαλή και υπήρξε και διάδοχος στη σχολή του. Δεν ήταν μόνο φιλόσοφος αλλά και μεγάλος αστρονόμος, γεωγράφος, μετεωρολόγος και βιολόγος. Εισήγαγε για πρώτη φορά την χρήση του γνώμονα στην Αρχαία Ελλάδα. Χάραξε χάρτη που αναπαριστά την γη σε σχήμα κυλίνδρου και οι άνθρωποι κατοικούν στην πάνω επιφάνεια. Έγραψε πρώτος βιβλίο με τις σκέψεις του σε πεζό λόγο. Ο πρώτος που μεταχειρίσθηκε τη λέξη αρχή και θεωρούσε ότι είναι το άπειρο.

4

5

6 Το έργο του Αναξίμανδρου:
Εξήγησε την δημιουργία του κόσμου, ξεκινώντας από το άπειρο. Διατύπωσε μια κυκλική διαδικασία για την δημιουργία της θάλασσας, λόγω της αποξήρανσης της γης από τον Ήλιο. Διατύπωσε την πρώιμη Δαρβινική θεωρία σχετικά με την ζωή. Στον αγώνα των 4ων στοιχείων θα έπρεπε να υπάρχει κάτι που να είναι ουδέτερο, οπότε όρισε το άπειρο (α + πέρας= χωρίς τέλος ή α + περάω= αδιαπέραστο). Διαφωνεί με τον μέντορά του Θαλή, ότι το νερό δεν μπορεί να είναι η αρχή των πάντων. Το άπειρο είναι η αρχή και είναι η ύλη που περιέχει τα πάντα.

7

8 Σημαντικότερα αποφθέγματα του Αναξίμανδρου :
Του απείρου ουκ έστι αρχή. Είη γαρ αν αυτού πέρας = Στο άπειρο δεν υπάρχει αρχή, διότι τότε θα υπήρχε και τέλος. Φθόνου απέχου = Να μη φθονείς. Δεν υπάρχει χρόνος που να μην υπήρξε: Το τέλος και η αρχή είναι όνειρα. Πραγματικός ήρωας είναι εκείνος που κατορθώνει και νικά τα πάθη του.


Κατέβασμα ppt "Μάθημα 4ο 03/11/2012."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google