Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δ΄Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δ΄Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δ΄Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΤΟΠΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ « Περιβαλλοντικές διαδρομές στην πόλη μας»

2 ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Η δικτύωση των Σχολικών μονάδων της Δ΄ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας, που εφαρμόζουν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης , με θεματικό άξονα το αστικό περιβάλλον.

3 ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Οι μαθητές να σχεδιάσουν περιβαλλοντικό μονοπάτι στην πόλη τους, που θα περιλαμβάνει σταθμούς ιδιαίτερου κοινωνικού, οικονομικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

4 ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Μέσα από το περιβαλλοντικό μονοπάτι οι μαθητές αναμένεται : Να γνωρίσουν την πόλη τους (ιστορική, περιβαλλοντική, κοινωνική, πολιτιστική, πολιτική και οικονομική γνώση). Να εντοπίσουν και να αναδείξουν τα τοπικά προβλήματα που τους απασχολούν ιδιαίτερα και να προτείνουν λύσεις. Να καλλιεργήσουν την έννοια του συμμετοχικού και υπεύθυνου πολίτη. Να αναδείξουν τις καλές περιβαλλοντικές πρακτικές που εφαρμόζονται σε επίπεδο Δήμου. Να διευκολυνθεί και να προωθηθεί η επικοινωνία σχολείων από διαφορετικούς Δήμους της Δ/νσης. Να έρθουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί σε επαφή με φορείς που δραστηριοποιούνται σε τοπικό επίπεδο με τη διαχείριση και την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

5 ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Να παραχθεί εκπαιδευτικό και άλλο υλικό σε μορφή έντυπη ή ηλεκτρονική. Να πραγματοποιηθούν δράσεις προστασίας του αστικού-φυσικού περιβάλλοντος. Να υιοθετηθούν χώροι ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Να γίνεται αξιολόγηση και δημοσιοποίηση των δράσεων του δικτύου.

6 ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 1. Ιστορική διαδρομή 2. Η πόλη και οι άνθρωποί της
2. Η πόλη και οι άνθρωποί της 3. Η φύση στην πόλη (χλωρίδα-πανίδα) 4. Ποιότητα ζωής. (Μεταφορές, ηχορύπανση, ενέργεια, ανακύκλωση) 5. Η βιώσιμη πόλη που ονειρεύομαι.

7 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Βιωματική προσέγγιση (περιβαλλοντικά μονοπάτια, παρατηρήσεις, μετρήσεις, δραστηριότητες, καταγραφή, έρευνα πεδίου, περιβαλλοντικά παιχνίδια). Διεπιστημονική θεώρηση. Άνοιγμα του Σχολείου στην τοπική κοινωνία. Ομαδική εργασία. Δημοκρατική επεξεργασία διαφορετικών απόψεων.

8 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   Για την επιστημονική και παιδαγωγική επιμόρφωση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών θα δρομολογηθούν σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων και ημερίδων καθώς και επισκέψεων σε χώρους που έχουν σχέση με την ανάπτυξη του Δικτύου. Προβλέπεται η δημιουργία εκπαιδευτικού πακέτου, που θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό, φύλλα εργασίας κλπ. Δημιουργία ιστοσελίδας για τη δημοσιοποίηση των δράσεων .

9 ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Κ.Π.Ε Μ.Κ.Ο. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ο.Τ.Α ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ

10 ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΣΤΟΝ ΑΛΙΜΟ (ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ Κ. ΔΗΜΟΥ) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ.

11 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ» (Για τους μαθητές των Σχολείων που συμμετέχουν στο Δίκτυο)

12 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ: «Με τα περιβαλλοντικά παιχνίδια…ανακαλύπτω την πόλη μου»

13 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
Αυγερινός Γεωργόπουλος, Υπεύθυνος Π.Ε. Δ΄ Δ/νσης Π.Ε. Αθήνας ως Πρόεδρο. Νίκος Στεφανόπουλος, Υπεύθυνος Π.Ε. Δ΄ Δ/νσης Π.Ε. Αθήνας ως Αντιπρόεδρο. Θανάσης Βάσιος, Δ/ντής 20ου Δ.Σ. Αγ. Δημητρίου Δημήτρης Μπίσαλας, Δάσκαλος 4ου ΔΣ Ν. Σμύρνης Ιωάννα Μικρογιαννάκη , μέλος Π.Ο. Κ.Π.Ε. Αργυρούπολης

14 ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

15 «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ»
«ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ»

16 ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Δ΄Δ/ΝΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Π.Ε. Δ΄Δ/ΝΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Κατέβασμα ppt "Δ΄Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google