Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

2 ΣΚΟΠΟΣ Ευαισθητοποίηση Παιδιών & Ενηλίκων
Ευαισθητοποίηση Παιδιών & Ενηλίκων Διαμόρφωση ενημερωμένων Πεζών & Επιβατών Δημιουργία Υπεύθυνων Πολιτών

3 ΣΤΟΧΟI www.ioas.gr Ενημέρωση των Παιδιών στα παρακάτω θέματα:
Δρόμος & Όχημα Περπατώ στο πεζοδρόμιο με ασφάλεια Σταματώ με ασφάλεια στην άκρη του πεζοδρομίου Περνώ απέναντι το δρόμο Παίζω με ασφάλεια στην πόλη μου Συμπεριφέρομαι σωστά ως πεζός και ως επιβάτης

4 ΟΜΑΔΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ www.ioas.gr Παιδιά ηλικίας 5-7 ετών Νηπιαγωγεία
Παιδιά ηλικίας 5-7 ετών Νηπιαγωγεία Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού Εκπαιδευτικοί Γονείς Τοπικοί φορείς

5 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ www.ioas.gr
Η κύρια μέθοδος προσέγγισης της κυκλοφοριακής αγωγής είναι το «Θεατρικό Παιχνίδι» Το θεατρικό παιχνίδι είναι παιδαγωγική διαδικασία η οποία: ✓ Δημιουργεί έδαφος και κίνητρα ανάπτυξης της δημιουργικότητας των παιδιών. ✓ Οδηγεί σε μια ενεργητική συμμετοχή των παιδιών. ✓ Οδηγεί σε μια απολαυστική κατάκτηση και βίωση της γνώσης.

6 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ
Μέσα από τις τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού το παιδί οδηγείται στη βιωματική και ομαδοσυνεργατική προσέγγιση του θέματος που του παρουσιάζεται με ευχάριστο τρόπο, έτσι ώστε να κατακτήσει, να μετατρέψει την εμπειρία του σε γνώση, αλλά και να εμπεδώσει την ήδη υπάρχουσα αποκτηθείσα γνώση.

7 ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ www.ioas.gr ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΗΧΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ * Για την κάθε ομάδα παιδιών το θεατρικό παιχνίδι προσαρμόζεται ανάλογα με τις ηλικιακές ανάγκες.

8 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Α’ Στάδιο: παιχνίδια αίσθησης χώρου, ακοής και παρατηρητικότητας, τα οποία σχετίζονται με το θέμα της κυκλοφοριακής αγωγής και έχουν στόχο τη μετάδοση της πληροφορίας σχετικά με τη συμπεριφορά του πεζού στο δρόμο. Β’ Στάδιο: μέσα από το παιχνίδι των ρόλων τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν και να παρουσιάσουν βιωματικά τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχουν πάνω στα θέματα της κυκλοφοριακής αγωγής. Για παράδειγμα, γινόμαστε πεζοί, επιβάτες, τροχονόμοι κ.λ.π Γ’ Στάδιο: τα παιδιά παρουσιάζουν εικόνες γεμάτες ήχο και κίνηση που ως αφετηρία ή ερέθισμα έχουν τη γνώση που αποκόμισαν από το πρόγραμμα. Για παράδειγμα τα παιδιά παρουσιάζουν ποια θα πρέπει να είναι η συμπεριφορά τους όταν βλέπουν ένα δρόμο με πεζοφάναρο.

9 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΛΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Η εκπαίδευση των παιδιών θα μπορεί να συνεχιστεί και μέσα στην τάξη. Σε ώρες που θα αποφασίζει ο/η εκπαιδευτικός, θα γίνεται ανακεφαλαίωση όλων των εννοιών που διδάχτηκαν οι μαθητές μέσω του θεατρικού παιχνιδιού χρησιμοποιώντας διάφορα εκπαιδευτικά εργαλεία.

10 ΒΑΣΙΚΟ ΥΛΙΚΟ www.ioas.gr Προνήπιο – Νηπιαγωγείο
1) Ειδικά Σχεδιασμένος Τάπητας 2) Αφίσες για την τάξη 3) Εκπαιδευτικό πακέτο (Εκπαιδευτική ιστορία, Φύλλα εργασίας για τα παιδιά) Α΄,Β΄,Γ Δημοτικού 2) Αφίσες για την τάξη. 3) Εκπαιδευτικό πακέτο διαφορετικού περιεχομένου για την κάθε τάξη. (Εκπαιδευτικές ιστορίες, Εκπαιδευτικές κάρτες, Φύλλα εργασίας για τους μαθητές)

11 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ: Χρήσιμος Οδηγός Κυκλοφοριακής Αγωγής σχετικά με την οδική ασφάλεια των παιδιών τους. Έντυπο Ι.Ο.ΑΣ. & Αττικής Οδού «Οδηγώ με Ασφάλεια - 6 Εύκολοι Τρόποι για να μειώσουμε τα ατυχήματα και τις συνέπειες τους» ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ: Φύλλα Εργασίας Έντυπο Ι.Ο.ΑΣ. & Αττικής Οδού «Οδηγώ με Ασφάλεια - 6 Εύκολοι Τρόποι για να μειώσουμε τα ατυχήματα και τις συνέπειες τους»

12 ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ & ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΝΑ ΟΜΑΔΑ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ & ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΝΑ ΟΜΑΔΑ Η διάρκεια του προγράμματος διαμορφώνεται ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών: Προ νήπιο – Νηπιαγωγείο: Διάρκεια μια ώρα, αριθμός παιδιών 15-20 Α΄, Β΄, Γ Δημοτικού: Διάρκεια μια ώρα και 30 λεπτά, αριθμός παιδιών 25-30

13 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΠΑΡΚΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΧΩΡΟΙ ΕΚΔΡΟΜΩΝ (π.χ. ΑΛΣΗ) ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


Κατέβασμα ppt "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google