Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αίγυπτος Η Αίγυπτος είναι μια ωραία χώρα έχει τις πιο όμορφες πόλεις όπως η Αλεξάνδρεια, το Κάιρο και το Λευκό του Νείλου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αίγυπτος Η Αίγυπτος είναι μια ωραία χώρα έχει τις πιο όμορφες πόλεις όπως η Αλεξάνδρεια, το Κάιρο και το Λευκό του Νείλου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αίγυπτος Η Αίγυπτος είναι μια ωραία χώρα έχει τις πιο όμορφες πόλεις όπως η Αλεξάνδρεια, το Κάιρο και το Λευκό του Νείλου.

2 Αλεξάνδρεια Στην Αλεξάνδρεια έρχονται περίπου Έλληνες τουρίστες. Έχει τη θάλασσα δίπλα στο αεροδρόμιο. Ο Μέγας Αλέξανδρος έφτιαξε στην Αίγυπτο την περίφημη βιβλιοθήκη που δεν είχε προηγούμενο

3 Κάιρο Λίγες χώρες κυριαρχούνται τόσο πολύ από την πρωτεύουσά τους όπως συμβαίνει με την Αίγυπτο και το Κάιρο. Και τα δύο έχουν το ίδιο όνομα στα Αραβικά, Μάσρ, και όταν οι Αιγύπτιοι μιλούν για το ένα, αναφέρονται συγχρόνως και στο άλλο. Όποιος δεν έχει δει το Κάιρο δεν έχει δει τον κόσμο αφού το Κάιρο είναι η μητέρα του κόσμου. Σήμερα απαριθμείται από 16 εκατομμύρια κατοίκους και είναι μια από τις πόλεις με τους περισσότερους ανθρώπους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

4 Λευκό του Νείλου Ο Νείλος έχει δύο μεγάλους κλώνους, από τους οποίους σχηματίζεται: τον Λευκό Νείλο από την Ισημερινή Ανατολική Αφρική και τον Μπλε Νείλο από την Αιθιοπία. Χύνεται στη Μεσόγειο θάλασσα σχηματίζοντας το γνωστό Δέλτα του Νείλου. Ο Νείλος είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Αφρικής, αλλά και στον κόσμο. Πηγάζει νότια του Ισημερινού και ρέοντας προς Βορρά δια μέσου της βορειοανατολικής Αφρικής εκβάλλει στη Μεσόγειο Θάλασσα. Έχει μήκος περίπου χιλιόμετρα και αποστραγγίζει έκταση που υπολογίζεται σε τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η λεκάνη του καταλαμβάνει τμήματα της Τανζανίας, του Μπουρούντι, της Ρουάντα, του Ζαίρ, της Κένυα, της Ουγκάντα, της Αιθιοπίας, το μεγαλύτερο τμήμα του Σουδάν και το καλλιεργούμενο μέρος της Αιγύπτου. Ο Νείλος σχηματίζεται από τρία κύρια υδάτινα ρεύματα, τον Κυανού Νείλου (Αμπάι) και τον Άτμπαρα, που ρέουν από τα υψίπεδα της Αιθιοπίας, και τον Λευκό Νείλο, που πηγάζει στις λίμνες Βικτωρίας και Αλβέρτου.

5 Πυραμίδες Αρχιτέκτονες, Αρχαιολόγοι, Μηχανικοί, διάφοροι Τεχνικοί και 200 ντόπιοι εργάτες, άρχισαν το 1977 να εργάζονται χρησιμοποιώντας παλιές τεχνικές, παίρνοντας υπόψη τους τις εξιστορήσεις του Ηρόδοτου. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες άρχισαν να παρουσιάζονται τεχνικές δυσκολίες οι οποίες τους ανάγκασαν να χρησιμοποιήσουν μοντέρνα μηχανήματα, γιατί δεν θα κατάφερναν να τελειώσουν το έργο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχαν θέσει. Τα χάλκινα εργαλεία, που υποτίθεται χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, αποδείχτηκαν άχρηστα για την κατεργασία του γρανίτη. Τα έλκηθρα, οι τροχαλίες και οι κορμοί των δέντρων αποδείχτηκαν ανίκανα να ξεπεράσουν τις διάφορες δυσκολίες για την μεταφορά των ογκόλιθων.

6 Η Συνέχεια Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν το να τοποθετηθεί η τελευταία πέτρα στην κορυφή της πυραμίδας. Αυτή η πέτρα ζύγιζε μόνο 1000 κιλά. Θέλοντας να χρησιμοποιήσουν τις ίδιες, υποθετικά, τεχνικές που χρησιμοποίησαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν την τεχνική των κεκλιμένων επιπέδων, με 200 άντρες να τραβάνε και να σπρώχνουν. Το μόνο που κατάφεραν είναι να εξαντληθούν και να μην έχουν καμία πρόοδο παρ όλο που ο λίθος που προσπάθησαν να τοποθετήσουν ήταν κατά πολύ μικρότερος από τον πραγματικό, της μεγάλης Πυραμίδας. Σαν τελευταία λύση αποφασίστηκε να χρησιμοποιήσουν σκαλωσιές από κορμούς δέντρων και σχοινιά από φυτικές ίνες. Με τη βοήθεια τροχαλιών άρχισαν να ανεβάσουν τον τελευταίο λίθο αναπαριστάνοντας, σύμφωνα με τις επιστημονικές υποθέσεις, τον τρόπο που χρησιμοποίησαν οι Αρχαίοι .

7 Μέγας Αλέξανδρος Ο Μέγας Αλέξανδρος έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους (αν όχι ο μεγαλύτερος) στρατηλάτες που βασίλεψαν στον κόσμο από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Διακρίθηκε για την σοφία του, τις ευφυείς ιδέες, την τόλμη του, μα πάνω από όλα για τις κατ'επανάληψη ιδιαίτερα επιτυχημένες πολεμικές ικανότητες ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές. Την πρώτη μεγάλη μάχη έδωσε στη Χαιρώνεια το 338 π.Χ. στα 18 του χρόνια όταν ακόμα ήταν αντιβασιλέας του Μακεδονικού βασιλείου και στον θρόνο υπηρετούσε ο πατέρας του, Φίλιππος Β'. Η μάχη ήταν καθοριστική και στόχος ήταν η νίκη που θα διαμόρφωνε την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Ο Αλέξανδρος πολέμησε διοικώντας το Θεσσαλικό ιππικό. Ακολούθησε η μάχη στον Γρανικό ποταμό το 334 π.Χ. απέναντι στους Πέρσες η οποία αποτέλεσε την πρώτη ουσιαστική αναμέτρηση με την αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών. Η μάχη ήταν νικηφόρα για τον Αλέξανδρο και αποτέλεσε στρατηγικό πλεονέκτημα για την μετέπειτα πορεία των Μακεδονικών στρατευμάτων στα παράλια της Μικράς Ασίας. Δε πέρασε πολύς καιρός και οι Μακεδόνες με αρχηγό τον Αλέξανδρο αντιμετώπισαν εκ νέου τα εχθρικά στρατεύματα των Περσών τα οποία ηγούνταν από τον αρχηγό τους τον Δαρείο Γ' στην Ισσό το 333 π.Χ. Η μάχη ήταν σημαντική και η νίκη ακόμα σημαντικότερη μιας και οι λιγοστοί Μακεδόνες έτρεψαν σε φυγή τους κατά πολύ περισσότερους Πέρσες. Κατά την διάρκεια του ίδιου έτους (333 π.Χ.) ο Μέγας Αλέξανδρος στη πορεία του προς τη Φοινίκη πήρε άλλη μια σημαντική νίκη αλλά αυτή τη φορά στρατηγικής σημασίας. Πολιόρκησε για περίπου 10 μήνες και τελικά κατέκτησε την πόλη της Τύρου η οποία κατά την άποψη του Μέγα Αλέξανδρου κατείχε εξαίχουσα γεωγραφική θέση στρατηγικού χαρακτήρα. Δυο χρόνια αργότερα (331 π.Χ.) ο στρατός του Μέγα Αλέξανδρου συγκρούεται για ακόμα μια φορά με τους Πέρσες οι οποίοι καθοδηγούνταν από τον Δαρείο. Αυτή τη φορά στη περιοχή των Γαυγαμήλων όπου ο Μέγας Αλέξανδρος έκαμψε την αντίσταση των Περσών και κατέκτησε τα παράλια της Μικράς Ασίας. Ουσιαστικά αυτή ήταν και η τελευταία μεγάλη μάχη.

8 Αφρική της Αιγύπτου Το Ιράν διόρισε πρεσβευτή στην Αίγυπτο για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια καθώς οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών αποκαθίστανται μετά την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είναι από τις μεγαλύτερες και με το μεγαλύτερο κύρος στη Μέση Ανατολή, διακόπηκαν το 1980 μετά την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν και την αναγνώριση του Ισραήλ από την Αίγυπτο. Το Κάιρο είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και του Ισραήλ, όμως μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ από λαϊκή εξέγερση, υπήρξαν ενδείξεις αναθέρμανσης των σχέσεων ανάμεσα στην κυρίως σουνιτική Αίγυπτο και το κυρίως σιιτικό Ιράν.

9 Οι έλληνες στην Αφρική (Αίγυπτος)
Η εγκατάσταση Ελλήνων στην Αίγυπτο, πριν από το 19ο αιώνα, ήταν μεμονωμένη. Όμως, η άσχημη οικονομική κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα, τότε που η χώρα μας έκανε τα πρώτα της βήματα ως ανεξάρτητο κράτος, ύστερα από τη νικηφόρα επανάσταση του 1821, έκανε μεγάλο αριθμό Ελλήνων να εγκατασταθούν στην Αίγυπτο. Και στην επιλογή τους αυτή, φαίνεται ότι βοήθησαν και τα ευεργετικά μέτρα που είχε λάβει ο για μία τεσσαρακονταετία διοικητής της Αιγύπτου, Μωχάμετ Άλι, προσπαθώντας να ενθαρρύνει την εγκατάσταση ξένων εμπόρων. Ο Μωχάμετ Άλι, διοίκησε την Αίγυπτο από το 1805 ως το 1848 και κατά την περίοδο που άρχισαν να εγκαθίστανται ομαδικά οι Έλληνες στην επικράτειά του, είχε αρχίσει μία διαδικασία ανεξαρτητοποίησης της Αιγύπτου από τον Σουλτάνο. Και στο πλαίσιο αυτό, δεν εμπόδισε τις δραστηριότητες των Αιγυπτιωτών Ελλήνων προς υποστήριξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Ελλάδος. Έτσι, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, όταν το Μάϊο του 1820 έφτασε στην Αίγυπτο ο αξιωματικός της Φιλικής Εταιρείας, Αντώνιος Πελοπίδας, για να μυήσει και να οργανώσει τους Έλληνες της Αιγύπτου, ο Μωχάμετ Άλι, παρ΄ ότι πληροφορήθηκε το σκοπό της επίσκεψής του, δεν εμπόδισε το έργο του. Υπάρχει και μία άλλη παράμετρος που εξηγεί την ελληνική μετανάστευση στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθ. Σουλογιάννη, μετά την πτώση του Μεσολογγίου και την κατοχή της Πελοποννήσου από αιγυπτιακά στρατεύματα, περίπου γυναικόπαιδα, αλλά και αρκετοί άνδρες, πουλήθηκαν σε παζάρια της Αιγύπτου και της Μέσης Ανατολής. «Οι δούλοι αυτοί, είτε εξαφανίστηκαν, είτε αποτέλεσαν τον πυρήνα για την ανάπτυξη τω ν ελληνικών παροικιών της Αιγύπτου τον 19ο αιώνα». Εκεί που διέπρεψαν οι συμπατριώτες μας στην Αίγυπτο, ήταν οι τομείς του εμπορίου, της γεωργίας, της βιομηχανίας και των τραπεζών. Έμειναν στην ιστορία αρκετές ελληνικές οικογένειες που διέπρεψαν στην Αίγυπτο, όπως των αδελφών Τοσίτσα, Μπενάκη, Στουρνάρα, Ζιζίνια, Αβέρωφ, Τσανακλή, Ντ΄ Αναστάση, Καζούλη, Ζερβουδάκη κ.α. Με προσπάθειες της οικογένειας Τοσίτσα, που είχε την επιστασία των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, λειτούργησε το πρώτο ελληνικό προξενείο στην Αλεξάνδρεια και στη συνέχεια στο Κάϊρο, στο Πορτ-Σάϊντ, τη Μανσούρα κ.α.

10 ΜΑΪΚΕΛ ΜΠΑΧΙΤ Α-Υ1


Κατέβασμα ppt "Αίγυπτος Η Αίγυπτος είναι μια ωραία χώρα έχει τις πιο όμορφες πόλεις όπως η Αλεξάνδρεια, το Κάιρο και το Λευκό του Νείλου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google