Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Φαρμακευτικές Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Φαρμακευτικές Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Φαρμακευτικές Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Φαρμακευτικές Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Χρήστος Παναγιωτίδης, Ph.D Καθηγητής Κυτταρικής/Μοριακής Βιολογίας & Αναπληρωτής Πρόεδρος Τμήμα Φαρμακευτικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

2 ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΩ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ;
Γιατί, η φαρμακευτική εκπαίδευση αποτελεί μια ιδανική «συνταγή» για επιτυχημένη καρριέρα.

3 ΓΙΑΤΙ Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚH ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΚΑΡΡΙΕΡΑ;
Γιατί ο Φαρμακοποιός είναι αναπόσπαστο κομμάτι όλων των συστημάτων υγείας. Γιατί ο κοινωνικός ρόλος του Φαρμακοποιού είναι ιδιαίτερα σημαντικός και το κοινό εμπιστεύεται το Φαρμακοποιό. Γιατί η Φαρμακευτική είναι από τις λίγες ειδικότητες που εξασφαλίζουν απασχόληση και επιτυχημένη καρριέρα.

4 οι Ειδικοί σε θέματα Φαρμάκου
ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ είναι οι Ειδικοί σε θέματα Φαρμάκου Κανένας δε γνωρίζει τα φάρμακα καλύτερα από τους Φαρμακοποιούς

5 ΜΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ;
Ενημερώνει τους ασθενείς για τις συνταγές τους και τους εκπαιδεύει σε θέματα σωστής λήψης των φαρμάκων ή και για τις τυχόν παρενέργειές τους. Συμβουλεύει άλλους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας σε θέματα χορήγησης φαρμάκων. Διαθέτει την εμπειρία του και σε θέματα σχετικά σχετικά με τη σύσταση των φαρμάκων, περιλαμβανομένων των φυσικών, χημικών και βιολογικών τους ιδιοτήτων. Εξασφαλίζει ότι δεν θα χορηγηθούν στον ίδιο ασθενή φάρμακα τα οποία αλληλεπιδρούν.

6 ΠΟΙΕΣ ΚΑΡΡΙΕΡΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΕΝΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ;
Φαρμακείο ανοιχτό στο κοινό. Νοσοκομειακά Φαρμακεία. Θέση ελεγκτή στο Δημόσιο Τομέα ή σε ασφαλιστικό Ταμείο. Κλινική Φαρμακευτική ή/και Μοριακή διάγνωση. Φαρμακευτική Βιομηχανία (Σύνθεση, μορφοποίηση & έλεγχος φαρμάκων). Προώθηση Φαρμάκων και Φαρμακευτικό Μarketing. Φαρμακευτική έρευνα (ανάπτυξη νέων φαρμάκων κλπ). Ανάπτυξη Καλλυντικών ή συμπληρωμάτων διατροφής Ακαδημαϊκή καρριέρα.

7 ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΩ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ;
Φαρμακευτικά Τμήματα υπάρχουν στα Πανεπιστήμια: Θεσσαλονίκης, Αθηνών & Πατρών

8 Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1925 με εισήγηση του Αλεξάνδρου Παπαναστασίου

9 Το έτος 1955 στη Σχολή Φυσικών και Μαθηματικών Επιστημών ιδρύεται το Φαρμακευτικό Τμήμα

10 Το έτος 1989, οι εγκαταστάσεις του Τμήματος μεταφέρθηκαν στο κτίριο Φαρμακευτικής-Βιολογίας (2ο, 3ο & 4ο όροφο) όπου στεγάζονται μέχρι σήμερα. Τμήμα Φαρμακευτικής

11 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ
Το Τμήμα Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ. παρέχει φαρμακευτική εκπαίδευση σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Σκοπός του η δημιουργία Επιστημόνων-Φαρμακοποιών οι οποίοι θα συμμετάσχουν ουσιαστικά στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, αλλά όχι μόνο. Ασχολείται με βασική και εφαρμοσμένη φαρμακευτική έρευνα σε θέματα που έχουν να κάνουν με την εύρεση νέων θεραπευτικών στοχων, την απομόνωση από φυσικές πηγές ή την σύνθεση και εύρεση του μηχανισμού δράσης νεων φαρμάκων, καθώς και τον έλεγχο της σύστασης και τη βελτιστοποίηση της μορφοποίησής τους προκειμένου να επιτευχθεί αποτελεσματική χορήγηση και η μέγιστη δράση.

12 ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ
Στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ. εγγράφονται 110 έως 150 προπτυχιακοί και 15 μεταπτυχιακοί φοιτητές ετησίως (σύνολο περίπου 700 φοιτητές). Τα ειδικά φαρμακευτικά μαθήματα διδάσκονται από μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος (δώδεκα καθηγητές, δύο αναπληρωτές καθηγητές, έξιεπίκουροι καθηγητές & τρεις λέκτορες). Τα μη ειδικά φαρμακευτικά μαθήματα διδάσκονται από μέλη Δ.Ε.Π. των Τμημάτων Χημείας, Ιατρικής, Βιολογίας, Μαθηματικών και Φυσικής.

13 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ
Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Φαρμακευτικής εντάσσονται σε τρεις Τομείς: α) Τομέας Φαρμακευτικής Χημείας β) Τομέας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας i) Εργαστήριο Φαρμακοτεχνικών & Ελέγχου Φαρμάκων ii) Εργαστήριο Φαρμακευτικής Ανάλυσης γ) Τομέας Φαρμακογνωσίας – Φαρμακολογίας i) Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας ii) Εργαστήριο Φαρμακολογίας

14 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ

15 Τομέας Φαρμακευτικής Χημείας
Η σύνθεση και μελέτη (από χημική και φαρμακοχημική άποψη) ουσιών φαρμακευτικού και ευρύτερου βιολογικού ενδιαφέροντος Πρόσφατα άρχισε και η ενασχόληση του Τομέα με τη χρήση ραδιοϊσοτόπων για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς

16 Τομέας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας
H φαρμακευτική πράξη και νομοθεσία (εκτέλεση συνταγών και φαρμακοτεχνικών εργασιών στο φαρμακείο και στο νοσοκομείο). Ο έλεγχος της χημικής σύστασης των φαρμάκων κα των πρώτων υλών τους καθώς και ο εν γένει ποιοτικός έλεγχος των φαρμάκων.

17 Τομέας Φαρμακογωσίας/Φαρμακολογίας
Φαρμακογνωσία: Η χημεία των φυσικών προϊόντων (φυτικής, ζωϊκής & ορυκτής προελεύσεως) δηλαδή η απομόνωση δραστικών συστατικών, ταυτοποίηση, έλεγχος και χημική μελέτη Φαρμακολογία: Η φαρμακολογική ανάπτυξη των νέων φαρμάκων και βελτίωση των γνωστών φαρμακευτικών ουσιών και η μελέτη δομής και φαρμακολογικής δράσης σε βιοχημικό, μοριακό επίπεδο (in vitro) καθώς και in situ (απομονωθέντα όργανα) και in vivo (πειραματόζωα).

18 ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ Α.Π.Θ.

19 Η φοίτηση διαρκεί συνολικά 10 εξάμηνα
Η φοίτηση διαρκεί συνολικά 10 εξάμηνα Κάθε ακαδημαϊκό έτος χωρίζεται δύο εξάμηνα, χειμερινό & εαρινό Τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών διακρίνονται σε υποχρεωτικά και επιλεγόμενα και κατανέμονται σε οκτώ (8) εξάμηνα. Τα περισσότερα μαθήματα περιλαμβάνουν σημαντικό αριθμό εργαστηρίων και φροντιστηρίων (υποχρεωτική παρακολούθηση) Τα δύο τελευταία εξάμηνα του προγράμματος σπουδών δεν περιλαμβάνουν διδασκαλία μαθημάτων αλλά πρακτική άσκηση είτε σε Φαρμακείο ανοιχτό στο κοινό ή σε φαρμακείο νοσοκομείου. ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΝΟΝΤΑΣ: Η εκπαίδευση των φοιτητών του Τμήματος Φαρμακευτικής γίνεται με τις παραδόσεις των μαθημάτων, τις φροντιστηριακές ασκήσεις, τις εργαστηριακές ασκήσεις και την Πρακτική Άσκηση

20 ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Οι εξετάσεις γίνονται από τον διδάσκοντα (ή τους διδάσκοντες): α) Με προόδους κατά τη διάρκεια του εξαμήνου (σε μέρος της ύλης κάθε φορά). ή β) Συνολικά στο τέλος του εξαμήνου (με εξέταση στο σύνολο της διδακτέας ύλης). Οι εξετάσεις συνήθως είναι γραπτές.

21 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ Α.Π.Θ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ Α.Π.Θ. Θα το βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

22 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ, ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ
Τομέας Φαρμακευτικής Χημείας Ανόργανη Φαρμακευτική Χημεία Φαρμακευτική Χημεία (Οργανομεταλλικών ενώσεων και Ορμονών) Οργανική Φαρμακευτική Χημεία (I έως ΙΙI) Ραδιοφαρμακευτική Χημεία Τομέας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας Συνταγοτεχνία 1 & 2 Γενική & Ειδική Φαρμακευτική Τεχνολογία Φυσική Φαρμακευτική Βιοφαρμακευτική Φαρμακευτική Ανάλυση (Ι και ΙΙ) Μέθοδοι Ελέγχου Φαρμάκων 1 & 2 Καλλυντικά Τομέας Φαρμακογνωσίας/Φαρμακολογίας Κυτταρική & Μοριακή Βιολογία Γενική & Εφαρμοσμένη Φαρμακογνωσία Φαρμακολογία (Ι και ΙΙ) Τοξικολογία Φαρμακευτική Βιοτεχνολογία Κλινική Φαρμακοκινητική

23 Χορήγηση άδειας εξάσκησης
Για την άσκηση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού στην Ελλάδα είναι απαραίτητη η κατοχή ειδικής «άδειας» ασκήσεως του φαρμακευτικού επαγγέλματος. Η άδεια αυτή χορηγείται κατόπιν εξετάσεων (πρακτικών και θεωρητικών) από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη.

24 ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ
Το Τμήμα Φαρμακευτικής συμμετέχει συστηματικά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα φοιτητικής κινητικότητος LLP/ERASMUS. Σήμερα είναι ενεργοποιημένες ανταλλαγές με πολλά πανεπιστήμια σε όλα τα κράτη της Ευρώπης .

25 Περισσότερες πληροφορίες
Στην ιστοσελίδα του Tμήματος Φαρμακευτικής ( Aπό την Γραμματεία του Tμήματος (τηλ )

26 Καλή Επιτυχία στις επιλογές σας. Σας Ευχαριστώ
Καλή Επιτυχία στις επιλογές σας. Σας Ευχαριστώ


Κατέβασμα ppt "Φαρμακευτικές Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google